Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...

Post 5 sty 2016, o 10:22

Лукашэнка pisze: Ale mam wątpliwości jeśli chodzi o te domy, gdy będą już miały kilkanaście, kilkadziesiąt lat.
I wyglądały tak :?: :-) :
Obrazek

Лукашэнка pisze: Oczywiście, w Stanach i Kanadzie, nie jest to problemem, bo tam są prawie wyłącznie takie domy.
Tam wydaje mi się, że jest też trochę inna filozofia. Nikt nie zakłada, że dom musi być na wiele pokoleń. Działka ma jakąs tam wartość, a dom można na śmietnik i nowy właściciel postawi nowy dom. Koszt budowy takiego domu jest czasem niższy niż wartość auta i łódki jakie będą stały w garażu.

Jest ryzyko, musi być wybór.

tzi
3 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0 X 2
Polubił: 40 razy
Polubione posty: 65 razy

Post 6 sty 2016, o 00:17

ptk22 pisze:
tzi pisze: wygłuszenie podłogi na piętrze
Możesz napisać coś więcej w temacie, jak dokładnie zrobiłeś strop?
Robię, nadal robię ... od dołu standardowo wełna ale na wierzch coś ciężkiego. Najlepsza była by wylewka ale to za ciężkie na moją konstrukcje ( przynajmniej w teorii ). Chyba wrzucę coś takiego:
https://www.wyciszamy.net/o/AKU-PR-izol ... 2#PR140/10_(1cm)

pianka + ciężki wypełniacz. Niestety jeszcze nie testowałem - zostało mi jakieś 2-4 miesiące do tego etapu. Na to nie panele tylko coś z drewna, bo panele to i przez strop betonowy nieźle dają.

tzi
3 gwiazdki

Post 6 sty 2016, o 00:25

ptk22 pisze:
Лукашэнка pisze: Ale mam wątpliwości jeśli chodzi o te domy, gdy będą już miały kilkanaście, kilkadziesiąt lat.
I wyglądały tak :?: :-) :
Лукашэнка pisze: Oczywiście, w Stanach i Kanadzie, nie jest to problemem, bo tam są prawie wyłącznie takie domy.
Tam wydaje mi się, że jest też trochę inna filozofia. Nikt nie zakłada, że dom musi być na wiele pokoleń. Działka ma jakąs tam wartość, a dom można na śmietnik i nowy właściciel postawi nowy dom. Koszt budowy takiego domu jest czasem niższy niż wartość auta i łódki jakie będą stały w garażu.
Trochę lecicie stereotypem, mogę pokazać tyle samo ruder murowanych. W Lędzinach na śląsku jest całe osiedle domów szkieletowych, które były budowane w ramach repatriacji wojennych przez skandynawów ( chyba szwedów ). Stoją do dzisiaj w dobrym stanie.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 6 sty 2016, o 00:32

tzi pisze: W Lędzinach na śląsku jest całe osiedle domów szkieletowych, które były budowane w ramach repatriacji wojennych przez skandynawów ( chyba szwedów ). Stoją do dzisiaj w dobrym stanie.
Dla bywających w Wwie polecam osiedle przyjaźń. Tam byli zakwaterowani budowniczowie Pałacu Stalina (teraz Kultury i Nauki), stoi i cały czas ludzie mieszkają.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 00:35

tzi pisze: Trochę lecicie stereotypem, mogę pokazać tyle samo ruder murowanych. W Lędzinach na śląsku jest całe osiedle domów szkieletowych, które były budowane w ramach repatriacji wojennych przez skandynawów ( chyba szwedów ). Stoją do dzisiaj w dobrym stanie.
Akurat ten domek:
Obrazek

nie zasługuje na miano rudery. Liczy on sobie 240 lat i "ten dom został zbudowany przez Polaków, zesłańców syberyjskich, przed około 240 laty. Przed paru laty został podarowany przez polską wspólnotę ze wsi Zapleskino, 360 km na północny wchód od Irkucka, powstającemu wówczas Centrum Edukacji i Promocji Regionu w Szymbarku. Został rozebrany w taki sposób, by nie uszkodzić i nie zatracić najmniejszych nawet detali. Mimo piętrzących się przeszkód, przewieźliśmy dom do Szymbarka, a tu ponownie, z wielkim pietyzmem, złożyliśmy go. Został nazwany Sybirakiem."
źródło: http://poranne-slonko.blog.onet.pl/2008 ... -sybiraka/

Ciekawe, czy jakiś murowany, ocieplony styropianem da się tak rozebrać i złożyć za 240 lat :-p

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 00:42

tzi pisze: Najlepsza była by wylewka ale to za ciężkie na moją konstrukcje
A jak gruba musiała by być taka wylewka? Nie ma jakiś gotowych systemów dla szkieletów, w których wylewka może być bardzo cienka?

tzi
3 gwiazdki

Post 6 sty 2016, o 00:46

FUX pisze:
tzi pisze:Weź rozważ szkielet drewniany. Ja swojego szkieletowca właśnie wykańczam. Od fundamentu do stanu takiego jak na zdjęciu firma wyrobiła w 3 miesiące:

https://goo.gl/photos/z3sA3Qo8Nf9xGszD7

w środku sam wykańczam więc dłubię i dłubię. Domy bardzo ciepłe - właściwie cała ściana to izolacja. Jedynie trzeba rozpracować wieszanie cięższych rzeczy na ścianach ( belki wzmacniające ), wygłuszenie podłogi na piętrze ( wylewka lub specjalne maty ) i koniecznie zrobić wentylacje mechaniczą. Jak nie chcesz ekipie cały czas patrzeć na ręce to zobacz:

http://domikon.pl/

Nie są tani ( temu ja buduje z inną firmą ) ale robią dobrze i sprawnie.

Zgrzytać i trzeszczeć w takim domu nic nie będzie, ale wygłuszenie podłogi na piętrze to duże wyzwanie.
Ile m2 i jaki koszt domu. Ale podaj w stanie deweloperskim bez działki i przyłączy.
Zakładam, że są regipsy ,wykończone i pomalowane na biało, wylewka, piec, wszystkie instalacje z gniazdkami.
Mnie interesowałby tylko parterowy.

Za ten Łowicz

http://domikon.pl/oferta/

liczą grubo.

Ponad 210 za 76 m + fundament, przyłącza, etc.
O 100 za drogo, aby był biznes.

To jest drożej od tradycyjnego... :lol:
Fakt, nie są tani, ale oddasz auto do najtańszego mechanika ?
Ja miałem pod nosem inną firmę, ciut tańsza, ale trzeba było im patrzyć na ręce.

To co podesłałem na zdjęciu to 165m podłóg, użytkowej 130m2. Od fundamentu do stanu gotowego z zewnątrz ok 230 kzł. Firma ma wiarygodny cennik na stronie:
http://www.ibudhaus.pl/podglad-domu/43- ... mfort.html

możesz sobie policzyć koszta - wychodzi +/- w okolicach ceny domu murowanego. Nie chodzi tu o oszczędność, tylko co kto lubi.

tzi
3 gwiazdki

Post 6 sty 2016, o 00:58

ptk22 pisze:
tzi pisze: Najlepsza była by wylewka ale to za ciężkie na moją konstrukcje
A jak gruba musiała by być taka wylewka? Nie ma jakiś gotowych systemów dla szkieletów, w których wylewka może być bardzo cienka?
Wylewka jako taka ma swoją minimalną grubość, gipsowa ( anhydryt ) chyba 2cm, cementowa ok 5. Są też systemy sypkie, chyba knauf takie coś ma w ofercie, znalazłem fermacella:

http://www.podlogi-kalkulator.pl/montaz ... turowa.php

są też gotowe panele gipsowe. Chyba nie ma jednego rozwiązania, jednemu wystarczy zwykły podkład pod panele, inny będzie marudził.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 10:06

tzi, a Ty na co się zdecydujesz?

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 6 sty 2016, o 12:28

inquiz pisze:
tzi pisze: W Lędzinach na śląsku jest całe osiedle domów szkieletowych, które były budowane w ramach repatriacji wojennych przez skandynawów ( chyba szwedów ). Stoją do dzisiaj w dobrym stanie.
Dla bywających w Wwie polecam osiedle przyjaźń. Tam byli zakwaterowani budowniczowie Pałacu Stalina (teraz Kultury i Nauki), stoi i cały czas ludzie mieszkają.
No i Osiedla Przyjaźń nie remontują...
W Anglii najstarsze osiedle szkieletowych używanych czynszówek jest z końca XVIIIw, a o klimacie nie można powiedzieć, że sprzyjający, tak samo jak płnamerykański.
W Koszalinie poniemieckie domki wypełnione sieczką słomianą z gliną trzymają cenę normalnie, przez tyle lat żaden się nie spalił ani w inny sposób wykruszył (cała uliczka bliźniaków)
No i mój ulubiony typ z rodzimego podwórka. Polecam choć na kawę i lodzika wpaść:
http://www.palac-mysliwski.pogodzinach.net
Dlatego z modrzewia budowałem, choć trochę kłopotów sprawił.

Chałupa drewniana psuje się, jak dach zacieka, albo jak przez kilka lat jest niezamieszkana. Czyli to samo co w betonach. Jak zagrzybieje, można usunąć, wytruć wierzchnią warstwę, osuszyć- zahamować rozwój grzyba. Powrót do akceptowalnej wilgotności i spadek stężenia fungicydu odbudowuje kwiatek momentalnie. Polecam doświadczenie ze słoikiem dżemu. Jak spleśnieje, usunąć plechę i wierzchnią warstwę. Na "dobrym dżemie" ze spodu słoika rośnie momentalnie. W drewniaku, nawet jak masz zawilgoconą podwalinę, można ją wymienić.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 6 sty 2016, o 19:30

Z ta sprzedawalnoscia bym nie przesadzal, za 30 lat latwosc rozbiorki/spalenia moze byc bardziej cenna niz murowany bunkier ;) technologie ida do przodu i czasy sie szybko zmieniaja ;)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 20:10

BiP pisze: Dlatego z modrzewia budowałem, choć trochę kłopotów sprawił.
Z czym dokładnie był kłopot? Bo też w przyszłości chcę budować szkielet z modrzewia.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 sty 2016, o 20:29

Pewnie z ceną i dostępnością.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 20:38

Szwecja rozbiórki już robi przez wypalenie, strażacy sobie dorabiają.

Zdobycie drewna dobrego jakościowo - objechałem wszystkie planowane pozycje z md tartacznym w dwóch n-ctwach.
Przetarcie i suszenie - jest twardszy i zażywicza piły, suszy się innym cyklem, jak sosnę.
Hamerykańskie gwoździarki nie dobijały gwoździ do końca, trzeba było domłotkować. Mina wykonawcy bezcenna, sprawdzał sprzęt, bo "niemożliwe".
A na koniec brakło.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 21:50

OK rozumiem. A jaka jest cena za kubik przetartego? Bo może przed budową taniej mnie wyjdzie jak kupię mały las ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 22:01

Belki a deski to inna bajka.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 22:37

Nie śledzę cen na bieżąco, ale w stosunku do szwedzkiej kantówki średnia cena wyszła mi 30% taniej, z tym, że wliczyłem też deskę elewacyjną, podbitkę sprzedawaną zazwyczaj na m2. Sytuacja była wtedy specyficzna, wszyscy mówili o recesji. Drewno z przetargu, ktoś tam przebijał ale niemrawo, tartaki stały ja im dałem zlecenie na miesiąc, USD 2,60 więc nawet kontener opłaciłoby się targać zza wody. Ogólnie rynek kupującego.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2016, o 09:00

OK, a które deski i belki muszą być z modrzewia? Tylko te w ścianie, czy na stropie też? Bo krokwie i łaty na dach to chyba może być świerk?

tzi
3 gwiazdki

Post 7 sty 2016, o 15:01

ptk22 pisze:tzi, a Ty na co się zdecydujesz?
Poeksperymentuje i wybiorę, albo gotowe płyty gipsowe, albo pianka z ciężkim wypełniaczem.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 7 sty 2016, o 15:09

Żadna kantówka nie musi być modrzewiowa. Chałupa dobrze zrobiona musi być sucha i szczelna. Ale mając ograniczoną ilość położyłbym podwalinę, w drugiej kolejności ścianę od nawietrznej i ściany narażone na wilgoć- łazienki. Podwalina normalnie powinna być impregnowana, twardziel modrzewia jest w ogóle nienasączalna. Próbowałem ciśnieniowo i nic. Swierk też nie łapie impregnatu, tylko powierzchownie, zostaje sosna. Więc zamiast kasztanić ekobudowę solami miedzi i boru, na podwalinę szukałbym modrzewia ;-)
Tak na poważnie podwalina 15x15 cm położona na płycie od środka wypełniona jest izolacją tremizcną i posadzką, wentyluje się od zewnątrz, nie bałbym się chemii.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 7 sty 2016, o 15:12

BiP pisze: Swierk też nie łapie impregnatu, tylko powierzchownie, zostaje sosna.
W Szwecji robi się to w komorach pod ciśnieniem.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2016, o 15:19

Nie zapomnij dwa razy, na różnych warstwach, zrobić izolacji pionowej na bloczkach fundamentowych.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 7 sty 2016, o 15:31

tzi pisze:
Poeksperymentuje i wybiorę, albo gotowe płyty gipsowe, albo pianka z ciężkim wypełniaczem.
Mój wykonawca kilkanaście lat robił w Kanadzie i śmiał się z pomysłu wylewki. Wypełnienie stropu wełną też nie jest tam oczywiste :o .
U mnie wygląda od dołu patrząc tak:
-g-k
-ruszt listwy co 30cm grubość 20mm
-belki stropowe co 50cm 235x50, jak duża rozpiętość, to zbijane po dwie, wypełnione wełną
-neopren paski - fajny, bo niweluje +-3mm
-OSB 23 pióro-wpust
-podkład korkowy przyklejony
-parkiet jesionowy
Łazienka na piętrze - na osb jakaś guma dwie warstwy pędzlem, elektryczna podłogówka 2x przez 6lat włączona, oszpachlowana klejem na 8 mm, płytki.
Dzieciaki mieszkają nad salonem, muzykę słychać, jak drzwi nie pozamykają. Jak krzesło biurowe się wywróci, to łomot niesie się po konstrukcji. Nie przewracają za często. łazienka nad pralnią. Komfort ogólny lepszy jak płyta żerańska.

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 7 sty 2016, o 15:45

Kubik1 pisze:
BiP pisze: Swierk też nie łapie impregnatu, tylko powierzchownie, zostaje sosna.
W Szwecji robi się to w komorach pod ciśnieniem.
Rozetnij sobie taki element...
Dalej twierdzę, że świerk w autoklawie łapie tylko powierzchniowo, modrzew tylko drewno bielaste. Mam dostęp do ciśnieniowego autoklawu i podkręcenie do 12atm nie robi wrażenia na św. Standartem jest chyba 8, czas zależny od przekroju i wieku drewna.
Paliki toczone do winnic robi się z so impregnowanej, albo surowego modrzewia, dębu, akacji. Świerka nie uświadczysz.

tzi
3 gwiazdki

Post 7 sty 2016, o 21:36

BiP pisze:
tzi pisze:
Mój wykonawca kilkanaście lat robił w Kanadzie i śmiał się z pomysłu wylewki. Wypełnienie stropu wełną też nie jest tam oczywiste :o .
U mnie wygląda od dołu patrząc tak:
-g-k
-ruszt listwy co 30cm grubość 20mm
-belki stropowe co 50cm 235x50, jak duża rozpiętość, to zbijane po dwie, wypełnione wełną
Wełną jest wypełniona cała przestrzeń między belkami ? ( czyli 23cm wełny ? )

ODPOWIEDZ