Ciut wolniej.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Ciut wolniej.
Sprawdzalem ostatnio maks swojej turbolodowki i okazuje sie, ze cos chyba niedomaga. Swego czasu (kolo roku temu) na autobahnie u sasiadow za miedza Forek z 4 osobami i bagazem rozpedzil sie mi do 209kmph wg GPS (w nocy), a ostatnio ledwo dociagnal do 200 (rano, temp. powietrza ciut ponizej 20). Jakis tydzien temu poszedl co prawda ok. 203 (w nocy), ale chyba ciut z gorki bylo.
Miesiac temu bylem w MTS Rally, gdzie Maniek podpial go do AFR i kompa i opisal co nastepuje (sa tu zarowno objawy, jak i mozliwe przyczyny):
1. Zbyt pozne budowanie sie doladowania (objaw)
2. Zbyt maly pik doladowania 0.55 bar powinno byc 0.65 (objaw)
3. Mala sprawnosc Turbo (mozliwa przyczyna)
4. Nieszczelnosc w ukladzie wydechowym (mozliwa przyczyna)
5. Nieszczelnosc w przewodach sterujacych doladowaniem (mozliwa przyczyna)
6. Mala sprawnosc Westgate (mozliwa przyczyna)
7. AFR troszke wysoki w srodkowym zakresie rpm (objaw)
Poza tym, ze czasem (ale naprawde czasem, szczegolnie w nocy), jak depne w podloge, to gdzies przy 2300-2500 obrotow jakby zaczknie sobie ze 2-3 razy, to innych objawow nie zanotowalem.
Na co stawiacie? Przeplywka, czy ktoras z wymienionych przyczyn?
Miesiac temu bylem w MTS Rally, gdzie Maniek podpial go do AFR i kompa i opisal co nastepuje (sa tu zarowno objawy, jak i mozliwe przyczyny):
1. Zbyt pozne budowanie sie doladowania (objaw)
2. Zbyt maly pik doladowania 0.55 bar powinno byc 0.65 (objaw)
3. Mala sprawnosc Turbo (mozliwa przyczyna)
4. Nieszczelnosc w ukladzie wydechowym (mozliwa przyczyna)
5. Nieszczelnosc w przewodach sterujacych doladowaniem (mozliwa przyczyna)
6. Mala sprawnosc Westgate (mozliwa przyczyna)
7. AFR troszke wysoki w srodkowym zakresie rpm (objaw)
Poza tym, ze czasem (ale naprawde czasem, szczegolnie w nocy), jak depne w podloge, to gdzies przy 2300-2500 obrotow jakby zaczknie sobie ze 2-3 razy, to innych objawow nie zanotowalem.
Na co stawiacie? Przeplywka, czy ktoras z wymienionych przyczyn?
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
Re: Ciut wolniej.
wczoraj leciałem 200, zapas był w obrotach (w mocy też)esilon pisze: Olleo, ale S-turbo to ma chyba 198 max, więc jest ciut szybciej niz wolniej

Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a jak sie zapas nie krecil to pewno jeszcze szybciej?hogi pisze: zapas był w obrotach

Dowcidupnikurna sie znalezli
A mi Forek slabie! 

Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
- Umbert
- 1 gwiazdka
- Auto: Legacy 2.0 D Station
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Ja bym obstawial ze wina jest w jakosci benzyny. Mowimy o roznicy 9km/h.
Watpie zeby nieszczelny wydech tyle obnizal. W taki razie polowa wydechu ciagnela by sie po asfalcie za samochodem.
Nalej Racing 100+ oktanow i sprawdz jeszcze raz.
Watpie zeby nieszczelny wydech tyle obnizal. W taki razie polowa wydechu ciagnela by sie po asfalcie za samochodem.
Nalej Racing 100+ oktanow i sprawdz jeszcze raz.
Umbert pisze: Watpie zeby nieszczelny wydech tyle obnizal. W taki razie polowa wydechu ciagnela by sie po asfalcie za samochodem
Oczywiscie ze nieszczelny wydech przed turbo obnizy tyle i więcej.
Umbert, 209 to ja jechalem na normalnej noPb95 z Neste.
Marchewkę! Marchewkę, pytam się - kupiłeś?Olleo pisze: 209 to ja jechalem na normalnej noPb95 z Neste.

Doradca Finansowy
Starczy lekki wiaterek w maskę i masz zgubione 9 km/h
Naprawdę z powodu takiej blahostki spać nie będziesz?

Naprawdę z powodu takiej blahostki spać nie będziesz?

Dolce far niente 

FUX, sprawdzalem jadac w obie strony autobahnem, poza tym wydaje mi sie, ze zmiana jest odczuwalna nie tylko na maks mocy, ale i wysokosci momentu w calym zakresie obrotow.
Cześć,
trochę mi szkoda zakładać nowy temat w sprawie takiej pierdoły, więc może w tym mi odpowiecie
.
W moim forku jak jadę przez kilka minut powyżej 160km/h, to zapala się lampka ABS i gaśnie dopiero
po wyłączeniu silnika. Jak ponownie uruchomię, to już nie świeci się.
Jeśli to głupie pytanie, to z góry przepraszam
Pozdrowionka,
trochę mi szkoda zakładać nowy temat w sprawie takiej pierdoły, więc może w tym mi odpowiecie

W moim forku jak jadę przez kilka minut powyżej 160km/h, to zapala się lampka ABS i gaśnie dopiero
po wyłączeniu silnika. Jak ponownie uruchomię, to już nie świeci się.
Jeśli to głupie pytanie, to z góry przepraszam

Pozdrowionka,
Wyciągnij bezpiecznik od ABS...
Pewnie lampka będzie paliła sie nonstop.
Pewnie lampka będzie paliła sie nonstop.

Dolce far niente 

Olleo, po pierwsze zaloze sie ze sprawdzales w Polsce, tylko nie chgcesz sie przyznac, ze pod Wrockiem tyle jechales.
Po drugie, masz rozwalone kompletnie auto. Pozbadz sie natychmiast. Ja mam podobnie, u mnie poszedl wskaznik poziomu paliwa i nie pokazuje ze jest pelno. Potem juz dziala, ale pierwsze 50 km nie wiem ile wypalilem. KOSZMAR. Dlategop Cie rozumiem.
Ja jeszcze chcac uratowac pojazd mechaniczny udam sie do ASO w celu czynnosci manualnej, ktora naprawi mi to padło.
Może też spróbuj pójść do ASO?
S-Turbo, to ma swoje lata, tak? No to chyba tez nie mozna oczekiwac od dziadka, ze bedzie mial 10.7 na sto. Tylko spokojnie, z laseczka spacerek po parku.
Po drugie, masz rozwalone kompletnie auto. Pozbadz sie natychmiast. Ja mam podobnie, u mnie poszedl wskaznik poziomu paliwa i nie pokazuje ze jest pelno. Potem juz dziala, ale pierwsze 50 km nie wiem ile wypalilem. KOSZMAR. Dlategop Cie rozumiem.
Ja jeszcze chcac uratowac pojazd mechaniczny udam sie do ASO w celu czynnosci manualnej, ktora naprawi mi to padło.
Może też spróbuj pójść do ASO?
S-Turbo, to ma swoje lata, tak? No to chyba tez nie mozna oczekiwac od dziadka, ze bedzie mial 10.7 na sto. Tylko spokojnie, z laseczka spacerek po parku.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Arno, hmmm....
Moze ty masz rozwalone auto - w moim to tylko jakas tymczasowa infekcja, ktorej przyczyne musze tylko znalezc!
Moze ty masz rozwalone auto - w moim to tylko jakas tymczasowa infekcja, ktorej przyczyne musze tylko znalezc!