Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Auto dla dziada

Post 24 wrz 2015, o 17:17

esilon pisze: bardzo dobra nazwa :thumb:

Prawie jak Bugatti :giggle:

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 wrz 2015, o 17:22

FUX, :wall: ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 wrz 2015, o 19:39

esilon pisze:Piękny ten Mesio Fidowy !
wnętrze naprawdę jak dla Dziada: komfort komfort, sporo smacznych detali, jasnoskórzana elegancja z dodatkiem matowej ( zgodnie z zaleceniami doświadczonych) czekolady......no i ten Burmajster którego jakoś nie było czasu przetestować............. właściwie to nawet jazdy testowej nie było (może i dobrze skoro na razie nie można go kręcic powyżej 4krpm :giggle: )

aha, no i ta deska obszyta skórą , rozpusta w biały dzień :-)
A foty gdzie?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 24 wrz 2015, o 20:04

Właśnie... Jakieś dziwne zwyczaje zapanowały na forum... Jeden nie wkleja fotek, drugi pieprzy o jakiejś Dacii :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 wrz 2015, o 20:28

:mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 24 wrz 2015, o 21:09

esilon pisze:Piękny ten Mesio Fidowy !
wnętrze naprawdę jak dla Dziada: komfort komfort, sporo smacznych detali, jasnoskórzana elegancja z dodatkiem matowej ( zgodnie z zaleceniami doświadczonych) czekolady......no i ten Burmajster którego jakoś nie było czasu przetestować............. właściwie to nawet jazdy testowej nie było (może i dobrze skoro na razie nie można go kręcic powyżej 4krpm :giggle: )

aha, no i ta deska obszyta skórą , rozpusta w biały dzień :-)
Wszystko przez Baczewskiego ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 24 wrz 2015, o 22:07

Mam pół takiego Baczewskiego w zamrażarce. Możesz przyjechać, wpadnie rrosiu to jego nabytek tez opijemy ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 24 wrz 2015, o 23:18

Лукашэнка pisze: elektryczne wspomaganie montuje się również w najlepszych wpółczesnych autach, np. 911.
To nie tylko tańsze rozwiązanie, ale też szybciej działające niż hydraulika.
"Wyczucia drogi" brakuje dopiero w tych układach kierowniczych, gdzie zrezygnowano z mechanicznego połączenia.
W Avensisie jest hydrauliczne wspomaganie jak i mechaniczne połaczenie, a wrażenia z jazdy tym autem (przynajmniej tym 2-giej generacji) sa jak z gry na playstation na kierownicy bez feedbacku :mrgreen: - gumy mogą grać i prawie spadac z felgi na zakręcie, mozna zapodać drifta takiego że Ken-block dopiero w 175 odsłonie Gymkhany sie odważy, a na kierownicy totalny spokój i zero emocji :wall:
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 25 wrz 2015, o 00:06

busik pisze:
Лукашэнка pisze:Nie jeździłem najnowszym Sti, a tam podobno poprawili precyzję układu kierowniczego.
jak to Marek powiedział - nowe sti to auto nerwowe, szarpie i ciągle chce rwać do przodu
podróż nie jest taką przyjemnością jak w beczce :mrgreen:
a że dziady się nigdzie nie spieszą, to lepiej na stare kości coś wygodniejszego :cofee:
Układ kierowniczy poprawili. Bardzo poprawili. I właśnie nowy STI nie rwie ciągle do przodu, jak poprzednie generacje, tylko jak mu każesz skręcić, to skręca :giggle:
A na co dzień, przy spokojnej jeździe na naprawdę można zapomnieć, że to STI ;-)

barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 25 wrz 2015, o 00:18

a wracając do Alfy... To została ujawniona cena na rynku włoskim modelu Giulia w wydaniu z koniczynką (czyli tej topowej). Cena podstawowa to 79k euro. Cena na poziomie nowego BMW M3, który kosztuje w słonecznej Italii od 78.950 euro, zaś AMG C63 jest za 80.440 (a gdy chce się mieć dopisek s w nazwie czyli C63s to 89.830)

Idą na bogato i bez kompleksów... :evilgrin:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 25 wrz 2015, o 00:31

lukass pisze: W Avensisie jest hydrauliczne wspomaganie jak i mechaniczne połaczenie, a wrażenia z jazdy tym autem (przynajmniej tym 2-giej generacji) sa jak z gry na playstation na kierownicy bez feedbacku :mrgreen: - gumy mogą grać i prawie spadac z felgi na zakręcie, mozna zapodać drifta takiego że Ken-block dopiero w 175 odsłonie Gymkhany sie odważy, a na kierownicy totalny spokój i zero emocji :wall:
Dokładnie takie miałem wrażenie.
Myślałem, że ktoś mi fotel wyjął z auta i ustawił przed telewizorem, ale jednak GPS (w telefonie) pokazywał, że zmieniam miejsce pobytu. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 25 wrz 2015, o 02:52

Лукашэнка pisze: Co do precyzji prowadzenia to ta nowa C-klasa nie jest ideałem, ale i tak jest lepsza od aut Subaru, jakimi jeździłem.
Nie jeździłem najnowszym Sti, a tam podobno poprawili precyzję układu kierowniczego.
jeździłem róznymi subaru i w żadnym nie odczuwałem jakiegoś dyskomfortu w precyzji. Wręcz przeciwnie.
No chyba, że mówimy o wytłuczonych końcówkach drążków. Rzeczywiście wymieniałem i w GT i w WRX, i ciężkawo trafiało się w drogę ;-)

Biorąc pod uwagę, że ja jednak te auta wykorzystywałem inaczej niż Ty, to miałeś jakieś popsute te subaru. (choć nie zaprzeczam, że mesio może mieć dobry ukł kierowniczy)

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 08:58

Alan, Alan, Alan!,
w moim obecnym Foresterze mam spory luz na kierownicy. Może to kwestia drążków, może maglownicy a może ten typ już tak ma, nie wiem.
Rzeczywiście w GT, którym niedawno pojeździłem luz był trochę mniejszy.
Ale występowało to samo co w obserwowałem we wszystkich Foresterach i OBK, czyli niewielkie ale jedna opóźnienie w reakcji pojazdu na ruch kierownicą.
Jak kiedyś AL opisywał przejazd slalomu: w Sti jest: raz, dwa, skręt, raz dwa, skręt, raz, dwa, skręt... itd; natomiast w EVO jest: skręt, skręt, skręt, skręt... :->
Dla mnie jest jeszcze jednak różnica polegająca na precyzji prowadzenia w łukach. Może to być czysto subiektywne. Ale w niektórych samochodach i do nich zaliczam te Subaru, którymi jeździłem, jazda w zakrętach, szczególnie o zmieniających się promieniach, wymaga odemnie może niewielkich ale nieustannych korekt kierownicą, a w innych autach mam wrażenie, że przejeżdżam wybrany tor jazdy z dokładnością co do centymetra a każdą ewentualną korektę mogę wykonać "dwoma palcami". To są niektóre Fordy, BMW, ta nowa Mazda 6, a również temu nowemu Mercowi blisko do tego.
Nie oznacza to, że prowadzenie Subaru jest nieprzyjemne. Ale z pewnością jest inne.

A tak nawiasem mówiąc zima się zbliża i chyba warto by te RWD porównać z AWD na śniegu.... może u ALa?
Tak, wiem, że Kamionki są fajniejsze. Ale dla mnie to za daleko.
Rudniki czy inna Miedziana Góra - chętniej.
:whistle:

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 09:08

lukass pisze:
Лукашэнка pisze: elektryczne wspomaganie montuje się również w najlepszych wpółczesnych autach, np. 911.
To nie tylko tańsze rozwiązanie, ale też szybciej działające niż hydraulika.
"Wyczucia drogi" brakuje dopiero w tych układach kierowniczych, gdzie zrezygnowano z mechanicznego połączenia.
W Avensisie jest hydrauliczne wspomaganie jak i mechaniczne połaczenie, a wrażenia z jazdy tym autem (przynajmniej tym 2-giej generacji) sa jak z gry na playstation na kierownicy bez feedbacku :mrgreen: - gumy mogą grać i prawie spadac z felgi na zakręcie, mozna zapodać drifta takiego że Ken-block dopiero w 175 odsłonie Gymkhany sie odważy, a na kierownicy totalny spokój i zero emocji :wall:
lukass,
no widzisz, nam to przeszkadza, ale "statystycznemu Kowalskiemu" najwyraźniej nie. A Avensis jest kierowany do takiego masowego odbiorcy i ja wiemy, z bardzo dużym sukcesem.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 25 wrz 2015, o 09:10

Лукашэнка pisze:na śniegu....
Na czym? To chyba na biegunie :-d

Ja tu od paru lat śniegu pod kołami nie widziałem (poza błotem solno-resztkowo śniegowym...). ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Re: Odp: Auto dla dziada

Post 25 wrz 2015, o 09:19

vibowit pisze:
So What! pisze:Zaczyna się :giggle: Mesia użytkowników rozmowy przy wycinaniu lasu :mrgreen:
Szymon, to że gadają o mercach to pół biedy, ale zauważ, że Tomek narzeka na zbyt bezpośredni układ kierowniczy.
Konto usunięte, myślę, że Avensis by Ci pasował. ;)
Wiesz jak jest, posadzić wieśniaka za biurkiem, to atrament wypije. Nie ukrywam, że trochę tak się czuję w MB, ale pewnie się przyzwyczaję ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 25 wrz 2015, o 10:04

Konto usunięte pisze: pewnie się przyzwyczaję
szybciej niż myślisz, z własnego doświadczenia wiem :-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 25 wrz 2015, o 10:34

Konto usunięte pisze: volvo to była pływająca kanapa w której nie czuć było śpiących policjantów
A w tym volvie to miałeś zawieszenie regulowane czy standard?
Konto usunięte pisze: trochę nie mogę się przyzwyczaić do przełożenia kierownicy, która reaguje na każdy ruch
Podobnie - w volvie Servotronic z regulacją czy standard?
Konto usunięte pisze: Wypasione audio w mesiu (Burmester® Surround, a co ..)
Nie chcę się powtarzać, ale podobno Harman Kardon w volvo też brzmi nieźle... ;-)
Konto usunięte pisze: tu widać trochę temperament projektanta
Ten słynny niemiecki temperament...
Ale w sumie to zgadzam się; żeby wpaść na pomysł przyklejenia tabletu do deski rozdzielczej, to trzeba mieć temperament... :mrgreen:

Nowy XC 70 zaczyna się od 168'000, ten który stoi w salonie na Puławskiej wyceniony jest na ponad 360 tys - nawet jeżeli połowa tej różnicy to różne niepotrzebne duperszwance, to nadal to są dwa różne samochody... 8-)

Co wam z tymi lochami odwaliło..? :roll:
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 10:38

Gal pisze: Nowy XC 70 zaczyna się od 168'000, ten który stoi w salonie na Puławskiej wyceniony jest na ponad 360 tys - nawet jeżeli połowa tej różnicy to różne niepotrzebne duperszwance, to nadal to są dwa różne samochody... 8-)

Całkowicie się zgadzam. Ja miałem wersję najbiedniejszą, która mi bardzo odpowiadała. Bo ja wieśniak jestem i cieszę się nawet przyklejonym tabletem :-)

EDIT. Gal, a nie przeszkadza Ci wszechogarniająca nuda w Volvo? 8-)
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2015, o 10:41 przez Konto usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 10:41

Konto usunięte pisze:
Gal pisze: Nowy XC 70 zaczyna się od 168'000, ten który stoi w salonie na Puławskiej wyceniony jest na ponad 360 tys - nawet jeżeli połowa tej różnicy to różne niepotrzebne duperszwance, to nadal to są dwa różne samochody... 8-)

Całkowicie się zgadzam. Ja miałem wersję najbiedniejszą, która mi bardzo odpowiadała. Bo ja wieśniak jestem i cieszę się nawet przyklejonym tabletem :-)
Już się przyznałeś do picia atramentu z kałamarza więc nie musisz się więcej kajać. A poza tym, to ty teraz miastowy, krakusik jeden :-p ...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 25 wrz 2015, o 10:45

A propos... W związku z zakończeniem produkcji XC70 jest teraz jakaś dobra oferta na ten model. Mój szef wspominał coś o -30% i się mocno zastanawia.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 25 wrz 2015, o 10:51

Gal pisze: A poza tym, to ty teraz miastowy, krakusik jeden :-p ...
Od razu krakusik :giggle: słoik zwyczajny :razz:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 25 wrz 2015, o 10:55

zobaczymy jak szybko zacznie skąpić... bo marudzić zaczął bardzo szybko :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 10:56

Konto usunięte pisze: EDIT. Gal, a nie przeszkadza Ci wszechogarniająca nuda w Volvo? 8-)
Nie. Bo jeszcze nim nie jeżdżę, choć już kupiłem.
I dlatego muszę jakoś zareagować na kalumnie rzucane na to wozidło... :mrgreen:
Godlik pisze:A propos... W związku z zakończeniem produkcji XC70 jest teraz jakaś dobra oferta na ten model. Mój szef wspominał coś o -30% i się mocno zastanawia.
-25% na wejście.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2015, o 11:13

Gal pisze:
Konto usunięte pisze: EDIT. Gal, a nie przeszkadza Ci wszechogarniająca nuda w Volvo? 8-)
Nie. Bo jeszcze nim nie jeżdżę, choć już kupiłem.
I dlatego muszę jakoś zareagować na kalumnie rzucane na to wozidło... :mrgreen:
Eee to muszę zapisać się na jazdę próbną. Przy okazji Ci pokażę, że mój tablet jest jednak ładniejszy niż tablet Arno :mrgreen:

ODPOWIEDZ