Czarna/Biała żmija® lub NOWE TECHNOLOGIE

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Czarna/Biała żmija® lub NOWE TECHNOLOGIE

Post 20 sty 2012, o 22:37

inquiz pisze:
Arno pisze: inquiz, nie znam twojego kolegi i nie mam pojęcia jaki jest dobry czy zły.
Ja też bo jestem za kiepski aby to weryfikować. Ale ma wiedzę, pisał do Polityki, zna kawał świata i historię. Ale wolałbym aby wrócił do oprowadzania wypraw po Izraelu bo chętnie bym pozwiedzał tamte okolice.
inquiz, to jak widzę sympatyczny kolega, ale czy te umiejętności oznaczają, że ktoś dobrze tłumaczy?

bardzo prosto się siedzi przed telewizorem i wyłapuje cudze błędy, wtedy ma się poczucie wyższości, wie się, że samemu to by się dopiero zrobiło - i znowu to samo jak w każdej dziedzinie. A weź obywatelu dłuto do ręki i zrób stół rzeźbiony, najlepiej Gdański.

dokłądnie to samo, co z jazdą samochodem, angielski zna prawie każdy, prawko ma prawie każdy, ile osób jeździ fatalnie, miliony, ile osób kiepsko mówi po angielsku mimo matury? miliony. a ilu kierowców może wystartować w rajdzie Polski? No kilku może, a ilu się liczy?

Tłumaczenie, pisanie programów, malowanie, rzeźbienie, latanie samolotem, powożenie powozem - to wszystko wymaga pracy, wiedzy i nauki fachu. Niestety jest wiele dziedzin, do których pchają się tłumy myśląc, że to proste, łatwe, bo przecież znajom angielki, tak? (Specjalniedlałem to tak modne dziś TAK na końcu zdania, tak modne jak niegdyś NIE). A ponieważ często przedsiębiorstwa zajmujące się tłumaczeniami tną koszty, biorą byle kogo, bo i tak nikt tego nie sprawdza, leci to w eter, ludność się gapi, nikt nie protestuje.

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 20 sty 2012, o 22:39

Arno, to ja sobie pozwolę zadać pytanie które nurtuje mnie strasznie przy wielu filmach czemu tłumaczenia są "ugłaskiwane" tzn. chodzi mi o to czemu "kurwa" tłumaczona z angielskiego na nasze po drodze zmienia się w "cholerę". Ile to dodaje smaczku filmowi kiedyś któryś tam raz z kolei udało mi się trafić na "Pulp Fiction" tłumaczony jak ma należy i film tylko zyskał na tym i to bardzo. Ja to odbieram jako szczypta soli nadawana do smaku potrawy ,takie tłumaczenia czasami sprawiają ,że filmy robią się po prostu mdłe.
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 20 sty 2012, o 23:01

burat,
a czasem oryginalne nazwy lub określenia są tak piękne, że najlepiej ich w ogóle nie tłumaczyć...

grałeś może w Achtung, die Kurve! ?
;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 23:16

burat pisze:Arno, to ja sobie pozwolę zadać pytanie które nurtuje mnie strasznie przy wielu filmach czemu tłumaczenia są "ugłaskiwane" tzn. chodzi mi o to czemu "kurwa" tłumaczona z angielskiego na nasze po drodze zmienia się w "cholerę". Ile to dodaje smaczku filmowi kiedyś któryś tam raz z kolei udało mi się trafić na "Pulp Fiction" tłumaczony jak ma należy i film tylko zyskał na tym i to bardzo. Ja to odbieram jako szczypta soli nadawana do smaku potrawy ,takie tłumaczenia czasami sprawiają ,że filmy robią się po prostu mdłe.
interesujące zagadnienie i wiąże się z szeptanką czyli lektorem. Stosunkowo głupio w ustach lektora, a większość z nich to kulturalni panowie, brzmią wulgaryzmy prawdziwe. Co więcej, nie wiele osób potrafi pisać dialogi tak, żeby owe kurwy brzmiały prawdziwie. Przykład wymyślony, ale oddaje w pewnym stopniu to o co sie mie rozchodzi, jakby: Czyż nie dobija się koni, kurwa. Zamiast np. Się kurwa dobija konie, tak?
Co więcej, po polsku przekleństwa takie jak "kurwa" są o wiele mocniejsze niż amerykańskie FUCK. W związku z tym przetłumaczenie na angielski filmów z Lindą wiązałoby się z dużą kreatywnością, bo tam słabo z przekleństwami ( USA). Za to na węgierski byłoby bardzo łatwo zwłaszcza że kurwa to kurwa. A cipo to buty.
Brnijmy dalej: telewizja pokazuje filmy w ktorych może się roić od przekleństw, w teorii te filmy mogą w wysokiej porze oglądalności wysłuchać także nasze kochane, kurwa, maleństwa. Więc tak, TV puści polski film w którym kurwy, kurwa nakurwiają na maksa, ale już przy tłumaczeniu filmu z Murphym proszę o lekkie tonowanie. I chyba mają rację, bo film w wersji oryginalnej, ten polski, nie jest aż tak rażąco wulgarny, jak jadaczka lektora z które wydobywałby się treści, tu cytuję prawdziwe zdanie z ulicy rozbrat: " a chuj ci w serce ty jebany piździkłaku" i weź mądralo przetłumacz to na język Szekspira. No lipa - i musi wtedy tłumacz szukać równie wulgarnego zdanka, niosącego zbliżoną treć, ale brzmiącego naturalnie. Nie jeden do jeden bo sztuczność by była, ale musi taki tłumacz w swoim repertuarze mieć coś w zanadrzu. No tak, ale proszę pamiętać, że tłumaczy może akurat pani w wieku przedemerytalnym. I tak dalej..... i tak dalej....

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2012, o 23:17

Лукашэнка pisze:burat,
a czasem oryginalne nazwy lub określenia są tak piękne, że najlepiej ich w ogóle nie tłumaczyć...

grałeś może w Achtung, die Kurve! ?
;-)
burat, ale film ma dotrzeć w zrozumiałej formie do widza.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 20 sty 2012, o 23:43

no masz racje ,chodzi mi nie o każde zastąpienie "fucka" ,kurwą tylko nie robienie sobie z żenady na zasadzie słynnego już skeczu

Link: http://www.youtube.com/watch?v=fiRwh3WDNLk

chodzi mi tylko o "wrzucenie" w kilku kluczowych miejscach odpowiedniego słowa.
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 21 sty 2012, o 12:26

burat
Mam wrażenie że Arno chodzi o to że jezeli zaczniemy tłumaczyć film dokładnie, to nie będzie się nadawał do nadania w tv przed pólnocą, a kasę z reklam zarobić o tej porze trochę trudno

przykład - tego skeczu Eddiego chyba w polskiej tv nie dałoby się pokazać w tłumaczeniu, dziwię się w ogóle jak to w USA poszło
ale gdyby pójść tym tokiem - to który lektor podjąłby się czytania listy dialogowej do tego?

Link: http://www.youtube.com/watch?v=o2EIra4SYoE
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 mar 2013, o 19:32

Link: http://www.youtube.com/watch?v=BjofICMU ... r_embedded

Arno, zakładasz?
Tylko 3 stówki. €.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2013, o 20:57

Jutro zamawiam, bo super gustowne i skromne. Aż dziw, że tak późno na to wpadli

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2013, o 21:11

Tylko jest minus; działa na postoju...

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 11 mar 2013, o 10:59

tylko czy takie oświetlenie jest akceptowane :giggle:
biorąc po uwagę mobilne foto to tak :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 mar 2013, o 11:03

FUX pisze:
Arno, zakładasz?
Piękne. Powinni dawać w zestawie neony pod podwozie :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 20:42

Arno, a dlaczegóż to zamieniasz Żmiję na Muchowe auto tak szybko?

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 22 mar 2014, o 20:51

FUX pisze: Arno, a dlaczegóż to zamieniasz Żmiję na Muchowe auto tak szybko?
Napędza gospodarkę Niemiecką i Polską :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2014, o 21:08

4 lata z okładem na firmowe auto to nie jest szczególnie szybko. Dawniej mieliśmy co trzy lata.
Czas bardzo szybko mija po przekroczeniu szarej linii. Wydawało ci się jedynie że szybko.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 12 paź 2015, o 12:54

ponieważ już nazwa przylgnęła, więc publicznie.
Nowa wiśnia, ta niebieska, nazywana jest Sitkiem.

Wynikła z tego, że ja napisałem stikiem, a Marta pytała jakim sitkiem.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 paź 2015, o 13:55

A.A.A.,
Nic nie dzieje się bez przyczyny.
SITKA to miejscowość na Alasce. Dawniej Nowy Archangielsk..
Tu info
https://en.wikipedia.org/wiki/Sitka,_Alaska

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 12 paź 2015, o 20:50

Arno,
to nie Sitka, tylko Sitko.
Dokładnie: Pawieł Sitko, białoruski piłkarz grający na pozycji pomocnika. Obecnie w Szachciorze Soligorsk.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 12 paź 2015, o 21:49

Alan, Alan, Alan! pisze: Nowa wiśnia, ta niebieska, nazywana jest Sitkiem.

Szczery był ten blacharz. :giggle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

ODPOWIEDZ