Piękny dzień dziś mamy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Piękny dzień dziś mamy

Post 26 paź 2008, o 23:52

devlin pisze: Nie, 95.

Cena za rabatem za płatność kartą ?

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 27 paź 2008, o 00:00

tak
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 paź 2008, o 10:05

Piękny dzień się dzisiaj zapowiadał, niebo o 6 całe w czerwieni, granacie i żółci, a potem wszystko zszarzało... :-|
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 paź 2008, o 10:13

U mnie było czerwono jak na marsie. Aż się zacząłem zastanawiać czy czasem cały świat już nie wyginął i sam zostałem na moim pipidówie ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 27 paź 2008, o 12:23

pablonas pisze: trzydrzwiowy polonez w kolorze cegły to już absolutna rewelacja 8-)
To Polonez Coupe :!:
Poldek 3d różni się trochę - ma np. przód "Borewicza".
Polonezy "przejściówki" z '88 - '90 otrzymały "ryjek" Poloneza Coupe, który był produkowany coś circa about '81 i miał podobno jak na owe czasy bardzo nowoczesny, hothatchowy design. Np. podobne Golfy pojawiły się dopiero w 83.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 27 paź 2008, o 21:20

Piękny ,piękny a główka bolała :o ojjjjjjjj. Mówiła mamusia żeby nie mieszać trunków :wall:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 29 paź 2008, o 01:04

Byłem dziś przypadkowo w Saturnie i zdębiałem jak zobaczyłem w jakich cenach są amatorskie lustrzanki - 1199 PLN za Sony A200 z kitowym słoikiem :o

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 29 paź 2008, o 01:09

WRC fan pisze: Byłem dziś przypadkowo w Saturnie i zdębiałem jak zobaczyłem w jakich cenach są amatorskie lustrzanki - 1199 PLN za Sony A200 z kitowym słoikiem :o

Michał - ostatnio (chyba MM) widziałem D40, kit 18-55, SB-400 (podstawowa, zewnetrzna lampa) za jakies bardzo podobne pieniądze.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 29 paź 2008, o 01:17

W szoku jestem, nie wiedziałem, że aż tak spadły ceny. W styczniu kupowałem swojego rozbudowanego kompakta używanego ponad 500 PLN. A tu nówka, z gwarancją za nieco ponad 1k. Pewnie jak ja będę na etapie kupna to będą po "szeset" :mrgreen:

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 29 paź 2008, o 01:22

gdyby tak jeszcze ceny szklarni spadały

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky

Post 29 paź 2008, o 01:56

Chloru pisze:
WRC fan pisze: Byłem dziś przypadkowo w Saturnie i zdębiałem jak zobaczyłem w jakich cenach są amatorskie lustrzanki - 1199 PLN za Sony A200 z kitowym słoikiem :o

Michał - ostatnio (chyba MM) widziałem D40, kit 18-55, SB-400 (podstawowa, zewnetrzna lampa) za jakies bardzo podobne pieniądze.
Dokładnie tyle samo co w Euro:
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzan ... d-40.bhtml
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 29 paź 2008, o 01:59

Doradca Finansowy

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 29 paź 2008, o 02:19

hogi pisze:
Chloru pisze:

Dokładnie tyle samo co w Euro:
Tu jest bez lampy.

Szczerze - jakbym miał wybierać z tych dwóch to wziąłbym Sony, a nie D40.

Mroowa
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza

Post 29 paź 2008, o 06:19

Achhh piękny dzień jeszcze 41 minut i do domu spać :D tak oto zleciała cała nocka :D Dobranoc :P nie budzić przed obiadem :D

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 29 paź 2008, o 13:39

Media donoszą, że premier lada moment podpisze coś, co - uwaga! - obostrza przepisy ruchu drogowego, ale nie ogranicza się do ścigania przekroczeń prędkości.
Ciekaw jestem, jak to się przełoży na praktykę panów w białych czapeczkach... ale póki co, korzystam z okazji, by choć raz poruszyć temat mandatów w tym wątku ;-)
Wprowadzone zostaną też nowe obostrzenia. Karane będą m.in. jazda za dnia bez świateł i niezachowanie 5-metrowego odstępu między samochodami po zatrzymaniu się w tunelu.

Część nowych mandatów to efekt codziennych obserwacji policjantów. Ostrzej karane będą przewinienia popełniane nagminnie, jak np. jazda rowerem na pasach dla pieszych i po chodniku. Kara za parkowanie na tzw. "kopercie" wzrośnie pięciokrotnie
http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... tfele.html

Bajdełej, szkoda, że za nieprawidłowe parkowanie dopiero zaczną ścigać aż tak bardzo:
http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... _chce.html

Co prawda, z tym "sparaliżowaniem ruchu", to chyba redakcja ciut przedobrzyła, ale...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 paź 2008, o 14:32

WiS pisze: Ostrzej karane będą przewinienia popełniane nagminnie, jak np. jazda rowerem na pasach dla pieszych i po chodniku.
Długo im zajęło dojście to tego wniosku... :whistle:
Dolce far niente ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 2 lis 2008, o 01:24

WRC fan pisze:
hogi pisze: Dokładnie tyle samo co w Euro:
Tu jest bez lampy.

Szczerze - jakbym miał wybierać z tych dwóch to wziąłbym Sony, a nie D40.
Z tymi tanimi lustrzankami jest taki szprytny myk, że one są fajne pod warunkiem że kit Ci wystarczy. Bo szkła do tych prostych aparatów kosztują fortunę. Ja mam D40X i za obiektyw (Sigma) dałam drugie tyle co za aparat. Nikkor o takich samych parametrach jak moja Sigma kosztował jeszcze +1000zł. Wprawdzie wszystko jakieś 1,5 roku temu, ale proporcje cenowe nadal takie są.

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 2 lis 2008, o 01:30

WRC fan pisze: Szczerze - jakbym miał wybierać z tych dwóch to wziąłbym Sony, a nie D40.
Trzymałeś tego Sony w ręku?
Jest dwa razy cięższy od Nikona. I jest taki trochę nieporęczny.
Całkowicie zgadzam się z Barbie. 8-)
Doradca Finansowy

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lis 2008, o 01:52

hogi pisze: WRC fan napisał(a):Szczerze - jakbym miał wybierać z tych dwóch to wziąłbym Sony, a nie D40.
barbie pisze: Z tymi tanimi lustrzankami jest taki szprytny myk, że one są fajne pod warunkiem że kit Ci wystarczy

Mam zamiar kupić jakąś lustrzankę za rozsądne pieniądze co polecacie?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lis 2008, o 01:57

Kruszyn pisze: Mam zamiar kupić jakąś lustrzankę za rozsądne pieniądze co polecacie?

Musisz wiedziec co chcesz pstrykac, jak chcesz pstrykac i zdefiniowac "rozsadne pieniadze". BTW powinienes zdawac sobie sprawe z faktu, ze to moze wciagnac i byc moze zmuszony bedziesz co jakis czas zepsuc swinke skarbonke ;-)

radekk
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester, MX5

Post 2 lis 2008, o 02:01

Chloru pisze: BTW powinienes zdawac sobie sprawe z faktu, ze to moze wciagnac i byc moze zmuszony bedziesz co jakis czas zepsuc swinke skarbonke ;-)
ale wówczas cena korpusu będzie najmniejszym kosztem w porównaniu do szkieł, więc chyba nie ma problemu, zresztą nawet jak będzie zmuszony psuć te skarbonki to według mnie warto zostawić sobie jakiś prosty korpus

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lis 2008, o 02:06

Kruszyn, zależy czego od niej oczekujesz. Ja z mojego D40X jestem zadowolona naprawdę bardzo. Jest bardzo szybki, mały i lekki (wprawdzie obiektyw waży 100kg, ale to dlatego że sobie tak wydumałam). Miód malyna. A teraz kosztuje naprawdę niewielkie pieniądze, tylko tak jak pisałam wyżej - trzeba się liczyć z tym, że do taniego aparatu jest drogie szkło. Dla mnie kit 18-55 bardzo szybko zaczął być za krótki i zmieniłam szkło na 18-200. A że ja jestem z amatorów kompletnych, to nie wiem czy taki 18-55 komukolwiek jest w stanie całkowicie wystarczyć. Tak jak napisałam na początku - kwestia oczekiwań.
Drogi nie jest, za to jest naprawdę fajny http://www.ceneo.pl/524437
Jak kupowałam swój, był jeszcze taki pakiet http://www.ceneo.pl/971209 nie wiem czy to nadal jest w ofercie, ale wygląda ten zestaw bardzo sensownie. Tyle że ja nie lubię zmieniać obiektywów więc wolałam jeden większy ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lis 2008, o 02:09

radekk pisze: ale wówczas cena korpusu będzie najmniejszym kosztem w porównaniu do szkieł, więc chyba nie ma problemu, zresztą nawet jak będzie zmuszony psuć te skarbonki to według mnie warto zostawić sobie jakiś prosty korpus

Niekoniecznie. Czasem warto kupić sprzęt ciut bardziej zaawansowany niż najprostszy nowy korpus. Przykladem może być Nikon i jego starsze szkła, żeby z nimi w miare normalnie pracowac potrzebna jest seria trzycyfrowa (D100/200/300/700). Dlatego też Kruszyn powinien się określić do czego mu aparat.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lis 2008, o 02:11

radekk pisze:
Chloru pisze: BTW powinienes zdawac sobie sprawe z faktu, ze to moze wciagnac i byc moze zmuszony bedziesz co jakis czas zepsuc swinke skarbonke ;-)
ale wówczas cena korpusu będzie najmniejszym kosztem w porównaniu do szkieł, więc chyba nie ma problemu, zresztą nawet jak będzie zmuszony psuć te skarbonki to według mnie warto zostawić sobie jakiś prosty korpus
D40X nie ma silnika, musi mieć silnik w obiektywie. Takie obiektywy są bardzo drogie, dlatego "prostota" tego korpusu jest jego wadą. Jeśli się ktoś planuje bawić w dużo różnego szkła, to znacznie lepiej się szarpnąć na D80. Body droższe, ale potem dużo łatwiej kupić tanie szkło, bo silnik jest w aparacie. Więc bilans kasowy wychodzi do przodu.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lis 2008, o 02:13

A co myślicie o Nikon D80 ?

ODPOWIEDZ