Poradnik młodego komputerowca
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Poradnik młodego komputerowca
Grzegorz, http://www.x-kom.pl/p/245733-notebook-l ... t840m.html
2.4k brutto, FullHD, 240GB SSD, dedykowana grafa, HDMI, wolne gniazdo pamięci w razie W, za jakieś 300 zewn dysk twardy na backupy (o ile potrzeba)
Z50 są w różnych konfiguracjach i pewno coś znajdziesz, jak ten nie teges
http://www.x-kom.pl/g-2/c/159-laptopy-n ... B3065%5D=1
2.4k brutto, FullHD, 240GB SSD, dedykowana grafa, HDMI, wolne gniazdo pamięci w razie W, za jakieś 300 zewn dysk twardy na backupy (o ile potrzeba)
Z50 są w różnych konfiguracjach i pewno coś znajdziesz, jak ten nie teges
http://www.x-kom.pl/g-2/c/159-laptopy-n ... B3065%5D=1
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Grzegorz pisze: "gorszych" markach (Acer?)
To nie jest gorsza marka!

To może coś 14 cali? http://www.x-kom.pl/p/218432-notebook-l ... win8x.html ten ma Display Port więc spokojnie przejściówkę do HDMI można zapodać. Jeżeli koniecznie 15 cali to może z dyskiem 128 GB - do tych potrzeb co wymieniłeś powinno wystarczyć, zewnętrzny dysk w obudowie USB może z powodzeniem robić za kopię zapasową.
Alan, Alan, Alan!, po 15 miesięcznej przygodzie z Lenovo raczej nie kupiłbym kolejnego. Po prostu padł i postanowił się więcej nie włączyć. Wziałem kolejnego laptopa z półki w firmie. JAk na razie działa lepiej w każdym aspakcie od Lenovo, za wyjątkiem klawiatury (ale idzie przywyknąć).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
jak kupowałem to czytałem forum Acera - tragedia!, ASUSA (mam) jeszcze gorzej! Forum Subaru... wszystkie padająChloru pisze: Alan, Alan, Alan!, po 15 miesięcznej przygodzie z Lenovo raczej nie kupiłbym kolejnego. Po prostu padł i postanowił się więcej nie włączyć.

Jak 14" to trzeba dokładnie się przyjrzeć czy ma wszystko co potrzeba (np. ilość portów USB, DVD, ethernet). 14", które znam zwykle lubią wyć wiatrakami. Pewno w droższych urządzeniach chłodzenie jest pomyślane, ale nie oszukujmy się w tej cenie raczej mówimy o ... mniej dopracowanych

Jeżeli ten komputer ma stać na biurku to ja bym pomyślał raczej o 17" - na cholerę się męczyć małym ekranikiem i ciupką klawiaturką

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Alan, Alan, Alan!, Lenovo nigdzie nie wyrżnęło i padło. Od noszenia w plecaku pojawiły się pęknięcia na obudowie. Laptop za 4,5 kPLN netto. Chociaż klawiaturę miał bardzo dobrą
Z obu Acerów jestem za to bardzo zadowolony. Pewnie kwestia modelu, to samo tyczy się pewnie Asusa.

Z obu Acerów jestem za to bardzo zadowolony. Pewnie kwestia modelu, to samo tyczy się pewnie Asusa.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
To może jakieś urządzenie typu wszystko w jednym.Grzegorz pisze:
Ale rozumiem też podejście Pani która nie chce dodatkowych "gadżetów" w pokoju w postaci stacji dokujących, monitorów etc., laptoka raczej nie wynosi z domu i taka 15 calówka jest dla niej ok.
Przykład pierwszy z brzegu: http://www.x-kom.pl/p/207256-all-in-one ... vd-rw.html
Akurat tutaj opisałeś MS Windows a nie Linuksa. Od razu napiszę - to nie oznacza, że Linux jest gorszy, ale pod względem kompatybilności wstecznej rodzina Windows nie ma sobie równych (pewnie słyszałeś żarty o celowym utrzymywaniu bugów, na których opierają się już istniejące aplikacje firm trzecich... to nie są żarty).ptk22 pisze: Ja lubię systemy, które działają wiele lat. Np. zainstaluję program do wypełniania deklaracji vat
Jeżeli dostaniesz aplikację od p. Zenka do wypełniania deklaracji VAT, minie 15 lat, to szanse, że uruchomisz tą aplikację na Linuksie są bliskie 0, bo zmienia się ABI albo API. Takie zmiany w Linuksie wprowadzane są bardzo często, celowo - to nie znaczy, że źle, to znaczy, że system się rozwija kosztem wstecznej kompatybilności. Na MS Windows szansa, że uruchomisz taką aplikację to IMO będzie > 90%, do tego dostaniesz jeszcze wsparcie systemu w przypadku wykrycia problemów z kompatybilnością.
Chyba, że mówisz o używaniu tylko repozytorium aplikacji przeznaczonych dla Twojej wersji systemu, wtedy tak, ale równie dobrze i na MS Windows można sobie zainstalować Chrome, Skype (na Linuksie Skajp to jakaś tragiczna, ledwie działająca kalka rozwiązań z innych OSów), i co potrzeba, i z tym żyć przez wiele lat, a i pomimo ciągłych aktualizacji systemu, ten program do VAT (ot taki przykład) od polskiej firmy Zenek i spółka będzie działał, pomimo, że po firmie dawno już słuch zaginął i nie ma co czekać na kolejne aktualizacje.
całe szczęście, że Twoim zdaniem. wciskanie ludziom na siłę czegoś innego niż są przyzwyczajeni nie skończy się dobrze. bo to nie działa, bo tamto nie działa, bo winampa nie ma, bo dźwięk nie działa, bo to, bo tamto. problem jest taki, że jak się windows grzmotnie to byle serwis to ogarnie za psie pieniądze - a jak linux się wywali i trzeba będzie pogrzebać, to 99% serwisów rozłoży ręce. a koszty będą sporo wyższe, nawet w przypadku formata, gdzie trzeba będzie zachować dane. bo po prostu nie będą potrafili tego ogarnąć.ptk22 pisze:Ale dla osób, które korzystają z przeglądarki, słuchania muzyki i Skype, raz na ruski rok potrzebują napisać proste pismo i je wydrukować to Linux moim zdaniem sprawdzi się lepiej.
o boże, nie wierzę. mak się przycinacitan pisze:Przycina się na MBP Retina 13", przy ustawieniach rozdzielczości innych niż domyślne (4:1), czyli gdzie jest więcej roboty przy skalowaniu. Na poprzedniej wersji cięło się jeszcze bardziej.gregski pisze: moze przycina sie przy przelaczaniu sie na HD4000? masz tam druga karte graficzna?

ps. a tak wracając do bitwy win vs lin - mam sobie thinkpada t60. kiedyś sobie skakałem z nudów między debianem a windowsem, bo mi się nudziło. problem zrobił się, gdy wyszedł debian 6.0 w wersji testowej i... brakło sterowników do radeona x1300. tych zamkniętych - otwarte uważam za syf. no cóż, ani efektów graficznych, ani nic, bieda trochę. kilka dni temu wrzucałem win10 na tego laptopa. hm, problem ze sterownikami do grafiki, bo ati nie ma sterowników nawet w archiwum... chwila googlowania, sterowniki się znalazły. wszystko działa jak powinno. windows 10 śmiga na poziomie minimum akceptowalnym(bardziej teraz laptop rodziców), a jak instalowałem ubuntu z nowym gnomem - cóż. nie da się nic zrobić. i nikt nie powie, że linux jest cudownie bezobsługowy...
dobrze powiedziane, rodzina windows. z softem z DOS na win7 jest sporo problemów, choć niektóre działają ;) i jeden istotny szczegół. na windowsie nie spotkałem się z problemami z działaniem aplikacji 32b na systemie 64b - co na linuxie jeszcze niedawno było standardem. choć tu plus dla linuxa, bo 386 ma pae i nie ma problemów z adresowaniem >3GB RAM na 32b...citan pisze:Akurat tutaj opisałeś MS Windows a nie Linuksa. Od razu napiszę - to nie oznacza, że Linux jest gorszy, ale pod względem kompatybilności wstecznej rodzina Windows nie ma sobie równych (pewnie słyszałeś żarty o celowym utrzymywaniu bugów, na których opierają się już istniejące aplikacje firm trzecich... to nie są żarty).
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- Chloru
- 6 gwiazdek
O właśnie - byl tu taki jeden który chciał dziecku zainstalować na Linuxie tablet graficzny, żeby sobie porysowało

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Vojta, tablet (graficzny) to urządzenie do rysowania, np firmy Wacom. Kolega Steve zapozyczyl ;)
-
vojta
- 4 gwiazdki
- Auto: tojka jariska
- Polubił: 66 razy
- Polubione posty: 2 razy
niby wiem ale dla dziecka? a tak naprawdę to lapek mi padł..air od jabola się nie sprawdził w zastępstwie..zaraz jadę na nockę do pracy..uwielbiam to forum...
hehe, rozumiem, ze wtyczkę włożył i zadziałało? :D
ja nie przeszedłem przez jedno - instalacja ftdi na linuksie. za chiny ludowe nie jestem w stanie tego ogarnąć, żeby uruchomić kkl na linuxie i śmigać tam z romraiderem. po prostu się nie da...
ja nie przeszedłem przez jedno - instalacja ftdi na linuksie. za chiny ludowe nie jestem w stanie tego ogarnąć, żeby uruchomić kkl na linuxie i śmigać tam z romraiderem. po prostu się nie da...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
błyszcząca matrycaAlan, Alan, Alan! pisze: Grzegorz, http://www.x-kom.pl/p/245733-notebook-l ... t840m.html

Pytałem, proponowałem i nie - ma być jak w starym laptopie - nie 14, nie 17 tylko 15Chloru pisze: To może coś 14 cali?

hmm. to poszukamy jeszcze w takim razie, chociaż mnie kusi w tych Asusach rozbudowana do 3 lat gwarancja on-site czyli jakby nie patrzeć mam 3 lata spokoju w razie czegoChloru pisze: To nie jest gorsza marka!

Problem z tym urządzeniem jest taki że jest ono hmm.. średnio przenośne a pani lubi sobie czasami zabrać laptopa do kuchni albo na taras i popatrzeć na youtube.So What! pisze: To może jakieś urządzenie typu wszystko w jednym.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Grzegorz, moim zdaniem ten komputer jest bardzo dobrą opcją za te pieniądze. Spełnia skonkretyzowane wymagania. Jest dość solidny, bo to linia biznesowa.Grzegorz pisze:O ram się nie martwię bo jak pisałem, wymagania są żadne (pani otworzy przeglądarkę+ewentualnie worda/excela i to będzie wszystko)Chloru pisze: Grzegorz, trochę mało ramu i kiepska matrycaFakt, że w takim budżecie trochę ciężko będzie jeżeli uprzemy się na to HDMI
4 GB RAM spokojnie wystarczą.
Ta matryca też będzie wystarczająca.
Chloru to profesjonalista, weź to pod uwagę, czytając o jego wymaganiach.
Dla Pani, amatorki w komputerologii, ten sprzęt będzie świetny.
(no chyba, że wolałaby kolor biały albo różowy.... ale wtedy jest znacznie mniejszy wybór).

- Chloru
- 6 gwiazdek
Grzegorz, to wydaje się ogarniać wszystkie postawione wymagania
http://www.komputronik.pl/product/28566 ... B_SSD.html
Лукашэнка, co najwyżej zaawansowany użytkownik.
http://www.komputronik.pl/product/28566 ... B_SSD.html
Лукашэнка, co najwyżej zaawansowany użytkownik.

- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Do wypełniania deklaracji VAT używam tej aplikacji:citan pisze:Akurat tutaj opisałeś MS Windows a nie Linuksa. Od razu napiszę - to nie oznacza, że Linux jest gorszy, ale pod względem kompatybilności wstecznej rodzina Windows nie ma sobie równych (pewnie słyszałeś żarty o celowym utrzymywaniu bugów, na których opierają się już istniejące aplikacje firm trzecich... to nie są żarty).ptk22 pisze: Ja lubię systemy, które działają wiele lat. Np. zainstaluję program do wypełniania deklaracji vat
http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-in ... 64-bitowej
Nie mam z nią problemów. Linux, na którym chodzi był zainstalowany parę lat temu, później był robiony parę razy update.
Ja tylko piszę jak jest u mnie. U Was jest inaczej więc domyślam się, że obie strony mogą mieć rację

Nie neguję, że do pewnych zastosowań Windows jest bardziej uzasadniony.
Po prostu twierdzę, że są też takie gdzie instalowanie Linuxa ma większy sens.
Jest ryzyko, musi być wybór.
- ptk22
- 6 gwiazdek
Dokładnie. Ostatecznie 17" też można czasem gdzieś przenieść a ekran tej wielkości pozwala już na normalną pracę bez dodatkowego monitora.Alan, Alan, Alan! pisze: Jeżeli ten komputer ma stać na biurku to ja bym pomyślał raczej o 17" - na cholerę się męczyć małym ekranikiem i ciupką klawiaturkąFHD na moim 15" jest odrobinę za małe przy dłuższej pracy.
Oczywiście kompletnie pomijasz fakt, że aplikacja aktualizuje się na bieżąco, bo inaczej nie ruszy, całe środowisko uruchomieniowe Adobe dla tej aplikacji również było aktualizowane, bo taki Adobe Air zbudowany dla starszego ABI po prostu by nie ruszył, a jednak to ABI w Linuksie raz na te kilka lat podlega zmianom bez kompatybilności wstecznej.ptk22 pisze: Nie mam z nią problemów. Linux, na którym chodzi był zainstalowany parę lat temu, później był robiony parę razy update.
W tym przypadku zawsze używasz aktualnych komponentów dostarczanych przez Twoją dystrybucję i przez MF. Teraz weź jakąś 15 letnią aplikację, taką bardziej natywną (nie wymagającej Adobe Air do uruchomienia) i odpal ją na MS Windows, a później znajdź odpowiednik i odpal go na Linuksie. Raczej nie mam wątpliwości co do rezultatu i do tego piłem, komentując systemy, które działają wiele lat.
Jeżeli uważasz, że wymyślam problemy, to powiedz to mojemu znajomemu, który nakładał ręcznie tworzone łaty na plik wykonywalny aplikacji obsługującej księgowość, bo zmieniły się zależności i nie mieli źródeł (spółdzielnia mieszkaniowa w Bełchatowie, kolega wcześniej pracował w firmie, która tworzyła tą aplikację, ale z jakiegoś powodu nie mieli już wsparcia), żeby sobie przebudować. Jak myślisz, na jakim systemie wystąpił problem?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Moim zdaniem nie wystarczą. Dziś sama przeglądarka potrafi zjeść tyle. Kupowanie komputera bez 8gb pamięci jest bez sensu.Лукашэнка pisze: 4 GB RAM spokojnie wystarczą.
vibowit pisze: Jako przeglądarka poczty, youtube i forum sprawdza się ten OSX całkiem nieźle.
owszem.. do skladania filmow, edycj fot, videomapowania i zabawy w didzejke jeszcze lepiej.
zainstalowal sie ten nowy elkapitan bezproblemowo, jak nowy ios w telefonie ;)
o dziwo, zyskalem 10 GB wolnego miejsca na dysku - nie liczac 6 GB zajetych chwilowo i uwolnionych na instalke.
a ja sobie odpuściłem walkę (samo robienie formatów nawet nie jest tak irytujące, potem tylko to wycinanie zbędnych programów mnie złości
)... w weekend spróbuję wsiąść na Win 10 (na pokładzie legalny 8.1, ale ostatnimi czasy rozkapryszony
). Jak będzie dalej grymasił na aktualizacje to serwis mówi serwus 

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
- Chloru
- 6 gwiazdek
barton, a nie lepiej zainstalować, wyrwać chwasty i zrobić sobie obrazek albo jakiś inny backup?
a co z hdmi w dellu?Grzegorz pisze: hmm. to poszukamy jeszcze w takim razie, chociaż mnie kusi w tych Asusach rozbudowana do 3 lat gwarancja on-site czyli jakby nie patrzeć mam 3 lata spokoju w razie czegoGdyby nie to głupie hdmi to brany byłby pewnie dell.
- ptk22
- 6 gwiazdek
Kolego citan w pełni się z Tobą zgadzam. Jeśli mamy aplikację pod jakiś OS to powinniśmy mieć taki OS. Koniec kropka. Nawet jak to będzie MS Office, czy PS. To potrzebujemy Windowsa lub co najmniej "cross over office". Czyli płatny dodatek do Linuxa pozwalający uruchomić te programy.citan pisze:Oczywiście kompletnie pomijasz fakt, że aplikacja aktualizuje się na bieżąco, bo inaczej nie ruszy, całe środowisko uruchomieniowe Adobe dla tej aplikacji również było aktualizowane, bo taki Adobe Air zbudowany dla starszego ABI po prostu by nie ruszył, a jednak to ABI w Linuksie raz na te kilka lat podlega zmianom bez kompatybilności wstecznej.ptk22 pisze: Nie mam z nią problemów. Linux, na którym chodzi był zainstalowany parę lat temu, później był robiony parę razy update.
W tym przypadku zawsze używasz aktualnych komponentów dostarczanych przez Twoją dystrybucję i przez MF. Teraz weź jakąś 15 letnią aplikację, taką bardziej natywną (nie wymagającej Adobe Air do uruchomienia) i odpal ją na MS Windows, a później znajdź odpowiednik i odpal go na Linuksie. Raczej nie mam wątpliwości co do rezultatu i do tego piłem, komentując systemy, które działają wiele lat.
Wydaje mi się, że piszemy o tym samym tylko używamy innych słów.
Z ciekawostek:
1. Do budowy chmury Microsoft sam użył Linuxa a nie Windowsa:
http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/ ... sje-linuxa
2. Aplikacje w .NET 5 działają na Linux:
http://techcrunch.com/2015/04/29/micros ... az0zy:sy3J
Więc w przyszłości będzie obojętne na jakim systemie napisaliśmy aplikację a na jakim ją uruchamiamy, bo zarówno Java jak i .NET będą działały na Mac, Linux i Windows.
No właśnie problem polegał na tym, że jedna aplikacja do pewnego czasu działała na Linuksie, a jak przyszła aktualizacja tego Linuksa (konieczna ze wzgl. bezpieczeństwa, czy wsparcia sprzętu), to przestała działać i koniec (bo wyszedł kernel z nowym ABI, bo zmienił się libc). Po prostu patrzę inaczej na te wiele lat bezproblemowego działania. Bo to, że na Linuksie AdWare jest niedostępny i w związku z tym ciężko zrobić sobie krzywdę, nie ma związku z tym żadnego związku moim zdaniem.ptk22 pisze: Jeśli mamy aplikację pod jakiś OS to powinniśmy mieć taki OS.
Ale, żeby nie było, że tylko się czepiam i narzekam. Bardzo lubię Linuksa, gdyby nie to, że mogłem połączyć przyjemne z pożytecznym w OS X, to dalej używałbym Linuksa, tym bardziej, że obecne dystrybucje są naprawdę przyjazne użytkownikowi.
Znowu się nie zgodzę.ptk22 pisze: Więc w przyszłości będzie obojętne na jakim systemie napisaliśmy aplikację a na jakim ją uruchamiamy, bo zarówno Java jak i .NET będą działały na Mac, Linux i Windows.