TRUPIARNIA

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: TRUPIARNIA

Post 9 gru 2008, o 14:41

maruda pisze:PS: http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 8398711779 - rzecz do przemyślenia, jak mawiał Stirlitz...
ja kciałem marudzie podziękować za linka. bo ja trochę nie nadążam za wydarzeniami i nie wiedziałem kto to jest ten Pan, co teraz często jego nazwisko się pojawia.
no i teraz już wiem: "pomyślałem sobie to koniec. teraz będę walczył piórem"

historyk. z tytułem naukowym doktora. :wall:

nie uwierzę w ani jedno zdanie, które ten Pan napisał.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 gru 2008, o 18:02

gdyby oficer Graczyk powiedział, że zwerbował to byłaby to prawda, ale teraz jak zaprzeczył to pozostanie niewiarygodnym esbekiem, takie mam przeczucie że tak właśnie bedzie

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 9 gru 2008, o 20:36

Szanowni!

Sporu o to "kiedy oficer Graczyk kłamał, a kiedy mówił prawdę", czy o to "czy Wałęsa to Bolek", tak naprawdę nie ma.
Jest dyskusja "czy należy świętości szargać" i "jak to wpłynie na promocję kraju" itp.

Fakty są znane (również Kaczorom) przynajmniej od czasu jak Adaś wszedł do archiwów w 1989 roku - nie czynił wtedy wielkiej tajemnicy z tego co znalazł na temat Wałęsy.
Ale zawsze był "niewłaściwy czas by o tym mówić". I wtedy ("bo się wszystko zawali") i potem, w '92 ("bo demokracja musi okrzepnąć") i jeszcze potem i teraz ("bo to już nieistotne, a może być szkodliwe dla wizerunku i narodowej estymy"). Zawsze był argument.

I tyle.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

esilon
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 20:39

ale czy przez tego oczywistego Bolka ktoś cierpiał, czy Bolek walką lisią wiecej dobrego dokonał ?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 20:44

esilon pisze:ale czy przez tego oczywistego Bolka ktoś cierpiał, czy Bolek walką lisią wiecej dobrego dokonał ?
Parę osób ucierpiało (kolegów ze stoczni głównie), ale jeżeli chcesz robić rachunek, to musisz znać wydatki i dochody, a o "wydatkach" obecnie nie wypada mówić, więc i rachunek taki trochę koślawy się wydaje...

esilon
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 20:51

Gal, nie jestem fanatykiem a pragnienie to miałbym takie naiwne:

Wałęsa przyznaje ze szczegółami(wszystkimi) w jaki sposób przeprowadzali to czy tamto, które sprawy "wziął na siebie" czyli nie informował o tajnych i wstydliwych układankach swoich współwalczących i wtedy sie okaże czy "ryzyko" czyli wydatki było słuszne.

Taka jescze mysl mnie przesladuje, ze doswiadczone demokracje to utajniaja pewne archiwa na lata i pokolenia, czyzby były głupie ? ? ?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 21:05

esilon pisze: Wałęsa przyznaje ze szczegółami
Nic nie przyznaje. Wręcz przeciwnie - bufonuje jak za najlepszych czasów. I co ważne, jest w tej bufonadzie, ostatnio szczególnie, wspomagany przez szerokie grono autorytetów.
I jestem w stanie zrozumieć to, że dla Gwiazdów i im podobnych, to jest bolesne.
Ty może nie pamiętasz Sierpnia, ale ja słuchałem transmisji (i mam je dotąd nagrane!) z negocjacji w stoczni z wypiekami na twarzy. I pamiętam co i jak mówił Wałęsa, a co Gwiazda. Warto posłuchać w wolnej chwili.
esilon pisze: Taka jescze mysl mnie przesladuje, ze doswiadczone demokracje to utajniaja pewne archiwa na lata i pokolenia, czyzby były głupie ? ? ?
To nie jest głupie. Przede wszystkim, jest to pragmatyczne. Co nie znaczy, że moralne.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 9 gru 2008, o 21:12

Gal pisze: To nie jest głupie. Przede wszystkim, jest to pragmatyczne. Co nie znaczy, że moralne.
Nic dodać, nic ująć.
Gal pisze: Nic nie przyznaje. Wręcz przeciwnie - bufonuje jak za najlepszych czasów.
Nie ukrywam, że jego zachowania dość poważnie utrudniają mi mówienie o sprawie tego, co mówię - bo nóż się w kieszeni otwiera sam. Ale siadam wtedy na pieńku, piję ziółka, biorę głębokie wdechy przez kwadrans i mówię sobie: "stary, popatrz na to profesjonalnie"... ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 21:14

Gal pisze: To nie jest głupie. Przede wszystkim, jest to pragmatyczne. Co nie znaczy, że moralne.

ale zacietrzewinie wzmaga się wówczas, gdy z moralności próbuja rozliczac innych samozwańcze wątpliwe autorytety ( tak każda grupa ma inne autorytety), co do ego LW to inna sprawa, jednak pragmatyzm moim zdaniem jest tylko cześciowym powodem, bardziej mnie przekonuje to, że maja pełniejszą świadomość jaki wpływ na współczesność może mieć ocena wydarzeń pełna emocji i osobistych cierpień ( emocje nie sa zarzutem, tylko w naturze ludzkiej leżącą naturalną cechą , tylko czas łagodzi emocje, no i prawda oczywiście)

hm,czyli udowodniłem sobie, ze z pragmatyzmu ?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 gru 2008, o 21:16

WiS pisze: Ale siadam wtedy na pieńku, piję ziółka,
Błąd!

Na ryby trza jechać tam, gdzie subarynami koło Chęcin jeździliśmy... :giggle:
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 21:18

FUX pisze: Na ryby trza jechać
:-d

Bolek!!!

:mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 21:28

może kiedys jakies pamiętniki papieskie się ukażą

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 21:33

esilon pisze: może kiedys jakies pamiętniki papieskie się ukażą
...pod redakcją o. Hejmo :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 gru 2008, o 21:34

esilon pisze: ale zacietrzewinie wzmaga się wówczas, gdy z moralności próbuja rozliczac innych samozwańcze wątpliwe autorytety

Moim skromnym zdaniem PiS z Kaczyńskimi, Gwiazda, Walentynowicz i wszyscy ich zwolennicy robią zasadniczy błąd. W dążeniu do prawdy zapominają o wszelkich elementarnych wartościach. Widzą przed sobą napis "Prawda" i dążą do niej po trupach, mając wszystko inne w pogardzie, siejąc nienawiść i wyrażając brak zrozumienia dla tych którzy mają inne zdanie i poglądy.

Gal jest jedynym znanym mi wielbicielem PiSu (o ile nic się nie zmieniło), który wyraża się z szacunkiem o innych. Zwłaszcza tych, którzy myślą inaczej. Galu, weź no załóż normalną konserwatywną partię.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 21:50

Konto usunięte pisze: Moim skromnym zdaniem PiS z Kaczyńskimi, Gwiazda, Walentynowicz i wszyscy ich zwolennicy robią zasadniczy błąd. W dążeniu do prawdy zapominają o wszelkich elementarnych wartościach. Widzą przed sobą napis "Prawda" i dążą do niej po trupach, mając wszystko inne w pogardzie, siejąc nienawiść i wyrażając brak zrozumienia dla tych którzy mają inne zdanie i poglądy.
Myślisz, że to cecha PIS, czy Kaczyńskich? Zamień "Prawda" na sztandarach na "Miłość" :lol: i masz Donka z Niesiołowskim, Palikotem, Nowakiem i resztą PO (z wyłączeniem Gowina i być może paru innych). Daj "Tolerancja" i masz wyjątkowo tolerancyjną załogę GW z Adasiem i red. Pacewiczem na czele, daj "Pragmatyzm", a pojawią się zastępy bardzo rozsądnych ludzi pod wodzą miłościwie im panujących Lecha i Aleksandra połączonych braterskim uściskiem nogi. A co tam ma dzisiaj Napieralski na transparencie...?

Zupełny gnój w polityce zaczął się tak ze trzy lata temu; nie wraz ze zwycięstwem Kaczorów, a wraz z przegraną Donka - wtedy zniknęły jakiekolwiek zasady.

PS. Nie jestem "wielbicielem PISu". Jestem wyznawcą zasady "mniejszego zła". ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 9 gru 2008, o 21:54

Panowie , czytam Waszą dyskusję kto winny kto nie , kto szpieg i zdrajca i powiem tak :
Aż miło Was poczytać , rzeczowo , konkretnie ( w każdym razie jak na mój mały rozumek ), każdy swoje racje przedstawia, broni .
Szkoda ,że nie jesteście politykami , może było by normalnie , bez szamba :evilgrin:
W każdym razie czapki z głów :!:

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 9 gru 2008, o 22:40

Piter 35 pisze: Szkoda ,że nie jesteście politykami , może było by normalnie , bez szamba
A gdyby tak tacy pięknie kulturalni panowie postanowili podwyższyć akcyzę, żeby nikt nie chciał aut zza granicy kupować to być Piter inaczej mówił ;-)
Nie mogę powiedzieć że nie ważne co i jak mówią politycy bo to ważne ale ważniejsze co ich ludzie-eksperci robią w ustawach, uchwałach, rozporządzeniach etc.
pozdrawiam
Grzegorz

esilon
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 22:44

Piter 35, kiedys przyjechała do mnie ciocia z baaaaardzo dalekiej zachodniej krainy ( Góra było w nazwie :mrgreen: ) i zaczęła mi tłumaczyć, że ten kto miał dziadka w wermahcie to sprzeda Polske jak nic, nie zagotowłem sie, bo mówiła (pomijam, że z głębokim przekonaniem , podobnym do konieczności dokonywania comiesięcznej dobrowolnej składki na radio) spokojnie, bez obelg. Najzwyczajniej w swiecie przedstawiła swoje rozumowanie , uzasadniła arumentami (nieprzyswajalnymi na trzeźwo) , ale dalej ją lubie i szanuje bo to dobra kobieta jest i złego słowa na nikogo nie powie :giggle:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 23:03

Grzegorz pisze: A gdyby tak tacy pięknie kulturalni panowie postanowili podwyższyć akcyzę, żeby nikt nie chciał aut zza granicy kupować to być Piter inaczej mówił
Grzegorz gdyby ta akcyza jeszcze była uzasadniona i szła na konkrety to pewnie bym to zcierpiał :idea:
Grzegorz pisze: Nie mogę powiedzieć że nie ważne co i jak mówią politycy bo to ważne ale ważniejsze co ich ludzie-eksperci robią w ustawach, uchwałach, rozporządzeniach etc.
Czasami przeglądam konkretne ustawy które mnie interesują i powiem Ci tak włos się na głowie jeży jakie nasz ustawodawca ma pomysły ( wk.....ia ) mnie jak widze expertów w wieku lat 25 piszących ustawy , uchwały i rozporządzenia .
Z głośnych przykładów można wspomnieć jak to nasz były minister spr. Z.Ziobro pisał KK .
Nie ma jak to jak geniusz prawa, który ledwo co skończył prawo i aplikacje bierze się za tak poważne sprawy , nie ma to jak P. minister Kopacz robi reforme zdrowia ( przypomina mi się jak za czasów sld ktoś tam powiedział ,że Zenek jeszcze tego nie próbował ).
Pożal się Boże a właściwie miej nas w opiece od tego cyrku, który teraz obserwujemy :evil:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 9 gru 2008, o 23:19

zniszczony watek.
reaktywacja - oto czym sie trupy zajmuja

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 23:22

Arno :mrgreen:
Poćwicze od niedzieli w dolomitach ( wcale się nie chwalę ,że jade na narty :-) )

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 23:29

Arno pisze:zniszczony watek.
reaktywacja - oto czym sie trupy zajmuja
Etam.
Idziemy dalej w tym kierunku:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 23:46

esilon pisze:Piter 35, kiedys przyjechała do mnie ciocia z baaaaardzo dalekiej zachodniej krainy ( Góra było w nazwie :mrgreen: ) i zaczęła mi tłumaczyć, że ten kto miał dziadka w wermahcie to sprzeda Polske jak nic, nie zagotowłem sie, bo mówiła (pomijam, że z głębokim przekonaniem , podobnym do konieczności dokonywania comiesięcznej dobrowolnej składki na radio) spokojnie, bez obelg. Najzwyczajniej w swiecie przedstawiła swoje rozumowanie , uzasadniła arumentami (nieprzyswajalnymi na trzeźwo) , ale dalej ją lubie i szanuje bo to dobra kobieta jest i złego słowa na nikogo nie powie :giggle:
Czy wiesz dlaczego język polski przetrwał pod zaborami?
Dzięki elicie intelektualnej?
Niestety nie. Ci się pierwsi zrusyfikowali/zgermanizowali. Przetrwał dzięki takim ciociom - poczciwym i dobrym kobietom.
Słaby argument w dzisiejszych czasach ale może jednak wart przemyślenia...?

esilon
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 23:50

Gal, ale ja naprawdę bardzo ciocię szanuję, za to jaka jest w calości, chodziło mi o to , że właściwy sposób komunikowania/wymiany pogladów pozwala usłyszeć argumenty drugiej strony

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 gru 2008, o 23:53

Piter 35 pisze: Szkoda ,że nie jesteście politykami , może było by normalnie ,
Byłem. I zachowywałem się jak wrona między wronami. Może nie ta najczarniejsza, ale jednak. Nie jestem z tego epizodu dumny, za to dzięki niemu sporo mądrzejszy...
Gal pisze: Zupełny gnój w polityce zaczął się tak ze trzy lata temu; nie wraz ze zwycięstwem Kaczorów, a wraz z przegraną Donka - wtedy zniknęły jakiekolwiek zasady.
A wcześniej, to niby było szlachetniej? Owszem, formy się zbrutalizowały - ale tu jednak pierwszeństwo należy się Millerowi i Lepperowi. Treść zaś zawsze była mało elegancka.
Gal pisze: Przetrwał dzięki takim ciociom
Mit :cofee:

ODPOWIEDZ