Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
oz
2 gwiazdki
Auto: STI 2.5
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 6 lis 2008, o 18:51

zaraz zaczną płakać w tv, że znowu osłabia się złotówka
to bardzo dobrze, to najlepsze co może nam się teraz przytrafić
żadne "interwencje" nie są wskazane, do fair value na głównych walutach jest jeszcze dużo miejsca, ok. 15-20%, nie przypuszczam aby było możliwe dużo większe procentowe osłabienie

zapraszam na 1/4 mili http://www.sss.org.pl i drift http://www.sdc.org.pl

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 6 lis 2008, o 19:06

hogi, kupować :mrgreen: ;-) :giggle: ?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 6 lis 2008, o 20:22

Chloru, kupować i sprzedawać. Tylko pamiętaj kupować tanio, a sprzedawać drogo. Nie odwrotnie bo wtopisz. :cofee:
czarne jest piękne...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 6 lis 2008, o 20:43

A ja wcale nie chcę zarabiac na walucie , myślę bardziej o dywersyfikacji swoich interesów , by się uniezależnić od skoków walutowych 8-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 6 lis 2008, o 21:51

Piter 35 pisze:jak to będzie w najbliższym czasie bo nie wiem w co inwestować 8-)
W kaczki, mój synu. W kaczki.
:mrgreen:

Link: http://pl.youtube.com/watch?v=RuEBF55Gl48

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 6 lis 2008, o 22:12

Piter 35 pisze: myślę bardziej o dywersyfikacji swoich interesów , by się uniezależnić od skoków
Wybory do europarlamentu za pasem. Szczerze polecam - kupa kasy, spory prestiż, zero odpowiedzialności za cokolwiek...
A języki jakieś znasz, więc dla każdej partii jesteś pożądany kandydat :evilgrin:
O, bajdełej, to jest też rada dla Devlina - żeby się przestał męczyć jak ten głupi. Praca jest dla frajerów, geszefty też. 8-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 6 lis 2008, o 22:21

WiS, ale chyba trzeba podbijac kartę zegarową?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2008, o 22:23

Czasami.

Ale jesli jest to de facto JEDYNY obowiązek - to chyba da się jakoś przeżyć, nie? ;-)

Poza tym niektórzy deputowani wykazują się inwencją 8-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 lis 2008, o 22:26

A nie trzeba czasme pisać przemówień i mówić publicznie i chodzić w garniturach?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2008, o 22:33

Pisać to umie co dziesiąty z nich. Od tego są doradcy, asystenci...

Oświadczenia publiczne - jak się nie ma parcia na szkło, wcale nieobowiązkowe, a w dużych klubach wcale niełatwo się dopchać do dobrej okazji.

Garnitur - tu jest gorzej, ale zawsze można sobie wylansować nowy styl. Np. latać w galabiji, na znak solidarności z imigrantami, jak się jest z eurosocjalistów; na golasa i ekologicznie (Zieloni); w sukience damskiej (liberałowie) lub duchownej (ultraprawica), względnie w stroju ludowym, jak się jest z partii nacjonalistycznej lub chociaż chadeckiej...

W dobie kultury obrazkowej - taki lans to pewniejszy sposób na karierę niż mądre przemówienia.
Będziesz znany, to cię wybiorą drugi raz. A jak cię nie wybiorą, to jeszcze lepiej - zlecisz napisanie pamiętników pt. "Jak padłem ofiarą przesądów i nietolerancji" (dużo obrazków, duża czcionka, parę plotek), i kolejny milion wpadnie...

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 lis 2008, o 22:39

WiS a Ty czemu nie w euroarlamencie? Przecież języki znasz i tak dalej?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2008, o 22:48

Przerażają mnie wielkie budynki.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 lis 2008, o 22:50

... i Belgia za płaska.... :giggle:
Dolce far niente ;-)

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru

Post 6 lis 2008, o 23:06

To wracamy do poprzedniej melodi - giełda zgodnie z przepowiedniami odreagowala 30% a teraz na dół - czy zjedzie niżej niż była? Ja myśle, że tak. Stany dziś lecą 5%, ropa też 5% łapiąc dołek (teraz 57 USD za barłkę) - jeśli PLN jakoś drastycznie nie straci to wkrótce benzyna poniżej 4 zł bedzie na każdej stacji. W Europie hurtowo pobniżali stopy co w połączeniu ze spadkami wspiera dolara - jeśli znowu dojdzie w okolice 1,24 za euro to sobie złotóweczka straci nieco na wartości.
Piter 35 - jeśli myślisz tylko o zabezpieczeniu "swoich interesów" to kupuj walutę po cenie jaka Cię satysfakcjonuje i zapewnia opłacalnośc zamysłu, ja kupowałem teraz jak spadało poniżej 3,55 a jeszcze bardziej jak poniżej 3,50. Jak spadnie niżej to wtedy płacąc za towar zarabiam mniej niż przy normalnym kursie wymiany - ale jak wzrośnie daje mi to zabezpieczenie opłacalności w handlu i czas na przemyślenie co dalej z tym robić. Staram sie mieć zawsze zabezpieczenie na minimum 3 miesiące do przodu. A przy okazji zawsze można trochę sprzedać z tego zapasu i potem trochę odkupić - takie dodatkowe dochody :cofee: . Wczoraj przecwaniakowałem, kurs spadł do 3,48 a ja zamiast kupować czekałem aż zejdzie nieco niżej - no i odbiło szybciutko i już było po ptakach, niemniej patrząc dziś to należało kupować wczoraj nawet po 3,53 - bo dziś znacznie drożej. Pewnie będzie taka huśtawka przez dłuższy czas.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 7 lis 2008, o 07:42

Michal B pisze: wkrótce benzyna poniżej 4 zł bedzie na każdej stacji
W środę na Orlenie koło Malborka płaciłem 3,93 za Pb 95, wczoraj w Warszawie 3,75 (Carrefour).
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru

Post 7 lis 2008, o 09:54

Gal pisze:
Michal B pisze: wkrótce benzyna poniżej 4 zł bedzie na każdej stacji
W środę na Orlenie koło Malborka płaciłem 3,93 za Pb 95, wczoraj w Warszawie 3,75 (Carrefour).
To jest tzw jasna strona czarnej dupy :evilgrin:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 7 lis 2008, o 20:03

WiS pisze: Wybory do europarlamentu za pasem. Szczerze polecam - kupa kasy, spory prestiż, zero odpowiedzialności za cokolwiek...
A języki jakieś znasz, więc dla każdej partii jesteś pożądany kandydat
O, bajdełej, to jest też rada dla Devlina - żeby się przestał męczyć jak ten głupi. Praca jest dla frajerów, geszefty też
Wis dzięki :giggle: ale jestem za utrzciwy i do tego jeszcze nie nawidzę komunistów :x

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 10 lis 2008, o 01:19

.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 12 lis 2008, o 20:54

Cieszymy się z taniej benzyny. Ale nikt nie bierze pod uwagę że ropa na rynku jest tańsza o ponad połowę niż miesiąc temu. Baryłka kosztowała już 130 dolarów. Dzisiejsza cena 58 dolarów. Kurcze, czemu benzyna nie kosztuje 3zł?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 12 lis 2008, o 22:05

Konto usunięte pisze: Kurcze, czemu benzyna nie kosztuje 3zł?
Złotówka słabsza?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 lis 2008, o 22:13

Konto usunięte pisze: Kurcze, czemu benzyna nie kosztuje 3zł?
Poczekaj, aż Płock, Gdańsk, Jedlicze bilanse pokażą, to się dowiesz... :-p
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lis 2008, o 22:19

Konto usunięte pisze: Cieszymy się z taniej benzyny. Ale nikt nie bierze pod uwagę że ropa na rynku jest tańsza o ponad połowę niż miesiąc temu.
Tania benzyna to miły bonus, najmilsze jest wyobrażanie sobie, jak mój ulubiony pułkownik FSB, Władimir Władimirowicz P., siedzi w gabinecie i robi tak: :wall:

:mrgreen:

oz
2 gwiazdki
Auto: STI 2.5

Post 12 lis 2008, o 22:29

owszem, to nie jest powód tego, że benzyna nie kosztuje 3 pln a nie kosztuje dlatego, że:
a) na rynku jest absolutny monopol
b) monopoliści w stylu pkn i lotos walą Was/Nas na różnicach kursowych bo ZAWSZE płaci za nie klient gdyż patrz punkt a)
c) upaństwowieni monopoliści (w tym również pkn) też mają niekiedy "ciepło" bo kupili na termin forward kupę drogiej ropy i muszą ją komuś spylić po w miarę uśrednionych cenach czyli ZAWSZE droższych od bieżących, trzeba bowiem pamiętać, że pracują tam tacy sami specjaliści tj. "analitycy" rynku :lol: jak na nyse, gpw itd.
d) benzyna kosztuje 1-1,5 pln, reszta to PODATKI (m.in. akcyza i vat) :lol: wcześniej już pisałem o konkurencyjności i wpływie teorii Keynesa na idiotyzmy, które wyprawiają rządy robiąc z obywateli niewolników, nie ma sensu się powtarzać ;-(
e) jeżeli komuś będzie się chciało dokładnie przeanalizować relację między kursem USD/PLN a ceną ropy to ... niech tego nie robi, po co mieć jeden powód więcej do psucia sobie dobrego humoru
f) nawet gdyby kurs dolca był 2 pln (a przez wiele lat nie będzie) to z powodów w/w zawsze będziemy płacić proporcjonalnie więcej niż powinniśmy

to z grubsza tyle :) dopóki na rynku nie będzie prawdziwej konkurencji i normalnego kapitalizmu zawsze będziemy pukani w d..., pomyślcie o tym podczas każdego tankowania, będziecie odwiedzać stacje rzadziej 8-)

problem cen paliw to tylko jeden z setek strukturalnych "klimatów", dzięki którym żyjemy w krainie mlekiem i leninem płynącej

PS. jak macie jakieś rzeczy do kupowania za granicą to warto robić wszystko przez angielskiego funta, tam będzie najtaniej przez najbliższe lata (dopiero wkraczają we właściwą recesję), no chyba, że bardzo szybko wejdziemy do eurostrefy, to byłby dość czadowy pomysł, który wydłuży nam wtopę o kilka lat, mam nadzieję, że nie dojdzie do tego przed 2015-18
zapraszam na 1/4 mili http://www.sss.org.pl i drift http://www.sdc.org.pl

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 13 lis 2008, o 12:31

WiS pisze: Tania benzyna to miły bonus, najmilsze jest wyobrażanie sobie, jak mój ulubiony pułkownik FSB, Władimir Władimirowicz P., siedzi w gabinecie i robi tak: :wall:
A dodatkowo budowa bałtyckiej rury z każdym newsem jest droższa, ja bym ich teraz namawiał żeby zainwestowali w jakieś 20 nitek tak na zapas :-p
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 13 lis 2008, o 16:06

Tak się zastanawiam kiedy, wedle waszych prognoz, kurs CHF osiągnie poziom, przy którym korzystne byłoby dokonanie spłaty sporej kwoty kredytu zaciągniętego w CHF (zakładając konieczność wymiany posiadanych biletów NBP na CHF) :roll:

ODPOWIEDZ