Gospodarni mają więcej

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: Gospodarni mają więcej

Post 21 gru 2017, o 23:46

Chloru pisze:Barbie bezpośrednio nie namawiasz. Tak czy inaczej dzięki Twoim działaniom FB czy inny gugiel dostają kolejna porcję towaru (danych). Żeby było jasne - nie potępiam. Nie Ty, to ktoś inny to zrobi a żyć z czegoś trzeba.
Jest całkowicie odwrotnie. Oni ten towar mają, a ja na jego bazie coś robię. Nie słyszałam żeby ktoś zaczął korzystać z FB albo Google dlatego, że tam są fajne reklamy ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 gru 2017, o 01:34

Chloru pisze: Barbie - czuje. Ale tak samo podają te informacje ludzie korzystający z wyszukiwarki czy innego fejsbuka. Co gorsza często nieświadomie.
ale czaisz, że ani FB ani Google nie grożą Ci użyciem siły jak tych danych nie dasz?

poza tym, z tym dostarczaniem danych G i FB jest dokładnie odwrotnie niż napisałeś ;-) Oraz danych się żadnych nie dostaje, jakbyś ewentualnie dalej chciał brnąć :)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 22 gru 2017, o 02:54

Chcecie powiedzieć, że oni nie zbierają danych z aktywności użytkowników? Chętnie o tym posłucham. To, że mają duzo i używają tego aby np. odpowiednio wyświetlać reklamy to jedno. Drugie to ciągle gromadzenie danych użytkowników. Chętnie się dowiem, że tego drugiego punktu nie ma...
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2017, o 04:49

insynuowałeś jednak co innego i na to była odpowiedź :)
Chloru pisze: Przyznam się, że się lekko uśmiechnąłem pod nosem czytając powyższe napisane przez kogoś robiącego sołszal media, fejsbuki i inne gugle ;)

a jak z tym zbieraniem danych pod groźbą użycia przemocy? dostrzegłeś różnicę? ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 22 gru 2017, o 05:15

Nic nie insynuowałem to primo. Secundo nikt Ci nie grozi przemocą tylko karą grzywny.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2017, o 08:53

Chloru pisze:Chcecie powiedzieć, że oni nie zbierają danych z aktywności użytkowników? Chętnie o tym posłucham. To, że mają duzo i używają tego aby np. odpowiednio wyświetlać reklamy to jedno. Drugie to ciągle gromadzenie danych użytkowników. Chętnie się dowiem, że tego drugiego punktu nie ma...
Oczywiście że dane zbierają, zdecydowanie za dużo danych. Mają niezwykle rozbudowane profile użytkowników tworzone teoretycznie dla celów reklamowych. Praktycznie pewnie również dla tych celów, ale dane te są na tyle newralgiczne, że co i rusz jakaś władza próbuje je dostać. I raz dostaje a raz nie.
Tylko, że ja tych danych im nie dostarczam, ani nie wpływam na to, że je mają. Ja z nich niebezpośrednio korzystam kierując reklamy na grupy osób o pewnych cechach. Ale nigdy nie wiem kto to dokładnie będzie i nie widzę kto spełnia kryteria.
Nie przykładam się więc do tego, że ludzie te dane dostarczają, tylko korzystam z istniejącej bazy.

Natomiast co do użycia siły czy przemocy, za przestępstwa gospodarcze grozi więzienie, a to jest zdecydowanie bliżej siły niż grzywny. Zaś brak składania zeznań do US lub błędy w tychże kwaliwfikują się do przestępstwa właśnie. Kilka mies temu ABW czy inne jakieś służby w kominiarkach zgarnęły naszego sąsiada za domniemane wyłudzenie Vatu. Delikatnie tego nie robili.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2017, o 09:31

Chloru pisze:Nic nie insynuowałem to primo. Secundo nikt Ci nie grozi przemocą tylko karą grzywny.
Klorianie. Wobec zwykłego obywatela państwo ma nieporównywalnie większe środki poczynając od grzywny (którą musisz zapłacić, bo może skończyć się zamianą na bardziej radykalne) do bezpośrednio sprowadzenia na glebę o 6 rano.
A nawet jeśli masz rację i po 10 latach ją udowodnisz to co Ci ze zmarnowanego zdrowia, biznesu, a moze i odsiadki. Sądzisz, że takie historie zdarzają sie tylko Romanowi Klusce?

Kiedyś był taki program na Polsacie Państwo w Państwie.

Ani G, ani Fb nie mają (jeszcze) takich możliwości.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2017, o 10:37

Tylko, że ja tych danych im nie dostarczam, ani nie wpływam na to, że je mają.
Tworząc kolejna stronkę na FB dodajesz kolejny punkt (lub kilka) do zbioru danych które będą brane pod uwagę przy budowaniu kolejnych modeli służących do targetowania reklam i Cukierberg raczy wiedzieć czego jeszcze. Tak więc twierdzenie, że na to nie wpływasz pozostanie w mojej ocenie dyskusyjne.

Wywody o Kluskach i sąsiada ch to zupełnie inny temat. Jeżeli sąsiad jest bez winy to faktycznie szkoda. Jesteście pewni, że zgarneli go przez to straszne JPK czy może właśnie przez jego brak?

P.S. nigdzie nie postawiłem znaku równości między US a social media.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 gru 2017, o 13:21

Chloru pisze:
Tylko, że ja tych danych im nie dostarczam, ani nie wpływam na to, że je mają.
Tworząc kolejna stronkę na FB dodajesz kolejny punkt (lub kilka) do zbioru danych które będą brane pod uwagę przy budowaniu kolejnych modeli służących do targetowania reklam i Cukierberg raczy wiedzieć czego jeszcze. Tak więc twierdzenie, że na to nie wpływasz pozostanie w mojej ocenie dyskusyjne.
Odbiegamy coraz dalej od meritum, ale niech będzie.
Faktem jest, że ktoś, kto polubi moją stronę na FB dobudowuje cegiełkę do swojego profilu. Dalej jednak nie po to ktoś przychodzi na FB, aby zostać fanem danej marki, a najcenniejsze dane na swój temat umieszcza tam w innym kontekście i celu. Ja te dane wykorzystuję, ale nie zachęcam do ich zamieszczania. Wręcz odwrotnie, na szkoleniach które prowadzę wielokrotnie pokazuję i podkreślam jak wiele FB o nas wie i jak bardzo może to być niebezpieczne i co robić, żeby w miarę możliwości się chronić.
Chloru pisze:Wywody o Kluskach i sąsiada ch to zupełnie inny temat. Jeżeli sąsiad jest bez winy to faktycznie szkoda. Jesteście pewni, że zgarneli go przez to straszne JPK czy może właśnie przez jego brak?
Przyczyna zwinięcia sąsiada i jego wina, lub jej brak są tu bez związku. Chodzi o różnicę w tym, co może Ci zrobić urzędnik vs to, co wynika z inwigilacji przez globalne sieci społecznościowe. Różnica jest jednak ogromna, a fakt, że zajmuję się sieciami społecznościowymi zawodowo jeszcze długo nie musi znaczyć, że wszelkiej inwigilacji i przetwarzaniu danych będę przyklaskiwać i uważać za super sprawę.
Plik JPK też nie ma znaczenia dla spraw Kluski i innych takich, ale nie o nich tu pisałam. To były przykłady możliwych konsekwencji.
Dopięłam się natomiast do faktu, że nie podoba mi się prześwietlanie mnie przez losowe osoby z administracji państwowej w nieograniczonym zakresie i czasie, a do tego bez mojej wiedzy.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 gru 2017, o 04:34

Chloru pisze: Wywody o Kluskach i sąsiada ch to zupełnie inny temat. Jeżeli sąsiad jest bez winy to faktycznie szkoda. Jesteście pewni, że zgarneli go przez to straszne JPK czy może właśnie przez jego brak?
o czym Ty Chlorze piszesz. Poruszyliśmy temat tego, że państwo ma daleko większe możliwości w udupianiu. Nie ma znaczenia kto ma rację.
Chloru pisze: Tworząc kolejna stronkę na FB dodajesz kolejny punkt (lub kilka) do zbioru danych które będą brane pod uwagę przy budowaniu kolejnych modeli służących do targetowania reklam i Cukierberg raczy wiedzieć czego jeszcze.
że chodzi o Ci o kolejny fan page? - stronkę na FB? Nie sprawdzałem, nie chce mi się, ale pewno w regulaminie usługi jest napisane, z czym to się wiąże. Używanie FB jest opt-in, i pewno jest to warunek usługi. Nikt nikogo nie zmusza, a w ogóle surfowanie po necie (gdzie pełno jest pluginów FB + G) jest opt-out (w ten czy inny sposób). To zupełnie inne rzeczy, niż kontrola przez różnej maści urzędników.

Tu mrugam okiem do FUXa, który "zawzięcie" nie korzysta, a już go dawno i tak sprzedali znajomi i jego własny telefon :mrgreen: . Tak, nie podoba mi się to, ale to dalej co innego.
(tzn. sądząc po tym ile FUX wkleja linków np. z content delivery serwerów na FB to pewno ma konto, no ale oficjalnie to nie :mrgreen: )

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 gru 2017, o 10:44

Alan, Alan, Alan! pisze: (tzn. sądząc po tym ile FUX wkleja linków np. z content delivery serwerów na FB to pewno ma konto, no ale oficjalnie to nie )

Pod żadnym nickiem czy nazwiskiem nie mam i tam nie funkcjonuję.

Obecnie, to może z subarowym, przeglądam ze 3 fora. Sporadycznie zajrzę raz na miesić lub rzadziej na 2.
Ilość ludzi dwufunkcyjnych fora/fejs jest spora. Te wklejki tutaj to z takiego źródła.

A fakt, że mnie śledzą?
Cóż, taki lajf.

Chcemy navi, komórek, maili to nie ma co się dziwić. Stacjonarne też śledzą...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 25 gru 2017, o 20:46

:)
Załączniki
IMG-20171225-WA0000.jpg

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 25 gru 2017, o 20:50

esilon, piękne :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 gru 2017, o 21:17

:giggle:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 8 sty 2018, o 17:04

skarbówki pomysł najnowszy:
konto firmowe będzie zarejestrowane w skarbówce, a jego numer upubliczniony.

a do tego:
jeżeli zrobisz przelew na inne konto niż zarejestrowane, to nie będziesz mógł odliczyć kosztów.
Zapłata na inny rachunek będzie oczywiście możliwa, ale spowoduje określone skutki podatkowe. Zakupy nie zostaną zaliczone do kosztów podatkowych w PIT i CIT, a nabywca będzie odpowiadał solidarnie za ewentualną zaległość podatkową w VAT dostawcy. Dotyczy to wydatków powyżej 15 tys. zł

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 sty 2018, o 17:34

A od kiedy to posiadanie konta firmowego jest obowiązkowe?

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 8 sty 2018, o 17:56

nie wiem, czy jest.

posiadanie komputera i robienie księgowości elektronicznie też nie jest obowiązkowe, ale plik kontrolny od tego miesiąca trzeba skarbówce przekazywać.

jest wielka bitwa o to, żeby sklepy nie pracowały w niedziele.
ale lekarze, którzy nie podpisali papieru, że chcą pracować więcej niż 48 godzin w tygodniu (9 godz. dziennie lub 6 dni), to buntownicy.
jedno z ministerstw przysyła zaproszenie do wzięcia udziału w przetargu i wytłuszczonym drukiem pisze, że na wykonanie jakichś tam robót masz od 2 do 48 godzi i że rzeczone ministerstwo dopuszcza pracę w weekendy.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 sty 2018, o 20:00

damaz pisze: nie wiem, czy jest.

Próbowałem znaleźć tę informację, ale bezskutecznie. Dasz źródło tego newsa? Bo trochę to absurdalne, koszty wiążą się z wydatkami. Żeby wydać pieniądze, nie trzeba mieć rachunku bankowego. Nie za bardzo zrozumiałem powiązanie.

Święto Trzech Króli wypadające w ostatnią sobotę spowodowało disaster handlowy w piątek i niedzielę. Każdy z nas przyzwyczaił się do tego, że w każdy dzień można kupić co potrzeba. Nie jesteśmy przyzwyczajeni do planowania zakupów "na zapas" na dzień wolny i ludzie dostają fioła kupując wcześniej jakieś straszne ilości chleba i innych artykułów spożywczych. Będzie wesoło.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 8 sty 2018, o 20:29

Obowiązku posiadania rachunku bankowego niby nie ma. Ale np. co do zasady podatki lub transakcje powyżej 15 tys. EUR trzeba przelewami robić ;-)

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 8 sty 2018, o 20:38

Od jakiegoś czasu, chyba 1 stycznia 2017 to 15tyś zł a nie Euro. Każda faktura powyżej tej kwoty opłacona gotówką nie idzie w koszty i VAT.......
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 8 sty 2018, o 21:22

Fakt, teraz już "zł" ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2018, o 23:39

Konto usunięte pisze:A od kiedy to posiadanie konta firmowego jest obowiązkowe?
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-obow ... dsiebiorce

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 9 sty 2018, o 08:20

FUX pisze:
Konto usunięte pisze:A od kiedy to posiadanie konta firmowego jest obowiązkowe?
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-obow ... dsiebiorce
też sobie wygooglalem ten artykuł, nie wynika z niego żaden obowiązek

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sty 2018, o 09:22

Wiem. 20 zeta za konto firmowe raczej nie zabija.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 sty 2018, o 10:27

konto firmowe to nie jest jakis problem, nawet jego zgłoszenie , nerwy pojawiaja się gdy bank przedstawia tabele prowizji od wpłat gotówkowych, doją nie wiadomo dlaczego bo czym różni sie w operacjach bankowych wpłata na konto prywatne od wpłaty na rachunek firmowy

ODPOWIEDZ