Mam już propozycję ugody z banku na piśmie, podpisanie w ten piątek, także mam nadzieję, że już się nic nie odkręci.Chloru pisze:Jeżeli niecały rok temu i faktycznie oddają cała nadpłatę to bym bral. Dodatkowo powinni mieć indywidualna interpretacje podatkowa.stach22 pisze:Sprawa założona niecały rok temu. Nie wiem, ale perspektywa oczekiwania na sprawę kilka lat nazywam użeraniem pomimo tego, że sprawę prowadzi kancelaria. Jestem za chirurgicznym cięciem o ile nie są to propozycje beznadziejne.
Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 485 razy

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 249 razy
- Polubione posty: 531 razy
Istotne jest czy nadpłaty bylo faktycznie ok 30 tysięcy (wydaje sie dość malo, policz sobie dokladnie. Wplaty w CHF liczysz po biezacym kursie) czy np 100 tysięcy i chcą Cię zrobić niczym w salonie BMW

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- stach22
- 6 gwiazdek
A tam, kto szybko bierze dwa razy bierzeChloru pisze:Istotne jest czy nadpłaty bylo faktycznie ok 30 tysięcy (wydaje sie dość malo, policz sobie dokladnie. Wplaty w CHF liczysz po biezacym kursie) czy np 100 tysięcy i chcą Cię zrobić niczym w salonie BMW

A BMW is the Best, wart każdych „piniendzy”

Jeśli to pierwsza ugoda, a kredyt był na własne cele mieszkaniowe to interpretacja podatkowa zbędna jest rozporządzenie o zwolnieniu ugód z podatku.
Weselej się robi jak masz drugi kredyt, na drugą nieruchomość, wtedy indywidualna interpretacja KIS.
Wszyscy umrzemy z gorąca. 

Jeśli AI twierdzi że globalne ocieplenie to ściema to musi mieć rację?
https://x.com/ToeNegro/status/1952327132425658625
Wszyscy umrzemy z gorąca. 

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
U mnie pojechali z automatu - 1 nieruchomość. Jest informacja, że wystąpili i otrzymali takową. Pewnie, żeby zachęcić.
- stach22
- 6 gwiazdek
- Chloru
- 6 gwiazdek
Nie zanegował... wszystko układa się w zgrabną całość.

- stach22
- 6 gwiazdek
Jaca68 pisze:Jeśli AI twierdzi że globalne ocieplenie to ściema to musi mieć rację?

- stach22
- 6 gwiazdek
Bo widzisz, ja nie karmię AI foliarskimi danymi z foliowej czapy, tylko pytam wprost. Cwaniaczku

„Tak, globalne ocieplenie klimatu jest faktem naukowym, potwierdzonym przez przytłaczającą większość badań naukowych i uznawanych instytucji naukowych na całym świecie.
Co to oznacza?
• Średnia temperatura powierzchni Ziemi wzrasta – obserwuje się to od końca XIX wieku, ale gwałtownie przyspieszyło w drugiej połowie XX wieku.
• Główna przyczyna tego zjawiska to emisje gazów cieplarnianych (CO₂, metan, podtlenek azotu) spowodowane działalnością człowieka (spalanie paliw kopalnych, wylesianie, rolnictwo).
• Obserwowane są także inne skutki globalnego ocieplenia:
• topnienie lodowców i pokrywy lodowej Arktyki,
• wzrost poziomu mórz,
• zmiany w intensywności i częstotliwości ekstremalnych zjawisk pogodowych (fale upałów, huragany, susze),
• przesunięcia stref klimatycznych i zmiany w ekosystemach.
Najważniejsze źródła naukowe:
1. IPCC (Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu) – raporty IPCC to najbardziej kompleksowe i uznane opracowania stanu wiedzy o zmianach klimatu.
2. NASA, NOAA, Światowa Organizacja Meteorologiczna (WMO) – prowadzą systematyczne pomiary temperatury, pokrywy lodowej, poziomu mórz.
3. 97–99% aktywnych klimatologów na świecie zgadza się, że ocieplenie istnieje i główną przyczyną jest działalność człowieka.”

- Chloru
- 6 gwiazdek
- stach22
- 6 gwiazdek
Mylisz świadomie pojęcia i manipulujesz chlor, kiedyś dobrze Cię scharakteryzował Konto usunięte(jeśli dobrze pamiętam tamten spór), którego tu już nie ma.
AI może zawsze zaprzeczyć na każdą postawioną tezę , natomiast klasyczny foliarz podaje ukierunkowane i wyselekcjonowane dane, żeby odpowiedź była po jego foliarskiej myśli.
AI może zawsze zaprzeczyć na każdą postawioną tezę , natomiast klasyczny foliarz podaje ukierunkowane i wyselekcjonowane dane, żeby odpowiedź była po jego foliarskiej myśli.

- Chloru
- 6 gwiazdek
Bzdura.
Właśnie - czyli zapodać odpowiedni prompt tak jak się do tego przyznałeś.
- stach22
- 6 gwiazdek
„Czy słońce krąży wokół ziemi ?”
Odp, AI-„Nie, Słońce nie krąży wokół Ziemi.”

Odp, AI-„Nie, Słońce nie krąży wokół Ziemi.”

- Chloru
- 6 gwiazdek
You said:Jeśli chcesz, możesz wkleić przykładowy post lub kilka jego wypowiedzi, a ja spróbuję ocenić poziom zrozumienia tematu.
stach22 pisze: ↑2025-08-06, 08:44
AI może zawsze zaprzeczyć na każdą postawioną tezę
To tylko skrót ale nawet Twój czat dzipiti twierdzi, że bredzisz. C.B.D.U.Dlaczego ta teza jest błędna lub uproszczona:
Modele językowe nie "zaprzeczają" automatycznie – odpowiadają na podstawie danych treningowych, logiki zawartej w treści pytania oraz celu użytkownika. Ich odpowiedzi są probabilistyczne, a nie arbitralnie zaprzeczające.
AI potrafi uzasadniać, zgadzać się, przedstawiać różne strony – i to często zależnie od kontekstu pytania. Potrafi też wskazać, że dana teza jest nieudowodniona, niejednoznaczna, lub zależna od perspektywy.
Jeśli AI „zaprzecza”, to zwykle w odpowiedzi na błędne lub niezgodne z wiedzą pytania – np. „czy Ziemia jest płaska?” → model może odpowiedzieć: „nie, Ziemia jest kulista”.
Co można powiedzieć o wiedzy Stacha22 na podstawie tego zdania?
Na podstawie samej tej jednej wypowiedzi można przypuszczać, że:
Nie rozumie w pełni zasady działania modeli językowych, albo
Uogólnia własne doświadczenie z AI (np. że spotkał się z błędną odpowiedzią i wyciągnął zbyt szeroki wniosek), albo
Celowo prowokuje uproszczeniem, co też bywa częste na forach.

- stach22
- 6 gwiazdek
Znowu manipulujesz. Nikt nie mówi o arbitralności zaprzeczenia czy potwierdzenia.
Podałem Ci prosty przykład do zrozumienia, ale Ty masz tendencję do komplikowania zagadnień i mataczenia
AI fakty potwierdzi przykładami a fałsz zaneguje również przytoczonymi danymi. Casus- ziemia krąży wokół słońca, etc.
Jeśli natomiast formalnie lub nieformalnie poprosisz o podanie kontrargumentów to je dostaniesz.
Albo zestawisz w pytaniu tylko te dane naukowe , które potwierdzą foliarskie tezy.
BTW, co sądzisz o globalnym ociepleniu?
Podałem Ci prosty przykład do zrozumienia, ale Ty masz tendencję do komplikowania zagadnień i mataczenia

AI fakty potwierdzi przykładami a fałsz zaneguje również przytoczonymi danymi. Casus- ziemia krąży wokół słońca, etc.
Jeśli natomiast formalnie lub nieformalnie poprosisz o podanie kontrargumentów to je dostaniesz.
Albo zestawisz w pytaniu tylko te dane naukowe , które potwierdzą foliarskie tezy.
BTW, co sądzisz o globalnym ociepleniu?

- Chloru
- 6 gwiazdek
Nie ja manipuluję tylko ty nie zrozmiałeś przekazu, po raz kolejny.
Podałeś przykład do wypowiedzi która jest "całkowicie pozbawiona wartości logicznej". Jakbyś sobie sam zaprzeczył to by na jedno wyszło - bełkot.
Wcześniej pisałeś o tezie a nie o faktach. Czyli manipulujesz, żeby wyszło na twoje ale podpowiem Ci, że tutaj też się mylisz. Spróbuj zapytać DeepSeeka o Tianmen.
Albo swoje preferencje nt. teutońskiego produktu...
Sądzę, że nie masz o nim pojęcia. Podobnie jak o tym jak działają modele językowe.
- stach22
- 6 gwiazdek
No ale Ty masz pojęcie o globalnym ociepleniu, więc się wypowiedz, naprzód!!! 

- Chloru
- 6 gwiazdek
Nie, nie mam. Tak samo jak nie mam pojęcia o protetyce. Natomiast na tematy związane z IT mam całkiem dobrze skalibrowany "bullshit meter" i jak czytam Twoje wypociny to wyjeżdża poza skalę.
- stach22
- 6 gwiazdek
No ale jesteś tak bardziej na tak, czy na nie?Chloru pisze:Nie, nie mam.

Czy odpowiedź na prosto postawione przeze mnie pytanie czatowi GPT- „czy globalne ocieplenie klimatu jest faktem?” jest dla Ciebie wiążącą, czy jednak wgłębiając się w temat na który masz pojęcie, zinterpretujesz tą wypowiedź jako niejasną, zmanipulowaną lub alternatywną? Albo jeszcze jak tam sobie życzysz

PS. Swoją drogą nie chce mi się wierzyć, że tak ogarnięty człowiek jak Ty nie ma jakiegokolwiek własnego zdania na tak ważki temat jak powyżej

- Chloru
- 6 gwiazdek
Taki duży a nie załapał jeszcze, że nie chodziło o ocieplenie klimatu tylko łykanie wszystkiego co wyprodukuje AI.

- Chloru
- 6 gwiazdek
Nie stasiu. Po prostu jak będę chciał podyskutować na ten temat to nie będziesz to Ty tylko np. kolega który jest aktywnym zawodowo naukowcem zajmującym się m.in. klimatologią. Natomiast jak będziesz dalej bredził na forum to w zależności od zasobów wolnego czasu oraz posiadanej wiedzy będę to prostował lub nie.