Najgorszy Sort Polaków

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Najgorszy Sort Polaków

Post 20 gru 2015, o 19:15

citan pisze: no wlasnie, ten obrazek je neguje.
To najpierw niech pleban wyliczy, że potrzebne jest np. 100 kpln na dach i przedstawi kosztorys. Nie z czapy.
Poda nr konta i tam są wpłacane datki od parafian. Rada ma psi obowiązek to skontrolować, ale boi się plebana i koło się zamyka.

Incydentalną praktyką głoszoną w czasie świąt jest zestawienie wydatków parafii.
Jednakże NIGDY nie usłyszałem, ile zebrano.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 20 gru 2015, o 19:17

lukass pisze: Szkoda tylko że wielu (np PO) na tym tylko pozostaje i także nie oferuje dobrych rozwiązań gospodarczych.
Jest tylko jedna drobna różnica. Poprzednia ekipa rządząca, działała mozolnie i powoli, ale zdecydowaną większość konsultowała społecznie. Myślałem, że teraz też tak będzie. Okazuje się, że jednak grubo się pomyliłem. Teraz póki co wszystko jest wprowadzane nocą i bez jakichkolwiek konsultacji społecznych. Dla mnie to kolosalna różnica w sposobie zarządzania i poziomie głupoty jaką Ci u góry są w stanie wygenerować :wall:
Konto usunięte pisze: Pewnie że masz, nawet powinieneś. IMHO to jest zupełnie normalne że człowiek się buntuje kiedy mu coś zabierają.
Mi tam nic nie zabierają, ale nie rozumiem dlaczego Wojewódzki Lekarz Weterynarii ma być osobą polityczną bez konieczności posiadania jakichkolwiek kompetencji? Dlaczego to trzeba zmienić? Co złego jest w tym, że teraz wymaga się aby ten najważniejszy weterynarz w województwie, był osobą z odpowiednimi kwalifikacjami i co najmniej od 5-ciu lat bezpartyjną?
I do tego tak ważna zmiana, jest na chama przepychana w sejmie, bez konsultowania tego, np. z Izbą Rolniczą. To nie są idiotyczne memy, to są fakty :wall:
FUX pisze: Klecha zażądał za pogrzeb kwotę przekraczająca 2kpln, więc niech nie liczy na szczodrość z mojej strony w przyszłości.
Doskonale rozumiem Twoją frustrację. W rodzinie mieliśmy analogiczną sytuację :-|
Jest ryzyko, musi być wybór.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 20 gru 2015, o 19:39

ptk22 pisze: ale zdecydowaną większość konsultowała społecznie

:lol:

Tak, przy ośmiorniczkach u Sowy.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 20 gru 2015, o 19:45

Konto usunięte pisze:
citan pisze: Fido, bo w TV slyszalem gornolotne hasla, powolywanie sie na demokracje, walke o wolnosc. Ktos kto budzi sie tylko wtedy gdy jego interesy sa zagrozone, a wczesniejsze stygmatyzowanie czesci spoleczenstwa mu nie przeszkadzalo, kim jest? Ma prawo wypowiadac sie rowniez w moim imieniu (tez cenie wolnosc o demokracje)?
Pewnie że masz, nawet powinieneś. IMHO to jest zupełnie normalne że człowiek się buntuje kiedy mu coś zabierają.
Nie, hipokryci, któremu "moherowe berety" ani "zabieranie babci dowodu" nie przeszkadzało - i dotyczy to tak samo przedstawicieli centrum i lewicy, jak i mediów - nie mają prawa wypowiadać się w moim imieniu - niech sobie mordy demokracją nie wycierają. Już któryś raz wspominam o tych moherach i zabieraniu dowodu, przepraszam za zdartą płytę, ale uważam, że wtedy właśnie ustalony został poziom politycznej dyskusji i to na ile politycy mogą sobie pozwolić, a teraz w ramach tych ustaleń rozgrywają swoje interesy. Skąd to oburzenie teraz? Trochę niewczas. Po prostu tak to widzę, jako przeciąganie linii, nie widzę, żeby ktoś dbał o moje interesy - ani wcześniej "przy krzyżu", ani teraz podczas protestów.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 19:56

jarmaj pisze: Tak, przy ośmiorniczkach u Sowy.
Nie do końca. Można było zgłaszać też swoje opinie np. przez internet. Parę spraw było konsultowanych nawet w takich pipidówkach jak nasze małe miasteczko. W niektórych sam brałem udział np. w konsultacjach zmian do Prawa Łowieckiego.
Nie jestem osobą polityczną, nigdy nie należałem do żadnej partii a mimo to mogłem się wypowiedzieć w interesujących mnie tematach. Teraz też chciałem, miały być "szerokie konsultacje do 500+" i gdzie one są? U nas cicho w tej sprawie.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 20 gru 2015, o 20:00

ptk22 pisze: Teraz też chciałem, miały być "szerokie konsultacje do 500+" i gdzie one są? U nas cicho w tej sprawie.

No gdzie są. Były wybory, wystarczy. Teraz wybrańcy narodu wiedzą lepiej czego chcemy.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 20:31

Na to wygląda, ale po co opowiadali bajki, że będą szerokie konsultacje społeczne?

citan
5 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 20:48

https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-ws ... -plus.html
http://www.tvp.info/23241550/program-ro ... -priorytet
W niedzielę od godz. 18.00 premier będzie odpowiadała na swojej stronie na Facebooku na pytania internautów, związane z programem Rodzina 500+.
Może jeszcze siedzi przy kompie? ;-)

[email protected]

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 21:07

citan pisze: Nie, hipokryci, któremu "moherowe berety" ani "zabieranie babci dowodu" nie przeszkadzało - i dotyczy to tak samo przedstawicieli centrum i lewicy, jak i mediów - nie mają prawa wypowiadać się w moim imieniu - niech sobie mordy demokracją nie wycierają. Już któryś raz wspominam o tych moherach i zabieraniu dowodu, przepraszam za zdartą płytę, ale uważam, że wtedy właśnie ustalony został poziom politycznej dyskusji i to na ile politycy mogą sobie pozwolić, a teraz w ramach tych ustaleń rozgrywają swoje interesy. Skąd to oburzenie teraz? Trochę niewczas. Po prostu tak to widzę, jako przeciąganie linii, nie widzę, żeby ktoś dbał o moje interesy - ani wcześniej "przy krzyżu", ani teraz podczas protestów.
Sorki, ale nie ja podzieliłem społeczeństwo na tych, którzy są z nami i na tych, którzy przeciwko.
W tej kwestii nie ma miejsca na żadne inne zdanie.

Ja nie wierzę, że w PiSie wszyscy bezgranicznie zgadzają się JK. Podpisane weksle za możliwość siedzenia po nockach w ławach poselskich nie pozostawiają im żadnego pola manewru.
Do czasu.
I jeszcze jedno.
W 4 letnia kadencje tego Sejmu jakoś nie wierzę, co powiedziałem głośno tuż po wyborach i pierwszych zagrywkach PAD z Kamińskim, teraz zamieszaniem wokół TK.
To i tak jest przygrywka. Będzie jeszcze grubiej.
Zobaczymy, co się będzie działo w Sejmie w Święta i między nimi. :cofee:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 22:04

citan, dzięki za informacje. W końcu wiem gdzie mogę zgłosić moje zastrzeżenia :-)

FUX, oby nie sprawdziło się z: "Będzie jeszcze grubiej."

citan
5 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 22:10

FUX pisze: Sorki, ale nie ja podzieliłem społeczeństwo na tych, którzy są z nami i na tych, którzy przeciwko.
Dzielą je politycy, z każdej strony (i o tym nie zapominajmy). I każdy stara się przedstawić jako ten po dobrej stronie mocy. Media się opowiadają, i w końcu my. Racja, mamy polityków, którzy ciągle widzą ZOMO, łatwo szufladkując, albo tych, którzy głośno krzyczą o demokracji, jednocześnie stwierdzając, że to "nie jest mój prezydent", albo tacy, dla których 35 000 ludzi na ulicy, to nic nie znaczący protest, ale 20 000 w ich interesie, to głos ludu. Gdzie tu jakaś logika, czy do tego mamy sprowadzać dyskurs polityczny (a właściwie jednostronne monologi). Bo mam wrażenie, a wątek polityczny na forum jest tego dowodem, że właśnie temu się część ludzi poddała. A ja lubię to forum i mi się to nie podoba. :oops:

FUX, wracając do tematów parafialnych. Proboszcz ma obowiązek (tak mi się wydaje, że to obowiązek) na koniec roku przedstawić sprawozdanie tzw. duchowe oraz materialne. I nie spotkałem się jeszcze, żeby tak nie było (na tyle, na ile sięgam pamięcią). Kosztorys sprawa oczywista, do tego dochodzi konserwator zabytków czasami (zgoda albo dofinansowanie), projekt zmian wnętrza przygotowany przez zewn. firmę, itd. itd. Jak nie umie, to nie dostanie kasy, prosta sprawa. Ale to nijak ma się do tych 500zł na agresora z Watykanu (rano się trochę zgotowałem, stąd mój głos w tej dyskusji). Ten obrazek jest tak głupi, że aż zęby bolą. :whistle:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 22:13

Kiedy będzie złączenie tego wątku z politycznym? :-p

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 20 gru 2015, o 22:46

FUX pisze:W naszym kościele ogrzewania nie było nigdy, bo nie można nazwać 8 pieców kumulacyjnych ogrzewaniem pomieszczenia o kubaturze kilkunastu tyś. m kw.
metrów sześciennych, chyba?
FUX pisze:Klecha zażądał za pogrzeb kwotę przekraczająca 2kpln, więc niech nie liczy na szczodrość z mojej strony w przyszłości.

A o parafie dba na swój sposób. Na narty jeździ, wakacje. Swój chłop.
;-)
FUX,
ale te pretensje to chyba mógłbyś wyjaśnić ze swoim proboszczem bezpośrednio?

Byłeś wobec niego szczodry, a on niewłaściwie wydatkował te pieniądze... albo pobiera zbyt wysoką opłatę za ceremonię pogrzebową.... uważam, że zdrowiej byłoby porozmawiać z nim o tym, zamiast nosić urazę,
a potem stosować odpowiedzialność zbiorową wobec całej wspólnoty.
To trochę jak odmrażanie sobie uszu na złość cioci.
Bo przecież wierzący parafianie zdaje sobie sprawę, że sądzeni będziemy za swoje czyny indywidualnie.
A nie wierzący, przecież nie potrzebują sobie w ogóle zaprzątać głowy księżmi, ich wakacjami, nartami, bo i po co? Nie ma na świecie ciekawszych tematów?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 23:14

Лукашэнка pisze: chyba?
Tak. Dzięki.
Лукашэнка pisze: ale te pretensje to chyba mógłbyś wyjaśnić ze swoim proboszczem bezpośrednio?
Wyjaśniałem. 1h 40 min
Nie dałem się oskubać na 800 zł więcej.
Byłem jedną z kilku rodzin, które mu się postawiły, co samemu wyartykułował.
Wiesz, czasami trzeba pochować bardzo wierzących.

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 23:35

FUX pisze:Wyjaśniałem. 1h 40 min
Nie dałem się oskubać na 800 zł więcej.
Byłem jedną z kilku rodzin, które mu się postawiły, co samemu wyartykułował.
FUX,
brawo!
Mówię to zupełnie bez ironii.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2015, o 23:45

OK FUX miał kasę to zapłacił, ale ja znam przypadek, gdzie trafiło na biedną wdowę, której kazali dopłacić do i tak dużej sumy.

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 gru 2015, o 00:07

ptk22 pisze:OK FUX miał kasę to zapłacił, ale ja znam przypadek, gdzie trafiło na biedną wdowę, której kazali dopłacić do i tak dużej sumy.
pkt22,
a pamiętasz kto i kiedy obniżył zasiłek pogrzebowy?

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 21 gru 2015, o 00:14

A czy zasilek ten ma sluzyc do zaplaty ksiedzu? Ksiadz zazwyczaj odprawia msze zalobna dla swego parafianina i powinien to zrobic bez zadnej oplaty w "podziece" za zycie w wierze.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2015, o 00:38

Лукашэнка, nie mam pojęcia.

lukass, też tak uważam. Teoretycznie datek jest dobrowolny. Ale praktycznie jest jeszcze: *) - nie mniej niż.

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 gru 2015, o 00:46

lukass pisze:A czy zasilek ten ma sluzyc do zaplaty ksiedzu? Ksiadz zazwyczaj odprawia msze zalobna dla swego parafianina i powinien to zrobic bez zadnej oplaty w "podziece" za zycie w wierze.
Zasiłek ma służyć do pokrycia kosztów pochówku.
Na te koszty składa się wiele składników.
Bywa, że pieniędzy z tego obniżonego zasiłku nie wystarcza na wszystko.
"Zapłata księdzu" zwykle obejmuje więcej kosztów niż tylko to co on zatrzyma dla siebie.
Szkoda, że w Polsce nie jest to transparentnie ustalone.
Bo oczywiście, księża zachowują się bardzo różnie.
A najwięcej mówi się o tych najgorszych przypadkach.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2015, o 08:12

Лукашэнка, z ZUSu starcza na firmę pogrzebową i księdza na styk. O stypie i reszcie już zapomnij.

ptk22, słyszałem z jednego źródła, że była osoba, która tej kasy nie miała, gdyż ciężka choroba pochłonęła oszczędności, pożyczki po rodzinie i nie miał fizycznie tej kasy.
Pleban twardo, że nie pochowa i ma zdobyć. Zapłaciła siostra. Pogrzeb się odbył.
:-/

szamot
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 41 razy

Post 21 gru 2015, o 09:21

Лукашэнка pisze: a pamiętasz kto i kiedy obniżył zasiłek pogrzebowy?
pamiętam, platforma i chwała im za to
Teraz koszt ceremonii pogrzebowej zakładów pogrzebowych wynosi ok 4 tyś zł, wcześniej 8
A nie zauważyłem by trumny były z gorszych materiałów

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 gru 2015, o 10:57

FUX pisze: Pleban twardo, że nie pochowa i ma zdobyć. Zapłaciła siostra. Pogrzeb się odbył.
:-/
to trzeba było do kurii biskupiej się poskarżyc, albo po prostu zrezygnować z usługi tego pana.
Do wykopania grobu wystarczy grabarz.
O zbawieniu duszy warto pomyśleć wcześniej. Obecność księdza na pogrzebie nic w tej materii nie robi.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 gru 2015, o 11:15

Лукашэнка pisze: to trzeba było do kurii biskupiej się poskarżyc, albo po prostu zrezygnować z usługi tego pana.
Co innego wypowiadać się teoretycznie, a co innego jak takie coś spotka kogoś, z Twojego bliskiego otoczenia.

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 21 gru 2015, o 11:21

Лукашэнка pisze: to trzeba było do kurii biskupiej się poskarżyc, albo po prostu zrezygnować z usługi tego pana.
Do wykopania grobu wystarczy grabarz.
O zbawieniu duszy warto pomyśleć wcześniej. Obecność księdza na pogrzebie nic w tej materii nie robi.
Upraszczasz zbytnio. Smierć i pogrzeb bliskiej osoby to kiepski czas na walkę o cokolwiek. Niestety nawet ksieża to wiedzą i wykorzystują.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

ODPOWIEDZ