trzeba mieć dostęp do instalacji wodnej i kanalizacji
No chyba że olejesz temat zabezpieczeń...
bez związku...Лукашэнка pisze: ale gdyby był płaszcz wodny to ta szyba na pewno tak by nie wyglądała
Łoooł, to chyb ktoś jest non stop w domu?szamot pisze: ogrzewam dom wyłącznie kominkiem
Ja szyby myję dwa razy w roku. Szyby w oknach, rzecz jasna.szamot pisze:bez związku...Лукашэнка pisze: ale gdyby był płaszcz wodny to ta szyba na pewno tak by nie wyglądała
mam taki, https://kratki.com/sklep/pl/produkt/157 ... pw-24-deco ogrzewam dom wyłącznie kominkiem a szybę myję raz na tydzień
nie koniecznie, w zależności od temperatur, od 16-18 do 24- 2 wystarczystach22 pisze: Łoooł, to chyb ktoś jest non stop w domu?
no nie mogłem z tych dwóch wybrać który ma być pierwszyGal pisze: - bezpieczniejsze,
- mogą lepiej dogrzewać
Teoretycznie tak - nigdy nie osiągnie się tak wysokiej temperatury paleniska w kominku z płaszczemЛукашэнка pisze: że w tych z płaszczem wodnym szyby znacznie szybciej zarastają syfem.
nic nie zapomniałem - zdjęcie robione dziś - myta w sobotę - taki sobotni rytuałЛукашэнка pisze: ale wklejając tę piękną fotkę zapomniałeś wyjaśnić czy zrobiłeś ją po czy może przez myciem szyby... oraz, rozwijając jeszcze głębiej ten arcyciekawy temat, zapytam: jak długo po umyciu pozostaje ona tak nieskazitelnie czysta?
ech, aż aż mi się przypomniał mój sobotni rytuał mycia szyb i podmiany wody w sporym akwarium, które kiedyś miałem...szamot pisze:nic nie zapomniałem - zdjęcie robione dziś - myta w sobotę - taki sobotni rytuał![]()
Tam możesz wsadzać metrowe polana?BiP pisze:https://kratki.com/sklep/pl/produkt/790/mila-pw-24
Płasszcz przy półce też nie przeszkodził. Jest dokładnie 27cm nad górną krawędzią ramki
Chciałbym aby ten kominek lub piecyk stały przy ścianie, za którą będzie kotłownia. Tam będzie cała plątanina rur i zbiornik akumulacyjny, który będzie dogrzewany. Wszystkie zabezpieczenia pompki itd chciałbym aby były tam.szamot pisze: ptk22, ładne to wygląda co wkleiłeś ale przy płaszczu wodnym trzeba jakoś pochować rury (przy zabudowanym kominku łatwiej)
trzeba mieć dostęp do instalacji wodnej i kanalizacji
Jesteś zadowolony z takiego ogrzewania? Nie nudzi się to po pewnym czasie? Mam na myśli samo palenie, bo pracę przy drewnie uwielbiam i to mi się nie znudzi.szamot pisze: ogrzewam dom wyłącznie kominkiem
A jak myjesz tą szybę? Ja po prostu wsadzam wilgotną gąbkę (taką jak do naczyń) w popiół z szuflady pod kominkiem, przecieram tym szybę, płuczę gąbkę pod wodą, przecieram jeszcze raz i na koniec ręcznikiem papierowym na sucho. Całość zajmuje około minuty.szamot pisze: myta w sobotę - taki sobotni rytuał
a to okej - możliwości dużeptk22 pisze: Chciałbym aby ten kominek lub piecyk stały przy ścianie, za którą będzie kotłownia.
bardzoptk22 pisze: Jesteś zadowolony z takiego ogrzewania?
jesienią nie mogę się doczekać żeby rozpalićptk22 pisze: Nie nudzi się to po pewnym czasie?
po tygodniu bez odpowiedniej chemii nie da rady, sama woda to za małoptk22 pisze: A jak myjesz tą szybę?
-ilość miejsca w pomieszczeniu, gdzie stoi koza,Gal pisze:Ciekawe.
Właściwie wszystkie kominki prezentowane powyżej to wkłady z szybą. Zalety takich kominków są dość oczywiste;
- dużo bardziej efektywne energetycznie,
- bezpieczniejsze,
- mogą lepiej dogrzewać (lub nawet ogrzewać) dom,
- dużo łatwiejsze w instalacji,
- mniej "wonne" przy "cofce" z komina (wietrzna pogoda),
- są bardzie "eko"
i pewnie cały szereg innych.
Ciekawi mnie, który z tych powodów (1 główny) zdecydował u kolegów o wyborze wkładu nad decyzją o kominku tradycyjnym - otwartym.
Jak ktoś ma ochotę, to proszę o zdanie.
Zamiast chemii jest popiół. Spokojnie da radę nawet po roku. Spróbuj sobie na kawałku szyby następnym razem.szamot pisze: po tygodniu bez odpowiedniej chemii nie da rady, sama woda to za mało![]()
Mój kominek, też jedyne źródło ciepła. Jakbym ładował bufor 500l do pełna, paliłbym co 2-3 dni. A że jestem kominkoholikiem, palę codziennie, bufor wykorzystuję przed wyjazdami na weekend.stach22 pisze:Łoooł, to chyb ktoś jest non stop w domu?szamot pisze: ogrzewam dom wyłącznie kominkiem
My mamy dwa, bo kominek otwarty jest najwspanialszym rozwiązaniem na świecie pod względem klimatu, zapachu, trzasku drewna itd.Gal pisze: Ciekawi mnie, który z tych powodów (1 główny) zdecydował u kolegów o wyborze wkładu nad decyzją o kominku tradycyjnym - otwartym.
Jak ktoś ma ochotę, to proszę o zdanie.
I służy jako zamiennik pompy ciepła w zimne, wietrzne dni, lub wtedy kiedy musimy nagrzać szybko cały dom, bo wpada 20 osób- dużo bardziej efektywne energetycznie,
(...)
- mogą lepiej dogrzewać (lub nawet ogrzewać) dom,
barbie pisze: nagrzać szybko cały dom, bo wpada 20 osób![]()
No i dlatego drewno już trzeci rok w drewutni wysychaChloru pisze:barbie pisze: nagrzać szybko cały dom, bo wpada 20 osób![]()
Przecież tam nikt nie przyjeżdża
Ale że osochozi??? Że za "x" lat zaprowadzę go na szrot to będzie mi lepiej, łatwiej, bo się błyszczy?Konto usunięte pisze:BiP, bój sie Boga, nie szkoda lakieru ?