Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Coś niedobrego

Post 16 gru 2008, o 12:30

Jeśli chodzi o sprzątanie psich kup, to powinna się tym zajmować Straż Miejska, jest to zajęcie odpowiadające w 100% ich kwalifikacjom.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 12:36

Bilex pisze: Z tymi kupami to dyskusyjna sprawa jest...

No bo w co je zbierać? W torebki - odpowie ktoś.
Jakie?

A ja kupowałem papierowe.
Paul_78 pisze: Jeśli chodzi o sprzątanie psich kup, to powinna się tym zajmować Straż Miejska,

Jasne, pod moim domem lenie sobie wyprowadzają pieski i do samochodu wsiąść nie można bo zaraz w coś wdepnę :x Mam po SM dzwonić?

Jak ktoś nie chce po psie sprzątać, to niech go wypuszcza do swojego ogródka. Albo na balkon. I kolekcjonuje te stosy kup. Ja ich nie chcę i nie potrzebuję.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 16 gru 2008, o 12:41

Paul_78 pisze:Jeśli chodzi o sprzątanie psich kup, to powinna się tym zajmować Straż Miejska, jest to zajęcie odpowiadające w 100% ich kwalifikacjom.
Tak, powinna sprzątać również po koniach, myszach i innych żyjątkach :?

Jakoś właściele stworzeń różnorakich czują się w obowiązku sprzątać po swoich pupilach, a psiarze są niechlubnym wyjątkiem w tej materii. Codziennie odprowadzam dziecko do przedszkola (odcinek 100m) i muszę slalomem poruszać się po chodniku, żeby nie wdepnąć w psie gówno. Wzdłuż chodznika jest trawnik, niechby tam nasrał, ale nie. Zawsze kiedy widzę jak czyjś pies obsrywa chodnik to mam ochotę wziąc za fraki właściciela i wsadzić mu twarz w to co zrobił jego podopieczny :x Słowne uwagi nie skutkują, ręce opadają :wall:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 16 gru 2008, o 12:43

Konto usunięte pisze: A ja kupowałem papierowe.
I to jest postawa, która się chwali...

...ale...torebki papierowe powstają jak sama nazwa wskazuje z...papieru, który jest produkowany z pulpy drzewnej. Czyli z ze słynnych lasów Amazonii ;-) na przykład.
Ile rośnie drzewo? 50 lat?
A psia kupa... i tak dalej... i tak dalej...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 16 gru 2008, o 12:43

Bilex pisze: Ile rozkłada się psia kupa - z 7 dni?
zrobiona w śnieg i przykryta następną warstwą? Z miesiąc, bleeeeeeee :-| Nieciekawie wyglądają na chodniku ślady rozniesionej kupy w którą ktoś wlazł - to drugi argument.

ja jednak jestem za sprzątaniem, w torebkę papierową ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 12:48

Bilex, te torebki są produkowane z makulatury. Z drzew, których już nie ma. :-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 12:50

Bilex się po prostu schylać nie może, stąd ta niechęć do sprzątania po swoich burkach przejawiana przez pseudoekologiczną postawę ;)
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 12:52

Konto usunięte pisze:Bilex, te torebki są produkowane z makulatury. Z drzew, których już nie ma. :-)
Hmmm, poczekaj muszę wymyślić jakąś nowa teorię... :-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 16 gru 2008, o 12:56

Mozliwe

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś

Post 16 gru 2008, o 13:50

Nie zrozumieliście intencji - po psie powinien sprzątać właściciel, ja jednak zastanawiałem się nad przydatnością tej formacji, jaką jest Straż Miejska i wyszło mi, że właściwie nie są przydatni do niczego, a ponieważ z jakiś niezrozumiałych powodów ktoś upiera się, żeby toto istniało, to niech chociaż sprzątają odchody - to pewnie potrafiliby robić.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 13:56

Paul_78, sprzątać powinien włąściciel, a SM rypać mandaty za zanieczyszczanie miasta. Od razu wzrośnie świadomość w społeczeństwie.

Jestem ogólnie niechętnie nastawiony do wyręczania ludzi przez państwo - to budzi postawę roszczeniową i zanik elementarnych odruchów społecznych. :cofee:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 16 gru 2008, o 14:28

WuRC, wyrazy współczucia.
rrosiak pisze:
vibowit pisze:Ja u siebie na wsi też psa puszczam luzem.
Jeśli są ku temu warunki, to oczywiście że jest to wskazane dla psa.
Nigdy nie ma takich warunków, by powiedzieć, że "tutaj pies nikomu nie grozi", zawsze ktoś może nadejść, inny pies przybiec itd.
To czy psa się prowadzi na smyczy i w kagańcu, czy puszcza luzem, zależy od zdrowego rozsądku właściciela. To on zna psa i ocenia sytuację. Właściciel ma panować nad psem i tyle - obojętne czy na smyczy czy luzem.

A inna sprawa, że ludzie zachowują się wobec psów jakby to były dzikie, krwiożercze bestie wypuszczone z klatki i panikują, uciekają, machają rękami albo odganiają psa torebką czy kijem - a to kompletny idiotyzm. I nic dziwnego, że jednych psy gryzą, a innych nie.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 14:34

Gal pisze: A inna sprawa, że ludzie zachowują się wobec psów jakby to były dzikie, krwiożercze bestie wypuszczone z klatki i panikują, uciekają, machają rękami albo odganiają psa torebką czy kijem - a to kompletny idiotyzm. I nic dziwnego, że jednych psy gryzą, a innych nie.
Dokładnie. Mnie natomiast kiedyś jakiś pies po prostu zeżre i przetrawi, bo psy uwielbiam i do każdego startuję z łapami, głaskiem, poklepywaniem po bokach i innymi zabawami. Nie ma szansy, żebym po każdej wizycie w pewnym domu na skraju Konstancina wyszedł bez rąk pokancerowanych przez pewnego Wielkiego Białego Psa - na własne życzenie, zresztą. Tak już mam - pies im większy, tym lepszy, a że się ich kompletnie nie boją - co bydlaki zdają się wyczuwać, bo jeszcze nigdy nic mnie złego od nich nie spotkało. Przypuszczam, że do czasu jednak.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 16 gru 2008, o 14:58

Gal pisze:Nigdy nie ma takich warunków, by powiedzieć, że "tutaj pies nikomu nie grozi", zawsze ktoś może nadejść, inny pies przybiec itd.
To czy psa się prowadzi na smyczy i w kagańcu, czy puszcza luzem, zależy od zdrowego rozsądku właściciela. To on zna psa i ocenia sytuację. Właściciel ma panować nad psem i tyle - obojętne czy na smyczy czy luzem.
Tyle, że to panowanie często ogranicza się do stwierdzenia "Panie, on nigdy nikogo nie ugryzł. On bawić się chce". Zawsze psa mam w polu widzenia i puszczam go na taką odległość, by móc z dużą dozą prawdopodobieństwa (bo pewności nigdy nie mam) powiedzieć, że gdy go zawołam to do mnie przyjdzie.

Swoją drogą był chyba wątek do takich dywagacji. :whistle:
czarne jest piękne...

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 16 gru 2008, o 15:09

wiadomo że to tylko zwierz i może mu odbić ale chyba to zależy od relacji pies-właściciel. Pamiętam jak dawno temu mój ojciec miał Szarika (identyczny jak w pancernych) i tak się blisko trzymał ojca na spacerach że aż sie o nogi obijał. A jak gdzieś na łące zobaczył zająca czy bażanta to najpierw spoglądał na ojca - czy mu pozwoli. Taki był.

Azrael
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 15:11

naLeśnik pisze: mój ojciec miał Szarika (identyczny jak w pancernych)
też suka?

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 15:13

Psy są różne i wiele zależy od wychowania/ułożenia.
Niestety większość osób nie szkoli swoich pupili - nawet w domowym zakresie: równaj, do mnie, siad, waruj, zostań, stój.
A to podstawowe komendy, które po pierwsze pomagają zapanować nad psem a po drugie są niezbędne do utrzymania relacji: pan-podporządkowany pies.

Jak mój sznaucer wykazuje choć najmniejszą chęć dominacji to funduję mu serię siad-waruj i od razu jest spokój :evilgrin:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 15:16

Azrael pisze:
naLeśnik pisze: mój ojciec miał Szarika (identyczny jak w pancernych)
też suka?
Psy, które grały Szarika nie były sukami... :?
W rzeczywistości rolę Szarika odtwarzały trzy różne psy tej samej rasy - najczęściej był to Trymer - pies milicyjny, który oblał egzamin z tropienia i miał być wycofany ze służby ze względu na niskie wskaźniki agresji. Ale na planie filmowym był "genialny". Inne to Spik i Atak. Ten ostatni był silnym i pobudliwym psem i nadawał się do scen wymagających wysiłku i kondycji.

Azrael
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 15:16

Bilex, kurcze to ja mam inne dane...

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 16 gru 2008, o 23:38

WRC fan pisze: Na spacerze jakiś puszczony luzem rottweiler rzucił się i zagryzł psa Magdy...szok ;-(
Dopiero przeczytałem :o dramat :-( Jakiś specjalnie wrażliwy nie jestem, ale to mnie poruszyło. WuRC wyrazy dla Magdy i dla Ciebie.
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H

Post 17 gru 2008, o 00:41

Masakra. Co to za debilny pies jest żeby suczkę zagryźć. Nie powiem mój Bruno jest wampir na inne psy ale żeby suczkę nie kumam :roll:

Michał Megas wyrazy współczucia. Ja wiem, że to trochę za wcześnie ale na taką stratę najlepszy jest następny psiak. Sam w to kiedyś nie wierzyłem ale u mnie zadziałało.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 gru 2008, o 09:23

Dzisiaj zżarł psa, a jutro pożre dziecko... :x
Dolce far niente ;-)

Megis
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 17 gru 2008, o 21:59

Dzięki Wam wszystkim za słowa otuchy..do tej pory do mnie to nie dociera, niedawno weszłam do domu i pierwsze co, to chciałam wołać Zuze na spacer...To wszystko tak nagle się wydarzyło, mój brat poszedł z nią wieczorem na szybki spacer, chodzili sobie spokojnie a tu nagle zza rogu wybiegł jak szalony jakiś rottweiler i rzucił się na Zuzie, wbił się w szyje i rozprawił się z nią jak z zającem..Piotrek przybiegł z nią do domu, pojechaliśmy na dyżur całodobowy do weterynarza, ale niestety nie udało się...Miała przegryzioną aortę, pogruchotaną tchawice i krtań, więc generalnie nie miała żadnych szans...wczoraj Piotrek był na Straży Miejskiej złożyć zeznania, oczywiście przyjęli, powiedzieli standardowo, że patrole są, tylko jakoś nigdy ich nie widać...jak znam życie to nic więcej z tego nie wyniknie....
Jutro mam zamiar urwać się z pracy na chwile i podejść do Towarzystwa opieki nad zwierzętami, mam nadzieje że oni coś z tym zrobią.
Najgorsze jest to, że dokładnie nie wiemy kto to był, będziemy mimo wszystko chodzić na spacerki wieczorami, może uda nam się go wypatrzeć, i wtedy chociaż będzie wiadomo gdzie mieszka.. Cały czas powtarzam sobie, że lepiej,że trafiło na starego psa,niż na przykład na dziecko, ale mimo wszystko, nikt z nas nie przypuszczał, że Zuza tak skończy swój żywot.. ;-(
WRCfanova 8-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 gru 2008, o 22:03

Megis,
Gwarantuję Ci, że właściciela tego bydlaka, w tej okolicy długo nie zobaczysz....
A gdyby nawet, to jak znam życie, powie, że mijasz się z prawdą.

Samo życie... :roll:
Współczuję... :-(
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 gru 2008, o 18:36

Pognałem dzisiaj do Bielska w celu zakupu estijajowych krzeseł do wiśni. Wg słów sprzedawcy miały być w doskonałym stanie, tylko brudne. Czyli OK.
Na miejscu okazało się, że fotel kierowcy jest z jednej strony zapadnięty na siedzisku (łącznie ze pogiętymi sprężynami pod spodem), a oparcie całe załamane z jednej strony (!!!). :o

O rzesz k.... Niektórych handlarzy powinno się na pal nabijać. :x

ODPOWIEDZ