LPG, Ecomatic, BiFuel

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Woozie
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

LPG, Ecomatic, BiFuel

Post 14 wrz 2016, o 00:07

Szukam Forestera i przyznaję mam w głowie zagazowanie go (co w tym aucie wcale nie jest niczym złym).

Wiem, że autko świetnie radzi sobie z instalacją gazową. Mam jednak wątpliwości do modeli z fabrycznym gazem (BiFuel) i "oficjalna" instalacją montowaną np. w serwisach Subaru w Niemczech (Ecomatic).

Spotkałem się z opinią użytkownika Forestera II XT sprzed liftu, że musiał wymienić silnik bo się zatarł co tłumaczył faktem że benzyna jest oleista a gaz suchy. Ile w tym prawdy?

Moja wątpliwość o instalacje BiFuel i Ecomatic wiąże się z tym, że po pierwsze samochody te mają już zrobione po 200tyś na gazie. Na ile mogło to uszkodzić silnik i na ile taka instalacja starczy?
Po drugie, czy to są dobre instalacje? Technika idzie do przodu, teraz instalacje są lepsze, nowszej generacji. Czy taka instalacja sprzed 8-10lat jest dobra, bezpieczna, wydajna? Czy może warto ją jakoś przerobić na nowszą?

Krótko: czy widząc Forka BiFuel albo Ecomatic odpuszczać sobie i szukać dalej czy jednak się takim modelem zainteresować?

Dzięki z góry :)

Sh1
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester S-Turbo '99

Re: LPG, Ecomatic, BiFuel

Post 14 wrz 2016, o 07:06

Osobiście kupiłbym auto, zrobił silnik na igłę i wtedy założył dobrą instalację. Właściwie to tak zrobiłem i póki co nie narzekam.
A jeżeli komuś gaz jest za suchy zawsze może założyć lubrykację. Koszt raczej niewielki, a ulżysz sumieniu :-d

kamilos
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forek 98 "Rodzyn" 2.0 ASB

Re: LPG, Ecomatic, BiFuel

Post 14 wrz 2016, o 19:19

lubrykacje są dobre w sypialni.... w lpg to tylko zbędny gadżet do nabijania kasy... Dobra sekwencja - dobrze zestrojona na dobrych gratach i dobrze założona - nie u Janusza w garażu... potem regularna regulacja luzów zaworów i będzie dobrze..

ODPOWIEDZ