Dziwny objaw nierównej pracy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
gregor23
0 gwiazdek
Auto: subaru outback
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dziwny objaw nierównej pracy

Post 25 mar 2018, o 14:22

Witam jak w temacie od kilku dni w aucie Subaru Outback 2,5 2004r występują dziwne objawy:
1. na biegu jałowym falują obroty
2. Na niskich obrotach podczas przyspieszania potrafi szarpnąć silnikiem
3. Podczas dojazdu do skrzyżowania lub postoju obroty lecą do zera po czym znowu falują
4. Na biegu jałowym podczas dodawania gazu wszystko ok do 3,5 tyś obrotów, później ok 4 tyś zaczyna przerywać i po chwili znowu ok.
Dzieje się tak zarówno na gazie i na benzynie.

Wymienione:
Kable , świece , cewka.

Na kompie wypadanie zapłonu 4 cyl :wall:
I teraz pytanie : czy mogą takie objawy powodować niewyregulowane zawory??? Czy może macie inny trop poszukiwań przyczyny w/w zachowań.

Poza tym objawy te występują przez kilka minut , po czym jest ok. i tak w kółko

Slawskip
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subaru Legacy MY07
Polubił: 12 razy
Polubione posty: 4 razy

Re: Dziwny objaw nierównej pracy

Post 25 mar 2018, o 14:50

Ja bym stawiał na zawory.

gregor23
0 gwiazdek

Post 25 mar 2018, o 16:01

A czy wg was jest możliwe że przy źle wyregulowanych zaworach objaw pojawia się tylko co jakiś czas? ( Dwa razy dziennie)

kAROL10
2 gwiazdki
Polubił: 1 raz

Post 25 mar 2018, o 20:54

gregor23 pisze:A czy wg was jest możliwe że przy źle wyregulowanych zaworach objaw pojawia się tylko co jakiś czas? ( Dwa razy dziennie)
Jeżeli ma to miejsce w czasie nagrzewania silnika to jak najbardziej możliwe. Ja zamiast wymieniać wszystko po kolei zdjąłbym dekiel zaworów i wsadził szczelinomierz pomiędzy popychacz a zawór i wszystko będzie jasne.

sasek94
2 gwiazdki
Auto: impreza

Post 25 mar 2018, o 21:52

Raczej przerywanie i wypadanie powinno mieć miejsce przy maksymalnie rozgrzanym silniku. Rozszerzalność cieplna materiałów spowoduje podparcie zaworów, na którym jest zbyt mały luz.
Jeżeli masz gaz, to podmień wtrysk, u mnie to było głównym problemem.

gregor23
0 gwiazdek

Post 26 mar 2018, o 08:33

Mam gaz jednak podczas trwania tych objawów dzieje się tak zarówno na benzynie jaki i na gazie

gregor23
0 gwiazdek

Post 26 mar 2018, o 22:11

a jak myślicie czy takie zachowanie może być po stronie uszkodzonego wtrysku?

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 27 mar 2018, o 02:51

gregor23 pisze:A czy wg was jest możliwe że przy źle wyregulowanych zaworach objaw pojawia się tylko co jakiś czas? ( Dwa razy dziennie)
Tak. Ten objaw pojawia się jak temperatura rośnie, ale nie jest maksymalna. To typowy objaw zaworów.
Jest ryzyko, musi być wybór.

gregor23
0 gwiazdek

Post 27 mar 2018, o 08:11

Dziękuje biorę się za robotę jak pomoże dam znać , a na zlocie przywiozę kilka 4 paków :-)

Lipton
1 gwiazdka
Auto: Subaru Legacy Outback, 2.5, 2000 rok, automat

Post 30 mar 2018, o 10:43

A co powiecie na dźwięk słyszalny pomiędzy pół minuty a dwoma/trzema minutami po odpaleniu po nocy samochodu - coś jakby bulgot z komory silnika, taki głuchy dźwięk jakby gdzieś w oddali coś nieregularnie dudniło, dźwięk jest ciężko słyszalny i bardzo niski, dudniący. Zawory ustawione, silnik po remoncie w zeszłym roku. Pierwsza zima na zewnątrz, wcześniej był garażowany. Mechanik twierdzi, że kilku właścicieli Outbacków II na to zwracało już uwagę i że to jest typowe dla tych boxerów przy niskich temperaturach, szczególnie jeżdżących na rzadkim oleju (w sensie książkowym - 5w40 mam wlany - zawsze taki wlewałem, więc i po remoncie silnika (sierpień ubiegłego roku) taki został). Mam pełne zaufanie do swojego mechanika, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże:)

gregor23
0 gwiazdek

Post 31 mar 2018, o 09:35

Obawy nierównej pracy usunięte . Po pierwsze jeden z zawodów siedział . Dwa samochód dostawał lewe powietrze na podciśnieniu. Dla wszystkich Subarumaniaków Wesołych Swiat

ODPOWIEDZ