Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WWA
Auto: Czarne Zło
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 wrz 2008, o 18:27

vibowit pisze:Nie no mały 5150, nie było źle. Trochę mało ostre. :-p

Tak szczerze, to wyszło palce lizać.
Dziękuję vibowit :-) Prawdziwy z Ciebie przyjaciel ;-)
Ale jakoś zdania tego szpiega MI6 nie słyszę :whistle: :mrgreen:


Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 wrz 2008, o 18:43

mały 5150 pisze: Pamiętając tato FUX'ie
Kurier z niczym nie dotarł.... :-( :whistle:
Dolce far niente ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 wrz 2008, o 20:24

Jeszcze jedno...
Dlaczego w Małopolsce potrafią upiec dobry, ciemny chleb, a u mnie nieeee... :wall:
Powinienem chyba to do czegoś niedobrego dopisać.... :oops:
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 wrz 2008, o 20:55

Rozpoznaliśmy bojem Marcinowego Nigra. Z małą modyfikacją: dolaliśmy cointreau.

Nie jest źle 8-)

Wnioski na przyszłość:
- więcej cointreau,
- czekolada gorzka zamiast deserowej,
- na wierzch powinna być bita śmietana ze skórką pomarańczową...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 wrz 2008, o 21:57

Przy okazji gadek w innym temacie prościutki przepis na karkówkę, można jeść na ciepło albo na zimno zamiast pysznej wędlinki z promocji :mrgreen:
1. Nie dodajemy mentosów
2. Bierzemy kawał ładnej karkówki lub innego tłustawego mięsa
3. Brytfankę wysypujemy gruboziarnistą solą tak aby ułożone na soli mięso nie dotykało ścianek
4. Na wierzch mięsa nakładamy musztardę, najlepiej z całymi ziarnkami gorczycy
5. Pieczemy jakąś 1,15h na kilo mięsa

Jak wszystko zostanie dobrze ułożone to sól się nie rozpuści a skamienieje.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 wrz 2008, o 21:58

inquiz pisze: 5. Pieczemy jakąś 1,15h na kilo mięsa
Jak na mą wiedzę, to dziebko dlugo...
Jaka temperatura? 175 czy lepiej?
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 wrz 2008, o 22:02

Doxa pisze: Gal, Obrazek
Opowiastka Hindusa powracającego z Polski, która jego znajomych zwala z nóg ze śmiechu, brzmi tak; "Z przypraw, to oni znają tylko sól i pieprz..." :-d

Chutneye się przegryzają, będą dobre za jakiś miesiąc. 8-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Ywone
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: Sosnowiec
Auto: Justy 1,2 by Keke Rosberg Limited Edition
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 wrz 2008, o 22:54

a ja mam przepis na pyszną rybkę czyli STEKI Z TUŃCZYKA Z KOLENDROWYM SOSEM


trzeba przygotować :
* 6 łyżek zmiażdżonego czarnego i czerwonego pieprzu
* 4 steki z tuńczyka
* 8 łyżek oliwy z oliwek,
* 4 łyżki octu balsamicznego,
* sok i skórka z jednej limonki
* łyżeczka startego imbiru
* łyżka posiekanej kolendry.
* 1 mini kostka przyprawowa Czerwone małe Papryczki Knorr
* listki kolendry do dekoracji

i do dzieła
pieprz wysyp na płaski talerz, steki z tuńczyka posól i dokładnie obtocz w zmiażdżonym kolorowym pieprzu
w dużej misce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, sok i skórka z limonki, starty imbir i posiekaną kolendrę.
wkrusz mini kostkę przyprawową Czerwone małe Papryczki Knorr, dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
na lekko natłuszczonej patelni grillowej usmaż steki z tuńczyka. Po 3 minutach delikatnie przełóż na drugą stronę. Smaż kolejne 3 minuty. Podsmaż także boki.
nałóż steki na talerze, polej sosem, udekoruj listkami kolendry.

Bon appétit!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 wrz 2008, o 09:17

FUX pisze: Jak na mą wiedzę, to dziebko dlugo...
Jaka temperatura? 175 czy lepiej?
godzinę na kilo zazwyczaj było za krótko, ale karkówka zawsze była spora, a temp. około 180.

Ywone, brzmi ciekawie, chyba przetestuję.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 wrz 2008, o 13:31

WiS pisze: czekolada gorzka zamiast deserowej,

ROTFL

Po to jest ćwiartka cukru, żeby nie dodawać go w czekoladzie. Ja użyłem gorzkiej wedlowskiej.
WiS pisze: na wierzch powinna być bita śmietana ze skórką pomarańczową...

A może skórka pomarańczowa smażona w syropie - właściwie jak już dodajesz cointreau to po co skórka jeszcze?
inquiz pisze: 1. Nie dodajemy mentosów

To chała :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 21:13

Sezon na chutney'e dobiega końca, trzeba zrobić coś delikatnego, żeby nawet koledze Bilexowi przeszło przez gardło.
No to mus - delikatnie. I dietetycznie. I zdrowo.
Może rybka?

Sushi w modzie, to może cóś na kształt sushi ale jednakowoż bez ryżu?

Ceviche będzie OK:

Bierzemy trzy filety rybne w równych proporcjach - może być łosoś/dorsz/turbot, albo łosoś/tuńczyk/dorsz, albo dorsz/tuńczyk/panga albo jeszcze inna kombinacja ryby czerwonej i białej - ważne, żeby wszystkie miały spoiste mięso.
Będzie jeszcze potrzebne;
- kilka cytryn/limonek
- cebula/awokado/pomidory w proporcjach 1;2;4(objętościowo)
- oliwa (gdzieś tyle co awokado)
- zielona kolendra
- pieprz, sól
(no i zielone chili, ale ciiicho przed Bilexem - tylko odrobina - nie zorientuje się :mrgreen: )

Przygotowanie prostsze od budowy cewpa:
1. Rybkę kroimy mniej więcej tak jak na sushi - kwadraty 2.5 x 2.5 o grubości 5-8mm lub coś w tym guście (mają być takie "na jeden kęs")
2. Zalewamy sokiem z cytryn/limonek, mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce (ryba ma być zanurzona w soku).
3. Następnego dnia cebulę, avocado i pomidory kroimy w kostkę ~5mm, a chili (bez pestek) siekamy najdrobniej jak się da (żeby się Bilex nie zorientował).
4. Odcedzamy rybę z soku, a sok wlewamy z oliwą do malaksera i robimy emusję.
5. Pokrojone warzywa wrzucamy do tej emulsji, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Polewamy sosem rybkę, mieszamy, posypujemy posiekaną natką kolendry i na stół (albo do lodówki, jak ma jeszcze poczekać).

Lato się kończy, więc czas najwyższy na taką sałatkę, bo najlepiej smakuje latem. 8-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 21:18

Gal,
Czzy ty musisz wk... ludzi o tej porze takimi smakolykami :?: :x
;-)
Mimo, że po kolacji, soki i ślina na usta mnie się rzucają....
P.S. Jak coś Ci zostanie, to wyslij jakimś DHL-em, czy inna spedycją; adres na PW.

:giggle:
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 21:43

FUX pisze: P.S. Jak coś Ci zostanie, to wyslij jakimś DHL-em, czy inna spedycją; adres na PW.
A po co mam wysyłać? Jutro będzie na kolację; adres na priv. :mrgreen:
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 21:45

A ja powidła śliwkowe usmażyłem. :mrgreen:

Przepis z netu: 5 kg śliwek, 1 kg curku, 2 łyżki octu. Śliwki odpestkować, wszystko wymieszać, zostawić na 12 godzin. Potem gotować 4 godziny bez mieszania, przełożyć gorące do słoików, pasteryzować kilka minut, postawić na zakrętkach.

Moje wrażenia: nieco za słodkie; cukru trzeba mniej. To gotowanie bez mieszania to magia :o i działa, ale naprawdę na wolnym ogniu, bo się przypali. Ocet daje piękny kolor - warto i nie czuć w smaku. Z tej porcji wyszły mi 3 duże i 3 średnie słoiki. Na życzenie zdjęcia.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: WuWuA
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 21:51

Gal pisze: (no i zielone chili, ale ciiicho przed Bilexem - tylko odrobina - nie zorientuje się :mrgreen: )
Zorientuje się, zorientuje - ma żołądek czulszy niż sejsmograf... :-p
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 21:53

Gal pisze:
FUX pisze: P.S. Jak coś Ci zostanie, to wyslij jakimś DHL-em, czy inna spedycją; adres na PW.
A po co mam wysyłać? Jutro będzie na kolację; adres na priv. :mrgreen:
Pssst. Nie tak głośno, bo za dużo sępów się zleci.... :-(
Dolce far niente ;-)

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 21:59

Gal, to ja poproszę o adres jak będzie "nieryba" :mrgreen:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 22:09

Konto usunięte pisze: Po to jest ćwiartka cukru, żeby nie dodawać go w czekoladzie.
Śmy cukru i tak dali mniej, troszeczku, tyle co do ubicia jajek - ale i tak wyszło za słodkie.
Konto usunięte pisze: może skórka pomarańczowa smażona w syropie
Fuj. Tyś jest jakiś słodkolubny... Jak dla nas, to skórka starta na surowo, dla goryczki. Cointreau z kolei raczej dla zapachu.
Konto usunięte pisze: powidła śliwkowe usmażyłem. (...) 1 kg curku, (...) Moje wrażenia: nieco za słodkie; cukru trzeba mniej.
Łożeszty, cukru trzeba wcale - wtedy są prawdziwe powidła!

A może to ja jestem coś nieteges, bo z pokolenia, w którym cały kartkowy cukier szedł na bimber... :roll:
Gal pisze: Ceviche będzie OK:
Brzmi apetycznie :whistle:
Gal pisze: po co mam wysyłać? Jutro będzie na kolację; adres na priv.
To ja poproszę, bo jesteśmy jutro z Małgośką w Warszawie... przypadkiem... :razz:
FUX pisze: Nie tak głośno, bo za dużo sępów się zleci....
Za późno :evilgrin:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 22:13

WiS pisze: To ja poproszę, bo jesteśmy jutro z Małgośką w Warszawie... przypadkiem...
Przypadkiem jutro wyjeżdża do znajomych razem z rzeczoną potrawą... :-p
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 22:14

liwit pisze:Gal, to ja poproszę o adres jak będzie "nieryba" :mrgreen:
Och, bo ludzie mają takie dziwne uprzedzenia; jedni ryby nie jedzą, inni pikantnego nie ruszą albo criadillas budzi w nich opory... ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 22:15

WiS pisze: Łożeszty, cukru trzeba wcale - wtedy są prawdziwe powidła!

Nie miałem węgierek model powidła-ready (dla niekumatych: zmarszczone przy ogonku) tylko zwykłe! :wall: Zresztą konsultowałem z mamą i mnie nie obsobaczyła, więc chyba OK.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 22:16

WiS pisze: Łożeszty, cukru trzeba wcale - wtedy są prawdziwe powidła!
No, racja.
Jak powidła, to z pomarszczonych węgierek i bez cukru.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 22:17

To forum, a wątek w szczególności, zaczyna przypominać Koło Gospodyń Wiejskich... :cofee:
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 22:19

Prześmiewcy.

Przyniosę słoik i wtedy pogadamy :evilgrin:

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 wrz 2008, o 22:21

Gal pisze:
liwit pisze:Gal, to ja poproszę o adres jak będzie "nieryba" :mrgreen:
Och, bo ludzie mają takie dziwne uprzedzenia; jedni ryby nie jedzą, inni pikantnego nie ruszą albo criadillas budzi w nich opory... ;-)
Oj tam, po prostu nie chciałam Ci tłumu w domu robić. Bo wiesz, że "ja" to zawsze 1+3 :evilgrin:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

ODPOWIEDZ