Wiskoza, temat rzeka

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester '98 2,0 AWD, LPG, STEREO, LO
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Wiskoza, temat rzeka

Post 28 paź 2008, o 12:25

I tak właśnie zrobię, ale wezmę toporek tak na wszelki wypadek gdybym trafił na speca co "WSZYTKO WIE".
Dzięki wszystkim. Miłego popołudnia :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 30 paź 2008, o 12:34

Podbijam temat, bo zobaczyłem w ogłoszeniu cuś dziwnego.

Oto amerykański Forek:
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5518632

Z takim oto ekstrasem:
"Wersja XS Premium ( to co ja wyroznia to przedewszytkim wspaniale wyposazenie, tylne hamulce tarczowe, lepszy napęd 4X4 z bardziej ciernym dyfrem. Lepiej wyposażony jest tylko XT."

Podejrzewam, że sprzedawcy chodzi o to, że w ogóle jest tu wisko w tylnym dyfrze (jak w turbo), ale może jest coś, o czym nie wiem - np. wiskozy Forestera o różnej "gęstości miodu w słoiku" na przykład...?

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 30 paź 2008, o 13:59

WiS pisze: Podejrzewam, że sprzedawcy chodzi o to, że w ogóle jest tu wisko w tylnym dyfrze (jak w turbo)
Na to wygląda:
http://www.cars101.com/subaru/forester/ ... r2003.html
2003 XS Forester adds over X model
rear axle limited slip differential (not avaIl on X)

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 319 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 3 lis 2008, o 09:46

ale dla pewności porządne stacje diagnostyczne widząc stałe 4x4 rezygnują z takich prób i nie ma kłopotu

Przed miesiącem byłem naszą "ośką" na corocznym przeglądzie technicznym.
Przy okazji popytałem o tę sprawę badania hamulców aut 4x4. Wiedzieli nawet
jaki rodzaj układu róznicowego jest w Subaru :-d .
Właściciel tej stacji powiedział mi, że niedawno zdobył miano "stacji okręgowej....".
Żeby osiągnąć taki status musiał min. zainwestować w urządzenie pozawalające na badanie
hamulców aut 4x4. Myślę, że nalezy szukać takich właśnie stacji i chyba jest ich coraz
więcej. Ta w której ja byłem miesci sie w kilkutysięcznym miasteczku (jeżdżę tam od lat), więc
w duzych miastach tym bardziej takie znajdziecie :-) .

dzibi
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Chrysler Grand Voyager 3.3
Polubione posty: 0

Post 3 lis 2008, o 12:46

piotruś pisze:(...) Myślę, że nalezy szukać takich właśnie stacji i chyba jest ich coraz więcej. (...)
Ojoj, tzn. że będę musiał w końcu badać hamulce na przeglądzie? :-) Za pierwszym razem jak podjechałem na stację, to uprzedziłem że mam 4x4. Zapytano mnie tylko czy można rozłączyć na 2x4, powiedziałem że nie da się. Sprawdził tylko hamowanie z ABSem na asflacie i hamowanie bez ABS na twardej ziemi i po ptokach :)
A propos rozłączania, podobno niektóre wersje mają jakieś serwisowe rozłączenie poprzez wstawienie gdzieś bezpiecznika bodajże 15A...
savoir vivre szachisty:
Dżentelmen nie mówi "szachuje", tylko "ciszej panowie"
http://pl.youtube.com/watch?v=rs-jAImScms

Jacky X
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi MY06 SPEC D

Post 3 lis 2008, o 20:38

Jak to jest z tą wiskozą ?

Jak kręcę jednym kołem z przodu to co się powinno dziać z tymi pozostałymi trzema ???
Podobnie jak kręcę jednym z tyłu ???
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 3 lis 2008, o 21:09

Jacky X pisze: Jak kręcę jednym kołem z przodu to co się powinno dziać z tymi pozostałymi trzema ???
Jak nikt ci nie odpowie do weekendu, to ja to zrobię, bo będę gajowego :giggle: stawiał na klockach i mu buty wymieniał (oraz kolor - bo na stalówkach jeszcze pedałuję).
Sam jestem ciekaw jak to jest. :roll:

dzibi
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Chrysler Grand Voyager 3.3

Post 4 lis 2008, o 09:55

Jacky X pisze:Jak kręcę jednym kołem z przodu to co się powinno dziać z tymi pozostałymi trzema ???
Na forum z kropką jest to rozlegle opisane, powtarzane i opisane raz jeszcze :-) Nawet są kłótnie o to, czy STI z jedą półośką odczepioną pojedzie do przodu, czy też nie, a nawet sama Szanowna Dyrekcja wzięła udział w dyskusji, choć się akurat z nią w tej sprawie nie zgadzam :-)
Mimo to lektura i tak jest fajna, więc tam poczytaj...
savoir vivre szachisty:
Dżentelmen nie mówi "szachuje", tylko "ciszej panowie"
http://pl.youtube.com/watch?v=rs-jAImScms

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 lis 2008, o 22:25

No i muszę zmartwić. nie tyle Was, czytających, co siebie. W tyle nie mam żadnej wiskozy, tylko otwarty dyfer. Mam Gajowego na klockach, bo maluję mu buty i zapaliłem, włączyłem 1-kę i co? Śmigaja wszystkie koła. Zatrzymałem przednie jedno - spox, leci dalej, drugie tak samo. Przedni dyfer otwarty. Nic nowego.Ale - zatrzymałem tylne lewe. i nic. pozostałe trzy sie kręcą. ponad minuta, nadal tak samo. Myślę sobie - może za mały opór. Włączyłem 3. zatrzymałem jedno tylne, i ...
dalej nic. pozostałe się kręcą, to nic. a trzymałem jednym palcem.
Czyli że co :?: Nie mam wiskozy na tyle.
Próbowałm zatrzyamać tył (ręcznym), ale się nie udało - zdusiło silnik. Czyli że co, mam na środku LSD :!: :o Już zgłupiałem.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 8 lis 2008, o 22:28

Masz wiskozę pośrodku, jak to wolnosący Forek.

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 lis 2008, o 22:34

Czyli że to tak działa, ale na tyle nic, w takim bądź razie, albo coś padnięte :?:

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 lis 2008, o 22:35

Masz centralną wiskozę, z tyłu otwarty dyfer, nic nie wskazuje żeby coś było padnięte.

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 lis 2008, o 22:41

Czyli że: http://www.4forester.pl/historia-modelu.php ściemę wali. Byłem przekonany, że na tyle ma wiskozę (w sumie to dla tego kupiłem '98 a nie nowszy) Ale kanał. Trzeba było kupić jakiegoś starego patrola albo Niwę :wall: :wall: ;-(

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 lis 2008, o 22:47

Były wolnossące z wiskozą z tyłu, ale nie wszystkie. Dołożenie tam szpery to naprawdęnie jest problem, seryjna wiskoza jest taka że i tak prawie jakby jej nie było.

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 lis 2008, o 23:01

Azrael pisze: prawie jakby jej nie było.
to myślę że i tak więcej, niż trzymanie palcem szilki półośki.
Natomiast, czemu ktoś nie zmieni textu z http://www.4forester.pl/historia-modelu.php, chłam piszą: W 2000 roku przeprowadzono lifting Forestera. Największe zmiany widoczne są z przodu i z tyłu samochodu : zmieniono światła i delikatnie przestylizowano zderzaki. Modele wolnossące pozbawiono blokady wiskotycznej w tylnym dyferencjale (była dostępna jako płatna opcja).
Ale g...o. A myślałem, że na moją górkę wyjadę. A tak wszystko wisi na włosku.

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 lis 2008, o 23:05

Ktoś dostanie na pewno info i sprawdzi poprawność tekstu. Widocznie takie dane były dostępne w prasówkach Subaru.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 8 lis 2008, o 23:10

Zaraz, ale sam cytujesz:
Danieldd48 pisze:W 2000 roku przeprowadzono lifting Forestera. Największe zmiany widoczne są z przodu i z tyłu samochodu : zmieniono światła i delikatnie przestylizowano zderzaki. Modele wolnossące pozbawiono blokady wiskotycznej w tylnym dyferencjale (była dostępna jako płatna opcja). (kolorowanie jarmaj)
I z tego tekstu wynika, że WiSkoza z tyłu w wolnym ssaku była opcjonalna, tzn mogła być, ale nie musiała.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2008, o 23:11 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 8 lis 2008, o 23:11

Wiesz, Azrael, jest to dość istotna informacja. Jest to sprawa niekap - prawnicza. Udowadniając, że na podstawie tego textu kupiłem auto wspomagające służbę zdrowia, czyli odwrotnie zagrazające, lub wydłużające dojazd do chorego (niż wg opisu) jest to podstawa do wytoczenia procesu :evilgrin: A zły jestem niemniej :!: :!: :!:

Azrael
6 gwiazdek

Post 8 lis 2008, o 23:15

Nie chce mi się tego nawet komentować.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 8 lis 2008, o 23:16

Danieldd48 pisze:jest to podstawa do wytoczenia procesu

Kolego, nic mi do tego, ale jak masz tu z jakimiś procesami wyjeżdzać, to może poszukaj sobie innego forum dla pieniaczy, co?

PS
Oczywiście zaraz po tym, jak już będziesz potrafił przeczytać jakiś tekst ze zrozumieniem.....

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 8 lis 2008, o 23:34

Danieldd48 pisze:Wiesz, Azrael, jest to dość istotna informacja. Jest to sprawa niekap - prawnicza. Udowadniając, że na podstawie tego textu kupiłem auto wspomagające służbę zdrowia, czyli odwrotnie zagrazające, lub wydłużające dojazd do chorego (niż wg opisu) jest to podstawa do wytoczenia procesu :evilgrin: A wq.....y jestem niemniej :!: :!: :!:
Kolego Danieldd48, jeżeli kupuje się samochód na podstawie tekstu znalezionego w sieci, nie weryfikując sprawy u producenta, a kwesta wiskozy jest dla tego zakupu tematem być albo nie być, to wybacz, ale pretensje możesz mieć tylko do siebie. Trzeba było samochód sprawdzic, dowiedzieć się w pewnym źródle (ASO, importer albo producent), a nie sugerować się tym że na stronie 4forester było napisane, że było to opcją.
Zaś jeśli taką informację podał Ci sprzedający, a Ty na jej podstawie dokonałeś zakupu, masz prawo odstąpić od umowy. Ale z tego co wiem, na to masz jakiś określony czas, po którym odstąpić już się nie da (tego nie jestem pewna).
Ale przede wszystkim wrzuć na luz trochę 8-)

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 9 lis 2008, o 01:05

Danieldd48 pisze:Wiesz, Azrael, jest to dość istotna informacja. Jest to sprawa niekap - prawnicza. Udowadniając, że na podstawie tego textu kupiłem auto wspomagające służbę zdrowia, czyli odwrotnie zagrazające, lub wydłużające dojazd do chorego (niż wg opisu) jest to podstawa do wytoczenia procesu :evilgrin: A wq.....y jestem niemniej :!: :!: :!:
Ja bardzo przepraszam szanowne grono:

Albo robisz sobie jaja kolego albo jesteś kompletnym baranem.
Obrazek

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 lis 2008, o 05:52

Arti pisze: Albo robisz sobie jaja kolego albo jesteś kompletnym baranem.
pomijając powody,sugerowanie że ktoś jest baranem (ktoś kto skozystał z emotki odpowiednio sugerującej podejście do sprawy) JEST CONAJMIENJ nieasertywne tylko o zwykłą chamówę się ociera
mówiąc wprost nie nalezy mylić chamstwa z asertywnością

p.s. a żeby była pełna jasność, to ja nie uważam, że którykolwiek tutejszy forumowicz jest chamem, znajduję jednak ocierające sie o chamstwo a włąściwie chasmskie wypowiedzi ( kontekst , kontekst, kontekst)

Danieldd48
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 9 lis 2008, o 09:32

Witam,
Jeśli kogoś uraziłem wypowiedzią, to bardzo przepraszam. Trochę za bardzo się rozpędziłem - przyznaje :-( . Text o sądzie to też tylko daleko idąca abstrakcja :giggle:
Kolego jarmaj, ja czytam dokładnie. Po 2000 r. zrobiono opcję, a ja mam 98, czyli że standard (chyba).
Sprzedający zapewniał mnie, a ASO potwierdziło, więc trochę zły mogę być. Na siebie także :x Ale było minęło. Mimo krótkiego czasu urzytkowania już wiem, że następny pojazd to też Subaru będzie :thumb:
Jeszcze raz przepraszam WSZYSTKICH.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 9 lis 2008, o 11:49

Danieldd48 pisze:Jeszcze raz przepraszam WSZYSTKICH.
I po sprawie :-)

Też sorki za ostrzejsze słowa.

ODPOWIEDZ