pytania z cyklu "dziwne"

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: pytania z cyklu "dziwne"

Post 24 sie 2015, o 13:13

Konto usunięte pisze:Eurojanek na kropce ogarnia znakomicie :-)
napisałem do niego, obaczymy jak działa :whistle:

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 37 razy
Polubione posty: 76 razy

Post 24 sie 2015, o 13:20

U mnie zadziałał ok w temac :-) ie

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 24 sie 2015, o 13:46

busik, bardzo ładny kolor, niepraktyczny cholernie ale bardzo ładny :-) i fajnie że poliftowa wersja, gratulacje :thumb:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 24 sie 2015, o 14:06

esilon pisze: fajnie że poliftowa wersja, gratulacje :thumb:
podziękował :-)
jak się podchodzi do zakupu jak do jajka (czyli jak ja :whistle: ) to już się obdzwoniło Jako i Marka i wypytało której wersji szukać - kazali poliftową, to i taką szukalim i zanaleźlim :cofee:

co do koloru - powiem Ci, że jak się szuka kilka miesięcy ... to kolor przestaje mieć znaczenie, jeśli mechanika, historia auta i pozostałe ważniejsze rzeczy są na miejscu. Miałem kiedyś czarnego Golfa III i kląłem ten kolor na czym świat stoi - tu też tak pewnie będzie, ale ważniejsze, że w środku jest przyjemnie i z zewnątrz go nie widzę... jak się brudzi :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 24 sie 2015, o 14:37

busik, brudne Subaru też mają swój urok, coś o tym wiem ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 24 sie 2015, o 15:10

WiS pisze: brudne Subaru też mają swój urok, coś o tym wiem
jak można w ogóle dopuszczać do brudnego subaru!!!????>>>

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 24 sie 2015, o 15:19

Jeżdżąc :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 sie 2015, o 15:20

busik, gratulacje :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 2 wrz 2015, o 07:29

Dlaczego pedofil to zawsze facet? Słyszał ktoś o kobiecie pedofilu?

Takie pytanie o poranku...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 2 wrz 2015, o 07:37

W korku stoisz?
Coś dostrzegłeś?
:giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 2 wrz 2015, o 08:44

Konto usunięte pisze:Dlaczego pedofil to zawsze facet? Słyszał ktoś o kobiecie pedofilu?

Takie pytanie o poranku...
Seksuolog sądowy: Nie dowierzamy, że pedofilem może być kobieta. Dlatego pedofilki działają dłużej niż mężczyźni
''Wydaje się, że kobieta pedofilka to rynsztok i ciężka psychoza. A to nieprawda. Przychodzą do mnie kobiety wykształcone, wysoko postawione''
Milena Bryła

Kobiety stanowią od 1 do 6 proc. osób zatrzymanych za pedofilię
Za pedofilię zdecydowanie częściej niż kobiety sądzeni są mężczyźni. Statystyki uwzględniają jednak tylko osoby złapane, a nie wszystkie, u których stwierdzono takie dewiacje. - Aktywność pedofilki długo nie jest zauważana, bo na przykład rodzice dziecka, którym się opiekowała, czuli się bezpiecznie i niczego nie podejrzewali - mówi psycholog, seksuolog i biegły sądowy Krzysztof Korona, który zajmuje się m.in. sprawami pedofilii wśród kobiet.

Dane dotyczące liczby osób ze skłonnościami pedofilskimi są niedokładne, ponieważ zwykle opierają się na przypadkach zakończonych wyrokiem. Kanadyjski psycholog sądowy i seksuolog, Michael Chikong Seto, który jest uznanym specjalistą w dziedzinie badań dot. pedofilii, uważa, że około 3 proc. populacji mężczyzn, może czuć pociąg seksualny do dzieci.

Zjawisko pedofilii wśród kobiet jest już dużo rzadziej obiektem analiz specjalistów. Być może dlatego, że stanowią one niewielki odsetek osób karanych za przestępstwa seksualne wobec dzieci. Jak czytamy w jednej z publikacji zamieszczonych na stronie Harvard Medical School, kobiety stanowią od 1 do 6 proc. zatrzymanych za pedofilię.

Badania skłonności pedofilskich u kobiet w Polsce podjął się seksuolog Zbigniew Lew-Starowicz - z przeprowadzonej przez niego ankiety („Życie seksualne Polaków”, 1992 r.) wynikało, że około 1 proc. kobiet fantazjuje o czynnościach seksualnych z dziećmi.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2015, o 10:27

Konto usunięte, dzięki. Te liczby są bardzo ciekawe... Bo zgrubny stosunek potencjalnych pedofilów-kobiet to mężczyzn wynosi 1:3. A faktyczny prawie jak 1:100.

Ciekawe z czego to wynika...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2015, o 12:26

Bergen, dzięki, chciałem podyskutować a Ty właśnie zabiłeś wątek :-p

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 9 wrz 2015, o 13:53

Dyskusja o pedofilii? Nie masz lepszych rozrywek?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2015, o 14:11

hmm, nie wiem co odpowiedzieć. Wszystko co prowadzi do poprawy świadomości ludzi na pewne tematy jest pozytywne. Nawet trudne tematy, które wolimy zamieść pod dywan i udawać, że nie istnieją.

Rozrywka? dziwna konkluzja

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 9 wrz 2015, o 14:23

Dla mnie dyskusja jest pewnym rodzajem rozrywki. Ot, takie mam dziwne uciechy.

Z tym, że w kwestii pedofilli nie ma o czym dyskutować. Dyskusja to wymiana przeciwstawnych poglądów, popartych argumentami. Pedofilia (prawdziwa, a nie amerykańskie fiubździu gdzie świeżo upieczony osiemnastolatek jak się prześpi ze swoją dziewczyną w przeddzień jej 18-tych urodzin jest pedofilem) jest moim skromnym zdaniem słabo dyskusyjna. Coś takiego istnieje, jest złe i należy to potępiać wszelkimi sposobami. Jeśli ktoś uważa, że to jest dyskusyjne, to paniedziejku olaboga.

Zyrro
0 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 17 wrz 2015, o 15:03

Jak daleko może ewoluować zapytanie o drogę do Wrocka... :-)
SPAM
Ostatnio zmieniony 8 sty 2016, o 10:14 przez Zyrro, łącznie zmieniany 1 raz.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 15 paź 2015, o 14:32

Nigdy nie kupowałem niczego w internetowych sklepach zagranicznych typu amazon. Z tego co się dowiedziałem (przeklikując proces zamówienia do momentu płatności) to nie trzeba mieć karty kredytowej - wystarczy debetowa do wykonania płatności. Pytania jakie się nasuwają (mam kartę w mbanku):
1. czy trzeba coś specjalnego (jakąś usługę) aktywować żeby płacić zwykłą debetówką?
2. jak to jest z zabezpieczeniem transakcji - przekierowuje standardowo na stronę banku (tak jak to jest w przypadku payu)?
3. po jakim kursie jest przeliczana transakcja i może warto założyć konto walutowe i do tego wyrobić kartę?
pozdrawiam
Grzegorz

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 15 paź 2015, o 14:40

Ad.1 Karta musi mieć możliwość realizacji płatności internetowych, nie zależy raczej to od dodatkowych aktywacji. Najprościej spróbować, najwyżej płatność będzie odrzucona.
Ad.2 Podajesz dane z karty wraz z numerem CVV, musisz ufać serwisowi realizującemu płatność ;-)
Ad.3 To już zależy tylko od Twojego banku - kurs dnia plus ew. prowizje za przewalutowanie (tabela opłat i prowizji się kłania). Niektóre sklepy zagraniczne oferują możliwość zapłaty w złotówkach wg swojego kursu, który na pierwszy rzut oka nie jest atrakcyjny, ale w ostatecznym rozrachunku może być opłacalny po uwzględnieniu często bandyckich prowizji banków.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 15 paź 2015, o 14:52

Grzegorz, opłaca się mieć kartę walutową. Kosztuje 30 PLN rocznie w mbanku. Pierwszy rok gratis. Zaoszczędzisz na kursie zakupu waluty - porównaj sobie kursy na cinkciarzu oraz w tabeli kursó mbanku.Drugim elementem gdzie zaoszczędzisz będzie prowizja w wysokości 5,8 albo 5,9%. Po prostu jej nie zapłacisz.

Dodatkowo ostatnio amazon.de zaczal wysylac towary do Polski za rozsadne pieniadze więc odpadają Ci koszty związane z cłem itp. tak jak to mialo miejsce w przypadku amazon.com i wysyłek z USA.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 paź 2015, o 15:00

Chloru pisze: Dodatkowo ostatnio amazon.de zaczal wysylac towary do Polski za rozsadne pieniadze więc odpadają Ci koszty związane z cłem itp. tak jak to mialo miejsce w przypadku amazon.com i wysyłek z USA.

Żadna łaska, bo jeszcze rok temu amazon.co.uk wysyłał do Polski za friko :evil:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 15 paź 2015, o 16:49

rrosiak, ale był droższy niż .de. Ja za swojego Kindla zapłaciłem 50 ojro. W uk to było chyba wtedy 50 czy 59 GBP.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 paź 2015, o 18:06

Chloru pisze: rrosiak, ale był droższy niż .de. Ja za swojego Kindla zapłaciłem 50 ojro. W uk to było chyba wtedy 50 czy 59 GBP.

Akurat ja kupowałem klocki i był bezkonkurencyjny, bo często mieli przeceny 50% i więcej. Dobre ceny mają też w .fr, ale oni do Polski nie wysyłają.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 paź 2015, o 18:15

Wniosek taki - trzeba knuć i szukać. Te Kundle też były w jakiejś promocji dostępnej tylko w .de.

ODPOWIEDZ