napisałem do niego, obaczymy jak działaKonto usunięte pisze:Eurojanek na kropce ogarnia znakomicie
pytania z cyklu "dziwne"
Re: pytania z cyklu "dziwne"
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 37 razy
- Polubione posty: 76 razy
busik, bardzo ładny kolor, niepraktyczny cholernie ale bardzo ładny
i fajnie że poliftowa wersja, gratulacje 
podziękowałesilon pisze: fajnie że poliftowa wersja, gratulacje
jak się podchodzi do zakupu jak do jajka (czyli jak ja
co do koloru - powiem Ci, że jak się szuka kilka miesięcy ... to kolor przestaje mieć znaczenie, jeśli mechanika, historia auta i pozostałe ważniejsze rzeczy są na miejscu. Miałem kiedyś czarnego Golfa III i kląłem ten kolor na czym świat stoi - tu też tak pewnie będzie, ale ważniejsze, że w środku jest przyjemnie i z zewnątrz go nie widzę... jak się brudzi
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jak można w ogóle dopuszczać do brudnego subaru!!!????>>>WiS pisze: brudne Subaru też mają swój urok, coś o tym wiem
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Dlaczego pedofil to zawsze facet? Słyszał ktoś o kobiecie pedofilu?
Takie pytanie o poranku...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
Seksuolog sądowy: Nie dowierzamy, że pedofilem może być kobieta. Dlatego pedofilki działają dłużej niż mężczyźniKonto usunięte pisze:Dlaczego pedofil to zawsze facet? Słyszał ktoś o kobiecie pedofilu?
''Wydaje się, że kobieta pedofilka to rynsztok i ciężka psychoza. A to nieprawda. Przychodzą do mnie kobiety wykształcone, wysoko postawione''
Milena Bryła
Kobiety stanowią od 1 do 6 proc. osób zatrzymanych za pedofilię
Za pedofilię zdecydowanie częściej niż kobiety sądzeni są mężczyźni. Statystyki uwzględniają jednak tylko osoby złapane, a nie wszystkie, u których stwierdzono takie dewiacje. - Aktywność pedofilki długo nie jest zauważana, bo na przykład rodzice dziecka, którym się opiekowała, czuli się bezpiecznie i niczego nie podejrzewali - mówi psycholog, seksuolog i biegły sądowy Krzysztof Korona, który zajmuje się m.in. sprawami pedofilii wśród kobiet.
Dane dotyczące liczby osób ze skłonnościami pedofilskimi są niedokładne, ponieważ zwykle opierają się na przypadkach zakończonych wyrokiem. Kanadyjski psycholog sądowy i seksuolog, Michael Chikong Seto, który jest uznanym specjalistą w dziedzinie badań dot. pedofilii, uważa, że około 3 proc. populacji mężczyzn, może czuć pociąg seksualny do dzieci.
Zjawisko pedofilii wśród kobiet jest już dużo rzadziej obiektem analiz specjalistów. Być może dlatego, że stanowią one niewielki odsetek osób karanych za przestępstwa seksualne wobec dzieci. Jak czytamy w jednej z publikacji zamieszczonych na stronie Harvard Medical School, kobiety stanowią od 1 do 6 proc. zatrzymanych za pedofilię.
Badania skłonności pedofilskich u kobiet w Polsce podjął się seksuolog Zbigniew Lew-Starowicz - z przeprowadzonej przez niego ankiety („Życie seksualne Polaków”, 1992 r.) wynikało, że około 1 proc. kobiet fantazjuje o czynnościach seksualnych z dziećmi.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, dzięki. Te liczby są bardzo ciekawe... Bo zgrubny stosunek potencjalnych pedofilów-kobiet to mężczyzn wynosi 1:3. A faktyczny prawie jak 1:100.
Ciekawe z czego to wynika...
Ciekawe z czego to wynika...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
hmm, nie wiem co odpowiedzieć. Wszystko co prowadzi do poprawy świadomości ludzi na pewne tematy jest pozytywne. Nawet trudne tematy, które wolimy zamieść pod dywan i udawać, że nie istnieją.
Rozrywka? dziwna konkluzja
Rozrywka? dziwna konkluzja
Dla mnie dyskusja jest pewnym rodzajem rozrywki. Ot, takie mam dziwne uciechy.
Z tym, że w kwestii pedofilli nie ma o czym dyskutować. Dyskusja to wymiana przeciwstawnych poglądów, popartych argumentami. Pedofilia (prawdziwa, a nie amerykańskie fiubździu gdzie świeżo upieczony osiemnastolatek jak się prześpi ze swoją dziewczyną w przeddzień jej 18-tych urodzin jest pedofilem) jest moim skromnym zdaniem słabo dyskusyjna. Coś takiego istnieje, jest złe i należy to potępiać wszelkimi sposobami. Jeśli ktoś uważa, że to jest dyskusyjne, to paniedziejku olaboga.
Z tym, że w kwestii pedofilli nie ma o czym dyskutować. Dyskusja to wymiana przeciwstawnych poglądów, popartych argumentami. Pedofilia (prawdziwa, a nie amerykańskie fiubździu gdzie świeżo upieczony osiemnastolatek jak się prześpi ze swoją dziewczyną w przeddzień jej 18-tych urodzin jest pedofilem) jest moim skromnym zdaniem słabo dyskusyjna. Coś takiego istnieje, jest złe i należy to potępiać wszelkimi sposobami. Jeśli ktoś uważa, że to jest dyskusyjne, to paniedziejku olaboga.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Nigdy nie kupowałem niczego w internetowych sklepach zagranicznych typu amazon. Z tego co się dowiedziałem (przeklikując proces zamówienia do momentu płatności) to nie trzeba mieć karty kredytowej - wystarczy debetowa do wykonania płatności. Pytania jakie się nasuwają (mam kartę w mbanku):
1. czy trzeba coś specjalnego (jakąś usługę) aktywować żeby płacić zwykłą debetówką?
2. jak to jest z zabezpieczeniem transakcji - przekierowuje standardowo na stronę banku (tak jak to jest w przypadku payu)?
3. po jakim kursie jest przeliczana transakcja i może warto założyć konto walutowe i do tego wyrobić kartę?
1. czy trzeba coś specjalnego (jakąś usługę) aktywować żeby płacić zwykłą debetówką?
2. jak to jest z zabezpieczeniem transakcji - przekierowuje standardowo na stronę banku (tak jak to jest w przypadku payu)?
3. po jakim kursie jest przeliczana transakcja i może warto założyć konto walutowe i do tego wyrobić kartę?
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 200 razy
Ad.1 Karta musi mieć możliwość realizacji płatności internetowych, nie zależy raczej to od dodatkowych aktywacji. Najprościej spróbować, najwyżej płatność będzie odrzucona.
Ad.2 Podajesz dane z karty wraz z numerem CVV, musisz ufać serwisowi realizującemu płatność
Ad.3 To już zależy tylko od Twojego banku - kurs dnia plus ew. prowizje za przewalutowanie (tabela opłat i prowizji się kłania). Niektóre sklepy zagraniczne oferują możliwość zapłaty w złotówkach wg swojego kursu, który na pierwszy rzut oka nie jest atrakcyjny, ale w ostatecznym rozrachunku może być opłacalny po uwzględnieniu często bandyckich prowizji banków.
Ad.2 Podajesz dane z karty wraz z numerem CVV, musisz ufać serwisowi realizującemu płatność
Ad.3 To już zależy tylko od Twojego banku - kurs dnia plus ew. prowizje za przewalutowanie (tabela opłat i prowizji się kłania). Niektóre sklepy zagraniczne oferują możliwość zapłaty w złotówkach wg swojego kursu, który na pierwszy rzut oka nie jest atrakcyjny, ale w ostatecznym rozrachunku może być opłacalny po uwzględnieniu często bandyckich prowizji banków.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 255 razy
- Polubione posty: 533 razy
Grzegorz, opłaca się mieć kartę walutową. Kosztuje 30 PLN rocznie w mbanku. Pierwszy rok gratis. Zaoszczędzisz na kursie zakupu waluty - porównaj sobie kursy na cinkciarzu oraz w tabeli kursó mbanku.Drugim elementem gdzie zaoszczędzisz będzie prowizja w wysokości 5,8 albo 5,9%. Po prostu jej nie zapłacisz.
Dodatkowo ostatnio amazon.de zaczal wysylac towary do Polski za rozsadne pieniadze więc odpadają Ci koszty związane z cłem itp. tak jak to mialo miejsce w przypadku amazon.com i wysyłek z USA.
Dodatkowo ostatnio amazon.de zaczal wysylac towary do Polski za rozsadne pieniadze więc odpadają Ci koszty związane z cłem itp. tak jak to mialo miejsce w przypadku amazon.com i wysyłek z USA.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: Dodatkowo ostatnio amazon.de zaczal wysylac towary do Polski za rozsadne pieniadze więc odpadają Ci koszty związane z cłem itp. tak jak to mialo miejsce w przypadku amazon.com i wysyłek z USA.
Żadna łaska, bo jeszcze rok temu amazon.co.uk wysyłał do Polski za friko
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
rrosiak, ale był droższy niż .de. Ja za swojego Kindla zapłaciłem 50 ojro. W uk to było chyba wtedy 50 czy 59 GBP.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: rrosiak, ale był droższy niż .de. Ja za swojego Kindla zapłaciłem 50 ojro. W uk to było chyba wtedy 50 czy 59 GBP.
Akurat ja kupowałem klocki i był bezkonkurencyjny, bo często mieli przeceny 50% i więcej. Dobre ceny mają też w .fr, ale oni do Polski nie wysyłają.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Wniosek taki - trzeba knuć i szukać. Te Kundle też były w jakiejś promocji dostępnej tylko w .de.