Doxa pisze:
Za to z vikingiem jedliśmy w karczmie baraninę w sosie miętowym, bardzo smaczne. Ciekawe, jak się ten sos robi

Wystarczy dosypać mięty? Ma ktoś sprawdzony przepis
W krajach anglosaskich tradycyjnym sosem podawanym do pieczonej baraniny jest sos miętowy.
Robi sie go bardzo prosto tylko koniecznie trzeba mieć świeże liście mięty,
Jeśli już mamy te listki mięty siekamy je drobno i zalewamy zalewa podobna jak do mizerii. (Tzn. ocet cukier woda w proporcjach odpowiadających osobistym gustom smakowym. Powinno być dobrze kwaśno-słodkie.)
Ilość zalewy, taka żeby pokrywała listki. Robimy ten sos na co najmniej godzinę przed jedzeniem żeby listki się zmacerowały.
Używa się tego sosu jako dodatek do gorącej pieczeni w ilościach takich jak chrzanu czy musztardy. Nie jest to wiec sos do polewania a raczej dodatek do mięsa i naprawdę bardzo dobrze smakuje z pieczonym udźcem jagnięcym.
W niektórych krajach można ten sos kupić w słoikach, ale nie radze bo naprawdę dobry jest tylko świeży robiony w domu.
Najpopularniejsze sosy miętowe:
• 3 łyżki posiekanej mięty
• 1 jogurt naturalny 400 g
• 1 łyżka mocnej oliwy
• 1 mały ogórek
• 2 łyżki posiekanej dymki
• sól
• pieprz
• kumin.
Jogurtowy sos miętowy - sposób przygotowania
Ogórek utrzeć, posolić, odstawić. Pozostałe składniki wymieszać, dodać odciśnięty ogórek, doprawić, wstawić do lodówki. Podawać do smażonych kotlecików z kalarepki, pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw, szczególnie buraków.
Składniki
• 2 łyżeczki cukru
• 5 łyżeczek białego octu winnego
• posiekana mięta
• ok. 100 ml wody
Opis przygotowania
W małej ilości wrzątku rozpuścić cukier, dodać ocet i miętę. Sos powinien być gęsty. Odstawić na godzinę. Podawać do jagnięciny, mięs z grilla. Można wzbogacić sos dodatkiem oliwy, chilli, czosnku.
Myślę że ten najlepszy
Składniki
• 6 łyżek posiekanych świeżych listków mięty
• 3 łyżki soku z cytryny
• 15 dag jabłek
• sól
Opis przygotowania
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondelka, wlać 1/2 szkl wrzącej wody, rozgotować, przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z miętą i sokiem cytrynowym. Przyprawić do smaku solą. ostudzić, oziębic w lodówce. Podawać jako dodatek do potraw z baraniny i mięsa jagnięcego oraz do pieczeni wołowej. Można przechowywac 2 dni.
• 3 garstki listków świeżej mięty
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka cukru
• sól
• sok z cytryny lub ocet.
Sposób przygotowania:
Listki mięty umyć, osączyć, drobno posiekać. Wodę zagotować z cukrem, do wrzątku włożyć miętę, zamieszać gdy zawrze, odstawić i ostudzić. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i solą. Podawać do pieczeni baraniej lub wołowej.