Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 9 gru 2008, o 09:30

Światowe ocieplenie klimatu dla Polski i Europy może skończyć się kolejną epoką lodowcową - twierdzą naukowcy śledzący od lat zmiany klimatyczne na północnym Atlantyku. Ich zdaniem, zmiana klimatu może być bardzo gwałtowna - przestrzega "Dziennik".

W jednym tygodniu jesteśmy straszeni wizjami pustyni od Baltyku po Tatry, w następnym Dziennik przestrzega i między wierszami pisze, że warto zaopatrzyc się w ciepłą odzież.
A wszystko w imię newsa.
Jeżeli chcą być rzeczowi, nie tylko Dziennik, to niech media przedstawiają ZAWSZE oba bieguny problemu, a nie tylko im wygodny...
Sądzę, że teraz na tym aspekcie pojadą pozostałe media pisane, tv, net, radio, o naszym forum nie wspominając... :giggle:

Reasumując. Niech się naukowcy zdecydują, czy mam kupować klimatyzator, czy wiecej drewna do kozy i cieplejsze kurtki i buty...

Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 9 gru 2008, o 10:43

remek pisze: a pasek chcesz? :mrgreen:
I posiadanie benzyny będzie karalne! :evilgrin:

Dawaj! :mrgreen:
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 11:13

Fux, byl tu link do artukulu o oziebieniu jakis czas temu? Przeczytaj dokladnie a zrozumiesz o co chodzi.
Ja to jestem za tym, zeby bylo jednak ocieplenie a nie oziebienie, pomimo ze araz kilku co zwaszych kolegow powie, ze chca smigac po bialym. jak jest ocieplenie, to i samochod mam cieply i rachunki za gaz mniejsze i ubran musze mniej kupowac.
Martwi tylko ze moze sniegu na narty byc za malo, ale wysoko w gorach jednakowoz jest i bedzie.
No zreszta lepiej chyba zyc kiedy latem jest 30, niz pod skorupa lodu jesliby sie lodowiec napatoczyl.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 11:36

Arno pisze: Fux, byl tu link do artukulu o oziebieniu jakis czas temu? Przeczytaj dokladnie a zrozumiesz o co chodzi.
Czytałem.
I sie powtórzę, że pismaki ganiaja za sensacją tylko tak jakoś wybiorczo...
Rzetelności mało, tak jakoś po łebkach. :-(
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 11:43

FUX - no ja cie serdecznie przepraszam. No naprawde. A powiedz mi kim jest taki, jak piszesz, pismak?
Czy on jest specem od energii atomowej, kiedy pisze o elektrowni jadrowej?
Czy on jest specem od budowania autostrad kiedy pisze o zepsutej autostradzie?
czy on jest specem od przekretow w systemach bankowcyh kiedy pisze o kryzysie?
Nie. On nie wie nic. Wie tylko to, co mu powiedza eksperci i podpasowuje to do swojej tezy, bo ta jest najwazniejsza. MEDIA sa najwazniejsze. One sie karmia same soba.
Zobacz jak wyglada przecietny wywia. Ma idiotka osiem pytan. Pani odpowiada. Nastepne pytanie nie ma zwiazku z odpowiedzia poprzednia, nie ma ciaglosci, ale Paniusia z TV ma liste pytan, ktora sobie w domu zrobila i musi je wszystki przeczytac. zreszta odpowiedz jej nie interesuje.
ONA jest wazna. SHOW must go kurwa on.
Media wiadomo maja sprzedac informacje, takie zadanie postawil wlasciciel stacji, gazety... jedni robia to tak jak fakt, inni tak jak TVN, inni tak jak Wprost. Maja swoje nisze odbiorcow i do nich dostosowuja swoja zawartosc.
RZYGAC SIE CHCE
Zobacz program TERAZ MY. To jest m=wedlug mnie najbardziej typowy przyklad programu, ktory ma za zadanie udowodnic tezy postawione przez 2.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 9 gru 2008, o 11:56

Arno pisze: On nie wie nic.
Mój ojciec kiedyś pływał. Na statek przyszła panienka z gazety lokalnej, z miasta, a jakże, portowego. No to ją oprowadził po statku, pokazał "tu koło sterowe, a tam zbiorniki na słodką wodę" itd.
A że był to czas nagonki na marynarzy i inne szumowiny więc zamówienie było na artykuł pryncypialny i chłostający. No to dziewczę napisało, że tym marynarzom się we łbach poprzewracało, bo już zwykłej wody pić nie chcą, tylko muszą mieć słodką...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 11:57

Arno,
Szkoda, ze nie ma emotkiona z czlowiekiem leżącym na plecach i kwiczącym ze śmiechu :-d .
Twoj post mnie rozwalił.
SAMO GĘSTE NASZEJ MEDIALNEJ RZECZYWISTOŚCI.
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 9 gru 2008, o 13:09

FUX pisze: Niech się naukowcy zdecydują, czy mam kupować klimatyzator, czy wiecej drewna do kozy
Naukowcy są od wątpienia. Dziennikarze od przedstawiania ich wątpliwości. Od decyzji to jesteś Ty sam, niestety.
FUX pisze: pismaki ganiaja za sensacją tylko
Arno pisze: Media wiadomo maja sprzedac informacje, takie zadanie postawil wlasciciel stacji, gazety... (...)RZYGAC SIE CHCE
Nie ma przymusu, aby słuchać/czytać/oglądać. Zawsze można sięgnąć bezpośrednio do recenzowanych, punktowanych periodyków naukowych z listy filadelfijskiej... :whistle:
Gal pisze: dziewczę napisało, że tym marynarzom się we łbach poprzewracało, bo już zwykłej wody pić nie chcą, tylko muszą mieć słodką...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nie bronię dziennikarzy, acz do pewnej solidarności zawodowej się wciąż poczuwam. Często-gęsto jest źle w branży (z przyczyn, o których by dużo gadać). Vide - historyjka Gala.
Ale w tym konkretnym przypadku, tego zanikającego Golfstromu mianowicie, to się panowie czepiliście rzeczy zupełnie niewinnej.
Dziennik poinformował o prawdopodobnej hipotezie naukowej, która jest w trakcie weryfikacji przez zespół poważnych badaczy:
http://www.dziennik.pl/zielony-dziennik ... zenie.html

Językiem barwnym i potocznym, ale IMO taka jego rola. Taniej sensacji w tym nie dostrzegam. W nadtytule jest słowo "może". W tytule, gdybym ja był redaktorem wydania - byłby znak zapytania. I tyle. Ale gdy ktoś ze zrozumieniem przeczyta tekst, a nie tylko sam tytuł, będzie wiedział, co i jak.

Czy gazeta powinna od razu obok zamieścić wyniki badań innych naukowców, dla kontrastu? Ilu? Jednego? Trzech? Wszystkich...?
Czasem się takie raporty robi - ale nie ma technicznej możliwości, aby robić to za każdym razem! Litości...
News jest news, ma swoje prawa - a problem pojawia się wtedy, kiedy się od gazety codzinnej oczekuje czegoś, do czego nie została stworzona.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 13:59

WiS pisze: Nie bronię dziennikarzy, acz do pewnej solidarności zawodowej się wciąż poczuwam.
Zgoda.
z jednym ale...
Niech kryterium nie będzie tylko ładna buzia i syn nie wiadomo kogo...
O wysłuchaniu odpowiedzi na zadane pytanie, Arno to wytknął, nie wspominając.
Następne z reguły jest oderwane od rzeczywistości i nijak się ma do usłyszanej wypowiedzi, choć aż się prosi, aby temat pociągnąć.
WiS pisze: Nie ma przymusu, aby słuchać/czytać/oglądać.
Prawda. Lecz jeżeli tego słucham, ogladam, czytam, to niech sie to odbywa na jakims poziomie...
Chcę obejrzeć rano prognoze pogody, a nie Jareczka przekomarzającego sie z Dorotką czy inną Panną na temat zawartości jej dekoltu, skąd inąd baaardzo apetycznego :cofee: .

;-)
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 9 gru 2008, o 15:39

FUX pisze: O wysłuchaniu odpowiedzi na zadane pytanie, Arno to wytknął, nie wspominając.
Też mnie to czasem wkurza, ale czasem rozumiem. Gdy sytuacja "newsowa" jest taka, że wypada pogadać z klientem o np. trzech ważnych kwestiach, czas na rozmowę jest wyznaczony, np. 7.22, nie mniej ani więcej - i wiesz, że automatyczny realizator co do sekundy wrzuci reklamę, a gość przy pierwszym z trzech tematów brnie w piętrowe dygresje, nawet fajne i ciekawe, ale wyprowadzające rozmowę w maliny - nie masz szans.
Wtedy musisz wejść mu w oddech i zadać pytanie o co innego.
FUX pisze: Niech kryterium nie będzie tylko ładna buzia i syn nie wiadomo kogo...
Co do nepotyzmu - zgoda (acz z punktu widzenia stosunkowo słabej redakcji lub wydawnictwa, na koncesjonowanym przez polityków rynku, spróbuj odmówić...)
Co do ładnej buzi - telewizje robią to, co się opłaca. A że ładna buzia przyciąga, prawdopodobnie, więcej widzów - niż ktoś mówiący do rzeczy...
Popyt - podaż.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 9 gru 2008, o 15:43

Brrr, jak czytam takie artykuły o tym zimnie to od razu mam myśli ucieczkowe. Ile może kosztować działka w Toskani ? 8-)
pozdrawiam
Grzegorz

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 9 gru 2008, o 21:09

No i prosze - chociaz Czechom jaj nie brakuje:
http://fakty.interia.pl/ciekawostki/new ... ow,1225454

A tak jeszcze jako dodatek - chociaz nie umiem prawde mowiac, zwlaszcza z mojej odleglosci, ocenic wiarygodnosci takiego tworu jak fronda.pl (a "forum poswiecone" do konca mojego zaufania nie budzi)
http://fronda.pl/news/czytaj/skandal_w_pradze

Drugi link bardziej sie nadaje w sumie do watku o polityce, ale z drugiej strony te motywy sie w EU mocno zazebiaja...
Jacek "AMI" Rudowski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 21:14

Szroeder nakazał zamknięcie wszystkich elektrowni na materialy radioaktywne, a Merklowa ma cykora ten ukaz zmienić.
Skoro czas żywota takiej Atomfabrik wynosi ca. 50 lat, to:
Merklowa przestanie sie cykać i nakaże budowe nastepnych,
Merklowa przestanie być (kiedyś) kanclerzem Rzeszy,
Niemcy będa mieli dynama na podwórkach i beda kręcic pedalami w celu wytworzenia prądu do plazm i innych takich...*

*-niepotrzebne wiadomo, co...
Dolce far niente ;-)

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 9 gru 2008, o 21:20

Obawiam sie, ze od takiego zbiorowego pedalowania, to sie troche temperatura w Germanii moze podniesc ;)
I znow zle... ;)
Jacek "AMI" Rudowski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 22:46

WiS pisze:
FUX pisze:
Też mnie to czasem wkurza, ale czasem rozumiem. Gdy sytuacja "newsowa" jest taka, że wypada pogadać z klientem o np. trzech ważnych kwestiach, czas na rozmowę jest wyznaczony, np. 7.22, nie mniej ani więcej - i wiesz, że automatyczny realizator co do sekundy wrzuci reklamę, a gość przy pierwszym z trzech tematów brnie w piętrowe dygresje, nawet fajne i ciekawe, ale wyprowadzające rozmowę w maliny - nie masz szans.
Wtedy musisz wejść mu w oddech i zadać pytanie o co innego.

ż.
WIS ale ja nie o tym mowie, a o debilizmie czesto ludnosci wywiadujacej. Nie prowadza rozmowy tylko z autmatu zadaja bezmyslnie pytania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 gru 2008, o 09:32

Devlin, pytales o wypalone paliwo.
Po pierwsze, juz wkrotce paliwa wypalonego prawie nie bedzie, bo przejdziemy kiedys na reaktory powielajace, czyli breeders. A w tych wypalone paliwo nadal jest paliwem.
Dzis wypalone paliwo pakuje sie w miedziane beczki, te wklada sie do wiekszych beczek chyba betonowych, dziure miedzy nimi wypelnia bentonitem ( myla mi sie pewne rzeczy, pisze z pamieci) - to jest jakis material absorpcyjny.
Zdaje sie, ze jest jeszcze jedna beczka i jest to zalane betonem. Nastepnie wiezie sie to do sztolni, wydrazonych w skale dziur, dwa kilometry pod ziemia, uklad asie te beczki obok siebie i zalewa wszystko w cholere betonem.
Moze ktos moze poprawic bledy powyzej. A promieniowanie z tych beczek jest takie, jak promieniowanie tla w wielu miejscach na swiecie.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 10 gru 2008, o 19:41

Przypadkiem takie coś znalazłem... w sumie logiczne, tylko to niedobre CO2. :x
http://pacman.mulabs.org/mcv/img/tworzywa-sztuczne.jpeg

Lista ataków ekoterrorystycznych: :o
http://www.furcommission.com/attack/

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 11 gru 2008, o 18:41

Gazeta.pl pisze: - Kopalnia Węgla Brunatnego "Konin" SA (KWB) w Kleczewie skierowała do Greenpeace Polska przedsądowe wezwanie o zapłatę 250 tys. zł za straty poniesione w wyniku protestu ekologów w odkrywce węgla Jóźwin II B (Wielkopolska).

"Ekolodzy mają teraz siedem dni na wpłacenie kwoty. Jeśli tego nie zrobią, skierujemy pozew do sądu. Obejmie on straty w wyniku wtargnięcia na teren odkrywki i koszty dodatkowe" - poinformował w czwartek PAP rzecznik prasowy KWB, Radosław Stankiewicz.

Według rzecznika prasowego Greenpeace Polska Jacka Winiarskiego, organizacja jest przygotowana na poniesienie konsekwencji finansowych, jeśli zdecyduje o tym sąd.

"Uważamy, że działaliśmy w stanie wyższej konieczności, ponieważ jeśli zmiany klimatyczne nie zostaną powstrzymane, to ludzkość zapłaci o wiele wyższą cenę" - powiedział PAP.

24 listopada ponad 20 aktywistów Greenpeace z 10 krajów zeszło na linach z wysokiej skarpy do kopalnianej odkrywki Jóźwin II B. Zostali zatrzymani przez ochronę i pracowników. 19 z nich usłyszało wtedy zarzuty wtargnięcia na teren KWB.

Według zarządu KWB, ze względu na bezpieczeństwo protestujących i pracowników, na dwie godziny zatrzymano koparkę i tym samym wydobycie węgla.

Na początku listopada ekolodzy z Greenpeace rozbili swój obóz na krawędzi odkrywki Jóźwin II B, w pobliżu miejscowości Roztoka. Założyli tam stację klimatyczną "Ziemia na krawędzi", którą w pierwszych dniach grudnia przenieśli do Poznania, na czas Konferencji Klimatycznej.

Aktywiści Greenpeace protestowali pod Roztoką przeciwko planom rozbudowy kopalni, która zamierza uruchomić niedaleko Jeziora Gopło nową odkrywkę "Tomisławice". Według nich zagrozi ona temu jezioru. Zaprzecza temu najnowsza ekspertyza hydrogeologiczna Państwowego Instytutu Geologicznego.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 11 gru 2008, o 18:52

"Uważamy, że działaliśmy w stanie wyższej konieczności, ponieważ jeśli zmiany klimatyczne nie zostaną powstrzymane, to ludzkość zapłaci o wiele wyższą cenę" - powiedział PAP.
Buahahaha :giggle:

misioo
2 gwiazdki
Auto: SuBEARu

Post 11 gru 2008, o 18:58

Może chłopcy i dziewczynki z Greenpiss odpracują karę w kopalni? :evilgrin:

Chociaż nie, przecież 250k to dla nich pestka - jakiś mały szantażyk wobec rafinerii czy innego zabójcy małych foczek i kassa brzęczy :whistle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 gru 2008, o 18:58

Mogliby im w końcu tyłki przetrzepać!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 gru 2008, o 19:23

Dzisiaj chwilę rano posluchalem w tiwi Gora, jak mu w Poznaniu tytuł honornego profesora wręczali.
Powital wszystkich możliwych z tytulami typu zastepca, wice i padłem trupem! :-d
Jana Browara Kulczyka wymienil, jako swego przyjaciela....
Dwie minuty gadał ze swadą; poźniej bełkot o ociepleniu, topniejących lodowcach w Europie (zapomnial, że na biegunie poludniowym sie powiększają :giggle: ), etc.
A potem to tv wyłączyłem; nie dało się sluchać... :-(
Dolce far niente ;-)

zagatka
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 22:46

if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 22:50

Zgatka
Co sie dziwisz, jest kraj w paranoi.
Lepiej by sie zastanowili czy na przstrzeni ostatnich kilkuste lat, kiedy bylo czasami bardzo cieplo, byli bardzo zalani.

ODPOWIEDZ