Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 lip 2015, o 16:12

ciekawe czy to prawda, czy ściema :cofee:

http://hackthemenu.com/


"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lip 2015, o 09:18


Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lip 2015, o 10:46

Spodziewałem się czegoś spektakularnego po takiej zapowiedzi końca ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lip 2015, o 11:56

Noe nie mów...
Facet jest dobry. Ostatnia flaszeczka...
;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lip 2015, o 12:08

FUX, 24 czerwca o 15:28 wstawiłam to w wątku "Coś śmiesznego...." :-p

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 lip 2015, o 13:17

Ale to sie nie liczy, bo o przepisach dyskutujemy.
;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: SM
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 wrz 2015, o 09:00

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 wrz 2015, o 10:02

Przekombinowali.
Z tego należałoby raczej wyciągnąć wniosek, że surowy drób należy ostrożnie (tak aby nie chlapać dookoła) myć i pozostawić do obcięknięcia, w zlewie lub innym naczyniu, które następnie należy umyć z resztek po płukaniu tego kurczata.
Inna sprawa, że jeśli drób jest świeży i higienicznie zapakowany, to rzeczywiście nie ma potrzeby aby jeszcze raz płukać przed włożeniem go do garnka lub piekarnika.
Ostrożność przy obchodzeniu sie z surowym drobiem to nic nowego.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 wrz 2015, o 11:04

Nic nowego. W rosole się zagotuje. W piekarniku upiecze. Polejesz wódką to się odkazi. ;-)

Po to jest obróbka termiczna. Drobiu i wieprzowiny nie poddanej obróbce termicznej to raczej nie powinno się spożywać.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 8 wrz 2015, o 17:31

FUX pisze: Polejesz wódką to się odkazi. ;-)

Właśnie, wszyscy jedli niedopieczoną świnię i C2H5OH pomogło. :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re:

Post 9 wrz 2015, o 19:47

Gal pisze:Jak się przyznam jak robię Tom Kha Gai, to Piskoor pojedzie po mnie z góry na dół, bo co tam dużo mówić, moja metoda jest raczej typu "studenckiego" i glutaminian rzondzi... :roll:
Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko powiedzieć, że robię ją często, a jestem leniwy.

Najprostszy przepis na Tom Kha wygląda następująco:
1. Piersi kurczaka kroimy w cienkie płatki
2. Puszkę czy dwie - odpowiednio do ilości mięsa - mleka (a lepiej śmietanki) kokosowej podgrzewamy w garnku
3. Odpowiednią* ilość PASTY TOM KHA (tak, to jest ten bolesny moment - nie chce mi się kupować za każdym razem świeżych składników, więc korzystam z gotowej pasty tajskiej, do kupienia w każdym sklepie z żywnością orientalną - w 50g torebkach lub 400g pojemnikach. Najlepsza z tych, które są na rynku polskim, jest produkcji tajskiego... Knorra... :oops: ) dodajemy do mleka i rozpuszczamy (torebkę z pastą podgrzać w ciepłej wodzie przez chwilę - wtedy łatwiej wychodzi).
4. Dorzucamy mięso i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez chwilę (wystarczy, że mięso się "zetnie")
5. Dodajemy wodę lub bulion (tyle samo co mleka, albo nieco więcej przy śmietance)
6. Dorzucamy limonki pocięte na ćwiartki-ósemki, trawę cytrynową pociętą wzdłuż i liście cytryny (można kupić mrożone i trzymać w zamrażarce)
7. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy poszatkowaną kolendrę
8. Jazda z tym na stół, a obok podajemy kolendrę, chili, ćwiartki limonek i sos rybny! do indywidualnego doprawienia.
Niektórzy serwują Tom Kha z ryżem jaśminowym (w zupie).

A żeby napisać też coś nowego, to powiem, że Tom Yum robi się dokładnie tak samo, tylko używając pasty Tom Yum i krewetek i kawałków ryby zamiast kurczaka. :mrgreen:

Następna będzie Pho Bo, bo lubię zupy. Ale to później. ;-)

*"odpowiednia", to taka ilość jaka komuś smakuje. Można zacząć od 1 torebki na pół kilo mięsa i dwie puszki mleka, a przy następnym gotowaniu albo zwiększyć albo zmniejszyć. Ja daję nieco więcej. Zupa jest dość pikantna, a Tom Yum jeszcze bardziej. Poza tym odbija się mydłem jak zawsze po mleku kokosowym... :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-07, 10:01 ]
Grzegorz pisze:Jaki to ma smak ? Da się jakoś odnaleźć minimum podobieństwa w naszcyh pomidorowych, żurkach, rosołach, barszczykach .. ?
Zapomnij...
Jest ostra, bardzo aromatyczna i "kokosowa". Smak jest zupełnie nieporównywalny z niczym z polskiej kuchni. 8-)


Składniki bezwzględnie konieczne, to:
- mleko kokosowe
- pierś kurczaka
- pasta
- limonki
- kolendra
- sos rybny
Reszta to opcja.



Ile tych limonek, bo robię? I co potem z trawą cytrynową, bo ta, którą kupiłem jest twarda i sztywna, wyciąga się ją i wyrzuca?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 wrz 2015, o 20:08

Konto usunięte pisze: Ile tych limonek, bo robię? I co potem z trawą cytrynową, bo ta, którą kupiłem jest twarda i sztywna, wyciąga się ją i wyrzuca?
skoro robisz to pewno się nie doczekasz szybkiej odpowiedzi ;-)

limonki łatwo dodać, więc zacząłbym od "na oko" z jedną.

trawa jak to trawa, jak lubisz to wciągaj, jak nie to wywal. Chyba, że robisz coś na extra kolację. To bym wywalił, żeby nie było wpadki ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 9 wrz 2015, o 20:25

Alan, Alan, Alan! pisze: trawa jak to trawa, jak lubisz to wciągaj

A jak nie lubisz, rób jak Clinton.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 18:42

Na prośbę Fido,

Szybka sałatka (którą czasami mam jako danie główne), z 10 minut:

Opiszę w proporcjach najłatwiej dostępnych w sklepie.
- pół pudełka lub torebki "trawy" (np. rukola, sałata strzępiona, jakiś mix). Dobrze jak już umyta (tak, wiem ... ;-) )
- puszka pomidorów krojonych w kostkę, razem z sokiem z tej puszki
- sok z połowy cytryny (można mniej)
- kilka łyżek oliwy z oliwek (ja wlewam na oko, dość sporo, bo lubię bardziej naoliwione)
- spora garść słonecznika (uprażonego na patelni, ja mam taką małą na jajko sadzone: kapka oliwy dobrze rozgrzaniej i z minutę słonecznik)
- można pestki dyni
- oliwek według gustu
- pieczywo

wsypać, zabełtać dobrze, bo pomidory lubią spadać, koniec.
Jeżeli ma być w formie obiadu, a nie przystawki, to do tego np. krojone na plasterki salami, obsmażone plasterki wołowiny, usmażone kawałki piersi kurczaka. Jak wygodnie.

Oraz salsa (idealnie nadaje się jako "dip"). Przygotowanie niestety długie. Opiszę najprostszą wersję:
- jedna papryka czerwona,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- puszka pomidorów krojonych (głównie dla soku)
- świeżo posiekana kolendra
- może być jakaś papryczka chilli, żeby było na ostro
- sól (dobrze dodać ją jak się całość przegryzie, ja często nie daję w ogóle soli - ciśnienie :mrgreen: )
- sok z cytryny, tak z 1/3 przy tych proporcjach.

Wszystko posiekać na bardzo drobną kostkę, tak z 1x1mm. Do siekania idealnie nadaje się duży tasak.
Wymieszać w misce. Do lodówki na godzinę.

Dobrze idzie z nachosami.
Wersja szybsza, ale mniej smaczna (nie wiem dlaczego). Zamiast siekania zblendować.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 19:36

Alan, Alan, Alan! pisze: Dobrze idzie z nachosami.
Nachos czy tacos?
Potrzebuje te drugie.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 19:38

FUX pisze: Gdzie kupujesz?
Wysyłają na wieś za pobraniem?
Naciosy ;-)
Ja nie mam wielkich wymagań, bo to przystawka głównie do posiadówek z alko.
Kupuję w Makro taki duży worek chyba 750g za ~20pln.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 19:42

Młody szuka te drugie na jakąś imprezę. Zobaczył w tiwi przepis Jamiego.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 19:47

Jeżeli chodzi o chipsy, to nachos i tacos to to samo - kawałki tortilli (meksykańskiej) - nie ma znaczenia co jest napisane na opakowaniu.
Chyba, że chcesz robić coś w rodzaju Tacos z Taco Bell.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, o 19:50 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 19:50

Potrzebne takie większe, średnica z 10 cm zawinięte na pół, aby można było je napełnić wsadem.
+/- takie
Obrazek

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 19:56

FUX pisze:Potrzebne takie większe, średnica z 10 cm zawinięte na pół, aby można było je napełnić wsadem.
+/- takie
Obrazek
To nie "z dziesięć", a pewnie "ze dwadzieścia" i możesz je kupić np. tu:
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/produ ... -Loco.html
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 19:58

FUX, proszę https://www.frisco.pl/pid,2185/n,poco-l ... tn,product tylko pewnie maja ograniczony zasieg dostawy :cofee:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 20:07

Dzięki. Jutro niech Młody działa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Spa
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 22:47

Dla Fido_
Roszponka, boczek, chleb był żytni, vinegrette...
Bierzesz człowieku roszponkę
Myjesz, suszysz...
Bierzesz boczek i tniesz w drobną kosteczkę. Na patelnie i wytapiasz, wylewasz tłuszcz, boczek na papierowy ręcznik, żebytłuszcz wciągnęłó
Chleb żytni kroisz na malutkie kawałki, i cienkie dość, mniejsze niż te co były. I w piecu pieczesz aż zbrązowieją.
Mieszasz boczek i grzanki z roszponką.
Robisz se sos vinegrette, jaki tam se chcesz, ten był z miodem
koniec pieśni
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Spa
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 22:52

Gal pisze:
FUX pisze:Potrzebne takie większe, średnica z 10 cm zawinięte na pół, aby można było je napełnić wsadem.
+/- takie
Obrazek
To nie "z dziesięć", a pewnie "ze dwadzieścia" i możesz je kupić np. tu:
http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/produ ... -Loco.html
w 1976 jako najgorszy sort Polaka byłem w USa w UTAH między innymi. W UTAH królowała sieć TACO BELL, ja wtedy nie byłem świadomy podlości sieciowego jedzenia. I się TACO zażerałem... Pyszne to było. Od tamtej pory uwielbiam mkesykańskie żarcie, choć podobnie jak chińskie już nie jest takie jak pierwsze dania wchłonięte.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=oBSbGXGtXQs
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2015, o 23:46

No właśnie. W sałatce Remka zdecydowanie brakuje smażonego boczku. ;)
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ