Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 281 razy
Polubione posty: 549 razy

Auto dla dziada

Post 18 maja 2026, o 20:50

A ja po drugiej stronie Bemowa. Na Bielanach chodziłem do liceum. ;-)

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

MIkad
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: stare Legacy i nowy Mercedes
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 00:24

Chloru pisze:
18 maja 2026, o 20:50
A ja po drugiej stronie Bemowa. Na Bielanach chodziłem do liceum. ;-)
Jose, Maczek czy jakies inne? No to pozdrawiam sąsiedzko, pewnie się minęliśmy nie raz ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 355 razy

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 06:57

Stachu, Dzieci volvo kupiły?
Dolce far niente ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 489 razy

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 08:48

FUX pisze:Stachu, Dzieci volvo kupiły?
Tak, niebawem odbiór
:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 09:02

MIkad pisze:
wczoraj, o 00:24
Jose, Maczek czy jakies inne? No to pozdrawiam sąsiedzko, pewnie się minęliśmy nie raz
Jose.
stach22 pisze:
wczoraj, o 08:48
Tak, niebawem odbiór
Testament już zmieniony? :giggle:

ZTCP XC60 T6? Plus? Ultra? Pneumatyka wzieta? Jak im sie znudzi to diler chetnie od nich za pare lat odkupi. Tak przynajmniej bylo do tej pory, towar szybkozbywalny.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 11:53

B5 AWD ultra+executive.
Rodzinna flaga opuszczona do połowy ;-)

MIkad
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 11:56

Nie rozumiem popularności XC60... ale ja i moja żona jesteśmy jedyni w rodzinie, którzy nie mają Volvo. Ostatnio nawet mój 85-letni dziadek uznał, że zamówi XC40. No i co zrobić, niech bierze i się cieszy. To tak a propos tytułu wątku :mrgreen:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 12:00

MIkad pisze:Nie rozumiem popularności XC60... ale ja i moja żona jesteśmy jedyni w rodzinie, którzy nie mają Volvo. Ostatnio nawet mój 85-letni dziadek uznał, że zamówi XC40. No i co zrobić, niech bierze i się cieszy. To tak a propos tytułu wątku :mrgreen:
Chyba właśnie straciłeś nowo zapoznanego kolegę Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 12:07

stach22 pisze:
wczoraj, o 11:53
B5 AWD ultra+executive.
Widzę rodzinne zamiłowanie do nienajszybszych aut :-P Jakby jeszcze dorzucić Dark to wychodzi z tego całkiem miła kompozycja. ;-)
MIkad pisze:
wczoraj, o 11:56
Nie rozumiem popularności XC60...
Auto jest nieźle wycenione, nieźle wykonane. Nie ma jakiś ogromnych fuckupów. Design który mimo wieku dalej pozostaje świeży i bez miliona światełek w kabinie. Całkiem rozsądna paleta silników (chociaż ostatnio mniejsza). Czy bym sobie kupił - pewnie nie bo nie przepadam za SUVami. Do tego ma fenomenalne stołki jak w większości Volvo.
stach22 pisze:
wczoraj, o 12:00
Chyba właśnie straciłeś nowo zapoznanego kolegę
stach22, to nie kwestia konkretnej opinii tylko sposób jej uzasadnienia. :-p

MIkad
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 13:23

Chloru pisze:
wczoraj, o 12:07
Auto jest nieźle wycenione, nieźle wykonane. Nie ma jakiś ogromnych fuckupów. Design który mimo wieku dalej pozostaje świeży i bez miliona światełek w kabinie. Całkiem rozsądna paleta silników (chociaż ostatnio mniejsza). Czy bym sobie kupił - pewnie nie bo nie przepadam za SUVami. Do tego ma fenomenalne stołki jak w większości Volvo.
Ceny miażdża, to fakt, zwłaszcza w najmie. Mimo lat wygląda ładnie.
Ale jak rozważaliśmy dla żony, to Q5 było w tej samej cenie lepiej wyspecyfikowane, mocniejsze, miało AWD i mniej paliło, a do tego jest cichsze w środku.
XC60 jest git, ale moim zdaniem za głośne i zbyt paliwożerne. Choć przy obecnych ofertach (kiedyś było drożej), nie jest to zła alternatywa dla jakiegoś Tiguana czy nawet RAV4.
XC90 to też dobry deal - mój tata wyjął jedną z ostatnich sztuk z dieslem za ciut ponad 300 tys. już z niezłym wypasem, oczywiście nówka. Mimo paru wad (głośno jak na tę klasę, do tego wieszają się multimedia), to jednak stosunek przestrzeni z tyłu, na szerokość i w bagażniku do ceny wypada ekstra.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 13:40

MIkad pisze:
wczoraj, o 13:23
Ale jak rozważaliśmy dla żony, to Q5 było w tej samej cenie lepiej wyspecyfikowane, mocniejsze, miało AWD i mniej paliło, a do tego jest cichsze w środku.
Kiedyś można było kupić XC60 bez AWD. Teraz nie ma takiej opcji z tego co kojarze. Nie jeździłem Q5 wiec nie wypowiem się czy jest głośniej/ciszej. Natomiast spalanie w aucie z turbo i wysoką budą pewnie w dużej mierze zależy od stylu jazdy i fantazji kierowcy.
MIkad pisze:
wczoraj, o 13:23
Mimo paru wad (głośno jak na tę klasę, do tego wieszają się multimedia), to jednak stosunek przestrzeni z tyłu, na szerokość i w bagażniku do ceny wypada ekstra.
Jak sie przyzwyczailem do ciszy w miescie (V60 T8) to tez mi troche przeszkadza halas powietrza na trasie. Może też swoje trochę dokłada szyberdach. Zawsze można wziąc te grubsze szyby. Z multimediami nie miałem większych problemów - zarówno ze starym Sensusem jak i z nowym opartym na AAOS.

MIkad
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 14:39

Chloru pisze:
wczoraj, o 13:40
Z multimediami nie miałem większych problemów - zarówno ze starym Sensusem jak i z nowym opartym na AAOS.
To chyba masz farta - ten AAOS jest fajny jak działa (zwłaszcza po ostatnim update), ale lubi się wykrzaczyć. Ostatnio tata resetował go wciskając przycisk defrostera na ileś tam sekund (ChatGPT podpowiedział i zadziałało).
Ale co ja tam mówię o multimediach: mam świeżego Merca i tu się czasem dzieją cuda :-)
PS S60 to jeden z najladniejszych sedanow ostatnich lat. Mocno mi kiedys chodzil po glowie, oj chodzil, zwlaszcza przy jego "premierowych" cenach. V60 tez spoko, zwlaszcza CC, a V90 CC to najlepsze Volvo. Szkoda, ze juz nie robia, bo to akurat bym mogl kupic.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 14:55

MIkad pisze:
wczoraj, o 14:39
To chyba masz farta - ten AAOS jest fajny jak działa (zwłaszcza po ostatnim update), ale lubi się wykrzaczyć. Ostatnio tata resetował go wciskając przycisk defrostera na ileś tam sekund (ChatGPT podpowiedział i zadziałało).
Przycisk odmrażania szyb resetuje tylko moduł komunikacji i GPS. A akurat najnowszy update (5.0.5) jest całkiem chwalony za zmiany i stabilność.
MIkad pisze:
wczoraj, o 14:39
PS S60 to jeden z najladniejszych sedanow ostatnich lat. Mocno mi kiedys chodzil po glowie, oj chodzil, zwlaszcza przy jego "premierowych" cenach.
Miałem S60 T5 AWD R-Design First Edition. ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 254 razy
Polubione posty: 355 razy

Auto dla dziada

Post wczoraj, o 19:55

145 kkm w V60CC w 5 lat za mną. Czas na zmiany.

https://newcarscoops.com/t/2027-volvo-x ... elift/2780

Rury fejkowe.

Obrazek
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ