TRUPIARNIA

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: TRUPIARNIA

Post 7 paź 2008, o 22:17

Gal pisze: Proces jest potrzebny nie po to, by ukarać Jaruzelskiego, jest potrzebny dla Tuska, Kaczyńskiego, Napieralskiego (wpiszcie sobie dalej kogo chcecie), by mieli świadomość, że niekoniecznie da się wszystko ułożyć z następcami bez względu na to, co się za swojej "władzy" robiło.
Mądrego to i przyjemnie posłuchać 8-)

damaz:

- Piskorskiego zostawiam na boku. Niech mu brukselka lekką będzie ;-)

- O tym, co przeszkodziło Jaruzelskiemu w zachowywaniu się przyzwoicie w ostatnich choćby latach, też nie zamierzam dywagować - wróżką nie jestem... - ale teoria o wpływie na to kamienia i jasełek jakoś mnie nie przekonuje. To, że WJ nie wyjechał, faktycznie zastanawia. Zapewne mógł, Rosjanie pewnie jakąś daczę by mu odpalili na emeryturę. Mogę się domyślać, że stoi za tą (niewątpliwie mało komfortową) decyzją głównie ambicja przejścia do historii jednak, mimo wszystko, jako bohater. Widać, że mu na tym zależy - stąd te tasiemcowe wywody historyczo-ekonomiczne przed sądem, zupełnie przecież "nie apropo" tematu oskarżenia. Wyjazd byłby ucieczką i oczywistym przyznaniem się, że było się zwykłym zdrajcą.

- Przykład Białorusi uważam za o tyle chybiony, że tam względny dobrobyt sztucznie podtrzymuje rosyjski sponsoring; PRL w roku 1989 nie mogła liczyc na sowiecką pomoc ekonomiczną w znaczącej skali. I to, a nie poparcie wsi lub jego brak, decyduje o tym, że na Białorusi ani krachu, ani rewolty (póki co) nie będzie - a w Polsce u schyłku lat 80. mogło dojść do implozji, z fatalnymi skutkami dla ludzi władzy (przykład - nieco później Rumunia).

- Wyników wyborów kontraktowych nie anulowano ani nie sfałszowano, bo się nie dało. Czyimi niby ręcami? Średni i niższy aparat też już miał serdecznie dosyć tego bajzlu i trudno byłoby go zagonić do tak delikatnej a ryzykownej operacji. Bajdełej, oczywiście, że dziś to wiem. A wtedy? Gdy już było mniej więcej jasne, jaka jest skala zwycięstwa, przyszykowałem niezbędnik ze szczoteczką do zębów. I czosnkiem ;-)

- Ze stanem wojennym - analogicznie. Też pamiętam tamtą atmosferę i strach przed wejściem Ruskich (strach - zwłaszcza starszych, bo my - szczeniactwo - byliśmy gotowi iść na barykady, rzecz jasna :oops: ). Jeszcze w latach 80. zdarzało mi się, w różnych dyskusjach, wbrew środowisku, poważnie rozpatrywać teorię "mniejszego zła". Ale później zostałem studentem np. niejakiego Hieronima Kubiaka - który na seminariach dość chyba szczerze opowiadał scenki zza kulis władzy (dość rozżalony był, bo świeżo wywalony z Biura Politycznego, ale nie sądzę, aby łgał aż tak...) A jeszcze później - poznałem innych ludzi, którzy sporo wiedzieli. Potem zaczęły oglądać światło dzienne wyżej wspomniane dokumenty... I to własnie z perspektywy swej dzisiejszej wiedzy o faktach - a nie ówczesnych emocji - bronię tezy, że stan wojenny nie był niczym innym, niż tylko gestem skrajnego oportunizmu rządzącej ekipy.

* * * * *
Żeby nie było tak znowu czarno-bialo... Ciekaw jestem, co by było, gdyby tamta, "pierwsza" Solidarność jakimś cudem przejęła władzę. Rząd Wałęsy, Gwiazdy, Kuronia i Jurczyka. Walentynowicz, Geremka, Lipskiego... wypuszczonego z pierdla Moczulskiego. Z Bugajem za plecami.
Rady Robotnicze zarządzajace zakładami. Wdrożone wszystkie 21 postulatów...
Już widzę te efekty ekonomiczne... ;-)
Pewnie przez czas jakiś podobne do wiadomych dokonań generałów - inna rzecz, że jednak byłoby jakoś weselej, emigracja mniejsza, a i możliwość korekty kursu jakoś naturalniejsza... :-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 7 paź 2008, o 22:52

WiS pisze: To, że WJ nie wyjechał, faktycznie zastanawia. Zapewne mógł, Rosjanie pewnie jakąś daczę by mu odpalili na emeryturę. Mogę się domyślać, że stoi za tą (niewątpliwie mało komfortową) decyzją głównie ambicja przejścia do historii jednak, mimo wszystko, jako bohater.
Jestem przekonany że to dlatego, że on się uważa za patriotę i wierzył że to co robił było dla dobra Polski. To czy miał rację to inna sprawa. Nietety nie można tego powiedzieć o większości polityków III i IV RP.
Ale temat już chyba z lekka przewałkowany?

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 7 paź 2008, o 23:27

minimus pisze:Jestem przekonany że to dlatego, że on się uważa za patriotę i wierzył że to co robił było dla dobra Polski.
Marna prowokacja.

g.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 8 paź 2008, o 00:41

eeeeeeej :!:
Miał być wątek o łupaniu w kościach i wogle, a co to jest? :-(

gruby
5 gwiazdek

Post 8 paź 2008, o 00:57

barbie pisze:Miał być wątek o łupaniu w kościach i wogle, a co to jest? :-(

Jak to czytam, to mnie lupie w kosciach. Jest zupelnie ok.

g.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 8 paź 2008, o 00:58

a no to chebaże :mrgreen:

maruda
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 paź 2008, o 04:01

barbie pisze:eeeeeeej :!:
a to jest o łupaniu w kości "wogóle" (a pałą w łeb w szczególe). a także, o przyległościach onego, oraz nadbudowie. tudzież skorelowanej bazie.

Może być?
:mrgreen:

M.

A tak wogle to co tu młodzież robi w trupiarni - i to jeszcze otaki godzinie, ee?
I'm always running late - but at least, I'm always running...

maruda
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 paź 2008, o 04:33

gruby pisze:
minimus pisze:Jestem przekonany że to dlatego, że on się uważa za patriotę i wierzył że to co robił było dla dobra Polski.
Marna prowokacja.
Ależ.
Wiara czyni cuda i góry przenosi (a w Pyrlandii jeszcze po ulicach łazi). On, w sęsie WJ, faktycznie mógł wierzyć - psychologia to określa, zdaje się, terminem "wypieranie".
Ale -tu pytanie do minimusa- co z tego wynika, że "on wierzył"? Czy też, "i co z tego, że on wierzył"?
(Niejeden transwestyta, jak kieckę wdzieje, też wierzy, że jest kobietą - a na to co dynda między nogami nie zwracajmy uwagi - to taki mało istotny szczegół...)

Mógł se "wierzyć" - wszak konstytucja gwarantuje wolność wyznania i poglądów. Ale drzewo poznaje się po owocach. I tyle.

pzdr,
M.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 8 paź 2008, o 09:27

maruda pisze: Ale -tu pytanie do minimusa- co z tego wynika, że "on wierzył"? Czy też, "i co z tego, że on wierzył"?
Nic.
minimus pisze: Jestem przekonany że to dlatego, że on się uważa za patriotę i wierzył że to co robił było dla dobra Polski. To czy miał rację to inna sprawa.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 8 paź 2008, o 11:48

barbie pisze:eeeeeeej :!:

no co, no co ?!

młodość wspominamy. jak wszyscy kombatanci.

:giggle:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 8 paź 2008, o 14:00

damaz pisze: młodość wspominamy. jak wszyscy kombatanci.
Dlatego również, próbujemy dowartościować się szybkimi samochodami np: subaru , by zapomnieć o łupaniu w krzyżu :!: :giggle:

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 8 paź 2008, o 14:32

maruda pisze: A tak wogle to co tu młodzież robi w trupiarni - i to jeszcze otaki godzinie, ee?

A jaki jest przedział wiekowy do Trupiarni? :?
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

maruda
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 paź 2008, o 14:44

liwit pisze:
maruda pisze: A tak wogle to co tu młodzież robi w trupiarni - i to jeszcze otaki godzinie, ee?

Wiek nie jest tak istotny, jak tzw. ogólne predyspozycje: ogólna sztywność członków* (no, może nie wszystkich**...) znana potocznie jako rigor mortis. Plamy opadowe też mile widziane.

M.
________
* nie dotyczy przypadków tężca
** nie dotyczy zejść w wyniku cholery

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 8 paź 2008, o 15:16

A jaki jest przedział wiekowy do Trupiarni?
Hmmmm, trudno powiedzieć - jak mi mówią, że jestem starszy od węgla - to się nadaję do trupiarni ? ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 8 paź 2008, o 15:19

chyba już niee...

chyba musisz założyć wątek "kamieniołom"

:evilgrin:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 8 paź 2008, o 15:31

liwit pisze: A jaki jest przedział wiekowy do Trupiarni? :?

0,5 Gala do 0,75 Arno ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gruby
5 gwiazdek

Post 9 paź 2008, o 01:05

maruda pisze:
gruby pisze:
Marna prowokacja.
Ależ.
Proponuje rzucic okiem do slownikow i sprawdzic, co to ten patriotyzm znaczy.

Prowokacja.

g.

maruda
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 9 paź 2008, o 05:39

gruby pisze:
maruda pisze:
gruby pisze: Marna prowokacja.
Ależ.
Proponuje rzucic okiem do slownikow i sprawdzic, co to ten patriotyzm znaczy.

Prowokacja.

g.
Tajest, prowokacja i spisek.

Panie: zostawiając słownik na boku, to tak potocznie i dosyć ogólnie (czy nawet: "ogólnikowo") "patriotyzm" oznacza "chcenie dobrze dla patrii" (ojcowizny, w sęsie). Czyli, nie tyle konkretne zachowanie czy działanie, a raczej postawa czy też przyświecający cel.
Tak więc Wojciech J. mógł wierzyć, że to co robi jest dla dobra (czy też dla mniejszego zła) ojczyzny - ergo, uważać się za patriotę. Że jego dobre mniemanie o sobie (o ile takowe rzeczywiście jest) się nieco rozmija z realiami, to już inna bajka.

Zatem: patrząc w ten sposób na wygłoszoną przez minimusa tezę/ opinię prowokacji nijakiej tu nie widzę (znaczy, żeby minimus próbował kogokolwiek tu sprowokować; zresztą, tego sortu "prowokacja" miałaby sens "na wejściu" - żadnego po szczegółowym przedstawieniu biografi wojciechowej przez WiSa) - czyli, tezę rzuconą przez minimusa traktuję wyłacznie jako komentarz/ uwagę/ wtrącenie "w temacie".

Jeśli jednak się mylę to niniejszym wyrażam skruchę i proszę o pokutę i rozgrzeszenie. ;)

pzdr,
M.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 paź 2008, o 07:42

gruby pisze: Proponuje rzucic okiem do slownikow i sprawdzic, co to ten patriotyzm znaczy.

Prowokacja.

g.
Patriotyzm jest jak miłość. Jeden kocha platonicznie, a drugiemu do miłości potrzebne są kulki na sznurku w tyłku. Ot i cała tajemnica ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2008, o 07:57

Konto usunięte pisze: a drugiemu do miłości potrzebne są kulki na sznurku w tyłku.
No Fido, nie zlalem was z tej strony.
To postawa prospoleczna zgodna z dzisiejszymi trendami Jacykówymi.
Chwali sie.
Lub swiadczy o wielkim uswiadomieniu i wiedzy.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 9 paź 2008, o 17:14

liwit pisze:
maruda pisze:A tak wogle to co tu młodzież robi w trupiarni - i to jeszcze otaki godzinie, ee?
Jak czytam ten wątek, to mi się wydaje (mam nadzieję, że nie jak WJ) że się nadaję. Nie wiem czy to dobrze dla Ciebie. :mrgreen:

Skoro jesteśmy w takim wątku to pozostaje mieć nadzieję, że nie padnie sztandarowe "nie ma sensu oglądać się za siebie, trzeba patrzeć w przyszłość". Tu już nie ma sensu patrzeć w przyszłość i można sobie na spokojnie podywagować o tym co minęło.
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 paź 2008, o 17:17

Ej, doświadczeni! Należy już kupować cukier i mąkę? Czy jeszcze poczekać? ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2008, o 17:19

Schron zacznij kopać. :giggle:
czarne jest piękne...

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 9 paź 2008, o 19:50

Konto usunięte pisze:Ej, doświadczeni! Należy już kupować cukier i mąkę? Czy jeszcze poczekać? ;-)
Jeszcze sól! Sól jest na wagę złota. Pamiętam, jak mi babcia opowiadała. :cofee: Tak wbiła to do głowy mojej mamie, że zawsze w domu mieliśmy zgrzewkę soli, cukru i mąki. I nigdy nie kupowało się 1 kg , tylko zawsze hurtowo :roll: . To nic, że stało przez rok, ale było jakby co. Ot, takie wojenne piętno.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2008, o 20:06

Doxa, moja mama do dzisiaj tak robi i to już raczej nie wojenne piętno, a z tych późniejszych "cudownych" czasów.
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ