Naprawa rys na lakierze

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Re: Naprawa rys na lakierze

Post 27 lis 2015, o 11:46

Konto usunięte, chyba najprościej do mieszalni lakierów, żeby dobrali lakier pod kolor. Wlej do pistoletu do malowania oklej całą resztę, której nie chcesz malować i ustaw mały strumień farby. Jak wyschnie nałóż drugą warstwę. A jak nie chce Ci się brudzić pistoletu, lub nie posiadasz takiego, to mogą nabić Tobie do puszki i będziesz miał lakier w spraju. Trudniej się tym maluje niż pistoletem ale też da się. Przed psikaniem najlepiej jak byś zmatowił malowany fragment.

Aha no i na koniec efekt będzie taki sobie ;-) tzn. nie będzie się, rzucało w oczy, ale przy myciu auta będziesz sobie przypominał, że mogłeś jednak oddać do profesjonalisty :-p

Jest ryzyko, musi być wybór.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 28 lis 2015, o 01:40

ptk22 pisze:Konto usunięte, chyba najprościej do mieszalni lakierów, żeby dobrali lakier pod kolor. Wlej do pistoletu do malowania oklej całą resztę, której nie chcesz malować i ustaw mały strumień farby. Jak wyschnie nałóż drugą warstwę. A jak nie chce Ci się brudzić pistoletu, lub nie posiadasz takiego, to mogą nabić Tobie do puszki i będziesz miał lakier w spraju. Trudniej się tym maluje niż pistoletem ale też da się. Przed psikaniem najlepiej jak byś zmatowił malowany fragment.

Aha no i na koniec efekt będzie taki sobie ;-) tzn. nie będzie się, rzucało w oczy, ale przy myciu auta będziesz sobie przypominał, że mogłeś jednak oddać do profesjonalisty :-p
Mi tam mówili żeby patyczki do uszu upaplać w farbie i popapacać rysy :giggle:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 lis 2015, o 11:58

No właśnie też myślałem o patyczku. Zwłaszcza że mam zaprawke. Tylko jak to potem ładnie wypolerowac?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 28 lis 2015, o 12:01

A te wszystkie warsztaty 'smart repair'? Dużo sobie liczą za takie naprawy punktowe? Bo może nie warto się bawić. Dla świętego spokoju. Sam nie zrobisz tak, żeby nie było widać, a za każdym razem kiedy będziesz to widział będziesz się tylko niepotrzebnie wkur... ;-)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2015, o 20:42

Konto usunięte pisze:No właśnie też myślałem o patyczku. Zwłaszcza że mam zaprawke. Tylko jak to potem ładnie wypolerowac?
Jak Ty to pomalujesz pędzelkiem to dopiero będziesz się wkur... na siebie za partactwo :wall:
Sposób, który ja podałem jest daleki od ideały, ze względu na brak odpowiednich podkładów, utrwalaczy itd, ale da znośny rezultat bo malowanie natryskowe daje dobry efekt. Malowanie pędzelkiem to chyba się sam domyślasz jaki efekt da :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 28 lis 2015, o 22:39

Konto usunięte pisze:No właśnie też myślałem o patyczku. Zwłaszcza że mam zaprawke. Tylko jak to potem ładnie wypolerowac?
Będzie gorzej niż przed "naprawą" :->

limesiak
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 MY05
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 28 lis 2015, o 23:40

Nie jestem ekspertem bo lakierowane to pewnego rodzaju "sztuka", ale sądzę że da się samemu wiele ;-) a skoro szukasz prostego rozwiązania to widziałem kiedyś przypadkiem całkiem ciekawy materiał...
Poszukaj odcinka nr 5 z programu 101 napraw tvn turbo, będę praktykował po zimie jak dorobię kilka nowych ;-)

Pzdr
Pozdrawiam
M

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 lis 2015, o 16:41

So What! pisze:
Będzie gorzej niż przed "naprawą" :->
Dokładnie :-p

ODPOWIEDZ