Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Ywone
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: Sosnowiec
Auto: Justy 1,2 by Keke Rosberg Limited Edition
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 paź 2008, o 21:12

z pozdrowieniami dla Doxa,

mięsko na kapuście
schab, karczek, żeberka lub inne mięcho
kapusta kiszona ok. 1,5 kg
śmietana
sól, pieprz lub inne przyprawy według uznania

mięso lekko rozbić ( schab, karczek )przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i upiec na patelni w dużej ilości tłuszczu
kapustę pokroić, obgotować z liściem laurowym i zielem angielskim ;-) odcedzić
wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu kapuchy ułożyć mięso i zalać to pozostałym tłuszczem ze smażenia
piec w piekarniku ok. 1 godz. ( w zależności od mięsa )
pod koniec pieczenia zalać wszystko zahartowaną śmietaną ( coby nie zrobił się z niej serek )i piec ok 20 min.
najlepsza śmietana to rama cremefine do gotowania

życzę smacznego



gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 paź 2008, o 01:17

Ywone pisze:najlepsza śmietana to rama cremefine do gotowania

Blagam...


g.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 paź 2008, o 09:36

Popieram grubego - co to za śmietana????

Ywone
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: Sosnowiec
Auto: Justy 1,2 by Keke Rosberg Limited Edition
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 paź 2008, o 20:43

Ywone pisze: rama cremefine

to mix roślinny oczywiście, ale w tym daniu sprawdza się znakomicie :->
śmietana nawet "zahartowana" w połączeniu z kapustą bardzo często się waży, powstaje tak zwany serek i wygląda mało apetycznie

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 22 paź 2008, o 23:43

Ywone pisze:
Ywone pisze: rama cremefine

to mix roślinny oczywiście, ale w tym daniu sprawdza się znakomicie :->
śmietana nawet "zahartowana" w połączeniu z kapustą bardzo często się waży, powstaje tak zwany serek i wygląda mało apetycznie
Co to znaczy "bardzo często się waży " ??????? Kucharz do d..y i tyle :-d
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Warszawa
Auto: Kona Stinky
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 paź 2008, o 01:09

Ywone, dolej śmietany jak kapusta jest schłodzona, czasami nie wystarczy zahartować.
Ja tak robię np. żurek, schładzam go, potem dolewam śmietany i znowu podgrzewam do zagotowania.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 lis 2008, o 21:54

Doxa!
Zżarliśmy to, co przywieźliśmy... :oops:
No, nie wszystko.... :razz:

P Y C H O T A !!!!!!!!!!!
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2008, o 00:00

FUX pisze:Doxa!
Zżarliśmy to, co przywieźliśmy... :oops:
No, nie wszystko.... :razz:

P Y C H O T A !!!!!!!!!!!
A co przywieźliście dobrego jak można zapytać ???????
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2008, o 11:23

Coś, co nosi dzwonek na szyi... ;-)
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2008, o 13:45

Pychota oj pychota.... :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2008, o 13:47

FUX pisze:Coś, co nosi dzwonek na szyi... ;-)
Jak przyrządzaliście biedne zwierzątko ?????? :lol
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2008, o 15:39

Te kawałki mięsa okrasiliśmy czosnkiem, solą, pieprzem na godzinę; później obtoczone zostało w mące i na patelnię z liściem laurowym i zielem angielskim.
poza tym postudiuj wątek niniejszy...
Warto.
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 lis 2008, o 16:27

Młodziutkie musiałobyć jak tylko godzinka bejcowania wystarczyła....
warto dodać (do waszego przepisu ) do takiego mięsa pomidory i poddusić chwilkę...
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 lis 2008, o 04:46

FUX pisze:Coś, co nosi dzwonek na szyi... ;-)
morderca! ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 lis 2008, o 16:02

FUX pisze: Coś, co nosi dzwonek na szyi...

Elektryczny? :-d

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 lis 2008, o 12:44

FUX pisze:Doxa!
Zżarliśmy to, co przywieźliśmy... :oops:
No, nie wszystko.... :razz:

P Y C H O T A !!!!!!!!!!!
Bardzo się cieszę, że smakowało. Na zdrowie :thumb: .
Kruszyn pisze:Młodziutkie musiałobyć jak tylko godzinka bejcowania wystarczyła....
warto dodać (do waszego przepisu ) do takiego mięsa pomidory i poddusić chwilkę...
Młodziutkie, a jakże. Ale takie już wyrośnięte ;-) .
Ja już się troszkę nauczyłam, najbardziej smakuje mi pieczeń z dużą ilością czosnku i rozmarynu, ale takiego z krzaczka, nie z torebki. Albo w jarzynach, pychotka.
Przepis Ywone na żeberka w kapuście też wyśmienity! Za to z vikingiem jedliśmy w karczmie baraninę w sosie miętowym, bardzo smaczne. Ciekawe, jak się ten sos robi :?: Wystarczy dosypać mięty? Ma ktoś sprawdzony przepis?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 18 lis 2008, o 23:56

Info dla Fuxa (i nie tylko ;-))

Rumem można zalewać nie tylko rodzynki, ale także suszoną żurawinę. Pyyyycha :evilgrin: Już po trzech dniach :thumb:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 lis 2008, o 00:36

Doxa pisze: Za to z vikingiem jedliśmy w karczmie baraninę w sosie miętowym, bardzo smaczne. Ciekawe, jak się ten sos robi :?: Wystarczy dosypać mięty? Ma ktoś sprawdzony przepis
W krajach anglosaskich tradycyjnym sosem podawanym do pieczonej baraniny jest sos miętowy.
Robi sie go bardzo prosto tylko koniecznie trzeba mieć świeże liście mięty,
Jeśli już mamy te listki mięty siekamy je drobno i zalewamy zalewa podobna jak do mizerii. (Tzn. ocet cukier woda w proporcjach odpowiadających osobistym gustom smakowym. Powinno być dobrze kwaśno-słodkie.)
Ilość zalewy, taka żeby pokrywała listki. Robimy ten sos na co najmniej godzinę przed jedzeniem żeby listki się zmacerowały.
Używa się tego sosu jako dodatek do gorącej pieczeni w ilościach takich jak chrzanu czy musztardy. Nie jest to wiec sos do polewania a raczej dodatek do mięsa i naprawdę bardzo dobrze smakuje z pieczonym udźcem jagnięcym.
W niektórych krajach można ten sos kupić w słoikach, ale nie radze bo naprawdę dobry jest tylko świeży robiony w domu.

Najpopularniejsze sosy miętowe:

• 3 łyżki posiekanej mięty
• 1 jogurt naturalny 400 g
• 1 łyżka mocnej oliwy
• 1 mały ogórek
• 2 łyżki posiekanej dymki
• sól
• pieprz
• kumin.
Jogurtowy sos miętowy - sposób przygotowania
Ogórek utrzeć, posolić, odstawić. Pozostałe składniki wymieszać, dodać odciśnięty ogórek, doprawić, wstawić do lodówki. Podawać do smażonych kotlecików z kalarepki, pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw, szczególnie buraków.


Składniki
• 2 łyżeczki cukru
• 5 łyżeczek białego octu winnego
• posiekana mięta
• ok. 100 ml wody
Opis przygotowania
W małej ilości wrzątku rozpuścić cukier, dodać ocet i miętę. Sos powinien być gęsty. Odstawić na godzinę. Podawać do jagnięciny, mięs z grilla. Można wzbogacić sos dodatkiem oliwy, chilli, czosnku.

Myślę że ten najlepszy
Składniki
• 6 łyżek posiekanych świeżych listków mięty
• 3 łyżki soku z cytryny
• 15 dag jabłek
• sól
Opis przygotowania
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondelka, wlać 1/2 szkl wrzącej wody, rozgotować, przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z miętą i sokiem cytrynowym. Przyprawić do smaku solą. ostudzić, oziębic w lodówce. Podawać jako dodatek do potraw z baraniny i mięsa jagnięcego oraz do pieczeni wołowej. Można przechowywac 2 dni.

• 3 garstki listków świeżej mięty
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka cukru
• sól
• sok z cytryny lub ocet.
Sposób przygotowania:
Listki mięty umyć, osączyć, drobno posiekać. Wodę zagotować z cukrem, do wrzątku włożyć miętę, zamieszać gdy zawrze, odstawić i ostudzić. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Podawać do pieczeni baraniej lub wołowej.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 lis 2008, o 00:48

Kruszyn, piękne dzięki. Wydają się być jeszcze lepsze, niż ten który próbowaliśmy. Ten nasz, to był zwykły sos pieczeniowy o smaku miętowym.
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 lis 2008, o 01:24

Nie ma za co dziękować :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lis 2008, o 21:39

Kupiłem dzisiaj kamionkowy gar, aby zapeklować po staremu szynki na swięta.
Świta mi, że solanke robi się w proporcji 2kg soli:100l wody...
Mylę się, czy nie...
internet podaje ilości kilkakrotnie :o wieksze...
Ma ktos jakies sprawdzone receptury?
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lis 2008, o 22:26

Doxa pisze:Kruszyn, piękne dzięki. Wydają się być jeszcze lepsze, niż ten który próbowaliśmy. Ten nasz, to był zwykły sos pieczeniowy o smaku miętowym.
Prawdę mówiąc, to taki "zwykły sos pieczeniowy o smaku mięty" to właśnie jest standard anglosaski. Robi się go na bazie świeżej mięty, bulionu, "smaku" z pieczeni i odrobiny mąki kukurydzianej/ziemniaczanej jako zagęszczacza.
Druga wersja sosu miętowego jaką ja znam to świeża mięta + ocet winny/jabłkowy/jęczmienny albo sok z cytryny + cukier + woda. To jest bardziej przyprawa niż sos - stosuje się to jak sos sojowy, Tabasco czy sos rybny.

Mięta jest w ogóle ciekawym smakiem w połączeniu z mięsem - kiedyś, dla jaj, spróbowałem zrobić pstrągi tęczowe z miętą i to danie stało się u nas standardem - pstrąg tęczowy (różowe mięso, najlepiej samiczka), wypatroszony i natarty od wewnątrz solą i pieprzem, jest faszerowny dwoma-trzema kawałeczkami masła i kilkoma listkami świeżej mięty, a następnie szczelnie zawinięty w folię aluminiową. Piecze się na ruszcie albo w piekarniku (bez różnicy).
W efekcie otrzymuje się aromatyczne i soczyste filety z pstrąga - nie ma porównania z pstrągiem potokowym - pieczonym, smażonym czy w śmietanie.

Warto spróbować.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lis 2008, o 22:57

Gal pisze: najlepiej samiczka

Dżizas, a skąd poznać, że to samiczka jest ? :?


P.S. w Sobotę robię zupkę. Coś czuję, że zjem ją sam :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: z puszcz odwiecznych, z krain mrocznych...
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lis 2008, o 23:16

LouCyphre pisze: Dżizas, a skąd poznać, że to samiczka jest ?

Poczęstuj ją mentosem. Jak Ci odmówi - samica! :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 lis 2008, o 23:18

LouCyphre pisze: Dżizas, a skąd poznać, że to samiczka jest ? :?
Po żuchwie.
A jak się nie da, to wypatroszyć i sprawdzić:
- samiec - mlecz
- samica - ikra (kawior, w/g niektórych samiczek homoidalnych)
Samice są smaczniejsze.

Najlepsze pstrągi tęczowe są z hodowli w Kleszczewie Wielkim w bliskości słynnych Trąbek Wielkich (kaszubskie nazwy miejscowości są rozbrajające).
Stwierdzam to (akurat) z przekonaniem bliskim pewności.
Tak jest i koniec.

Kupuję tam pstrągi od dwudziestu lat. Wiele razy próbowałem znaleźć pstrągi o podobnym smaku ale łatwiej dostępne.
Łatwiej dostępne były, ale o podobnym smaku brak.
Nie mam pojęcia od czego to zależy.
LouCyphre pisze:

P.S. w Sobotę robię zupkę. Coś czuję, że zjem ją sam :mrgreen:
Zrób wersję soft dla normalnych, a potem dodaj do swojej porcji pół paczki pasty (ale musisz to zrobić w garnku).
Wszyscy będą happy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ODPOWIEDZ