Dziwne falowanie obrotow
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Dziwne falowanie obrotow
Witam wszystkich zakladam ten watek poniewaz nie znalazlem nic podobnego.problem z forester s turbo automat .kilka miesiecy temu falowal mi na wolnych obrotach podejrzenie padlo na alternator poniewaz ladowanie bylo za niskie,po regeneracji alternatora zadnej zmiany.faluje tak w granicy 700-1000 .ostatnio wymienilem alternator na drugi I nowy akumulator.czyscilem I podmienialem krokowiec,czyscilem przepustnice,nowe swiece I przewody .nowe wszystkie filtry.dziwne jest to ze faluje na wolnych a kiedy wlacze nadmuch na full grzanie szyb I halogeny zaczyna pracowac idealnie I obroty stoja w miejscu.podczas jazdy wszystko ok .ma moze ktos jakis pomysl lub namiar na kogos kto to ogarnie w okolicach elblaga.prosze pomozcie.
Re: Dziwne falowanie obrotow
dodam ze zauwazylem ze na wolnych poprostu musze wszystko powlaczac zeby chodzil rowno,bez obciazenia faluje.
A masz klime? Czasem klima załącza osuszanie i zaczyna lekko zmieniać obroty. Ciekawe co by się stało jakby odłączyć wtyczke od klimy. Jesli jest.
A kolejna baaardzo prawdopodobna opcja to regulacja zaworów. Kiedy ostatnio regulowałeś ?
A kolejna baaardzo prawdopodobna opcja to regulacja zaworów. Kiedy ostatnio regulowałeś ?
Witam mam klime ale zalacza sie tylko kiedy ja wlacze zreszta na klimie podnosi obroty.a zawory nie nie regulowalem ale u mnie jest dziwnie z ta elektryka jak wlacze full nawiew bez klimy to obroty ok.
ladowanie tez chyba nie ok bo 13,60 na wlaczonych odbiornikach ponoc powinno byc powyzej 14.
u mnie wyglada to dokladnie tak po odpaleniu na zimnym obroty 1500 czyli ok jak sie zagrzeje 700 I zaczynaja falowac 700-900 I tak caly czas I teraz wlaczam swiatla ,nawiew na fulli np grzanie szyby I obroty sie stabilizuja.nastepnie wylaczam wszystko I znow faluja.
sprawdź zawory
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Kolega ma rację. Zawory koniecznie trzeba wyregulować. Bo to mpże być przyczyną. Zreszta jak nie wiesz kiedy ostatnio byly regulowane to i tak musisz to zrobić bo inaczej gniazda zaworowe tego nie wytrzymają.
nie bój się regulacji - to nic strasznego. Możesz tylko lepiej zrobić swojemu pupilowi
jak nie byłeś przygotowany na takie naprawy - to po kiego pchałeś się w plejady?
koszt regulacji to ok 2 tys zł - a najlepiej to oddaj do porządnego mechanika, zeby nie wydawać pieniędzy niepotrzebnie
przez internet jeszcze lekarze nie leczą
jak nie byłeś przygotowany na takie naprawy - to po kiego pchałeś się w plejady?
koszt regulacji to ok 2 tys zł - a najlepiej to oddaj do porządnego mechanika, zeby nie wydawać pieniędzy niepotrzebnie
przez internet jeszcze lekarze nie leczą

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Z reguły przy zle wyregulowanych zaworach faluja tylko wolne obroty. Tak sie zdarza najczęściej. Jezeli nigdy nie byly regulowane to regulacja jest konieczna żeby nie ubić gniazd zaworowych. A z ta cena to troszke przesada te 2tyś. zl. No chyba że masz gruby portfel i robisz to w aso.
Subaru robiło chyba wszystkie możliwe opcje regulacji zaworów. Trudno stwierdzić jak to jest u Ciebie. Ale napisz czy na głowicy masz jeden wałek rozrządu czy dwa?
Ja od początku sam serwisuje swojego forestera i regulację zaworów też sam robiłem. Jak masz odrobinę pojęcia o mechanice to nie ma się co bać.
A napisz jeszcze jaki to rok i ile koników na auto. Bo nie określiłeś tego.
Subaru robiło chyba wszystkie możliwe opcje regulacji zaworów. Trudno stwierdzić jak to jest u Ciebie. Ale napisz czy na głowicy masz jeden wałek rozrządu czy dwa?
Ja od początku sam serwisuje swojego forestera i regulację zaworów też sam robiłem. Jak masz odrobinę pojęcia o mechanice to nie ma się co bać.
A napisz jeszcze jaki to rok i ile koników na auto. Bo nie określiłeś tego.
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
S turbo chyba miało regulacje na szklankach
w 1szym poście jest
w 1szym poście jest
Więc chyba samemu raczej nie zrobi bez obeznania z tematemjarek73 pisze: problem z forester s turbo automat
Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

i bez wyjęcia silnika 

busik przygotowany jestem mam 3 subaraki od 15 lat.ale co wspolnego maja zawory z zanozonym ladowaniem .pisalem ze gdy wlacze wszystkie odbiorniki to chodzi rowniutko.przy zaworach falowaly by obroty non stop raczej.
zawory sprawdze a regulacja nie 2000 tylko 500 I bez wyciagania silnika.ale u mnie chyba cos z elektryka tak mysle .
Widze ze brak pomyslow.apropo zaworow to nie sadze w wrx mam przebieg 370kk I nigdy zaworow nie robilem.
Aha. I myślisz, że ten przebieg nie ma wpływu?
BTW. Zacznij po polsku pisać, tutaj nie Onet.
BTW. Zacznij po polsku pisać, tutaj nie Onet.

fux a jak pisze po rosyjsku?gdybys pomyslal zakumal bys ze mam laptopa bez polskich znakow.a tak wogole to nie forum filologii polskiej.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2015, o 00:50 przez jarek73, łącznie zmieniany 1 raz.
luki_man racja sprawdzic mozna a o sprawdzeniu masy tez tak myslalem mozesz miec racje.chociaz dzis wyszedl nowy problem I nie wiem czy Subaru Olsztyn mi czegos nie popaprali.wymienialem u nich olej ,filtry I plyn chlodniczy I tak zalozyli dolny waz ze trzy razy reklamowalem bo cieklo to bylo miesiac temu az wkoncu zmienili mi przewody I opaski na nowe a dzis patrze znow cieknie w tym samym miejscu kiedy zwrocilem uwage mechanikowi zeby dobrze poskrecal I sprawdzil powiedzial ze nie wolono mocno skrecac bo peknie.gdybym nie widzial to bym nie uwierzyl aso a plynu nie potrafia wymienic.przy okazji wymiany prosilem o przeczyszczenie przepustnicy I podpiecie pod komputer I teraz mam burdel.
Witam przeczyscilem masy w aucie wszystkie 4.i przeczyscilem przeplywomierz I chodzi jak zegarek tylko nie wiem co pomoglo ale dziala.
Tak myslalem z tymi zaworami kontaktowalem sie ze znajomymi z uk zajmuja sie rajdowkami I ogolnie Subaru od 20 lat.i wedlug sewisow z uk nie ma potrzeby regulacji trzeba napewno najpierw sprawdzic...
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, o 20:31 przez jarek73, łącznie zmieniany 1 raz.