Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Auto dla dziada

Post 5 paź 2016, o 00:37

Strona nr 401.
Post nr 10 000.
:mrgreen:

Brawo JA!

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Post 5 paź 2016, o 08:39

nie chce Ci psuc poranka, ale...
Załączniki
Capture.jpg

gregski
6 gwiazdek

Post 5 paź 2016, o 08:51

lukass pisze: Piloty po około 800 brutto x2 i robocizna koło 600zł brutto.

chyba nie jest zle.. wyczytane tutaj:
http://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php ... 7&start=50

toyota 1,2k pln, lex 2,5k za kluczyk - czy to prawda nie wiem, ale wydaje sie sporo.

pewnie keyless system jak u mnie...
ponoc przy keyless latwiej sie wlamac? w kazdym razie jak podchodze wieczorem blisko do auta, to wszystko sie rozswietla jak choinka bez dotykania niczego i polozenie lapy na klamce otwiera auto. by zamknac naciska sie przycisk na klamce lub pilocie jak ktos lubi ;).
Ostatnio zmieniony 5 paź 2016, o 09:58 przez gregski, łącznie zmieniany 1 raz.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 paź 2016, o 09:11

System bezkluczykowy to kupa. W każdym razie w Maździe.
Nie możesz zbyt szybko odejść od auta, jeżeli drzwi jeszcze się nie zamknęły. Osłabili nadajniki po fali kradzieży Mazd 6 w PL.
Otwarcie po dotknięciu mikroprzycisku na klamce.
Dla mnie byłoby ok. jak w disco. Tylko zapalanie bez klucza. Otwieranie zamykanie z pilota. Potwierdzenie zamknięcia złozone lusterka.

gregski
6 gwiazdek

Post 5 paź 2016, o 09:57

FUX, na pilocie w lexsie masz guziki wiec mozesz uzywac jak w disco, ale dziala to bardzo fajnie (pisalem wyzej jak) wiec nie widze problemu.
Dodatkowo w kluczykach zapisany jest proifil kierowcy tj. ustawienie kiery, fotela, luster i calej reszty ustawien audio, klimy i navi.
Wygodne.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 paź 2016, o 10:06

Też tak mam. Otwieranie/zamykanie. Aczkolwiek skoro jest, to powinno być bardziej funkcjonalne w kwestii zamykania auta po wyjściu.
Otwieranie działa poprawnie. Musisz nacisnąć ale żadna choinka się nie robi po podejściu do auta. Dyskrecja.
:giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Post 5 paź 2016, o 10:06

gregski pisze: nie chce Ci psuc poranka, ale...
Wczoraj to wszystko wyglądało inaczej.. :-|
:giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 5 paź 2016, o 10:07

Arno pisze:
No, a ciekawe ile kosztuje nowy kluczym do Forestera.
Do Legacy IV kosztuje ok. 1 kzł z zakodowaniem. Do Forestera pewnie podobnie. Oprócz tego trzeba jeszcze podjechać do punktu dorabiania kluczy, żeby zrobili odpowiedni wzór na kluczyku, tj. żeby pasował do zamków.
Ostatnio zmieniony 5 paź 2016, o 10:56 przez So What!, łącznie zmieniany 1 raz.

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 5 paź 2016, o 10:51

Czyli jednak w Porsche to okazja :-d Dzięki ze mnie uświadomiliście. Akcja z kluczykami niestety nawet w pasztetowych markach jest droga ( jak kiedyś, ponad 10 lat wstecz, pracowałem w Seacie to byle główka/pilot do Ibizy kosztował 500+ )- po prostu importer i ASO wiedzą że tu najczęściej nie ma alterantywy :-| No i moga to zupełnie legalnie ograniczyć dla innych, bo tu przeciez chodzi o zabezpieczenie przed kradzieżą, wiec nie mogą dac kodów itd innym firmom :-/
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 5 paź 2016, o 22:20

Kolega mnie przywiózł dziś audi RS4. Ladnie gada ta v8-ka. I nawet wygodne jak na kombi. Można kosiarke przewieźć

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 5 paź 2016, o 23:02

Takiej kosiarce musi być trochę głupio sluchac gadania v8

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 6 paź 2016, o 00:04

Całkiem fajny pomysł :)
Załączniki
2016-10-05 09.15.50.jpg
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 6 paź 2016, o 03:13

rrosiak pisze:Całkiem fajny pomysł :)
[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/2016100 ... b23e14.jpg[/img]

[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/2016100 ... 14f686.jpg[/img]

[img]//uploads.tapatalk-cdn.com/2016100 ... 0a51ef.jpg[/img]

Właśnie wróciliśmy z salonu Tesli na Brooklynie w NYC. Chcieliśmy modele S i X tylko zobaczyć z bliska, a spotkała nas miła niespodzianka. Mimo, że na dzień dobry uprzedziliśmy, że nie chcemy kupować, sprzedawca przez chyba pół godziny opowiadał o modelach, serwisie itd. a potem sam zaproponował przejażdżkę modelem X (było nas sześcioro z kierowcą, a X jest 7 osobowy). Niesamowite wrażenia z jazdy!!! W jednej chwili cicho i wygodnie, a za chwilę wbija w fotel i zapiera dech w piersiach. Powiem Wam, że to nie jest auto dla dziada . Mam nadzieję, że będzie mnie stać na model 3, a w PL powstanie trochę Superchargerów, bo chcę Teslę!!!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 paź 2016, o 04:31

Tesla aspiruje do klasy wyższej ale na te chwile nia nie jest i nie będzie. Choćby z brakiem stacji dokowania.
Wykończenie wnętrza także nierówno. Raz klasa kompaktu raz avensisa czy czasami ocierająca sie o klasę E.
Lyrające się fotele, materiały różne, koszmarnie mało wygodna kanapa z tyłu, nisko siedzisko.
Cena w EU.

Co nie zmienia faktu, że ludzie kupują, dwóch znajomych ma. Jeżdżą na niemieckich blachach. W PL. ;-)

Jeszcze rok temu na ulicach była rzadkością podobnie jak rols.

gregski
6 gwiazdek

Post 6 paź 2016, o 08:29

piotruś pisze: Właśnie wróciliśmy z salonu Tesli na Brooklynie w NYC. Chcieliśmy modele S i X tylko zobaczyć z bliska, a spotkała nas miła niespodzianka. Mimo, że na dzień dobry uprzedziliśmy, że nie chcemy kupować....
piotruś pisze: spotkała nas miła niespodzianka

piotruś pisze: ... chcę Teslę!!!

sprzedaz to sztuka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ketivv
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: X1
Polubione posty: 1 raz

Post 6 paź 2016, o 08:53

FUX pisze: Tesla aspiruje do klasy wyższej ale na te chwile nia nie jest i nie będzie. Choćby z brakiem stacji dokowania.

Tesla nie aspiruje do "klasy wyższej" Tesla zmieniła model motoryzacji oferując inną jej wizje gdzie sama elektryfikacja jest jednym z części składowych.

"Tesla" to kombinat zmiany elektryfikacja transportu + odnawialne źródła energii + magazynowanie, które docelowo mają stać się ofertą dla głównego nurtu motoryzacyjnego.
Czyli zaczynamy z modelem droższym, wdrażamy technologie, która staje się przez to coraz dostępniejsza i schodzimy w dół do głównego nurtu czyli auta w średniej cenie.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 6 paź 2016, o 15:43

Qrcze tylko skąd ten prąd będzie :?: atomu brak u Nas a lobby Eco w Brukseli nie odpuści :idea:

Co do oszczędnych aut , to spotkałem znajomego taxiarza .
Upala toyotę prius jakiś rocznik 2010 ( 136 ps) do tego ma jeszcze założony gaz :o ( cena instalacji 2400 zł ) .
Robi miesięcznie 6 tys km i tu mega ciekawostka :arrow: koszt przejechania 100km to 6 zł .
Tak więc dla oszczędnych to fajny strzał :idea: .
Jazda w dalsze trasy jest niestety droga bo przy 150-180 pali 10 l gazu :mrgreen:
To już jego drugi prius :arrow: na poprzednim zrobił 400 tys km bezawaryjnie :idea:

Co do Lexa to obecnie chyba najmniej awaryjne auta na rynku .
Gregu który masz rocznik :?:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 paź 2016, o 15:47

Piter 35 pisze: To już jego drugi prius na poprzednim zrobił 400 tys km bezawaryjnie

i ktos go odkupił od niego ?

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 paź 2016, o 15:50

esilon pisze: i ktos go odkupił od niego ?
Tak znajomy, a tak z rok temu i jeździ dalej :thumb:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 6 paź 2016, o 15:51

Widziałem ostatnio w Warszawie Priusa z wlewem gazu w zderzaku. Polak potrafi 8-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 paź 2016, o 15:55

Godlik pisze: Widziałem ostatnio w Warszawie Priusa z wlewem gazu w zderzaku. Polak potrafi
Sporo kilosów robi więc Mu się opłaca :idea:
Pooglądałem ogłoszenia w Eu i rzeczywiście zdarzają się auta z gazem po całej europie :idea:
Muszę się tym wynalazkiem przejechać , może sobie kupie :whistle:

Znaczy się Żonie , bo Jej się widzi taka fura :idea:

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 6 paź 2016, o 16:09

gregski pisze:
piotruś pisze: Właśnie wróciliśmy z salonu Tesli na Brooklynie w NYC. Chcieliśmy modele S i X tylko zobaczyć z bliska, a spotkała nas miła niespodzianka. Mimo, że na dzień dobry uprzedziliśmy, że nie chcemy kupować....
piotruś pisze: spotkała nas miła niespodzianka

piotruś pisze: ... chcę Teslę!!!

sprzedaz to sztuka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale sprzedawca wiedział, że nic nie kupimy, zresztą pytając go później o kwestie importu, sam powiedział, że to jest niezalecane i powinniśmy kupić Teslę gdzieś w Europie.

Mnie nie urzekło to, że auto "tanio jeździ" i nie emituje spalin ;-). Zachwycony jestem budową samochodu i jego zachowaniem na drodze. Silnik ma tylko 6 ruchomych części. Zawieszenie wielowahaczowe, aluminiowe. Środek ciężkości chyba na poziomie osi kół ;-). Z wyjątkiem elektroniki to bardzo prosta ale dobrze przemyślana konstrukcja. Wygodny, cichy i przyspiesza nieziemsko!

W NYC jeździ baaardzo dużo Priusów na taxi, ale nie wiem czy też z gazem. Tutaj galon benzyny Pb kosztuje 2,4 do 2,8 $.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 6 paź 2016, o 17:04

piotruś pisze:Tutaj galon benzyny Pb kosztuje 2,4 do 2,8 $
:x :x :x

i co drażnisz, co drażnisz :!:
tyle, to u nas gaz kosztuje.

:wall:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 6 paź 2016, o 22:54

ketivv pisze:
FUX pisze:
Tesla nie aspiruje do "klasy wyższej" Tesla zmieniła model motoryzacji oferując inną jej wizje gdzie sama elektryfikacja jest jednym z części składowych.

"Tesla" to kombinat zmiany elektryfikacja transportu + odnawialne źródła energii + magazynowanie, które docelowo mają stać się ofertą dla głównego nurtu motoryzacyjnego.
.
A skąd wiadomo, że prąd jest z odnawialnych akurat a nie ze spalania, gazu/ropy/węgla akurat?
Bo tych odnawialnych jest jak kot napłakał... Można raczej powiedzieć, że to jest jak z dialektyką i tym, że ludzie radzieccy mieszkają w pięknych, dużych mieszkaniach. To znaczy na razie nie mieszkają - ale mają mieszkać.
Odnawialne, przy takim zapotrzebowaniu to mrzonki. Atom jak wiadomo - jest jedynym rozwiązaniem na dłuższą metę.

Tłumaczyłem kilka dni temu film dokumentalny o katastrofach, w tym było o Fukuszimie. Cały program jest o grozie, śmierci, katastrofach najróżniejszych - no i Fukuszima też.
I od czego się zaczęło? Od tego że zginęło 20.000 ludzi ale w wyniku TSUNAMI. i tak sobie to rzucili i przeszli do atomu.
I dopiero się zaczęło - a ile mogłoby zginąć a ile tego i tamtego... wreszcie przeszli do skażeń i wody ktorą trzeba łapać... I słowem się nikt nie zająknąl o trupach w związku z promieniowaniem - bo ich nie było. za to nakręcono pięknie strach mówiąc o miliardach litrów skażonej wody... Choć 10 minut wcześniej rzucili se od niechcenia 20.000 ludzi w wyniku tsunami.... Ale to atom jest groźny a nie żywioł potworny.
Aaaa, jeszcze strzelili takie zdanie, że skażenie było 14.000 razy wyższe niż po wybuchu w Hiroszimie... nie mówiąc czy to jest groźne, czy nie...
Z tego co ja wiem, to skażenie wzrosło ostro w okolicy ale nie do stopnia stanowiącego zagrożenie.
14 tysięcy robi wrażenie - ale gdyby nam tu wszędzie tyle wzrosło, to by nic nie znaczyło, bo zagrożenie zaczyna się od 20tys razy wyżej niż tło...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

gregski
6 gwiazdek

Post 6 paź 2016, o 23:34

Piter 35 pisze: Gregu który masz rocznik

'08. Autko z pierwszej reki, 120kkm, w srodku wyglada jak nowe. I to doslownie wszystko, ogladalem dzisiaj piloty cz i zastanawialem sie z jakiego plastiku sa zrobione, nie maja najmniejszej ryski, a jeden ma doczepiony brelok metalowy z logo lexa ktory teoretycznie w kieszeni go rysuje..sam jest bardziej porysowany niz pilot.

Obrazek

ODPOWIEDZ