Ceny aut nowych

kupię / sprzedam / zamienię / wymienię /dam / nie dam
Regulamin forum
Jeśli kupujesz coś z ogłoszenia na Forum robisz to na własne ryzyko!
Administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane ogłoszenia. Nie przelewaj pieniędzy ludziom, których nie znasz lub którzy nie mają wiarygodnej historii na Forum!
Qbasko
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Ceny aut nowych

Post 2 paź 2008, o 13:07

So What! pisze: Może od gwałtownego schłodzenia bardzo rozgrzanych tarcz (np. wjazd w kałużę).
dokładnie tak być mogło, ot taka sobie przypadłość.

Urabus
1 gwiazdka
Auto: The Final Samurai

Post 2 paź 2008, o 13:09

Qbasko pisze:Nie za bardzo wiem, na jakiej podstawie piszesz, że zachwalam jakbym sprzedawał?
Z natury (czyt. ten typ tak ma) wątpię w rozwiązania idealne ;-)
Qbasko pisze:To było delikatnie mówiąc, nieładne.
Przepraszam jeśli Cię to dotknęło z całą pewnością nie miałem takiego zamiaru :oops:

Cytując stanowisko SIP oparłeś się na jednym przypadku, a tymczasem bywają i inne:
Ponieważ b.często spotykamy się z próbami "przeforsowania" gwarancji w przypadkach aut posiadających wadę prawną (np. zakup u nieautoryzowanego pośrednika), wadą dot. przepisów gwarancyjnych (np. brak przeglądu), czy też wadą fizyczną (np. samochód tuningowany, czy też uszkodzony) zostaliśmy zmuszeni do ostrożnego podchodzenia do tej tematyki. W przypadkach wątpliwych kontaktujemy się ze sprzedawcą w celu weryfikacji stanu faktycznego. Z tej też przyczyny generalizowanie odpowiedzi w rodzaju "uznajemy" (zapewne oczekiwanej przez autora zapytania) nie jest możliwe.
Jeżeli dealer nie ma pewności co do prawidłowości wszelkiej dokumentacji itp., może zażądać płatności (przy przekazaniu dokumentacji naprawy) i dochodzenie zwrotu kosztów następuje od sprzedawcy (będącego zgodnie z prawem unijnym gwarantem).

Qbasko
1 gwiazdka

Post 2 paź 2008, o 13:31

Urabus pisze: wątpię w rozwiązania idealne
Wątpisz, że w Unii można taniej??

A jesli chodzi o stanowiskach, które bywają inne, ja swój cytat oparłem na przypadku nowego samochodu kupionego u dealera w UE, bez przeszłości wypadkowej i przeróbek.

Wszystkie inne wypowiedzi, w tym te cytowane przez Ciebie, dotyczą aut kupionych u nieautoryzowanego pośrednika (wada prawna), po nieautoryzowanych naprawach (wada ukryta), po przeróbkach (utrata gwarancji).
Opieram się też na moich doświadczeniach z dwoma ASO w Wwie gdzie takie auta są codziennością i nikt nawet przez chwilę nie wyraża wątpliwości, że "wie Pan ale za to to ewentualnie Pan sam będzie płacił, jakby co".

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 2 paź 2008, o 13:36

Urabus pisze:
Konto usunięte pisze:wskazać tego, który powinien płacić za serwis gwarancyjny i odpowiadać za wady produktu
A co z tymi którzy chcą mieć taniej i bez gwarancji :?:
Musi istnieć jakaś ochrona konsumenta. Taką ochroną jest choćby rękojmia, gdy nie ma gwarancji. Gdyby nie było takiej ochrony, to jakość towarów byłaby bardzo niska, bo niby po co ktoś miałby o nią dbać? Nie wiedziałbyś co można kupić bezpiecznie, a co jest totalnym chłamem.

Urabus
1 gwiazdka

Post 2 paź 2008, o 13:49

Qbasko pisze:Wątpisz, że w Unii można taniej??
Nie, tylko rozważam czy per saldo po latach nie wyjdzie drożej :idea:
Konto usunięte pisze:Musi istnieć jakaś ochrona konsumenta.
Tu wkraczamy już na śliski grunt, na którym nawet napęd AWD może nie pomóc :giggle:
Co do zasady, osobiście uważam, że nie musi :idea:
Konto usunięte pisze:Nie wiedziałbyś co można kupić bezpiecznie, a co jest totalnym chłamem.
Trochę mnie zasmuciłeś, myślałem, że jestem bystrzejszy ;-) :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 2 paź 2008, o 14:03

Urabus pisze:
Konto usunięte pisze:Musi istnieć jakaś ochrona konsumenta.
Tu wkraczamy już na śliski grunt, na którym nawet napęd AWD może nie pomóc :giggle:
Co do zasady, osobiście uważam, że nie musi :idea:
Nie musi też istnieć publiczna opieka zdrowotna, publiczne szkolnictwo, systemy emerytalne, nie powinno być obowiązku jeżdżenia na światłach i jeżdżenia z zapiętymi pasami. Każdy ma prawo wyznawać swoje teorie i próbować je wprowadzać w życie. Jeśli mają sens, to w końcu ludzkość doceni ich wagę. Ty uważasz, że nie musi, ja uważam, że musi. Fakt - nie dookreśliłem tego w moim cytowanym zdaniu.
Urabus pisze:
Konto usunięte pisze:Nie wiedziałbyś co można kupić bezpiecznie, a co jest totalnym chłamem.
Trochę mnie zasmuciłeś, myślałem, że jestem bystrzejszy ;-) :mrgreen:
Nie do końca rozumiem czy samo zdanie jest oczywiste, czy Twoja zdolność oceny produktu? Jeśli to pierwsze, to zaczynamy schodzić na personalne prztyczki (a to chyba nie o to chodzi), a jeśli drugie, to nasza zdolność oceny jest ograniczona. Po to powstały organizacje konsumenckie żeby ostrzegać ludzi przed chłamem towarowym. Jakbyś nie był bystry, to nie dojdziesz domowymi metodami, że chińskie nylonowe łyżki wazowe są szkodliwe dla zdrowia. Wolność wyboru dla każdego to szlachetna idea, ale nie chcę dowiadywać się o szkodliwości towarów patrząc jak inni chorują, albo umierają na skutek ich użycia.

Urabus
1 gwiazdka

Post 2 paź 2008, o 14:20

Konto usunięte pisze:Każdy ma prawo wyznawać swoje teorie i próbować je wprowadzać w życie.
Dla mnie idealnie by było, gdyby nikt nie testował swoich teorii na mnie, a ja w dowód wdzięczności nie będę testował swoich na innych.
Konto usunięte pisze:(...)zaczynamy schodzić na personalne prztyczki(...)
Przeczytaj raz jeszcze :-(
Konto usunięte pisze:nasza zdolność oceny jest ograniczona
A uważasz, że zdolność oceny urzędnika jest nieograniczona :?:
Konto usunięte pisze:Wolność wyboru dla każdego to szlachetna idea
To nie idea, to przywilej ludzi wolnych :!:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 paź 2008, o 23:14

Konto usunięte pisze: Po to powstały organizacje konsumenckie żeby ostrzegać ludzi przed chłamem towarowym.

Żebyś się nie zdziwił :-|

Myślisz, że na kim się ekoterroryści wzorowali?

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 8 paź 2008, o 22:53

vibowit pisze:beben, na Litwie z tego co pamiętam, kupował swojego forka użytkownik Qbasko. Był bardzo zadowolony. Uderz do niego na PW bo dawno się nie udzielał na forum. Może odpowie.
na Litwie najpierw się zamawia samochód potem podpisuje umowę przesłaną mailem i odsyła im ,następnie na podane konto wpłaca zaliczkę wystarczy 1000E i czeka na odbiór samochodu. Płaci się cenę netto w euro, wsiada w auto i mknie do Polski. Bardzo sympatyczna atmosfera znają język polski

Urabus
1 gwiazdka

Post 9 paź 2008, o 08:59

tadeklodz pisze:Płaci się cenę netto w euro
Dlaczego netto :?: Chyba, że kupowałeś na firmę i rozliczałeś jako wewnątrzwspólnotowe nabycie, doliczając nasze 22% VAT.

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 9 paź 2008, o 17:21

kupowałem jako osoba fizyczna i płaciłem cenę netto. W Polsce akcyzę 3.1% i od sumy ceny i akcyzy 22% vatu. A dlaczego netto nie pytałem ale muszę im przysłać ksero DR to mi zwrócą kaucję w wysokości 500 E.

gzyp1
0 gwiazdek
Auto: Legacy D

Post 30 paź 2008, o 13:58

tadeklodz pisze:kupowałem jako osoba fizyczna i płaciłem cenę netto. W Polsce akcyzę 3.1% i od sumy ceny i akcyzy 22% vatu. A dlaczego netto nie pytałem ale muszę im przysłać ksero DR to mi zwrócą kaucję w wysokości 500 E.
Ja też na Litwie kupiłem. Netto bo jesteśmy w Unii i podatek VAT płaci się tylko raz w kraju zamieszkania. Wolałbym na Litwie bo tam jest niższy ale nie da się.

Ale gdy odbierałem auto nagle wyskoczyli z kaucją 500 EUR o której piszesz. Nie miałem kasy i nie chciałem płacić bo przy zamawianiu osobistym mowy o tym nie było, no i zrobiło się gęssto... :) W końcu odpuścili. Minus takiego zakupu jest fakt, że jedziesz do domu bez ubezpieczenia AC. Nikt, nawet rodzime PZU na Litwie nie chciało ubezpieczyć auta w tym zakresie. Ale jakie były emocje za to :)

Pzdr, d.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 30 paź 2008, o 15:28

gzyp1 pisze: Ale jakie były emocje za to :)
Gdybyś wiózl na lawecie, to masz ubezpieczenie cargo...
Bez AC bym sie nie zdecydował raczej...
Dolce far niente ;-)

gzyp1
0 gwiazdek
Auto: Legacy D

Post 30 paź 2008, o 16:04

FUX pisze:
gzyp1 pisze: Ale jakie były emocje za to :)
Gdybyś wiózl na lawecie, to masz ubezpieczenie cargo...
Bez AC bym sie nie zdecydował raczej...
Jak to mówią, do odważnych świat należy :) :mrgreen:

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 31 paź 2008, o 17:43

odesłali mi ale tylko niespełna 480 E. Widać potrącili sobie koszty przelewu. Te 500 E kaucji spowodowane jest niesolidnością Polaków. Litwini chcą aby im przesłać ksero dowodu rejestracyjnego polskiego. Ale rodacy olewali tą prośbę. Teraz za 500E zrobią to napewno.

ODPOWIEDZ