FUX pisze:
Sorki, ale nie ja podzieliłem społeczeństwo na tych, którzy są z nami i na tych, którzy przeciwko.
Dzielą je politycy, z każdej strony (i o tym nie zapominajmy). I każdy stara się przedstawić jako ten po dobrej stronie mocy. Media się opowiadają, i w końcu my. Racja, mamy polityków, którzy ciągle widzą ZOMO, łatwo szufladkując, albo tych, którzy głośno krzyczą o demokracji, jednocześnie stwierdzając, że to "nie jest mój prezydent", albo tacy, dla których 35 000 ludzi na ulicy, to nic nie znaczący protest, ale 20 000 w ich interesie, to głos ludu. Gdzie tu jakaś logika, czy do tego mamy sprowadzać dyskurs polityczny (a właściwie jednostronne monologi). Bo mam wrażenie, a wątek polityczny na forum jest tego dowodem, że właśnie temu się część ludzi poddała. A ja lubię to forum i mi się to nie podoba.
FUX, wracając do tematów parafialnych. Proboszcz ma obowiązek (tak mi się wydaje, że to obowiązek) na koniec roku przedstawić sprawozdanie tzw. duchowe oraz materialne. I nie spotkałem się jeszcze, żeby tak nie było (na tyle, na ile sięgam pamięcią). Kosztorys sprawa oczywista, do tego dochodzi konserwator zabytków czasami (zgoda albo dofinansowanie), projekt zmian wnętrza przygotowany przez zewn. firmę, itd. itd. Jak nie umie, to nie dostanie kasy, prosta sprawa. Ale to nijak ma się do tych 500zł na agresora z Watykanu (rano się trochę zgotowałem, stąd mój głos w tej dyskusji). Ten obrazek jest tak głupi, że aż zęby bolą.