Wiódł ślepy kulawego, czyli zdrowie za kółkiem

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Re: Wiódł ślepy kulawego, czyli zdrowie za kółkiem

Post 24 sty 2018, o 13:42

a test węchu? no przecie musi czuć kiedy spali sprzęgło :mrgreen:

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 24 sty 2018, o 13:49

piotruś pisze: Dodałbym jeszcze test z tablicami Ishihary.

Ale wiesz, że daltoniści mogą posiadać prawo jazdy?
busik pisze: a test węchu? no przecie musi czuć kiedy spali sprzęgło :mrgreen:

To tylko podczas zakupu Forka w dieslu w SIP. Inaczej gwarancja do bramy i dalej się nie znamy. :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 24 sty 2018, o 13:51

Chloru pisze: Inaczej gwarancja do bramy i dalej się nie znamy.
:thumb: :mrgreen:

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 24 sty 2018, o 13:56

Chloru pisze:
piotruś pisze: Dodałbym jeszcze test z tablicami Ishihary.

Ale wiesz, że daltoniści mogą posiadać prawo jazdy?
busik pisze: a test węchu? no przecie musi czuć kiedy spali sprzęgło :mrgreen:

To tylko podczas zakupu Forka w dieslu w SIP. Inaczej gwarancja do bramy i dalej się nie znamy. :mrgreen:
Tak. Znam dwóch. Mówią, że nie ma problemu z sygnalizatorami (światła na nim są zawsze w tej samej kolejności). ;-)
No może faktycznie przesadziłem, ale ten test węchu obowiązkowo :thumb:

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 24 sty 2018, o 15:43

Dlaczego tylko starszych? Kiedy zaczyna się spadek formy? Każdemu inaczej. Jeden przy 70-tce jest sprawny, inny koło 50tki zdziadzieje. Geny, choroby, tryb życia, ogólne zużycie konstrukcji. A zdarzają się i tacy, co nigdy nie powinni usiąść. Nie jesteśmy tacy sami.

Dwie historie, pierwsza własna.
Mam 19 lat, świeże prawko zrobione na maluchu, wyjechałem pierwszy raz z plecakiem do Niemiec. Znalazłem pracę marzeń gówniarza. 2 konie w stajni, zbuduj płot, skoś pastwisko, no i volvo960. Właściciel bez prawka, alkoholik. Do banku, do praktikera, na zawody, codziennie wieczorem do knajpy. Drugiego dnia, autostrada do Akwizgranu, wykład, jaka to wolność bez ograniczeń, pogania mnie, jak za okupacji :roll: , nie protestuję, wręcz przeciwnie, dwa pasy, na prawym tiry gęsto, lewy nasz. Z pomiędzy tirów wynurza się holender z campingiem, zajeżdża drogę. Jakieś 180 było, hamując obejrzałem przez przednią szybę bariery środkowe, bok tira, znowu bariery, ale się udało. Fuxem raczej. Na pierwszy MOP zjechałem w asyście scorpio 2,9i z neonem za tylną szybą. Krótka rozmowa, od kiedy w De?, czy przypadkiem nie pracuję?, zmęczony? widzieliśmy na kamerze, czy możesz jechać dalej? Jak wjeżdzaliśmy na autostradę, w takiej samej asyście zjeżdżał Holender. Nauczyłem się przewidywać

Druga, świeża, medialna z A1. BMWx5 wyprzedza z prawej w słabych warunkach drogowych, na prawym trafia w tył skody. Wszyscy mają za uszami. Ten, co filmuje, jakoś tak słabo bierze się za wyprzedzanie skody (choć chyba jest w okolicy dopuszczalnej), chwilę wcześniej zmienia pas, być może zajeżdża drogę, skoda przy ograniczonej widoczności jedzie prawdopodobnie na dziennych, Bmw - na pewno prędkość "niedostosowana do warunków" (droga hamowania), ale wyprzedzanie z prawej??? Finalnie 500zł mandatu. Dlaczego nie zabrali prawka albo skierowali na badania psychiatryczne? Jak dla mnie potencjalny zabójca do wyeliminowania. A przynajmniej dotkliwego ukarania. 40 lat.
Internety wydały wyrok. Prominent jakiś, albo rodzina.

Wystarczyłoby, żeby policja zamiast siedzieć w krzakach z suszarkami, przeanalizowała z monitoringu styl jazdy z kilku kolejnych kamer.
Dotyczy wszystkiego. Siedzenia na zderzaku, jazdy na suwak, prędkości. Eliminacja agresywnych, czy nie dających już rady. To byłoby działanie na poprawę.
No i mandaty mamy za tanie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 sty 2018, o 15:47

BiP pisze: No i mandaty mamy za tanie.
BiP

Dla delikwenta z dochodem 5+kpln?
Być może.

Dla pacjenta z 1,5-3 kpln, grubo...

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 24 sty 2018, o 15:49

BiP pisze: ale wyprzedzanie z prawej???
W pełni legalne, co nawet potwierdził jakiś mundurowy komentujący w telewizorni ten konkretny przypadek.

BiP, chyba musisz sobie przypomnieć niektóre przepisy ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Snuff
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 24 sty 2018, o 16:04

rrosiak pisze:
BiP pisze: ale wyprzedzanie z prawej???
W pełni legalne, co nawet potwierdził jakiś mundurowy komentujący w telewizorni ten konkretny przypadek.

BiP, chyba musisz sobie przypomnieć niektóre przepisy ;-)
Legalne tak (w Polsce), niebezpieczne jak cholera, Ludzie lusterka lewego przy zmianie pasa nie ogarną, a ty im każesz patrzeć w prawe :-(

A co do aut autonomicznych to były by naprawdę cudownym rozwiązaniem, gdyby nie cena, bo naszego polskiego emeryta/ręciste/ niepełnosprawnego nie stać kupić tak zaawansowaną technologie. ;-(

Ilość rozpraszaczy w samochodzie dzisiaj powala.
Rzadko mi się zdarza jazda jako pasażer w aucie, ale jak jechałem z znajomym jego nowym "fajnym" Hybrydowym Avenzisem to 3 razy czerwone przegapił, bo był skupiony na zarządzaniu autem, lub oślepionym ilością ekranów+ navi.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sty 2018, o 16:12

Snuff pisze: Legalne tak (w Polsce), niebezpieczne jak cholera, Ludzie lusterka lewego przy zmianie pasa nie ogarną, a ty im każesz patrzeć w prawe :-(
Bez przesady, na jezdniach wielopasmowych w miastach jakoś to działa. Prawy na A2 to czasami jedyna szansa, aby wyprzedzić zawalidrogę.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 sty 2018, o 16:13

Wiem, że dopuszczalne, inaczej jadąc w korku na autostradzie, prawy z urzędu nie mógłby się poruszać szybciej. Chodzi mi o tę różnicę prędkości. Wyprzedzasz z prawej przy takiej różnicy prędkości? Bo ja nie. Świadomy jestem tego, co może zrobić wyprzedzany.

Uważam się za średniaka, w każdym razie niebogatego, jeżdżę, jak warunki dają, +10-+20. Bo mnie stać, konsekwencją bolesną są punkty.
A kara musi być dotkliwa i nieuchronna. Wtedy będziemy przepisy szanować.
Które państwo ma tańsze mandaty? Po za Ro i Ua oczywiście.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sty 2018, o 16:17

BiP pisze: Chodzi mi o tę różnicę prędkości.
OK, bo poprzedni wpis zabrzmiał jakbyś w ogóle tego nie akceptował :)

Snuff
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 24 sty 2018, o 16:28

BiP pisze:Które państwo ma tańsze mandaty? Po za Ro i Ua oczywiście.
Po własnej wycieczce do Ukrainy wiem że tam mandatów jako takich nie ma, u nich policja to tak jak u nas babulka pod kościołem, złapie cię za nogawkę i dawaj kasę bo ci nawymyśla :-d

A najlepszym rozwiązaniem był by % od zarobków, choć pewnie naród nasz kreatywnie coś by wymyślił.. :whistle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sty 2018, o 16:29

Już wolę być wzięty za buraka, który mryga na lewym kierunkiem niż poza miastem wyprzedzać z prawej. :oops:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sty 2018, o 16:32

FUX pisze:Już wolę być wzięty za buraka, który mryga na lewym kierunkiem niż poza miastem wyprzedzać z prawej. :oops:
I już wiadomo skąd te korki na lewym. Wszyscy mrugają zamiast wyprzedzać z prawej :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 24 sty 2018, o 16:57

FUX dużo pisze, ale żeby od razu nazywać go wszyscy :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

szamot
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 41 razy

Post 24 sty 2018, o 18:16

Piter 35 pisze: Idąc za takim pomysłem zaczniemy wszystkich zmuszać do badań na serce , refleks , prostatę i bezpłodność bo tak będzie bezpieczniej
To jest tak jak z dmuchaniem na światłach nie zgadzam się
prostata i bezpłodność = strach, gniew, złość i inne złe emocje
A taki nerwowy, załamany kierowca to też niebezpieczeństwo ;-)
Dmuchanko na światłach jest okej - nie mam pomysłu jak lepiej eliminować pijaków za fajerą

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 sty 2018, o 18:55

Snuff pisze:
BiP pisze:Które państwo ma tańsze mandaty? Po za Ro i Ua oczywiście.
Po własnej wycieczce do Ukrainy wiem że tam mandatów jako takich nie ma, u nich policja to tak jak u nas babulka pod kościołem, złapie cię za nogawkę i dawaj kasę bo ci nawymyśla :-d

A najlepszym rozwiązaniem był by % od zarobków, choć pewnie naród nasz kreatywnie coś by wymyślił.. :whistle:
Byka zrobiłem, myślałem o Rosji. Rumunia ma droższe. Kumpla mi zatrzymali na wspólnym wyjeździe, taryfikator za prędkość był ostry, a prawko do odebrania w ambasadzie za miesiąc. Dobra gadka i łechtanie ich dum narodowych dały efekt podobny do realiów ukraińskich. Ale i tak zabolało.
Kamera z pomiarem schowana na poboczu, zatrzymywanie ze 2km dalej. Film z dźwiękiem i w kolorze odtwarzany z przybliżaniem gęb, tablic. Technicznie mocno do przodu byli przed naszymi stróżami.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 sty 2018, o 18:55

:giggle:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 25 sty 2018, o 12:49

szamot pisze: bezpłodność = strach, gniew, złość
szamot pisze:Dmuchanko na światłach
w sensie, że terapia? i tak publicznie?
:o

Snuff
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 25 sty 2018, o 16:43

damaz pisze:
szamot pisze: bezpłodność = strach, gniew, złość
szamot pisze:Dmuchanko na światłach
w sensie, że terapia? i tak publicznie?
:o
Taka forma terapełtyczna też mogła by przejść, tylko żeby na zielonym ruszali sprawnie. Bo i bez tego niektórzy mają problem :-d

A co do alkomatu to można by się pokusić o alkomaty podłączone do zapłonu auta. Jak wyczuje alko to stanie dęba i tyle z jazdy.

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 25 sty 2018, o 21:32

BiP pisze:Dlaczego tylko starszych? Kiedy zaczyna się spadek formy? Każdemu inaczej. Jeden przy 70-tce jest sprawny, inny koło 50tki zdziadzieje. Geny, choroby, tryb życia, ogólne zużycie konstrukcji. A zdarzają się i tacy, co nigdy nie powinni usiąść. Nie jesteśmy tacy sami.

.
Niee, nie przesadzaj. Ilu znasz takich stetryczałych 50-latków. Powinna być określona jakaś granica wieku, po której przekroczeniu kierowca przechodzi badania. Puszka jest badana co roku to i konserwa powinna być co jakiś czas przebadana.
Wyłapywanie przez lekarzy, tylko jak to zrobić? Idziemy do lekarza pierwszego kontaktu z bolącym gardłem, a on robi przymusowe badania wzroku, słuchu i co tam jeszcze potrzeba. :mrgreen: Już widzę zadowolenie wszystkich. Lekarzy, bo to dodatkowa robota - kto zapłaci? Pacjentów,dodatkowy czas stracony w poczekalni.
Do lekarza medycyny pracy nie wszyscy chodzą, są zawody,które tego nie wymagają, poza tym co z bezrobotnymi?

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza

Post 25 sty 2018, o 21:45

To nie jest kwestia stetryczenia...ale np przyjmowanych leków czy chorob które dotykają również młode osoby. Nie muszę szukać daleko, dwie osoby z silną padaczka jakie znam...jedna nie wsiada za kierownice choć papier ma...druga mimo protestów bliskich jeździ w najlepsze. Obie przyjmują leki ale mimo to zdarzają się ataki...

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Post 25 sty 2018, o 21:53

Moniqa pisze:To nie jest kwestia stetryczenia...ale np przyjmowanych leków czy chorob które dotykają również młode osoby. Nie muszę szukać daleko, dwie osoby z silną padaczka jakie znam...jedna nie wsiada za kierownice choć papier ma...druga mimo protestów bliskich jeździ w najlepsze. Obie przyjmują leki ale mimo to zdarzają się ataki...
Ale to jest zupełnie inna inszość. Są choroby na które wiek nie ma wpływu. I nawet 20-latek chory na chorobę uniemożliwiającą prowadzenie nie powinien przejść badań. Piszę o ludziach "zdrowych", którzy po skończeniu pewnego wieku, bez względu na stan zdrowia powinni przejść badania. Im starszy tym częściej.

Snuff
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 25 sty 2018, o 21:56

Moniqa pisze:To nie jest kwestia stetryczenia...ale np przyjmowanych leków czy chorob które dotykają również młode osoby. Nie muszę szukać daleko, dwie osoby z silną padaczka jakie znam...jedna nie wsiada za kierownice choć papier ma...druga mimo protestów bliskich jeździ w najlepsze. Obie przyjmują leki ale mimo to zdarzają się ataki...
Padaczka, niedowład kończyn, stwardnienie rozsiane, zaawansowana miażdżyca. Lista może być długa i jednych może dyskwalifikować kompletnie, a innych motywuje do niepoddawania się chorobie i podążaniu za pasją motoryzacyjną. Nie można każdego od górnie skreślać bo coś mu nie pykło w życiu i ma tylko 3 palce.
A podejście jednostkowe do takich osób jest czymś czego nie da się przeskoczyć jedną ustawą. To były by lata zmian no i worki z kasą,.. A to już wiemy jak jest w naszym pięknym kraju. Rozmowy o polityce to grząski temat :cofee:

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza

Post 25 sty 2018, o 22:30

Oczywiście...swiadomosc niezależności potrafi być gigantyczna motywacją w rehabilitacji (wiem po sobie) czy w walce z chorobą.. nie mniej tak jak zdrowie nie jest nam dane na zawsze..tak i uprawnienia nie powinny.
Wiem że trudno.to ująć w paragrafach tak żeby nie skrzywdzić nikogo..ale też trzeba myśleć żeby ten ktoś nie skrzywdził innego człowieka.

ODPOWIEDZ