jakby Polska nagle kiedyś została bogata, to nie ma problemu. Myśl lewicowa się szerzy, dadzą nam tyle samo co innym. Czyli w ch..dużo.Лукашэнка pisze: Ale, gdyby jednak w naszym pięknym kraju odkryto bogate złoża złota i obecny system nie zbankrutuje kompletnie, to jednak może coś z tego zusu kiedyś dostaniemy, w wysokości zależnej od wpłat?
Etat -> Samozatrudnienie
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Etat -> Samozatrudnienie
Od paru dobrych lat jestem na samozatrudnieniu i za cholerę bym nie wrócił na UoP
Przy odrobinie chęci i przedsiębiorczości możliwości są znacząco większe
No chyba że ktoś jest przywiązany do wszelakich przywilejów i liczy że ktoś da to wówczas cza siedzieć ta etacie i czekać
No chyba że ktoś jest przywiązany do wszelakich przywilejów i liczy że ktoś da to wówczas cza siedzieć ta etacie i czekać

w sensie, że UoP daje "wszelkie przywileje"? w dzisiejszych czasach?szamot pisze: chyba że ktoś jest przywiązany do wszelakich przywilejów
hmm....
szamot pisze: Od paru dobrych lat jestem na samozatrudnieniu i za cholerę bym nie wrócił na UoP
Dokładnie, ja jestem od 2008 roku, teraz dodatkowo jestem zatrudniony na Słowacji ;)
Płacę słowacki ZUS, podatki w Polsce, nigdy bym nie wrócił na umowę.
Mam sporo faktur kosztowych... ;)
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
a papier toaletowy?hogi pisze:ja jestem od 2008 roku, teraz dodatkowo jestem zatrudniony na Słowacji ;)
pierzesz, suszysz i wykorzystujesz ponownie?
A czemuż to Dyktatorze jesteś taki agresywnyЛукашэнка pisze: a papier toaletowy?

Ma Chłop taki pomysł na redukcję kosztów Zusowskich i fajnie , to jego sprawa

A tak z ciekawości hogi, jak to wygląda w praktyce

Jakie to są miesięczne obciążenia ( księgowy , podatki , jakieś biuro- pewnie virtualne itp )

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Piter 35 pisze: Ma Chłop taki pomysł na redukcję kosztów Zusowskich i fajnie , to jego sprawaA ty od razu tak z buta
![]()
Dokładnie, hogi, opisz nam konstrukcję i koszty. A nuż się przyda...
Skoro chłopak już 7 lat jakoś sobie radzi to pewnie ma to w dupie i stać go na jednorazowy papier, co pewnie irytuje tych co tak dobrze nie mająЛукашэнка pisze:a papier toaletowy?hogi pisze:ja jestem od 2008 roku, teraz dodatkowo jestem zatrudniony na Słowacji ;)
dołanczam się do prośbyKonto usunięte pisze:Piter 35 pisze: Ma Chłop taki pomysł na redukcję kosztów Zusowskich i fajnie , to jego sprawaA ty od razu tak z buta
![]()
Dokładnie, hogi, opisz nam konstrukcję i koszty. A nuż się przyda...

bez przesady, jak ktoś ma możliwość to niech korzysta. oszczędzając na ZUSie i podatkach spokojnie jesteś w stanie odłożyć sobie na te parę lat emerytury która statystycznie przypada na biorcę.Лукашэнка pisze: a papier toaletowy?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Wracając do meritum dyskusji:
Samozatrudnienie "w zamian" za etat i praca dla i tylko tego samego pracodawcy: NIE (generalnie takie przejście bez zmiany zakresu obowiązków było zresztą niezgodne z prawem).
Samozatrudnienie vs etat:
a) jeżeli masz dobry etat (popytaj, porównaj z otoczeniem): NIE
b) jeżeli obserwując otoczenie wydaje Ci się, że jesteś powiedzmy "lepszy" czyli masz wyższe kwalifikacje, mocne nerwy, potrafisz dogadać się z ludźmi (tymi dla których będziesz pracował ale także z tymi, którzy być może kiedyś w przyszłości pracować będą dla Ciebie), jesteś cierpliwy, potrafisz zarządzać finansami na poziomie na którym chcesz funkcjonować na rynku itp. itd. a przy tym masz samozaparcie i chęć odniesienia sukcesu zawodowego to POWINIENEŚ JAK NAJSZYBCIEJ PRZEJŚĆ NA SAMOZATRUDNIENIE. Uda się albo nie ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
W kwestii "optymalizacji" podatków - cały świat szuka i główkuje co by tu zrobić żeby płacić mniej a z drugiej strony organy podatkowe starają się te działania ograniczyć.
To, że prowadząc działalność w Polsce istnieje możliwość płacenia ZUSu jak napisano wyżej na Słowacji jest oznaką słabości naszego prawa podatkowego.
Jeżeli ktoś chce albo jest zmuszony to robić (podobnie w kwestii wielokrotnego użycia papieru toaletowego) a nie jest to prawnie zabronione to nie ma co się czepiać.
Samozatrudnienie "w zamian" za etat i praca dla i tylko tego samego pracodawcy: NIE (generalnie takie przejście bez zmiany zakresu obowiązków było zresztą niezgodne z prawem).
Samozatrudnienie vs etat:
a) jeżeli masz dobry etat (popytaj, porównaj z otoczeniem): NIE
b) jeżeli obserwując otoczenie wydaje Ci się, że jesteś powiedzmy "lepszy" czyli masz wyższe kwalifikacje, mocne nerwy, potrafisz dogadać się z ludźmi (tymi dla których będziesz pracował ale także z tymi, którzy być może kiedyś w przyszłości pracować będą dla Ciebie), jesteś cierpliwy, potrafisz zarządzać finansami na poziomie na którym chcesz funkcjonować na rynku itp. itd. a przy tym masz samozaparcie i chęć odniesienia sukcesu zawodowego to POWINIENEŚ JAK NAJSZYBCIEJ PRZEJŚĆ NA SAMOZATRUDNIENIE. Uda się albo nie ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.
W kwestii "optymalizacji" podatków - cały świat szuka i główkuje co by tu zrobić żeby płacić mniej a z drugiej strony organy podatkowe starają się te działania ograniczyć.
To, że prowadząc działalność w Polsce istnieje możliwość płacenia ZUSu jak napisano wyżej na Słowacji jest oznaką słabości naszego prawa podatkowego.
Jeżeli ktoś chce albo jest zmuszony to robić (podobnie w kwestii wielokrotnego użycia papieru toaletowego) a nie jest to prawnie zabronione to nie ma co się czepiać.
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Mówisz Fido, że da się żyć?Konto usunięte pisze:Jest możliwy jak najbardziejesilon pisze:busik, powrót z działalności (nie z samozatrudnienia dla jednej firmy) na etat jest psychologicznie prawie niemożliwy

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Arti, daje się. Nagle masz mniej pieniędzy niż wcześniej, ale daje się to przeżyć. Serce boli podczas przeglądania paska z wynagrodzeniem, gdzie widać ile kasy idzie na zusy-srusy, ale jest bardzo dużo innych benefitów. No i szkolenia, dla mnie jako technicznego to bardzo ważne... W ostatnich 2 latach zaliczyłem tyle technicznych szkoleń ile w poprzednich 10 latach. W tym tygodniu też się uczę Pythona, na koszt pracodawcy...
Dasz radę
Dasz radę

No tak. Ale w tym ZUSie to my zbieramy nie tylko na swoją emeryturę. Jak będziemy mniej dosypywać, to będzie więcej brakować i rząd będzie bardziej dokręcał śrubę, żeby ubytki załatać. Błędne koło.inquiz pisze:bez przesady, jak ktoś ma możliwość to niech korzysta. oszczędzając na ZUSie i podatkach spokojnie jesteś w stanie odłożyć sobie na te parę lat emerytury która statystycznie przypada na biorcę.Лукашэнка pisze: a papier toaletowy?
czarne jest piękne...
sejm może rozwiązac problem przyjmując uchwałę że emerytury otrzymaja wyłącznie wyborcy PiSu ,dla nich wystarczyvibowit pisze: Błędne koło.

to chyba po to Trybunał dobrze zmieniają

Poczucie humoru w tym wątku nieco mnie przerasta. :P
czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
vibowit pisze: No tak. Ale w tym ZUSie to my zbieramy nie tylko na swoją emeryturę. Jak będziemy mniej dosypywać, to będzie więcej brakować i rząd będzie bardziej dokręcał śrubę, żeby ubytki załatać. Błędne koło.
To co zbieramy idzie na naszych rodziców. Nasze konta indywidualne są tylko na papierze. Mamy po prostu system bazujący na umowie międzypokoleniowej i tyle. Nasze dzieci będą sypać na nas, a, że ich nie robimy, to się zrobi dziura. Wielka dziura. Jak do tego dodamy fakt, że żyjemy coraz dłużej, to się zrobi przeogromna dziura.
[ironia]
No i z w/w powodów Sam Wiesz Kto cofnął podwyższony wiek emerytalny, żeby uzyskać więcej poklasku wśród gawiedzi, a dziura się powiększyła. Czy to jest właściwe podejście do realnego problemu? To tak jakby wielką dziurę w domowym budżecie łatać kolejnymi "chwilówkami".
Pytanie czyja to jest wina?

[/ironia]
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Bardziej bym obarczał winą rolników, górników, kolejarzy i innych oponozadymiarzyKonto usunięte pisze:Czyli jednak hogi?

Ekipy w mundurkach też nie są bez winy
A gdzie sędziowie i prokuratorzy, się pytam..?szamot pisze:Bardziej bym obarczał winą rolników, górników, kolejarzy i innych oponozadymiarzyKonto usunięte pisze:Czyli jednak hogi?![]()
Ekipy w mundurkach też nie są bez winy
(Chyba, że włączyłeś ich do "oponozadymiarzy".)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
I lekarze i lekarze... Byłem ostatnio prywatnie na wizycie. I usłyszałem pytanie "Czy będzie Pan chciał rachunek?".
I oczywiście płatność tylko gotówką

To takie drobne przewałki...Konto usunięte pisze:I lekarze i lekarze... Byłem ostatnio prywatnie na wizycie. I usłyszałem pytanie "Czy będzie Pan chciał rachunek?".

Ale oddzielnego od ZUSu systemu emerytalnego to lekarze nie mają...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.