Legacy '93 wiele pytan.......
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Legacy '93 wiele pytan.......
dareq pisze:wyskoczyl blad nr 32 a wiec sonda lambda,czytalem w jakims watku ze przy instalacji LPG mozna zbagatelizowac problem.
Słusznie Gal prawi.Gal pisze:To musisz zapytać jarmaja
Na tym forum to on jest specjalistą od gazowania Subaru.
Na pewno udzieli Ci wyczerpującej odpowiedzi.
Ja bym nie bagatelizował. Tu piszą że to poważna sprawa. Jest też parę wskazówek jak naprawić.
http://img208.imageshack.us/my.php?imag ... cjayi5.jpg

- dareq
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
jarmaj pisze:dareq pisze:wyskoczyl blad nr 32 a wiec sonda lambda,czytalem w jakims watku ze przy instalacji LPG mozna zbagatelizowac problem.Słusznie Gal prawi.Gal pisze:To musisz zapytać jarmaja
Na tym forum to on jest specjalistą od gazowania Subaru.
Na pewno udzieli Ci wyczerpującej odpowiedzi.
Ja bym nie bagatelizował. Tu piszą że to poważna sprawa. Jest też parę wskazówek jak naprawić.
http://img208.imageshack.us/my.php?imag ... cjayi5.jpg
heheh...z Junkersem w domu tez mialem ostatnio problemy ale juz jest wszystko OK

helppppppppppppppp

Otóż. dareq, z tego co piszesz, masz prymitywną instalację LPG, która w momencie przełączenia na gaz odłącza od ECU sondę lambda i podłącza ją pod elektronikę instalacji gazowej. W tym samym momecie, aby ECU nie sygnalizował, że gdzieś mu zginęła sonda lambda, instalacja gazowa podaje do ECU sygnał udający, czyli emulujący sondę lambda.
I tu właśnie coś siadło - skoro ECU sygnalizuje, że mu sonda lambda zginęła/jest uszkodzona to oznacza, że instalacja LPG nie podaje, bądź źle podaje sygnał emulujący.
Inna sprawa, jeśli błąd 22 pojawia się także podczas podawania benzyny - wtedy zapewne uszkodzona jest sama elektronika instalacji LPG lub awaria występuje gdzieś na odcinku pomiędzy elektroniką LPG a ECU silnika.
I tu właśnie coś siadło - skoro ECU sygnalizuje, że mu sonda lambda zginęła/jest uszkodzona to oznacza, że instalacja LPG nie podaje, bądź źle podaje sygnał emulujący.
Inna sprawa, jeśli błąd 22 pojawia się także podczas podawania benzyny - wtedy zapewne uszkodzona jest sama elektronika instalacji LPG lub awaria występuje gdzieś na odcinku pomiędzy elektroniką LPG a ECU silnika.
- dareq
- 3 gwiazdki
Bergen blad pokazuje sie tylko jak jade na gazie i to bardzo sporadycznie w momencie kiedy przelacze na benzyne problem znika.Z tego wszystkiego wynika ze powinienem sie udac do autoryzowanego przedstawiciela firmy LANDIRENZO i dodatkowo trafic na fachowca...znowu poszukiwania fachowca na Slaku
.Przy okazji dowiem sie bo ciekawi mnie to ile kosztuje "lepsza" instalacja gazowa - sekwencyjna, ciekawe czy musialbym cala nowa robic czy tylko przy silniku??
Jak sie dowiem to dam znac a jesli ktos moze cos podpowiedziec to z gory dzieki no i moze innym tez sie przyda
dzieki Bergen

Jak sie dowiem to dam znac a jesli ktos moze cos podpowiedziec to z gory dzieki no i moze innym tez sie przyda

dzieki Bergen

Nasz forumowicz Jako już ogarniał takie tematy jak "modernizacja" instalacji gazowych na jedyne słuszne w Subarakach.
ZTCW to zbiornik i przewody zostają, montuje się jedynie elektronikę i wtryski, ewentualnie zmienia parownik.
Pytanie tylko, jak bardzo rozdłubano u Ciebie dolot przy montażu miksera - bo jeśli mocno, to pewnie trzeba będzie "wrócić do serii".
ZTCW to zbiornik i przewody zostają, montuje się jedynie elektronikę i wtryski, ewentualnie zmienia parownik.
Pytanie tylko, jak bardzo rozdłubano u Ciebie dolot przy montażu miksera - bo jeśli mocno, to pewnie trzeba będzie "wrócić do serii".
- dareq
- 3 gwiazdki
Juz zagadalem ,czekam na odpowiedz
.
temat nastepny ktory mnie gryzie to podwojny szyberdach,widzialem w kilku modelach i bardzo mi sie to podoba .Co o tym sadzicie ??

temat nastepny ktory mnie gryzie to podwojny szyberdach,widzialem w kilku modelach i bardzo mi sie to podoba .Co o tym sadzicie ??
- dareq
- 3 gwiazdki
Po wymienia sprzęgła czeka mnie teraz wymiana rozrządu i kolejny dylemat
Czy kupić zestaw firmy INA czy szukać czegoś innego....a może okaże sie tak jak ze sprzęgłem [kupiłem AISINA a w środku miałem docisk z VALEO ],ze nie ma znaczenia co kupujesz bo tylko nazwy się zmieniają a podzespoły te same
Czy przy wymianie rozrządu wymaga się wymiany pompy wody ?

Czy kupić zestaw firmy INA czy szukać czegoś innego....a może okaże sie tak jak ze sprzęgłem [kupiłem AISINA a w środku miałem docisk z VALEO ],ze nie ma znaczenia co kupujesz bo tylko nazwy się zmieniają a podzespoły te same

Czy przy wymianie rozrządu wymaga się wymiany pompy wody ?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Pompę tylko jak trzeba, tzn jak widać że pada. Nie robi się tego z automatu. A bardzo rzadko okazuje się, że wymaga wymiany.
Pompa do ww. nie kosztuje dużo, można wymienić jak ma się już wszystko na wierzchu (to ze trzy śruby są).
Stara nawet jeśli sprawna, to już jest zeżarta przez kawitację. Polepszy się wydatek po wymianie na nową.
Stara nawet jeśli sprawna, to już jest zeżarta przez kawitację. Polepszy się wydatek po wymianie na nową.
- dareq
- 3 gwiazdki
No właśnie a kiedy widac, że pada? Mam w tej chwili przebieg ok 200 tys km i nie wiem czy kiedykolwiek była wymieniana.Koszt pompy z AISIN'a to ok 120zl a więc da się wytrzymać...tylko czy jest taka potrzebajarmaj pisze: Pompę tylko jak trzeba, tzn jak widać że pada

No to wymień na zaś, jak masz wszystko na wierzchu. Mechanik Ci dużo nie doliczy, oszczędzisz czas na wypadek, gdybyś miał wymieniać ją niedługo.dareq pisze: Koszt pompy z AISIN'a to ok 120zl a więc da się wytrzymać
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Jak nie zapomnę to wrzucę fotę pompy "sprawnej", ale po ponad 200 tys km zeżartej przez kawitację czy inne cholerstwo.
- dareq
- 3 gwiazdki
Myślę, że pompę sobie przy okazji też wymienię ale dalej nie wiem do końca co z tym rozrządem? Coś polecacie,coś odradzacie?
- dareq
- 3 gwiazdki
Bergen masz te fotki bo zbliża sie czas wymiany rozrząduBergen pisze:Jak nie zapomnę to wrzucę fotę pompy "sprawnej", ale po ponad 200 tys km zeżartej przez kawitację czy inne cholerstwo.

mam taką ofertę...chyba jest ok...oprócz ceny

pasek rozrządu Contitech
rolka prowadząca 3 sztuki Ruville
rolka napinająca 1 sztuka Ruville
pompa wody Termotec
Koszt zestawu 620 zł.
- TOMA52
- 3 gwiazdki
- Auto: Był Forester SG jest Impreza GH
- Polubione posty: 1 raz
Pasek wolałbym Mistuboshi (idzie na pierwszy montaż i podobno Contitechy sie rwały), a pompę japońską GMB - Thermotec to najtańsza pozycja w cenniku Intercars, może dobra, wolałem nie sprawdzać ...dareq pisze:
mam taką ofertę...chyba jest ok...oprócz ceny![]()
pasek rozrządu Contitech
rolka prowadząca 3 sztuki Ruville
rolka napinająca 1 sztuka Ruville
pompa wody Termotec
Koszt zestawu 620 zł.
Cena ciekawa ...
http://Motoroils.pl - najlepsze oleje MOTUL i Millers Oils, filtry, części nie tylko do Subaru.
Zniżki dla Forum: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=4&t=7446
Tanie wycieraczki: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=10407
Zniżki dla Forum: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=4&t=7446
Tanie wycieraczki: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=10407
- dareq
- 3 gwiazdki
ciekawe czy mają w ofercie tez inne pompy...muszę zapytać. Dzięki za podpowiedziTOMA52 pisze: Thermotec to najtańsza pozycja w cenniku Intercars

- dareq
- 3 gwiazdki
Podpowiedzcie mi gdzie oprócz alegro i serwisu Subaru mogę znaleźć błotniki do mojego dziadka 

- subarka665
- 5 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy - Luxus
Nie jestem pewna, ale chyba w ASO też mają takie rzeczy.dareq pisze:Podpowiedzcie mi gdzie oprócz alegro i serwisu Subaru mogę znaleźć błotniki do mojego dziadka
W moich żyłach ETYLINA, zamiast serca...
turbina...
Think. Feel. Drive. Subaru
turbina...
Think. Feel. Drive. Subaru
- dzixd
- Moderator działu
- Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
- Polubił: 9 razy
- Polubione posty: 307 razy
dareq pisze: Podpowiedzcie mi gdzie oprócz alegro i serwisu Subaru mogę znaleźć błotniki do mojego dziadka
Na szrocie

Szczerze mówiąc nowe błotniki to ASO (sprowadzą ci z japonii)
Prawdopodobnie łatwiej ci będzie podjechać do ogarniętego blacharza żeby wyciął ci zardzewiały kawałek i dogiął blachę do pierwotnego kształtu wspawał
i zakonserwował (zapewne zapłacisz tyle co za nowy błotnik

Jeździć nie umiem, ale się staram 
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

Naprawiać też nie umiem, ale się staram.

- dareq
- 3 gwiazdki
Za zamiennik trzeba zapłacić ok 380-400 zł tylko nie wiem jak wierną kopią oryginałow są
W poniedziałek z ciekawości zadzwonię do ASO i zobaczymy co mi powiedzą.
dzixd na szrocie pewnie tez już znajdę tylko z rdzą a takie to już mam

dzixd na szrocie pewnie tez już znajdę tylko z rdzą a takie to już mam

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
W maśle możemy znaleźć dużo masłasubarka665 pisze:chyba w ASOdareq pisze:i serwisu Subaru