Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Re: Majster-sztyk czyli Bob Budowniczy radzi...
Chloru, jesli chodzi o prąd domowy to faktycznie można więcej uzyskać. Od 6 lat nie kupuję od PGE i tutaj więcej niż te 10- 15% nie udało mi się zejść. Inna sprawa, że te 10-15 % od 3k zł to też niezła kwota.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę, że poświęcony czas to pewnie 1-2 godziny na wycieczkę i podpisanie papierów.
Mnie tknelo jak w innogy dostałem ofertę pt. "Jak Pan podpisze umowę na 3 lata to dostanie Pan 3% rabatu." Potem gadka co będzie jak prąd zdrożeje i wtedy zrobię jeszcze więcej. Na pytanie co będzie jak prąd stanieje nie dostałem konkretnej odpowiedzi. ;) Dodam, że ma umowa z nowym dostawca jest na czas nieokreślony wiec mogę uciekać kiedy zechcę.
Mnie tknelo jak w innogy dostałem ofertę pt. "Jak Pan podpisze umowę na 3 lata to dostanie Pan 3% rabatu." Potem gadka co będzie jak prąd zdrożeje i wtedy zrobię jeszcze więcej. Na pytanie co będzie jak prąd stanieje nie dostałem konkretnej odpowiedzi. ;) Dodam, że ma umowa z nowym dostawca jest na czas nieokreślony wiec mogę uciekać kiedy zechcę.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
10 m to niewiele. I tak puszczasz rurki plastikowe w peszelach po wylewce betonowej, przykrywasz styropianem i posadzką.damaz pisze:drogie Bravo,
jeden taki pan zadał dwa celne pytania i... wpadłem w panikę. konkretnie chodzi o kotłownię.
odległość od miejsca grzania do miejsca wylewania to ok. 10m rur. i teraz dylemat i rozterka straszna, czy:
- piec dwufunkcyjny
- piec jednofunkcyjny + zasobnik
- pompa ciepła powietrze-woda + piec jednofunkcyjny.
c.o. będzie na gaz i nic tego nie zmieni.
Czy warto cyrkulację?
W hotelach tak, w domu?
Nie widzę sensu.
W bojlerze mam ustawione 43 st.
Woda z pieca olejowego.
Buderus.
Wywalaniem kasy jest grzanie wody do 60-70 st. po to, aby ją schłodzić do 40-44.
Gorąca woda dla ciała to zło.

Nie do końca wywalanie kasy.FUX pisze:.
Wywalaniem kasy jest grzanie wody do 60-70 st. po to, aby ją schłodzić do 40-44.
Gorąca woda dla ciała to zło.
Jak chcę skorzystać z wanny to zbiornik 200l 40st wody nie wystarcza na komfortową kąpiel i potem spłukanie na koniec. Pod koniec woda ma już 20-kilka stopni, co jest już mało miłe.
Jak dwie osoby kolejno chcą wziąć prysznic to przy wodzie o temp. 60 stopni i dodaniu zimnej pod prysznicem system zadziała bez problemu. Przy wodzie o temp. 40 stopni nie ma szans na dwa komfortowe prysznice.
Aczkolwiek rzeczywiście utrzymywanie temp. 60 stopni przez cały czas nie ma sensu.
Dlatego zawsze jest wybór.
Latem mam do dyspozycji 300l wody o temp. ok 50-60 st., bo kolektory swoją robotę zrobią.
Ale zawsze mozna się schłodzić.

Latem mam do dyspozycji 300l wody o temp. ok 50-60 st., bo kolektory swoją robotę zrobią.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
FUX pisze: Latem mam do dyspozycji 300l wody o temp. ok 50-60 st., bo kolektory swoją robotę zrobią.
Jakie masz te kolektory?
Ulricha prózniowego od 10 lat.
Łudzę się, że sie zwrócił.
+ jest taki, że latem nie trzeba zrzucać wody. Domorośli vahofcy pozakładali podwójne kolektory do małego baniaka i latem ich dachy przypominały parostatki od zagotowanego i wyrzuconego czynnika.
Inni zakładali kondomy, bo za dużo słońca absorbowały.
Łudzę się, że sie zwrócił.
+ jest taki, że latem nie trzeba zrzucać wody. Domorośli vahofcy pozakładali podwójne kolektory do małego baniaka i latem ich dachy przypominały parostatki od zagotowanego i wyrzuconego czynnika.
Inni zakładali kondomy, bo za dużo słońca absorbowały.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Ulricha prózniowego od 10 lat.
Może lepszy od Viessmana. Zmieniasz często czynnik chłodzący?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: Mnie tknelo jak w innogy dostałem ofertę pt. "Jak Pan podpisze umowę na 3 lata to dostanie Pan 3% rabatu." Potem gadka co będzie jak prąd zdrożeje i wtedy zrobię jeszcze więcej. Na pytanie co będzie jak prąd stanieje nie dostałem konkretnej odpowiedzi. ;) Dodam, że ma umowa z nowym dostawca jest na czas nieokreślony wiec mogę uciekać kiedy zechcę.
No tak, nie byłem taki czujny i podpisałem ciesząc się z 3%. Zepsułeś mi dzień

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Konto usunięte, polecam się na przyszłość 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Masz taki warun do chłodzenia latem?FUX pisze:Dlatego zawsze jest wybór.

udawajmy, że to piasek.barbie pisze:Masz taki warun do chłodzenia latem?

oooo. dzięki za info. oglądam te pompy powietrze-woda i właśnie temperatura mnie niepokoiła. zazwyczaj max. jest ustawiony w okolicach 50 stopni. tymczasem zasobniki ogrzewane gazem potrafią mieć max. temp. pod 70 stopni.barbie pisze:Jak dwie osoby kolejno chcą wziąć prysznic to przy wodzie o temp. 60 stopni i dodaniu zimnej pod prysznicem system zadziała bez problemu.
właśnie zmądrzałem.

Jeszcze nigdy tego nie robiłem. Ze dwa razy uzupełniałem, gdyż jakaś uszczelka nawalała. Raz zbiornik z membrana.Konto usunięte pisze: Zmieniasz często czynnik chłodzący?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
To zrób to niezwłocznie przy pierwszej okazji. Podobno właśnie dlatego zapychają się rurki nagarem, bo czynnik traci swoje właściwościFUX pisze:Jeszcze nigdy tego nie robiłem. Ze dwa razy uzupełniałem, gdyż jakaś uszczelka nawalała. Raz zbiornik z membrana.Konto usunięte pisze: Zmieniasz często czynnik chłodzący?
Jakie rurki?
Te na dachu czy przenoszące ciesz?
Tam nic nie ma.
Tam nic nie ma.
bo od czasu do czasu w zasobniku trzeba legionelle wybićdamaz pisze: tymczasem zasobniki ogrzewane gazem potrafią mieć max. temp. pod 70 stopni.
właśnie zmądrzałem.

Na koniec kilka uwag czysto eksploatacyjnych. Na nic zda się najlepsza instalacja c.w.u., jeśli użytkownik ze źle rozumianej oszczędności ustawi temperaturę dyżurną zasobnika ciepłej wody na 40°C (niestety, prowokują do tego sterowniki wielu urządzeń grzewczych). Własne bezpieczeństwo powinno skłaniać do wyboru temperatury z zakresu 55–60°C. Pamiętajmy też, że obwód cyrkulacji c.w.u. musi być uruchamiany przynajmniej raz na dobę, inaczej stanie się siedliskiem drobnoustrojów. Należy ponadto dbać o czystość sitek we wszelkich filtrach, wylewkach i bateriach prysznicowych.
Aż pójdę włączyć dezynfekcję.
Jest taka opcja na tę czynność raz w tygodniu.
Jest taka opcja na tę czynność raz w tygodniu.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Jakie rurki?
Tam nic nie ma.
Rurki przenoszace ciecz maja punkty styku z blaszkami wewnatrz rurek prozniowych. I podobno na tych punktach styku osadza sie nagar i zapycha cala instalacje na dachu. Pompka przestaje pompowac i podobno cala instalacja jest do wyrzucania. Podobno nie da sie tego wyczyscic
Dopytam mojego hydraulika.
Teraz nie jest pogoda na gmeranie w systemie.
Teraz nie jest pogoda na gmeranie w systemie.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX, dopytaj. Pogoda jest teraz idealna, bo nie grzeje slonce
Zaoszczędziłeś właśnie ze 150-200 złotych, więc drugie tyle możesz mi wysłac na konto.Konto usunięte pisze:FUX, dopytaj. Pogoda jest teraz idealna, bo nie grzeje slonce
W skrócie.
Pier....e serwisantów, żeby mogli przytulić 300 zeta
100 to czynnik.
Istotna jest temp. zamarzania.

stolarz na gwałt poszukiwany
Dobry, słowny, otwarty na pomysly
niedrogi z terminami w najbliższych 3m-cach 

Dobry, słowny, otwarty na pomysly

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Wyraźnie napisane na gwałt. Tylko nie wiadomo czy on będzie, czy jego...FUX pisze:Do czego