Wiódł ślepy kulawego, czyli zdrowie za kółkiem
Re: Wiódł ślepy kulawego, czyli zdrowie za kółkiem
a test węchu? no przecie musi czuć kiedy spali sprzęgło 

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
piotruś pisze: Dodałbym jeszcze test z tablicami Ishihary.
Ale wiesz, że daltoniści mogą posiadać prawo jazdy?
busik pisze: a test węchu? no przecie musi czuć kiedy spali sprzęgło![]()
To tylko podczas zakupu Forka w dieslu w SIP. Inaczej gwarancja do bramy i dalej się nie znamy.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru pisze: Inaczej gwarancja do bramy i dalej się nie znamy.

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Tak. Znam dwóch. Mówią, że nie ma problemu z sygnalizatorami (światła na nim są zawsze w tej samej kolejności).Chloru pisze:piotruś pisze: Dodałbym jeszcze test z tablicami Ishihary.
Ale wiesz, że daltoniści mogą posiadać prawo jazdy?
busik pisze: a test węchu? no przecie musi czuć kiedy spali sprzęgło![]()
To tylko podczas zakupu Forka w dieslu w SIP. Inaczej gwarancja do bramy i dalej się nie znamy.

No może faktycznie przesadziłem, ale ten test węchu obowiązkowo

Dlaczego tylko starszych? Kiedy zaczyna się spadek formy? Każdemu inaczej. Jeden przy 70-tce jest sprawny, inny koło 50tki zdziadzieje. Geny, choroby, tryb życia, ogólne zużycie konstrukcji. A zdarzają się i tacy, co nigdy nie powinni usiąść. Nie jesteśmy tacy sami.
Dwie historie, pierwsza własna.
Mam 19 lat, świeże prawko zrobione na maluchu, wyjechałem pierwszy raz z plecakiem do Niemiec. Znalazłem pracę marzeń gówniarza. 2 konie w stajni, zbuduj płot, skoś pastwisko, no i volvo960. Właściciel bez prawka, alkoholik. Do banku, do praktikera, na zawody, codziennie wieczorem do knajpy. Drugiego dnia, autostrada do Akwizgranu, wykład, jaka to wolność bez ograniczeń, pogania mnie, jak za okupacji
, nie protestuję, wręcz przeciwnie, dwa pasy, na prawym tiry gęsto, lewy nasz. Z pomiędzy tirów wynurza się holender z campingiem, zajeżdża drogę. Jakieś 180 było, hamując obejrzałem przez przednią szybę bariery środkowe, bok tira, znowu bariery, ale się udało. Fuxem raczej. Na pierwszy MOP zjechałem w asyście scorpio 2,9i z neonem za tylną szybą. Krótka rozmowa, od kiedy w De?, czy przypadkiem nie pracuję?, zmęczony? widzieliśmy na kamerze, czy możesz jechać dalej? Jak wjeżdzaliśmy na autostradę, w takiej samej asyście zjeżdżał Holender. Nauczyłem się przewidywać
Druga, świeża, medialna z A1. BMWx5 wyprzedza z prawej w słabych warunkach drogowych, na prawym trafia w tył skody. Wszyscy mają za uszami. Ten, co filmuje, jakoś tak słabo bierze się za wyprzedzanie skody (choć chyba jest w okolicy dopuszczalnej), chwilę wcześniej zmienia pas, być może zajeżdża drogę, skoda przy ograniczonej widoczności jedzie prawdopodobnie na dziennych, Bmw - na pewno prędkość "niedostosowana do warunków" (droga hamowania), ale wyprzedzanie z prawej??? Finalnie 500zł mandatu. Dlaczego nie zabrali prawka albo skierowali na badania psychiatryczne? Jak dla mnie potencjalny zabójca do wyeliminowania. A przynajmniej dotkliwego ukarania. 40 lat.
Internety wydały wyrok. Prominent jakiś, albo rodzina.
Wystarczyłoby, żeby policja zamiast siedzieć w krzakach z suszarkami, przeanalizowała z monitoringu styl jazdy z kilku kolejnych kamer.
Dotyczy wszystkiego. Siedzenia na zderzaku, jazdy na suwak, prędkości. Eliminacja agresywnych, czy nie dających już rady. To byłoby działanie na poprawę.
No i mandaty mamy za tanie.
Dwie historie, pierwsza własna.
Mam 19 lat, świeże prawko zrobione na maluchu, wyjechałem pierwszy raz z plecakiem do Niemiec. Znalazłem pracę marzeń gówniarza. 2 konie w stajni, zbuduj płot, skoś pastwisko, no i volvo960. Właściciel bez prawka, alkoholik. Do banku, do praktikera, na zawody, codziennie wieczorem do knajpy. Drugiego dnia, autostrada do Akwizgranu, wykład, jaka to wolność bez ograniczeń, pogania mnie, jak za okupacji

Druga, świeża, medialna z A1. BMWx5 wyprzedza z prawej w słabych warunkach drogowych, na prawym trafia w tył skody. Wszyscy mają za uszami. Ten, co filmuje, jakoś tak słabo bierze się za wyprzedzanie skody (choć chyba jest w okolicy dopuszczalnej), chwilę wcześniej zmienia pas, być może zajeżdża drogę, skoda przy ograniczonej widoczności jedzie prawdopodobnie na dziennych, Bmw - na pewno prędkość "niedostosowana do warunków" (droga hamowania), ale wyprzedzanie z prawej??? Finalnie 500zł mandatu. Dlaczego nie zabrali prawka albo skierowali na badania psychiatryczne? Jak dla mnie potencjalny zabójca do wyeliminowania. A przynajmniej dotkliwego ukarania. 40 lat.
Internety wydały wyrok. Prominent jakiś, albo rodzina.
Wystarczyłoby, żeby policja zamiast siedzieć w krzakach z suszarkami, przeanalizowała z monitoringu styl jazdy z kilku kolejnych kamer.
Dotyczy wszystkiego. Siedzenia na zderzaku, jazdy na suwak, prędkości. Eliminacja agresywnych, czy nie dających już rady. To byłoby działanie na poprawę.
No i mandaty mamy za tanie.
BiP pisze: No i mandaty mamy za tanie.
BiP
Dla delikwenta z dochodem 5+kpln?
Być może.
Dla pacjenta z 1,5-3 kpln, grubo...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
W pełni legalne, co nawet potwierdził jakiś mundurowy komentujący w telewizorni ten konkretny przypadek.BiP pisze: ale wyprzedzanie z prawej???
BiP, chyba musisz sobie przypomnieć niektóre przepisy

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Legalne tak (w Polsce), niebezpieczne jak cholera, Ludzie lusterka lewego przy zmianie pasa nie ogarną, a ty im każesz patrzeć w prawerrosiak pisze:W pełni legalne, co nawet potwierdził jakiś mundurowy komentujący w telewizorni ten konkretny przypadek.BiP pisze: ale wyprzedzanie z prawej???
BiP, chyba musisz sobie przypomnieć niektóre przepisy

A co do aut autonomicznych to były by naprawdę cudownym rozwiązaniem, gdyby nie cena, bo naszego polskiego emeryta/ręciste/ niepełnosprawnego nie stać kupić tak zaawansowaną technologie.

Rzadko mi się zdarza jazda jako pasażer w aucie, ale jak jechałem z znajomym jego nowym "fajnym" Hybrydowym Avenzisem to 3 razy czerwone przegapił, bo był skupiony na zarządzaniu autem, lub oślepionym ilością ekranów+ navi.Ilość rozpraszaczy w samochodzie dzisiaj powala.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Bez przesady, na jezdniach wielopasmowych w miastach jakoś to działa. Prawy na A2 to czasami jedyna szansa, aby wyprzedzić zawalidrogę.Snuff pisze: Legalne tak (w Polsce), niebezpieczne jak cholera, Ludzie lusterka lewego przy zmianie pasa nie ogarną, a ty im każesz patrzeć w prawe![]()
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Wiem, że dopuszczalne, inaczej jadąc w korku na autostradzie, prawy z urzędu nie mógłby się poruszać szybciej. Chodzi mi o tę różnicę prędkości. Wyprzedzasz z prawej przy takiej różnicy prędkości? Bo ja nie. Świadomy jestem tego, co może zrobić wyprzedzany.
Uważam się za średniaka, w każdym razie niebogatego, jeżdżę, jak warunki dają, +10-+20. Bo mnie stać, konsekwencją bolesną są punkty.
A kara musi być dotkliwa i nieuchronna. Wtedy będziemy przepisy szanować.
Które państwo ma tańsze mandaty? Po za Ro i Ua oczywiście.
Uważam się za średniaka, w każdym razie niebogatego, jeżdżę, jak warunki dają, +10-+20. Bo mnie stać, konsekwencją bolesną są punkty.
A kara musi być dotkliwa i nieuchronna. Wtedy będziemy przepisy szanować.
Które państwo ma tańsze mandaty? Po za Ro i Ua oczywiście.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
OK, bo poprzedni wpis zabrzmiał jakbyś w ogóle tego nie akceptował :)BiP pisze: Chodzi mi o tę różnicę prędkości.

Po własnej wycieczce do Ukrainy wiem że tam mandatów jako takich nie ma, u nich policja to tak jak u nas babulka pod kościołem, złapie cię za nogawkę i dawaj kasę bo ci nawymyślaBiP pisze:Które państwo ma tańsze mandaty? Po za Ro i Ua oczywiście.

A najlepszym rozwiązaniem był by % od zarobków, choć pewnie naród nasz kreatywnie coś by wymyślił..

Już wolę być wzięty za buraka, który mryga na lewym kierunkiem niż poza miastem wyprzedzać z prawej. 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
I już wiadomo skąd te korki na lewym. Wszyscy mrugają zamiast wyprzedzać z prawejFUX pisze:Już wolę być wzięty za buraka, który mryga na lewym kierunkiem niż poza miastem wyprzedzać z prawej.

FUX dużo pisze, ale żeby od razu nazywać go wszyscy 

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
prostata i bezpłodność = strach, gniew, złość i inne złe emocjePiter 35 pisze: Idąc za takim pomysłem zaczniemy wszystkich zmuszać do badań na serce , refleks , prostatę i bezpłodność bo tak będzie bezpieczniej
To jest tak jak z dmuchaniem na światłach nie zgadzam się
A taki nerwowy, załamany kierowca to też niebezpieczeństwo

Dmuchanko na światłach jest okej - nie mam pomysłu jak lepiej eliminować pijaków za fajerą
Byka zrobiłem, myślałem o Rosji. Rumunia ma droższe. Kumpla mi zatrzymali na wspólnym wyjeździe, taryfikator za prędkość był ostry, a prawko do odebrania w ambasadzie za miesiąc. Dobra gadka i łechtanie ich dum narodowych dały efekt podobny do realiów ukraińskich. Ale i tak zabolało.Snuff pisze:Po własnej wycieczce do Ukrainy wiem że tam mandatów jako takich nie ma, u nich policja to tak jak u nas babulka pod kościołem, złapie cię za nogawkę i dawaj kasę bo ci nawymyślaBiP pisze:Które państwo ma tańsze mandaty? Po za Ro i Ua oczywiście.![]()
A najlepszym rozwiązaniem był by % od zarobków, choć pewnie naród nasz kreatywnie coś by wymyślił..
Kamera z pomiarem schowana na poboczu, zatrzymywanie ze 2km dalej. Film z dźwiękiem i w kolorze odtwarzany z przybliżaniem gęb, tablic. Technicznie mocno do przodu byli przed naszymi stróżami.
szamot pisze: bezpłodność = strach, gniew, złość
w sensie, że terapia? i tak publicznie?szamot pisze:Dmuchanko na światłach

Taka forma terapełtyczna też mogła by przejść, tylko żeby na zielonym ruszali sprawnie. Bo i bez tego niektórzy mają problemdamaz pisze:szamot pisze: bezpłodność = strach, gniew, złośćw sensie, że terapia? i tak publicznie?szamot pisze:Dmuchanko na światłach

A co do alkomatu to można by się pokusić o alkomaty podłączone do zapłonu auta. Jak wyczuje alko to stanie dęba i tyle z jazdy.
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 84 razy
- Polubione posty: 234 razy
Niee, nie przesadzaj. Ilu znasz takich stetryczałych 50-latków. Powinna być określona jakaś granica wieku, po której przekroczeniu kierowca przechodzi badania. Puszka jest badana co roku to i konserwa powinna być co jakiś czas przebadana.BiP pisze:Dlaczego tylko starszych? Kiedy zaczyna się spadek formy? Każdemu inaczej. Jeden przy 70-tce jest sprawny, inny koło 50tki zdziadzieje. Geny, choroby, tryb życia, ogólne zużycie konstrukcji. A zdarzają się i tacy, co nigdy nie powinni usiąść. Nie jesteśmy tacy sami.
.
Wyłapywanie przez lekarzy, tylko jak to zrobić? Idziemy do lekarza pierwszego kontaktu z bolącym gardłem, a on robi przymusowe badania wzroku, słuchu i co tam jeszcze potrzeba.

Do lekarza medycyny pracy nie wszyscy chodzą, są zawody,które tego nie wymagają, poza tym co z bezrobotnymi?
To nie jest kwestia stetryczenia...ale np przyjmowanych leków czy chorob które dotykają również młode osoby. Nie muszę szukać daleko, dwie osoby z silną padaczka jakie znam...jedna nie wsiada za kierownice choć papier ma...druga mimo protestów bliskich jeździ w najlepsze. Obie przyjmują leki ale mimo to zdarzają się ataki...
-
bojar
- 6 gwiazdek
- Auto: forester 2,5XT,Q5
- Polubił: 84 razy
- Polubione posty: 234 razy
Ale to jest zupełnie inna inszość. Są choroby na które wiek nie ma wpływu. I nawet 20-latek chory na chorobę uniemożliwiającą prowadzenie nie powinien przejść badań. Piszę o ludziach "zdrowych", którzy po skończeniu pewnego wieku, bez względu na stan zdrowia powinni przejść badania. Im starszy tym częściej.Moniqa pisze:To nie jest kwestia stetryczenia...ale np przyjmowanych leków czy chorob które dotykają również młode osoby. Nie muszę szukać daleko, dwie osoby z silną padaczka jakie znam...jedna nie wsiada za kierownice choć papier ma...druga mimo protestów bliskich jeździ w najlepsze. Obie przyjmują leki ale mimo to zdarzają się ataki...
Padaczka, niedowład kończyn, stwardnienie rozsiane, zaawansowana miażdżyca. Lista może być długa i jednych może dyskwalifikować kompletnie, a innych motywuje do niepoddawania się chorobie i podążaniu za pasją motoryzacyjną. Nie można każdego od górnie skreślać bo coś mu nie pykło w życiu i ma tylko 3 palce.Moniqa pisze:To nie jest kwestia stetryczenia...ale np przyjmowanych leków czy chorob które dotykają również młode osoby. Nie muszę szukać daleko, dwie osoby z silną padaczka jakie znam...jedna nie wsiada za kierownice choć papier ma...druga mimo protestów bliskich jeździ w najlepsze. Obie przyjmują leki ale mimo to zdarzają się ataki...
A podejście jednostkowe do takich osób jest czymś czego nie da się przeskoczyć jedną ustawą. To były by lata zmian no i worki z kasą,.. A to już wiemy jak jest w naszym pięknym kraju. Rozmowy o polityce to grząski temat

Oczywiście...swiadomosc niezależności potrafi być gigantyczna motywacją w rehabilitacji (wiem po sobie) czy w walce z chorobą.. nie mniej tak jak zdrowie nie jest nam dane na zawsze..tak i uprawnienia nie powinny.
Wiem że trudno.to ująć w paragrafach tak żeby nie skrzywdzić nikogo..ale też trzeba myśleć żeby ten ktoś nie skrzywdził innego człowieka.
Wiem że trudno.to ująć w paragrafach tak żeby nie skrzywdzić nikogo..ale też trzeba myśleć żeby ten ktoś nie skrzywdził innego człowieka.