Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Auto dla dziada

Post 11 sie 2016, o 06:51

esilon pisze:So What!, bierz C klassa. Daje frajdę z jazdy już od wersji c200.
nawet już od C180, podobną.

Koniecznie jednak trzeba wyłączyć ESP, żeby cokolwiek fajnego było mozliwe.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Re:

Post 11 sie 2016, o 07:47

So What! pisze:Arno, a jak w praktyce działa sterowanie głosowe w Mercu? W programach motoryzacyjnych zwykle śmiali się z takich wynalazków, że nie działają. Ale może coś się zmieniło? Może nastąpił przełom i jest to gadżet działający?

Tak przy okazji przerażające w tej dyskusji jest to, że rozmawiamy o dodatkach, gadżetach, ich przydatności, a nie o tym, jak dane auto jeździ. Czy i jaki mamy jeszcze wpływ na to, co się z nim dzieje w czasie jazdy. Inny słowy o frajdzie z jazdy ;-)
SO WHAT-cie sterowanie głosem działa lecz po angielsku lub niemiecku.
I działa skutecznie.
Ja korzystam przy telefonowaniu.
Podobno można też głosem nawigacją sterować - nie robiłem tego. Muszę spróbować.
W Mercu mówią, że Command to genialny system - że można sobie w komputerze trasę ustawiać i command sam ją ściąga... ale mylą się w zeznaniach...
No i wreszcie - ten system kosztuje 14+... więc proponowany przez nich Garmin jest prawdopodobnie rozsądniejszym rozwiązaniem.
Może się udam natchniony do salonu i popytam. Bo może Command krawat wiąże albo co.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gootek
6 gwiazdek

Re: Re:

Post 11 sie 2016, o 08:18

Arno pisze:No i wreszcie - ten system kosztuje 14+... więc proponowany przez nich Garmin jest prawdopodobnie rozsądniejszym rozwiązaniem.
Garmin w Mercedesie jest przede wszystkim rozwiązaniem edukacyjnym.
Uczy cierpliwości.
I nie tylko.
Uczy również dedukcji oraz motywuje do nauki.
Bo gdy Cię ktoś zaprosi na ulicę Grabskiego, to Garmin takiej nie znajdzie.
Więc najpierw musisz zdecydować, który ze znanych ludzi, noszących to nazwisko, jest patronem danej ulicy i następnie wpisać jego imię.
Władysław?
Uff, udało się!
Albo ulica Modrzewskiego.
Po pierwsze nie Modrzewskiego, tylko Frycza-Modrzewskiego.
A po drugie jak on miał na imię?
Andrzej?
Bingo!

Czyli jako narzędzie edukacyjne - proszę bardzo!
Ale jako pomoc aby dojechać z punktu A do punktu B - bardzo słaby produkt, bo wytycza naprawdę kiepskie trasy.
Ma sporo błędów na mapach. Słabo z aktualnością. Nie spotkałem w ostatnich latach gorszego systemu.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 11 sie 2016, o 08:27

Command we W205 jest imho beznadziejny w porownaniu z W204.
Sowho, ty chyba nie jestes japkowy, ale pobaw sie czyims ajfonem i zobacz jak dziala dyktowanie tekstu po polsku czy w innym jezyku. Imho rewelacja. Bardzo czesto uzywam w aucie do pisania tekstu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 sie 2016, o 08:58

Arno, ja sobie nie zamawiałem. Dostałem z dobrodziejstwem inwentarza. Navi jest w miarę ok. Troche zbliżona do disco.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 11 sie 2016, o 09:16

Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż nawigacja w telefonie. Częste aktualizacje i informacje on-line o korkach, policji i innych utrudnieniach to jest to czego nie zastąpi żadna fabryczna nawigacja.
I gdyby to teraz zintegrować z nawigacją w samochodzie, to byłby hit. Jak działają systemy typu mirror link (skoda)? Apple też chyba coś takiego ma... Apple car? Bo coś mi się obiło o uszy, że służą właśnie do połączenia z telefonem. Ale jak to działa, nie wiem...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 sie 2016, o 09:48

Godlik pisze:Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż nawigacja w telefonie. Częste aktualizacje i informacje on-line o korkach, policji i innych utrudnieniach to jest to czego nie zastąpi żadna fabryczna nawigacja.
I gdyby to teraz zintegrować z nawigacją w samochodzie, to byłby hit. Jak działają systemy typu mirror link (skoda)? Apple też chyba coś takiego ma... Apple car? Bo coś mi się obiło o uszy, że służą właśnie do połączenia z telefonem. Ale jak to działa, nie wiem...
Dokładnie, wystarczyłoby zintegrować sam ekran dotykowy. Ale wiesz, to pozbawiłoby pieniędzy zarówno producentów nawigacji jak i producentów wszelkich systemów samochodowych, bo z dużym prawdopodobieństwem znalazłaby się sprytna aplikacja na smartfona, która by to robiła lepiej i za darmo.

EDIT. z tego co czytam, to ten MirrorLink właśnie z założenia tak powinien działać. Ktoś się bawił tym?

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 sie 2016, o 10:02

Konto usunięte pisze:EDIT. z tego co czytam, to ten MirrorLink właśnie z założenia tak powinien działać. Ktoś się bawił tym?
No widzisz, a jak pisałem, że Skoda to optymalne auto, to zrozumienia nie znajdowałem. ;-)

To co, zmieniamy markę?

Nie musi być koniecznie Skoda.
W Seacie też jest ten MirrorLink:
http://www.seat-auto.pl/samochody/conne ... /opis.html

:->

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 sie 2016, o 10:14

Лукашэнка pisze: No widzisz, a jak pisałem, że Skoda to optymalne auto, to zrozumienia nie znajdowałem. ;-)

Z punktu widzenia łowców pokemonów - faktycznie warto rozważyć 8-)

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 11 sie 2016, o 10:31

Godlik pisze:Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż nawigacja w telefonie. Częste aktualizacje i informacje on-line o korkach, policji i innych utrudnieniach to jest to czego nie zastąpi żadna fabryczna nawigacja.
Amen. Dodal bym do tego zawsze aktualny gps-fix dzieki czemu gos nie startuje 3 min ;)
Godlik, jakiego softu uzywasz?

Carplay appla bangla na poziomie funkcji telefonu, kilku apek typu spotify i map apple.
Calosc zorientowana na obsluge glosem i siri ktora nie gada jeszcze po polsku.
Niestety nie wszyscy producenci navi w tym tomtom (ktory daje mapy do apple maps) nie zaimplementowali carpla w swoich apkach.
Gdyby tomtom latal na carplay byla by to dla mnie najlepsza mozliwa opcja do auta.
Kupil bym natychmiast radio 2din.

Z tomtomem na japko generalnie zrobilo sie zabawnie. Tt wypuscil jakis czas temu tt go na androida, dopiero rok pozniej wyszla wersja na ios, okrojona w funkcjach, np do dzis bez mozliwosci dodawania punktow posrednich trasy, co dla mnie dyskwalifikuje navi. Na androidach to juz smiga od jakiegos czasu.
Na szczescie tt zostawil stare wersje softu na ios i dalej aktualizuje mapy na nie.
Ale final jest taki, ze mam teraz w fonie dwa rozne tomtomy z kompletem map europy ktore w sumie zajmuja z 9GB pamieci...
Totalny burdello.
Ostatnio zmieniony 11 sie 2016, o 10:33 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 11 sie 2016, o 10:32

Wszystko w porządku tylko na ekranie samochodu zobaczysz tylko homologowane aplikacje przez producenta (Google/Apple). Po ruszeniu ich ilość zostanie ograniczona, żeby Cię nie rozpraszać. :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 sie 2016, o 10:37

esilon pisze: So What!, bierz C klassa. Daje frajdę z jazdy już od wersji c200.
Już chyba wolałbym Audi, albo BMW, jeżeli mówimy mówimy o niemieckich autach ;-) Na przykład Audi S3 bym przygarnął ;-)

Arno, a ta ciekawe. Widać, że system działa coraz lepiej. Jeśli korzystasz z komend głosowych przy telefonowaniu, to znaczy, że to działa.
Ciekawe tylko, jak działa wybieranie głosowe. To znaczy, jak sobie radzi z polskimi nazwiskami, skoro system działa w języku angielskim/niemieckim.
gregski pisze: Sowho, ty chyba nie jestes japkowy, ale pobaw sie czyims ajfonem i zobacz jak dziala dyktowanie tekstu po polsku czy w innym jezyku. Imho rewelacja. Bardzo czesto uzywam w aucie do pisania tekstu.
Nie jestem jabłkowy. Miałem kiedyś iPoda i tak mi działał na nerwy, że nie chcę mieć z tym jabłkami nic wspólnego. Korzystam natomiast czasem z dyktowania tekstu na telefonie (z Androidem). Działa to rewelacyjnie. Jedynym problemem jest moje zboczenie zawodowe. Chcę, żeby tekst dobrze wyglądał. Miał duże litery, kropki, przecinki, tj. wyglądał schludnie. No i tego mi właśnie brakuje w dyktowaniu tekstu. Możliwe zresztą, że jestem niedouczony i można tekst dyktować tak, żeby od razu wyglądał, jakby był pisany starannie na klawiaturze.

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 sie 2016, o 11:03

So What! pisze:Ciekawe tylko, jak działa wybieranie głosowe. To znaczy, jak sobie radzi z polskimi nazwiskami, skoro system działa w języku angielskim/niemieckim.
Można przecież w swojej książce adresowej nazwiska znajomych zastąpić jakimiś angielskimi słowami-przydomkami, które Ci się kojarzą z danymi osobami...
:giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2016, o 11:19

Лукашэнка, świetny pomysł. To może być nawet zabawne :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 sie 2016, o 11:58

a jeszcze wracając do Skody:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=aZMlY_aYUvE

widzę, że Zachar z rodzinką użył nad Bałtykiem jak pies w studni...
:giggle:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2016, o 12:18

gregski pisze: Godlik, jakiego softu uzywasz?
Nawigacja Play. Czyli NaviExpert obrandowany przez Play. Jestem bardzo zadowolony, wiele razy uratowała mi już dupę. Czy to przed patrolem w krzakach, czy też przed gigantycznym korkiem.

gregski
6 gwiazdek

Post 11 sie 2016, o 12:30

Sowhat, chyba nie jest źle. Dyktowane bezpośrednio do telefonu, wraz ze znakami interpunkcyjnymi.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 11 sie 2016, o 13:20

Najlepiej to nie kupować w nowym aucie navi i używać jak pisał Godlik navi w telefonie :idea: ale poźniej przy sprzedaży auta jest problem bo wszyscy chcą miej telewizor z navi - którego i tak nie będą używać bo jest skomplikowany :wall: ale sąsiad widzi ,że jest :!: czyli bogato :idea:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2016, o 13:53

gregski pisze: Sowhat, chyba nie jest źle. Dyktowane bezpośrednio do telefonu, wraz ze znakami interpunkcyjnymi.
No to muszę zgłębić temat ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 sie 2016, o 14:19

ja się zastanawiałem kiedyś nad 2din radiem na Androidzie. Jakiegoś chiniola da się ugrać za 1kpln, do tego prepaid i może być zupełnie fajne urządzenie.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2016, o 14:23

Fajne. Tylko jednak trzeba odrywać wzrok od drogi. Bardziej niż kiedy masz telefon przed sobą na szybie.

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 11 sie 2016, o 14:36

Ja mam fon w uchwycie brodita na desce tak, bym mogl grzebac nie odrywajac lapy od kiery. Drugiego ekranu do navi nie potrzebuje, iphone 6 ma wystarczajaco duzy screen.

Natomiast przydal by mi sie ekran do kamery cofania, bo zmieniam radio na 1din bez ekranu ze wzgledu na jakosc dzwieku i pomyslalem, ze dashcam z wejsciem na kamere cofania zamontowany zamiast lusterka wstecznego(nie mam tylnej szyby) byl by idealnym dla mnie rozwiazaniem.

Sa takie?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 sie 2016, o 14:36

Piter 35 pisze: navi w telefonie
Dla mnie lipa, za mały ekran.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 11 sie 2016, o 14:53

FUX pisze: Dla mnie lipa, za mały ekran.
Okulary nowe :?: :razz:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sie 2016, o 14:54

Godlik pisze: Fajne. Tylko jednak trzeba odrywać wzrok od drogi. Bardziej niż kiedy masz telefon przed sobą na szybie.
Ja nie przepadam za przypinaniem telefonu do szyby - ogranicza to trochę widoczność.

ODPOWIEDZ