Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Coś niedobrego

Post 12 wrz 2008, o 18:06

EterycznyŻołądź pisze: WRX ma krzysiomowy problem przekładni kierowniczej.
Jesteś pewny że to nie np. wyrobiona tuleja wahacza?

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 12 wrz 2008, o 18:56

Bergen, tego co go miesiąc temu wymieniali po tym jak się skrzywił w czasie bliskiego spotkania z taryfą? Nie, nie jestem, ale ja tam słucham mechaników w aso, a w poniedziałek pan z ubezpieczalni będzie ich słuchał. Mam tylko nadzieję, że owocnie.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 12 wrz 2008, o 19:35

EterycznyŻołądź, Podobne objawy do w/w dają wyrobione gumy przedniego stabilizatora...

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 12 wrz 2008, o 19:52

Lucjan, na dobrą sprawę to podobne objawy daje uszkodzenie większości elementów zawieszenie. Ot, stuka.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło

Post 12 wrz 2008, o 20:14

remek pisze: stuka na kostce jak wolno jedziesz?

No właśnie :!: :!: :!: Przecież ja już przez ostatnie 4 miesiące prawie zamęczyłem wszystkich w DaWoju. Stuka i stuka, na kostce właśnie, jadąc prosto albo skręcając. Verta pytałem, Vert pytał Carfita - mówią że właśnie stabilizator albo guma stabilizatora. Zasugerowałem to wczoraj w DaWoju a oni, że to też jest w porządku. Wymyśliłem już wszystko co sie dało łącznie z końcówkami drążków:-( W DaWoju samochód był ze sześć razy na ścieżce. Co to q...a jest :o Dałbym głowę, że jak był nowy tak nie było. To mnie wkurza jak cholera :evil:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 20:14

Tylko, że to stuka:
a) tylko przy skręcaniu,
b) tylko na nierównościach,
c) w danej chwili stuka tylko odwrotna strona do zakrętu,
d) to jest zupełnie nowa jakość stuku, znaczy wcześniej, przez poprzednie 80tys go nie było.

Az coś napomknął, że przekładnia w nowszych WRXach jest ciut szybsza niż w tych z 04. Gdzie to można sprawdzić? :whistle:

_______________________________________________________________________________________
mały 5150 pisze: Dałbym głowę, że jak był nowy tak nie było.

Popsułeś. :-p

Tak. Wiem. Nie musisz pisać. Mój błąd.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 12 wrz 2008, o 21:41

mały 5150 pisze: No właśnie :!: :!: :!: Przecież ja już przez ostatnie 4 miesiące prawie zamęczyłem wszystkich w DaWoju. Stuka i stuka, na kostce właśnie, jadąc prosto albo skręcając. Verta pytałem, Vert pytał Carfita - mówią że właśnie stabilizator albo guma stabilizatora. Zasugerowałem to wczoraj w DaWoju a oni, że to też jest w porządku. Wymyśliłem już wszystko co sie dało łącznie z końcówkami drążków:-( W DaWoju samochód był ze sześć razy na ścieżce. Co to q...a jest :o Dałbym głowę, że jak był nowy tak nie było. To mnie wkurza jak cholera :evil:
O kurcze... Coś dla mnie... Walczyłem ze stukaniem w Legacy przez ostatni rok :x Ile ja się nawściekałem. Takie małe, delikatne, leciutkie, wkur... :wall: stukanko, słyszalne przy jeździe po kostce... Oczywiście po lekturze postów Krzysioma byłem pewien, że to przekładnia. Legacy było jeszcze na gwarancji, więc męczyłem ASO Koper, DaWoja i Grafixa w Białymstoku. Wg nich z zawieszeniem wszystko było OK (w DaWoju wymienili mi nawet jakieś tuleje, ale nie pomogło). Ale ja jestem strasznie wrażliwy na wszelkie dziwne dźwięki i mnie to po prostu doprowadzało do szału.
Całkiem niedawno odkryłem, że stukanie milknie po nawet delikatnym dotknięciu hamulca. O stukach wspomniałem Jarkowi z Józefowa podczas ostatniego przeglądu. I co się okazało? Napiszę za tydzień... :giggle:

:mrgreen:

Nie jestem techniczny, więc opis może być śmieszny, ale... sprawa wyjaśniła się podczas czyszczenia hamulców. Przy zaciskach jest taki sworzeń (chyba ten na który wchodzi zacisk, nie pamiętam już). I tam powinna być taka gumeczka, która kosztuje (oryginał ;-) ) 5, słownie 5 złotych. I któremuś ASO podczas wymiany klocków zapomniało się... jej założyć... I to tak sobie stukało, przy okazji wycierając ten sworzeń...

Od kilku tygodni mam błogą ciszę :cofee:

Czytałem gdzieś kiedyś też, że podobny objaw mogą wywołać zbyt luźno spasowane w zacisku klocki.
mały, spróbuj przy stukaniu nacisnąć lekko hamulec, jeśli "hałas" ustąpi, szukaj przyczyn gdzieś tam.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 21:49

Godlik pisze:
mały 5150 pisze: No właśnie :!: :!: :!: Przecież ja już przez ostatnie 4 miesiące prawie zamęczyłem wszystkich w DaWoju. Stuka i stuka, na kostce właśnie, jadąc prosto albo skręcając. Verta pytałem, Vert pytał Carfita - mówią że właśnie stabilizator albo guma stabilizatora. Zasugerowałem to wczoraj w DaWoju a oni, że to też jest w porządku. Wymyśliłem już wszystko co sie dało łącznie z końcówkami drążków:-( W DaWoju samochód był ze sześć razy na ścieżce. Co to q...a jest :o Dałbym głowę, że jak był nowy tak nie było. To mnie wkurza jak cholera :evil:
O kurcze... Coś dla mnie... Walczyłem ze stukaniem w Legacy przez ostatni rok :x Ile ja się nawściekałem. Takie małe, delikatne, leciutkie, wkur... :wall: stukanko, słyszalne przy jeździe po kostce... Oczywiście po lekturze postów Krzysioma byłem pewien, że to przekładnia. Legacy było jeszcze na gwarancji, więc męczyłem ASO Koper, DaWoja i Grafixa w Białymstoku. Wg nich z zawieszeniem wszystko było OK (w DaWoju wymienili mi nawet jakieś tuleje, ale nie pomogło). Ale ja jestem strasznie wrażliwy na wszelkie dziwne dźwięki i mnie to po prostu doprowadzało do szału.
Całkiem niedawno odkryłem, że stukanie milknie po nawet delikatnym dotknięciu hamulca. O stukach wspomniałem Jarkowi z Józefowa podczas ostatniego przeglądu. I co się okazało? Napiszę za tydzień... :giggle:

:mrgreen:

Nie jestem techniczny, więc opis może być śmieszny, ale... sprawa wyjaśniła się podczas czyszczenia hamulców. Przy zaciskach jest taki sworzeń (chyba ten na który wchodzi zacisk, nie pamiętam już). I tam powinna być taka gumeczka, która kosztuje (oryginał ;-) ) 5, słownie 5 złotych. I któremuś ASO podczas wymiany klocków zapomniało się... jej założyć... I to tak sobie stukało, przy okazji wycierając ten sworzeń...

Od kilku tygodni mam błogą ciszę :cofee:

Czytałem gdzieś kiedyś też, że podobny objaw mogą wywołać zbyt luźno spasowane w zacisku klocki.
mały, spróbuj przy stukaniu nacisnąć lekko hamulec, jeśli "hałas" ustąpi, szukaj przyczyn gdzieś tam.
Zbawco, jak to o to chodzi, to Cię chyba publicznie w dupę pocałuję :-d Nie pomnę teraz :roll: ale te stuki chyba właśnie pojawiły się po pierwszym toczeniu tarcz, potem pojechałem do Modlina na pierwszą imprezę 4race'a (luty to był chyba?) i tam to pierwszy raz usłyszałem. Moje życie zamieniło się w koszmar ;-(

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 21:52

mały 5150 pisze: Zbawco, jak to o to chodzi, to Cię chyba publicznie w dupę pocałuję :-d Nie pomnę teraz :roll: ale te stuki chyba właśnie pojawiły się po pierwszym toczeniu tarcz, potem pojechałem do Modlina na pierwszą imprezę 4race'a (luty to był chyba?) i tam to pierwszy raz usłyszałem. Moje życie zamieniło się w koszmar ;-(
Najpierw sprawdź, na czułości jeszcze przyjdzie czas :razz:
Być może przy zdejmowaniu zacisków któraś gumka spadła i jej ponownie nie założyli.

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 21:53

Godlik pisze: Być może przy zdejmowaniu zacisków któraś gumka spadła i jej ponownie nie założyli.

A wtedy biorę rachunki od psychoterapeuty i jadę do nich z adwokatem :-d

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 12 wrz 2008, o 21:55

mały 5150, Godlik,

Tolerancję mam ogromną ale proszę dokończcie temat małych gumek i całowania w dupe na innym forum. :cofee:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 22:02

Chloru pisze:mały 5150, Godlik,

Tolerancję mam ogromną ale proszę dokończcie temat małych gumek i całowania w dupe na innym forum. :cofee:
Nie wiem jak Godlik ale ja nie mogę się powstrzymać :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 22:02

Chloru pisze: Tolerancję mam ogromną ale proszę dokończcie temat małych gumek i całowania w dupe na innym forum. :cofee:
Na technicznym? :mrgreen:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 12 wrz 2008, o 22:14

Bergen, Tak ale z pozoru dobre gumki przedniego stabilizatora potrafią skutecznie "udawać" stuki w maglownicy. Też omal nie osiwiałem szukając usterki w maglownicy, którą okazała się być w/w błahostka

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 12 wrz 2008, o 22:20

mały 5150 pisze:
Chloru pisze:mały 5150, Godlik,

Nie wiem jak Godlik ale ja nie mogę się powstrzymać :mrgreen:
Przed calowaniem w ...?

g.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 22:26

LouCyphre pisze: Bergen, Tak ale z pozoru dobre gumki przedniego stabilizatora potrafią skutecznie "udawać" stuki w maglownicy. Też omal nie osiwiałem szukając usterki w maglownicy, którą okazała się być w/w błahostka
Potrafią też udawać padnięte tylne amortyzatory w GTku. I już zbierałem na nowe amorki :roll:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 12 wrz 2008, o 22:28

Godlik pisze: Na technicznym? :mrgreen:

Z offtop w technicznym podobno dostaje się paski ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 22:29

Chloru pisze: Z offtop w technicznym podobno dostaje się paski ;-)
To ja poproszę pół kilo

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 22:47

Godlik pisze:
To ja poproszę pół kilo
Nie wiem czy wiesz co robisz. Tu paski rozdaje barbie :roll:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 22:54

wyszedlem wlasnie z fabryki :evil:

moze to i cos dobrego, bo w koncu nie gnije za biurkiem :roll:

i spac moge isc :whistle:

dobranoc

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 12 wrz 2008, o 23:00

Chloru pisze:
Godlik pisze:
To ja poproszę pół kilo
Nie wiem czy wiesz co robisz. Tu paski rozdaje barbie :roll:
I że niby że co? Że brzydki mam pasek? :evil:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 12 wrz 2008, o 23:01

A może oni mówią o podpaskach? :o :roll:
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2008, o 23:02 przez EterycznyŻołądź, łącznie zmieniany 1 raz.

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 12 wrz 2008, o 23:01

Ja chcę dostać paskiem

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek