Wniosek? Nadciśnienie sprzyja długowiecznościKonto usunięte pisze: ona miewa 220/140
Babcia ma 90 lat
Zapach kawy o poranku
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Re: Zapach kawy o poranku
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
Bez problemu, robisz syrop z sokiem cytryny i miodem. Je sie to przez okreslony okres, potem przerwa.stach22 pisze:Ciekawe co powie wątroba na regularny czosnekgregski pisze:Slabo.. namawiali i namowili.
Redukuje do jednej dziennie w takim razie.. ;)
Lekow nie biore, czosnek zalatwia sprawe duzo skuteczniej i dlugofalowo. Tez nie mierze, dokladnie wiem kiedy rosnie bez maszynki do mierzenia. Na szczescie rzadko, duza w tym czosnku zasluga. Trojglicerydy tez zjechaly niesamowicie w dol. Polecam.
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 487 razy
A No to git :) w razie czego po kuracji essentiale i będzie dobrze ;)
A wracając do tematu....jutro z rana lavazza
A wracając do tematu....jutro z rana lavazza
Jest tyle dobrej i świeżej kawy wprost z palarni w PL.
No i koniecznie młynek żarnowy.
No i koniecznie młynek żarnowy.
- stach22
- 6 gwiazdek
Młynek mam w niedawno zakupionym kombajnie, chyba jest żarnowy. Wczoraj piłem w knajpie kawę z pobliskiej palarni i ..... nie dopiłem, bo była strasznie kwaśna.Nie wiem, może to kwestia złego parzenia.
W kawiarniach nie potrafią zrobić dobrej kawy z ekspresu i innych urządzeń również.
Kawa z automatu to może być pijalna tylko z mlekiem.
Kawa z automatu to może być pijalna tylko z mlekiem.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Dajcie spokój. Ludzie z forum kawowego to są zboczeńcy kawowi
Nie słuchać, pić co smakuje.
Notabene, kiedyś dałem się skusić i kupiłem z polecanej palarni z ww forum, jakąś super polecaną mieszankę (cena mocno odbiegająca od sklepowych); świeżo mi zmielili u siebie. Niestety nie wyczułem specjalnej różnicy - zaparzana w ekspresie przelewowym. Nie była zła ale żadna hiper super. Nawet chyba napisałem o tym na onym forum ale mi wypowiedź wykasowali
Nie słuchać, pić co smakuje.
Notabene, kiedyś dałem się skusić i kupiłem z polecanej palarni z ww forum, jakąś super polecaną mieszankę (cena mocno odbiegająca od sklepowych); świeżo mi zmielili u siebie. Niestety nie wyczułem specjalnej różnicy - zaparzana w ekspresie przelewowym. Nie była zła ale żadna hiper super. Nawet chyba napisałem o tym na onym forum ale mi wypowiedź wykasowali
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- stach22
- 6 gwiazdek
Hehe, dokładnie, trzeba pić co smakuje
Mam już swoje ustawienie na ekspresie mocy kawy( to chyba jest zależne od temp. wody) i wtedy jest ani za mocna ani za kwaśna ani zbyt gorzka, w sam raz ;) Chociaż akurat ta obecna mieszanka lavazzy nie do końca mi podchodzi do gustu, skończy się to trzeba będzie zwęszyć coś nowego. Mam pewną ulubioną meszankę i jak dokupię to podzielę się etykietą, może komuś podejdzie ;)
Mam już swoje ustawienie na ekspresie mocy kawy( to chyba jest zależne od temp. wody) i wtedy jest ani za mocna ani za kwaśna ani zbyt gorzka, w sam raz ;) Chociaż akurat ta obecna mieszanka lavazzy nie do końca mi podchodzi do gustu, skończy się to trzeba będzie zwęszyć coś nowego. Mam pewną ulubioną meszankę i jak dokupię to podzielę się etykietą, może komuś podejdzie ;)
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 256 razy
- Polubione posty: 533 razy
FUX pisze: Kawa z automatu to może być pijalna tylko z mlekiem.
Myślę, że generalizujesz. Dawno dawno temu w pierwszej fabryce testowaliśmy ekspresy+dostawców kawy. Kawa z Jury (nie pamiętam jakie ziarno) była bardzo dobra. Oczywiście nie tak dobra jak w tej włoskiej knajpie, którą ostatnio pokazałem rrosiakowi
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Kwas najczęściej jest pochodną starości kawy.
Węgiel-gorycz, przepaleniem.
Jura akurat lokuje się najwyżej, jeżeli chodzi o automaty.
Czarna kawa mierzona w litrach to tylko z przelewu.
Grzegorz, nie wiem, jaka mieszankę i skąd wziąłeś, czy zmielono Tobie pod przelew.
Mogę powiedzieć jedno, że będąc na Święta w Zakopcu, Gospodyni pochwaliła się drugiego dnia nowo zakupionym przelewowcem i kawą, która do tej techniki przygotowania napoju, została dostarczona z maszyną.
Gospodyni miała młynek żarnowy i mieliła na bieżąco, co jest istotne.
Skłaniam się także ku zakupowi tej maszyny, http://www.coffeedesk.pl/nasze-marki/moccamaster/
choć z miejscem w kąciku kawowym mam już problem.

Węgiel-gorycz, przepaleniem.
Jura akurat lokuje się najwyżej, jeżeli chodzi o automaty.
Czarna kawa mierzona w litrach to tylko z przelewu.
Grzegorz, nie wiem, jaka mieszankę i skąd wziąłeś, czy zmielono Tobie pod przelew.
Mogę powiedzieć jedno, że będąc na Święta w Zakopcu, Gospodyni pochwaliła się drugiego dnia nowo zakupionym przelewowcem i kawą, która do tej techniki przygotowania napoju, została dostarczona z maszyną.
Gospodyni miała młynek żarnowy i mieliła na bieżąco, co jest istotne.
Skłaniam się także ku zakupowi tej maszyny, http://www.coffeedesk.pl/nasze-marki/moccamaster/
choć z miejscem w kąciku kawowym mam już problem.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
FUX pisze: Grzegorz, nie wiem, jaka mieszankę i skąd wziąłeś, czy zmielono Tobie pod przelew.
Nie pamiętam ale była polecana (kupowałem tutaj: http://mastroantonio.pl/) i zmielono mi ją właśnie pod przelew (mam Severin Cafe Caprice tak gwoli).
Kawa była naprawdę dobra ale nie jakoś super lepsza niż kawy sklepowe, mielone fabrycznie i pakowane. Ale to pewnie kwestia wyczulenia smaku ;)
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Grzegorz, od Antonia dawno nie kupowałem, kilka miesięcy. Chwalona Ariadna jest dla mnie średnia i „trudna".
Od dłuższego czasu zaopatruje się w Łodzi.
http://eurocafe.com.pl

Od dłuższego czasu zaopatruje się w Łodzi.
http://eurocafe.com.pl
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Czarnej kawy tam nie piłem, więc się nie wypowiem (zresztą na kawie się nie znam), ale jedzenie niestety bardzo przeciętne.Chloru pisze: Oczywiście nie tak dobra jak w tej włoskiej knajpie, którą ostatnio pokazałem rrosiakowi![]()
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Nie znasz się. I na kawie i na jedzeniu
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Akurat o tym pojęcie mamChloru pisze: Nie znasz się (...) na jedzeniu
- Chloru
- 6 gwiazdek
No nie wiem. Pozwalasz dzieciom prosić o keczup do pizzy ;-Prrosiak pisze:Akurat o tym pojęcie mamChloru pisze: Nie znasz się (...) na jedzeniu
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Nie keczup, tylko majonez i było to wiele lat temuChloru pisze: Pozwalasz dzieciom prosić o keczup do pizzy ;-P
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Czy ktoś bawił się w puste kapsułki Nespresso i dowolnie wybraną kawę?
Pytam, bo za granicą widziałem bardzo dużo zamienników z różną kawą, u nas panuje wciąż monopol Nespresso.
A tu widzę, że człowiek sprzedaje kapsułki z różnymi kawami i samemu można je sobie napełnić i cieszyć się czystą kawą, z gwarancją braku dodatków.
https://www.tommycafe.pl/pl/137-zestawy ... kek-z-kawa
pytanie tylko jak to się sprawuje w praktyce. Czy łatwo się napełnia i czy potem nic nie wypada, zapycha itp...
Pytam, bo za granicą widziałem bardzo dużo zamienników z różną kawą, u nas panuje wciąż monopol Nespresso.
A tu widzę, że człowiek sprzedaje kapsułki z różnymi kawami i samemu można je sobie napełnić i cieszyć się czystą kawą, z gwarancją braku dodatków.
https://www.tommycafe.pl/pl/137-zestawy ... kek-z-kawa
pytanie tylko jak to się sprawuje w praktyce. Czy łatwo się napełnia i czy potem nic nie wypada, zapycha itp...
Weź Ty sobie kup dobry ekspres przelewowy i młynek.
Za ok. 3 kpln masz zestaw (kolba + młyn) na początek w jakości rzadko spotykanej w kawiarniach.
360 zł za kg kawy z linku to jakiś żart.
Od 80 masz rewelacyjne kawy ze całego Świata z polskich palarni. Świeżo palone.
Kupowanie kawy mielonej jest porażką Kilka dni od mielenia jest zwietrzała.
To tak, jak pieprz w ziarnie zmielony do potrawy a ten nasypany z paczki już po tym zabiegu.
Z gałką muszkatołową podobnie.

Za ok. 3 kpln masz zestaw (kolba + młyn) na początek w jakości rzadko spotykanej w kawiarniach.
360 zł za kg kawy z linku to jakiś żart.
Od 80 masz rewelacyjne kawy ze całego Świata z polskich palarni. Świeżo palone.
Kupowanie kawy mielonej jest porażką Kilka dni od mielenia jest zwietrzała.
To tak, jak pieprz w ziarnie zmielony do potrawy a ten nasypany z paczki już po tym zabiegu.
Z gałką muszkatołową podobnie.