Dzięki wszystkim. Miłego popołudnia
Wiskoza, temat rzeka
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Danieldd48
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester '98 2,0 AWD, LPG, STEREO, LO
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Re: Wiskoza, temat rzeka
I tak właśnie zrobię, ale wezmę toporek tak na wszelki wypadek gdybym trafił na speca co "WSZYTKO WIE".
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Podbijam temat, bo zobaczyłem w ogłoszeniu cuś dziwnego.
Oto amerykański Forek:
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5518632
Z takim oto ekstrasem:
"Wersja XS Premium ( to co ja wyroznia to przedewszytkim wspaniale wyposazenie, tylne hamulce tarczowe, lepszy napęd 4X4 z bardziej ciernym dyfrem. Lepiej wyposażony jest tylko XT."
Podejrzewam, że sprzedawcy chodzi o to, że w ogóle jest tu wisko w tylnym dyfrze (jak w turbo), ale może jest coś, o czym nie wiem - np. wiskozy Forestera o różnej "gęstości miodu w słoiku" na przykład...?
Oto amerykański Forek:
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5518632
Z takim oto ekstrasem:
"Wersja XS Premium ( to co ja wyroznia to przedewszytkim wspaniale wyposazenie, tylne hamulce tarczowe, lepszy napęd 4X4 z bardziej ciernym dyfrem. Lepiej wyposażony jest tylko XT."
Podejrzewam, że sprzedawcy chodzi o to, że w ogóle jest tu wisko w tylnym dyfrze (jak w turbo), ale może jest coś, o czym nie wiem - np. wiskozy Forestera o różnej "gęstości miodu w słoiku" na przykład...?
Na to wygląda:WiS pisze: Podejrzewam, że sprzedawcy chodzi o to, że w ogóle jest tu wisko w tylnym dyfrze (jak w turbo)
http://www.cars101.com/subaru/forester/ ... r2003.html
2003 XS Forester adds over X model
rear axle limited slip differential (not avaIl on X)
- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 323 razy
- Polubione posty: 203 razy
ale dla pewności porządne stacje diagnostyczne widząc stałe 4x4 rezygnują z takich prób i nie ma kłopotu
Przed miesiącem byłem naszą "ośką" na corocznym przeglądzie technicznym.
Przy okazji popytałem o tę sprawę badania hamulców aut 4x4. Wiedzieli nawet
jaki rodzaj układu róznicowego jest w Subaru
Właściciel tej stacji powiedział mi, że niedawno zdobył miano "stacji okręgowej....".
Żeby osiągnąć taki status musiał min. zainwestować w urządzenie pozawalające na badanie
hamulców aut 4x4. Myślę, że nalezy szukać takich właśnie stacji i chyba jest ich coraz
więcej. Ta w której ja byłem miesci sie w kilkutysięcznym miasteczku (jeżdżę tam od lat), więc
w duzych miastach tym bardziej takie znajdziecie
- dzibi
- 2 gwiazdki
- Auto: Chrysler Grand Voyager 3.3
- Polubione posty: 0
Ojoj, tzn. że będę musiał w końcu badać hamulce na przeglądzie?piotruś pisze:(...) Myślę, że nalezy szukać takich właśnie stacji i chyba jest ich coraz więcej. (...)
A propos rozłączania, podobno niektóre wersje mają jakieś serwisowe rozłączenie poprzez wstawienie gdzieś bezpiecznika bodajże 15A...
savoir vivre szachisty:
Dżentelmen nie mówi "szachuje", tylko "ciszej panowie"
http://pl.youtube.com/watch?v=rs-jAImScms
Jak to jest z tą wiskozą ?
Jak kręcę jednym kołem z przodu to co się powinno dziać z tymi pozostałymi trzema ???
Podobnie jak kręcę jednym z tyłu ???
Jak kręcę jednym kołem z przodu to co się powinno dziać z tymi pozostałymi trzema ???
W żyłach benzyna,zamiast serca TURBINA.
- Danieldd48
- 2 gwiazdki
Jak nikt ci nie odpowie do weekendu, to ja to zrobię, bo będę gajowegoJacky X pisze: Jak kręcę jednym kołem z przodu to co się powinno dziać z tymi pozostałymi trzema ???
Sam jestem ciekaw jak to jest.
- dzibi
- 2 gwiazdki
- Auto: Chrysler Grand Voyager 3.3
Na forum z kropką jest to rozlegle opisane, powtarzane i opisane raz jeszczeJacky X pisze:Jak kręcę jednym kołem z przodu to co się powinno dziać z tymi pozostałymi trzema ???
Mimo to lektura i tak jest fajna, więc tam poczytaj...
savoir vivre szachisty:
- Danieldd48
- 2 gwiazdki
No i muszę zmartwić. nie tyle Was, czytających, co siebie. W tyle nie mam żadnej wiskozy, tylko otwarty dyfer. Mam Gajowego na klockach, bo maluję mu buty i zapaliłem, włączyłem 1-kę i co? Śmigaja wszystkie koła. Zatrzymałem przednie jedno - spox, leci dalej, drugie tak samo. Przedni dyfer otwarty. Nic nowego.Ale - zatrzymałem tylne lewe. i nic. pozostałe trzy sie kręcą. ponad minuta, nadal tak samo. Myślę sobie - może za mały opór. Włączyłem 3. zatrzymałem jedno tylne, i ...
dalej nic. pozostałe się kręcą, to nic. a trzymałem jednym palcem.
Czyli że co
Nie mam wiskozy na tyle.
Próbowałm zatrzyamać tył (ręcznym), ale się nie udało - zdusiło silnik. Czyli że co, mam na środku LSD
Już zgłupiałem.
dalej nic. pozostałe się kręcą, to nic. a trzymałem jednym palcem.
Czyli że co
Próbowałm zatrzyamać tył (ręcznym), ale się nie udało - zdusiło silnik. Czyli że co, mam na środku LSD
- Danieldd48
- 2 gwiazdki
Czyli że to tak działa, ale na tyle nic, w takim bądź razie, albo coś padnięte 
Masz centralną wiskozę, z tyłu otwarty dyfer, nic nie wskazuje żeby coś było padnięte.
- Danieldd48
- 2 gwiazdki
Czyli że: http://www.4forester.pl/historia-modelu.php ściemę wali. Byłem przekonany, że na tyle ma wiskozę (w sumie to dla tego kupiłem '98 a nie nowszy) Ale kanał. Trzeba było kupić jakiegoś starego patrola albo Niwę

Były wolnossące z wiskozą z tyłu, ale nie wszystkie. Dołożenie tam szpery to naprawdęnie jest problem, seryjna wiskoza jest taka że i tak prawie jakby jej nie było.
- Danieldd48
- 2 gwiazdki
to myślę że i tak więcej, niż trzymanie palcem szilki półośki.Azrael pisze: prawie jakby jej nie było.
Natomiast, czemu ktoś nie zmieni textu z http://www.4forester.pl/historia-modelu.php, chłam piszą: W 2000 roku przeprowadzono lifting Forestera. Największe zmiany widoczne są z przodu i z tyłu samochodu : zmieniono światła i delikatnie przestylizowano zderzaki. Modele wolnossące pozbawiono blokady wiskotycznej w tylnym dyferencjale (była dostępna jako płatna opcja).
Ale g...o. A myślałem, że na moją górkę wyjadę. A tak wszystko wisi na włosku.
Ktoś dostanie na pewno info i sprawdzi poprawność tekstu. Widocznie takie dane były dostępne w prasówkach Subaru.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 86 razy
- Polubione posty: 443 razy
Zaraz, ale sam cytujesz:
I z tego tekstu wynika, że WiSkoza z tyłu w wolnym ssaku była opcjonalna, tzn mogła być, ale nie musiała.Danieldd48 pisze:W 2000 roku przeprowadzono lifting Forestera. Największe zmiany widoczne są z przodu i z tyłu samochodu : zmieniono światła i delikatnie przestylizowano zderzaki. Modele wolnossące pozbawiono blokady wiskotycznej w tylnym dyferencjale (była dostępna jako płatna opcja). (kolorowanie jarmaj)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2008, o 23:11 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Danieldd48
- 2 gwiazdki
Wiesz, Azrael, jest to dość istotna informacja. Jest to sprawa niekap - prawnicza. Udowadniając, że na podstawie tego textu kupiłem auto wspomagające służbę zdrowia, czyli odwrotnie zagrazające, lub wydłużające dojazd do chorego (niż wg opisu) jest to podstawa do wytoczenia procesu
A zły jestem niemniej

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Danieldd48 pisze:jest to podstawa do wytoczenia procesu
Kolego, nic mi do tego, ale jak masz tu z jakimiś procesami wyjeżdzać, to może poszukaj sobie innego forum dla pieniaczy, co?
PS
Oczywiście zaraz po tym, jak już będziesz potrafił przeczytać jakiś tekst ze zrozumieniem.....
Kolego Danieldd48, jeżeli kupuje się samochód na podstawie tekstu znalezionego w sieci, nie weryfikując sprawy u producenta, a kwesta wiskozy jest dla tego zakupu tematem być albo nie być, to wybacz, ale pretensje możesz mieć tylko do siebie. Trzeba było samochód sprawdzic, dowiedzieć się w pewnym źródle (ASO, importer albo producent), a nie sugerować się tym że na stronie 4forester było napisane, że było to opcją.Danieldd48 pisze:Wiesz, Azrael, jest to dość istotna informacja. Jest to sprawa niekap - prawnicza. Udowadniając, że na podstawie tego textu kupiłem auto wspomagające służbę zdrowia, czyli odwrotnie zagrazające, lub wydłużające dojazd do chorego (niż wg opisu) jest to podstawa do wytoczenia procesuA wq.....y jestem niemniej
![]()
![]()
Zaś jeśli taką informację podał Ci sprzedający, a Ty na jej podstawie dokonałeś zakupu, masz prawo odstąpić od umowy. Ale z tego co wiem, na to masz jakiś określony czas, po którym odstąpić już się nie da (tego nie jestem pewna).
Ale przede wszystkim wrzuć na luz trochę
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
Ja bardzo przepraszam szanowne grono:Danieldd48 pisze:Wiesz, Azrael, jest to dość istotna informacja. Jest to sprawa niekap - prawnicza. Udowadniając, że na podstawie tego textu kupiłem auto wspomagające służbę zdrowia, czyli odwrotnie zagrazające, lub wydłużające dojazd do chorego (niż wg opisu) jest to podstawa do wytoczenia procesuA wq.....y jestem niemniej
![]()
![]()
Albo robisz sobie jaja kolego albo jesteś kompletnym baranem.

pomijając powody,sugerowanie że ktoś jest baranem (ktoś kto skozystał z emotki odpowiednio sugerującej podejście do sprawy) JEST CONAJMIENJ nieasertywne tylko o zwykłą chamówę się ocieraArti pisze: Albo robisz sobie jaja kolego albo jesteś kompletnym baranem.
mówiąc wprost nie nalezy mylić chamstwa z asertywnością
p.s. a żeby była pełna jasność, to ja nie uważam, że którykolwiek tutejszy forumowicz jest chamem, znajduję jednak ocierające sie o chamstwo a włąściwie chasmskie wypowiedzi ( kontekst , kontekst, kontekst)
- Danieldd48
- 2 gwiazdki
Witam,
Jeśli kogoś uraziłem wypowiedzią, to bardzo przepraszam. Trochę za bardzo się rozpędziłem - przyznaje
. Text o sądzie to też tylko daleko idąca abstrakcja
Kolego jarmaj, ja czytam dokładnie. Po 2000 r. zrobiono opcję, a ja mam 98, czyli że standard (chyba).
Sprzedający zapewniał mnie, a ASO potwierdziło, więc trochę zły mogę być. Na siebie także
Ale było minęło. Mimo krótkiego czasu urzytkowania już wiem, że następny pojazd to też Subaru będzie
Jeszcze raz przepraszam WSZYSTKICH.
Jeśli kogoś uraziłem wypowiedzią, to bardzo przepraszam. Trochę za bardzo się rozpędziłem - przyznaje
Kolego jarmaj, ja czytam dokładnie. Po 2000 r. zrobiono opcję, a ja mam 98, czyli że standard (chyba).
Sprzedający zapewniał mnie, a ASO potwierdziło, więc trochę zły mogę być. Na siebie także
Jeszcze raz przepraszam WSZYSTKICH.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
I po sprawieDanieldd48 pisze:Jeszcze raz przepraszam WSZYSTKICH.
Też sorki za ostrzejsze słowa.