Nowe zasady ruchu na ulicach czyli tzw. uprzejmość

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Nowe zasady ruchu na ulicach czyli tzw. uprzejmość

Post 12 wrz 2008, o 23:54

jarmaj pisze: No chyba że policyjny terror coś tam wymusi, ale chyba nie chcemy policyjnego terroru na drogach? :evil:

Ja proponuje obowiazkowe slicki w lato ! :mrgreen:

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 13 wrz 2008, o 00:12

Chloru pisze: Ja proponuje obowiazkowe slicki w lato ! :mrgreen:

Ja proponuję w zimie. :evilgrin:

Po tygodniu byłoby błogo. :-)

jarmaj pisze: No to już wolę by pozostać przy sytuacji jaka jest (mimo jej znaczących wad), niż by wprowadzać pierdylionowy zakaz i zylionowy nakaz...

Bo niezbyt często jeździsz po Warszawie.
jarmaj pisze: Ludność musi się sama przekonać o słuszności jakiegoś rozwiązania, jeżeli nie i tak będzie je zlewać.

Taaaaa, jaaaasne. Zobacz ile owa ludność przekonuje się, że jakby na zielonym ruszali za poprzedzającym autem to by korki były mniejsze, albo że zakręty nie trzeba przejeżdżać z wciśniętym pedałem hamulca. :roll:

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 13 wrz 2008, o 00:16

EterycznyŻołądź pisze:Bo niezbyt często jeździsz po Warszawie.

Hmm... A jak czesto Ty jezdzisz po Warszawie?

g.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2008, o 00:17

gruby pisze: Hmm... A jak czesto Ty jezdzisz po Warszawie?

Zdecydowanie za często.

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 13 wrz 2008, o 00:18

EterycznyŻołądź pisze:
gruby pisze: Hmm... A jak czesto Ty jezdzisz po Warszawie?

Zdecydowanie za często.

Raz na dziesiec lat sie nie liczy.

g.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 13 wrz 2008, o 06:45

Moim zdaniem warszawka dojrzała do takiego znaku. W większości miejsc, gdzie pas się kończy, ludzie zaczęli wjeżdżać mniej więcej na suwak. Mam taką obserwację, nie wiem czy słuszną, że beznadziejność sytuacji drogowej sprawiła, że warszawiacy trochę odpuścili z zawiścią i zacietrzewieniem na drodze. Częściej się przepuszczają, wpuszczają... więcej jest uprzejmości na drodze.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2008, o 07:41

Gdyby beznajdziejnosc sytuacji do czegos prowadzila to w Moskwie by sie wpuszczali.
Ale obok mnie powoli zauwaza sie zwiekszona wpuszczalnosc. Ciekawe jednak co bedzie, jesli auto bedzie mniej kultowe i
nie beda chcieli se od tylu popatrzec.
A suwak, isttnie moze byc ciekawie w Konstancinie, ale chyba jedynie przez kilka dni i sie unormuje. Sadze.
Prawy pas, szybkie i drogie, prawy pas sierotki i to wsciekle sierotki.

W Czwartek bylo spotkanie gdzie na Grzybowskiej. Wychodze ci ja sobie w deszczu, ulica zalana, kleiny pelne wody. Ide w kierunku auta.
Przechodze przez ulice skaczac miedzy kaluzami.
A z oddali nadjzezdza szybko opel vectra kombi stara buda. Macham rekami zeby zwolnil. Bydle przyspiesza.
To ja chyc na chodnik, ale on specjalnie wjechal obok mnie w koleine i mnie ochlapal.
No to ja chyc do auta
I na rondzie ze swietokrzska go dorwalem. On lewy pas, ja zupelnie prawy.
Pn aptrz co to za piekne auto a ja okno otwieram, on tez
I mowie: TO MNIE PAN OCHLAPAL - prosze zwrocic uwage na wyszukana forme do KARKA.
A on mie na to: BO SIE PO PASACH CHODZI.
Koniec wymiany zdan.
Skrecilem z prawego w swietokrzyska w lewo bo korek na tej towarowej dziki.
I TO JEST DOPIERO KULTURA - ochlapany ma prawo z pasa prawego do jazdy prosto przeciac trzy pasy i wjechac na pas do skretu w lewo i skrecic.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2008, o 08:41

Arno pisze: mowie: TO MNIE PAN OCHLAPAL - prosze zwrocic uwage na wyszukana forme do KARKA.
A on mie na to: BO SIE PO PASACH CHODZI.

Boszzz.... co za imbecyl

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2008, o 08:56

Wiesz, dziekuje ci Fido, myslalem, ze zrozumiesz moj dylemat a ty do MNIE IMBECYL.
No naprawde.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 wrz 2008, o 09:28

Arno, aż tak nisko Cię nie oceniłem. Choć gonić kogoś, żeby mu na "Pan" powiedzieć zamiast pałą przez zakuty łeb... :razz:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 13 wrz 2008, o 11:29

Konto usunięte, OIDP ten znak widziałem w maju na zakopiance.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 15 wrz 2008, o 23:15

Konto usunięte pisze: Moim zdaniem warszawka dojrzała do takiego znaku. W większości miejsc, gdzie pas się kończy, ludzie zaczęli wjeżdżać mniej więcej na suwak. Mam taką obserwację, nie wiem czy słuszną, że beznadziejność sytuacji drogowej sprawiła, że warszawiacy trochę odpuścili z zawiścią i zacietrzewieniem na drodze. Częściej się przepuszczają, wpuszczają... więcej jest uprzejmości na drodze.
Taa, jakoś trudno mi w to uwierzyć. Jakoś często skręcam z Marszałkowskiej na pl. Bankowym w lewo w Solidarności i cały czas muszę omijac blokujących co się wbijają na pas do jazdy prosto. A jeżdząc jakiś czas o tej samej porze to już sie nawet tablice zapamiętywało :wall:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 15 wrz 2008, o 23:25

Konto usunięte pisze: W większości miejsc, gdzie pas się kończy, ludzie zaczęli wjeżdżać mniej więcej na suwak.

Pod ZUSem na przykład. Nigdy tam nikogo nie wpuszczę. Bo każdy kto jedzie z prawej po prostu tnie rezerwowym pasem do dojazdu do CIOP i w ostatniej chwili, patrz pan(i), cwana gapa chce wjechać w półkilometrowy korek, tylko na początku.

Suwak suwakiem, a cwaniactwo swoją drogą.

Koron
1 gwiazdka
Auto: sTforek

Post 16 wrz 2008, o 20:32

A my w naszym 3-mieście takich kłopotów nie mamy...często, tylko bardzo kurka często!!!!! :wall:
No cóż ... Ludzie to ...czasami tylko ludzie, a bardzo bardzo czasami LUDZIE!
Ktoś z Was napisał wcześniej, żeby wylajtować, bo szkoda zdrowia. Tak dziś zrobiłem.
Jadę sobie Spacerową (serio tak nazywa się!!!) do Oliwy, korek jak zwykle, a tu sobie kolo BMW zrobił slalom z przeszkodami,
a przeszkodami byli ci z naprzeciwka, bo tych po prawej to spychał do leśnego rowu.
A kiedyś mój kuzyn z Canady powiedział, że dobrze, że w Polsce broń nie jest legalnie tak bardzo dostępna, bo chyba...już bym siedział...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2008, o 08:51

Jadę ulicą a tu taka pani w wieku emerytalno-pomostowym stoi na pasach pól metra od krawężnika.

No to ja grzecznie po heblach i staję przed pasami. A pani stoi. Myślę, no to ruszę, ale pani pół kroczka do przodu więc znowu heblunek.

Pani stoi.

Myślę, no to ruszę, a tu znowu kroczek do przodu. :wall:

Doszła do osi jezdni, stanęła mi przed maską i kombinuje co dalej. A ja się nawet ruszyć nie mogę.

Chyba dwie minuty tak przechodziła :wall:

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 17 wrz 2008, o 09:26

Konto usunięte, a miałeś kiedys tak, że zatrzymujesz się aby przepuścić, bo wyraźnie ktoś chce przejść po pasach i wtedy ten niezwykle uprzejmy pieszy macha rekami i pokazuje (albo wręcz, z groźnym wyrazem twarzy, nakazuje) abyś jechał ? Oczywiście gdy próbujesz ruszyć, zaczyna się to co opisałeś wyżej ... ?

Ja kiedyś spotkałem baaaardzo uprzejmego pieszego.... Szedł po jezdni od jednego krawężnika do drugiego, miał za ciasne buty i chyba coś śpiewał :? No słowem; nawalony jak autobus. Kiedy zbliżyłem sie samochodem, wszedł na chodnik, jedną ręką czule objął słup od latarni, a drugą zamaszyście pokazywał żebym jechał dalej... :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2008, o 09:50

piotruś pisze: a miałeś kiedys tak,

Aż tak to nie.
piotruś pisze: edną ręką czule objął słup od latarni, a drugą zamaszyście pokazywał żebym jechał dalej...

ROTFL :lol:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2008, o 13:29

piotruś pisze: Kiedy zbliżyłem sie samochodem, wszedł na chodnik, jedną ręką czule objął słup od latarni, a drugą zamaszyście pokazywał żebym jechał dalej.

Bo mu zaburzyłeś jego układ współrzędnych :lol:

j33mbo
5 gwiazdek

Post 17 wrz 2008, o 14:43

wczoraj jeżdżąc po Wrocławiu miałem okazję zostać 3 razy wpuszczony bez szemrania, wciskania, machania itp w suwak,
1.za mostem grunwaldzkim przy urzędzie wojewódzkim
2.na gajowickiej za skrzyżowaniem z Hallera
3. na Wyszyńskiego jadąc od mostu warszawskiego - zwężenie przed skrzyżowaniem z Damrota

wszystko w przeciągu 3-4 godzin od południa, od 14.00
nie jestem w szoku, bo wiem, że to przypadek niż nagły zwrot przyzwyczajeń Wrocławiaków.
ale mimo wszystko miłe zaskoczenie

:thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 wrz 2008, o 14:55

j33mbo pisze: nie jestem w szoku
Prawidlowo; we Wrocku takie dzialania są normą.
Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 wrz 2008, o 15:30

W Warszawie, co ciekawe - coraz częściej też. Szczególnie na wlocie do Dźwigowej ze stacji BP, gdzie bez tego nie ma szans włączyć się do ruchu.

Naprawdę, zmienia się. Na dobre.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: legacy MY 96 kombi

Post 13 paź 2008, o 10:11

Odkurzam temat bo takiego dziadostwa z jakim wczoraj miałem do czynienia w Poznaniu to już dawno nie widziałem.Będąc tydzień temu w W-wie jechało mi się super,ludność miejscowa widząć dużego busa na obcych tablicach albo ułatwiała jazdę albo choć nie przeszkadzała w niej natomiast takiej arogancji ,chamstwa i zaciętości dla jadących na innych tablicach niż P to chyba juz nigdzie niema.Dla ścisłości-piszę w imieniu wszystkich których to spotkało praktycznie z całej Polski i zagranicy bo te 2500 maratończyków czymś musiało przyjechać.
PAWKA

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 paź 2008, o 11:04

A ja se dzis jade. Dwupasmowka, ursynow.
Na lewym pasie duzo aut, lekki zakret, nie widac prawego. Mysle beda skrecac. jade na prawy. I widze, ze stoi betoniara. No to od razu, a nie wymijajac wszystkich, lewy migacz i na prawy.
Ale nie. Pan w Merolu to duze Coupe, ale AMG, nie dosc, ze nie wpuscil to jeszcze patrzyl mi gleboko w oczy z lekka najezdzajac. I natychmiast potem skrecil w lewo.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 paź 2008, o 11:08

Arno pisze: lewy migacz i na prawy

Hmmm... równie skuteczny byłby prawy migacz i na lewy :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 14 paź 2008, o 15:45

myślę, że ten wątek będzie najbardziej odpowiedni, a podzielić się chcę spostrzeżeniem dot. parkowania w centrach handlowych.
spostrzeżenie jest jak następuje:
jeśli widzimy samochód zaparkowany bardzo blisko wejścia do takiego centrum, niezależnie od tego czy stoi na normalnej drodze (miejscu nie do parkowania) czy też miejscu dla inwalidów, będzie to bardzo często tzw. "dobry" samochód. definicja "dobrego" samochodu: Mercedes ML, inny mercedes z napisem "compresor", bmw serii 5 lub 7 (nowe) Audi Q8. audi A6.

nie pamiętam, na przykład, żebym widział jakieś porsche zaparkowane w ten sposób (uwaga: cayenne to nie porsche :-p )

czy daleko idący wniosek o "samochodach wybieranych przez dupków" jest zbyt daleko idący?

ODPOWIEDZ