SUBARU wycofało się z RSMŚ...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: SUBARU wycofało się z RSMŚ...

Post 16 gru 2008, o 19:52

W ogóle coraz częściej ostatnio nachodzi mnie myśl typu: "a niech te całe RSMŚ" szlag trafi. :-| Narzekaja na koszty, więc po co organizują aż tyle rund? W tym rundy w jakiejś za przeproszeniem Jordanii, gdzie pies z kulawą noga nie interesuje się rajdami. Po co jest taki rajd jak Cypr na którym każdego roku wszystkie teamy zostawiają po pół auta na trasie (i setki tys. $), bo kamienie są tak wielkie. Dlaczego nie włączają do kalendarza rajdów na których co roku są rzesze kibiców (Monte Carlo, Szwecja), które mają wielki rozgłos medialny i nigdy nie mają problemów ze sponsorami. Nigdy nie byłem jeszcze na rajdzie RSMŚ (i żałuję), pewnie na żywo wygląda to wszystko jeszcze ekscytująco. Ale oglądanie MŚ w telewizji to pełna porażka: dojechał do zakrętu, zahamował, skręcił, odjechał... :-/ Kiedys biegłem ze szkoły, ba, nawet uciekałem z lekcji żeby obejrzec motowiadomości na polsacie. Z podniesionym pulsem oglądało się wtedy Agrupowe Lancery, Colina, który gdzie się dało zapiął boka, samochody, które nie jechały jak po sznurku... Ehhhh, lipa trochę się zrobiła z tymi rajdami. ;-(

Obrazek

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 20:37

Kurde, w tej tragicznej sytuacji, nie Mercedes, Nie Audi. Nie BMW czy ALfa ewenutalnie, ale C5, bo LOEB kosi wszystko.
Taki wypasiony to kosztuje bog wi co.

I jeszcze cos. Enviromentally friendly - jest w kawalku wrzuconym przez DEVLINA.
To wlasnie, ta hipokryzja ceodwójna, powoduje koniec cywilizacji. Zaczyna sie od dupereli, takich jak wycofanie z rajdów ( a co za tym idzie, koniec rozwoju technologii) - a skonczy sie na wozie drabiniastym i kosie w polu.
NIC NIE DZIEJE SIE W PUSTCE.
W tym kawalku Devlina jest rowniez o wczesnym wycofaniu sie. To jest sluszna decyzja. Kryzys walnie jak domino o wiele mocniej≥
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93

Post 16 gru 2008, o 21:10

ehhhhh....tego sie nie spodziewalem :-( wielka szkoda .

To Solberg i Atkinson szukaja pracy....

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 22:01

dareq, solberg i atkinson sa do konca zycia ustawieni i ich dziei i wnuki.
Nie wspolczuj. Wspulczuc nalezy tym, ktorzy beda mieszkac tam gdzie zlodowacenie prszyjdzie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 16 gru 2008, o 22:06

Arno pisze: Wspulczuc nalezy tym, ktorzy beda mieszkac tam gdzie zlodowacenie prszyjdzie.
Arktyka, Grenlandia, Syberia?
Ono już tam jest, więc spoko... ;-)
Dolce far niente ;-)

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: legacy MY 96 kombi

Post 16 gru 2008, o 22:31

Dla mnie wszystkie "żółte" auta maja to cos czego w życiu żaden szwab czy inny zabojad mieć nie będzie/chodzi o relację cena -sprzęt/i chocby Loeb wygrywałby wszystko do końca moich dni i i tak będę uważał francuskie sprzęta za "G" :lol:
PAWKA

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 gru 2008, o 22:54

Pawka, wystarczyloby zebys byl duzo mlodszy, i znal renault alpine turbo, albo 205 we wlasciwej wersji.
Dawniej francuskie auta byly fantastyczne w rajdach. Gordini, alpine, matra....
renault 10...
peugeot kilka razy zakosil dobrze.
to nie jest tak jak ci sie wydaje. To zawsze sa fale. Raz mercedes, na ktorym zasad wygral w argentynie, raz reault gdzies tam, raz japonce, ..
to jest wszystko wzgledne, a Focus rypie impreze jak sam chce.... pawka, daj spokoj, milosc nie jedno ma imie
Cena sprzet? A jaka jest roznica miedzy wrc Citroen a Subaru w kosztach albo fakas

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat
Polubione posty: 1 raz

Post 17 gru 2008, o 00:00

Arno pisze: Pawka, wystarczyloby zebys byl duzo mlodszy, i znal renault alpine turbo, albo 205 we wlasciwej wersji.
T16
A myślałem że tylko ja jakiś stary jestem :-)
Kedyś skończyła sie wielka grupa B, a teraz jesteśmy świadkami końca rozdziału pt. WRC.
Ale jak na razie me serce owalne, krew błękitna, a w głowie plejada gwiazdek :mrgreen:

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś

Post 17 gru 2008, o 00:06

dareq pisze: To Solberg i Atkinson szukaja pracy....
Solberg zawsze może sprzedać samolot, który kupił za kasę zarobioną w rajdach i żyć z kapitału. O niego bym się nie martwił :mrgreen:
arno pisze::Pawka, wystarczyloby zebys byl duzo mlodszy, i znal renault alpine turbo, albo 205 we wlasciwej wersji.
Dawniej francuskie auta byly fantastyczne w rajdach. Gordini, alpine, matra....
renault 10...

Renault 5 Le petite bombe też nie było złe.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2008, o 00:08 przez Paul_78, łącznie zmieniany 1 raz.

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subaru

Post 17 gru 2008, o 01:15

Ciekawe co dalej wymyśli subaru.
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

fitush
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: wrx 01 tuned by MRT/S&J , rex gt'96 jdm

subaru wycofalo sie z WRC!

Post 17 gru 2008, o 04:56

" A REX THAT CAN PULL JESUS OFF THE CROSS" (c) T.H.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Re: subaru wycofalo sie z WRC!

Post 17 gru 2008, o 09:03

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2008, o 09:08

huzar, jak to co, Legacy jak Avensis. To oczywiste.

Gość
5 gwiazdek

Post 17 gru 2008, o 12:25

Wiadomość oczywiście smutna dla fanów WRC, ale jak tu już wcześniej napisano wszystko w sportach samochodowych przemija, a na to miejsce przychodzi coś nowego...

Dla mnie nie jest to sprawa życia i śmierci...
Istotniejsze jest, w jakim w ogóle kierunku idzie Subaru? Jakie auta będzie produkować?

Bo prawdę mówiąc największe nawet sukcesy Loeba i jego drużyny nie przekonają mnie do tego aby kupić Citroena C4.
I na tej samej zasadzie, nawet jeśli team Subaru odzyskałby prymat w WRC, ale na rynek będą wypuszczać coraz gorsze badziewie, to mnie nie przekonają.

Ja oczekuję od aut marki Subaru określonych cech, związanych z jakością (zarówno samej konstrukcji jak i wykonania) jak i parametrami technicznymi, które mają je wyróżniać in plus na tle konkurencji. Oczekuję też od nich pewnej odwagi w proponowaniu nietuzinkowych rozwiązań technicznych i designerskich. W zamian godzę się na to, że ta jakość będzie wiązała się z odpowiednio wyższą ceną - Subaru, jak dla mnie, nie ma konkurować z najtańszymi autami na rynku, nie ma mieć ambicji stania się produktem masowym, jak Toyota, czy Fiat...

Na tą chwilę nowe modele wprowadzane przez Subaru nie spełniają moich oczekiwań...
"prawdziwa" Impreza się skończyła, "prawdziwy" Forester się skończył...
takie mam odczucia...
niech się jeszcze skończy Legacy/Outback i nie będzie już żadnego Subaru w moim rozumieniu tego słowa...
:-(

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 gru 2008, o 12:35

Tak, gootek, i marki do tej pory uznawane za podklasowe typu KIA czy Hyuday zaczna byc w koncu kupowane, bo zaloze sie, ze za chwile podniosa jakosc, klase wykonania i nie beda sie psuly.
Podobnie sadze, ze wloskie badziewie tez sie przestanie psuc. Bo jakos marke trzeba odbudowywac.

fitush
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 gru 2008, o 15:30

gootek pisze: Istotniejsze jest, w jakim w ogóle kierunku idzie Subaru? Jakie auta będzie produkować?
z tego co pisali w gazetach w au to subaru w planach ma robic impreze tylko z dieselem, a co gorsze bez turbo :wall:
w au mowia na wrx'a rex (t-rex) ...i widac podziela taki sam los

Żemol
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza Classic`96 / Forester `99

Post 18 gru 2008, o 13:18

Jeszcze brakuje tego, żeby AWD zastąpili czymś co tylko z nazwy przypomina 4x4, mowa tu o sprzegle haldexa...
Wszystko upodabnia się do tych szmelcwagenów...
...zaś dnia ósmego, stworzył Awd i ubrał Ją w szatę SexownąTajemnicząintrygującą...
Obrazek
"Moim zdaniem to niczego nie jestem pewien, jednak widok Gwiazd sprawia, iż zaczynam marzyć" — Vincent van Gogh

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 gru 2008, o 13:26

Życie próżni nie znosi...
Było Subaru i Mitsu; znajdzie się ktoś trzeci...
Dolce far niente ;-)

Żemol
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Impreza Classic`96 / Forester `99

Post 18 gru 2008, o 13:31

Może Hunhay znowu pokusi się o mistrzostwo świata... :whistle: :mrgreen:
...zaś dnia ósmego, stworzył Awd i ubrał Ją w szatę SexownąTajemnicząintrygującą...
Obrazek
"Moim zdaniem to niczego nie jestem pewien, jednak widok Gwiazd sprawia, iż zaczynam marzyć" — Vincent van Gogh

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 18 gru 2008, o 13:36

mi się wydaje, że to czas na rynki wschodzące - czyli na Tate :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 gru 2008, o 09:19

Pisze w tym watku bo ma w tyule SUBARU.
Czy wiecie co to znaczy SUBARU?
Podobno po Hiroszimie kiedy Amerykanie kontrolowali Japonie bylo jakies zjednoczenie wielkich firm. Rozbili to zjednoczenie, zeby ich oslabic.
W którymś momencie firmy się polączyły ponownie. I podobno SUABRU oznacza "ponowne zjednoczenie" - a gwiazdy w znaczku to wlasnie te firmy z któryc h jedna była największa.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 19 gru 2008, o 10:23

Było kilkanaście zaibatsu (w tym cztery najważniejsze, najstarsze: Mitsui, Sumitomo Group, Mitsubishi i Yasuda, które kontrolowały 50% rynku): wielkie grupy kapitałowe, wywodzące się nawet z siedemnastego wieku (Mitsui i Sumitomo), powiązane z otoczeniem Cesarza, wojskiem i kołami rządzącymi (w sumie przystąpienie Nipponu do IIWS to między innymi śrubka zaibatsu). W 1953 roku, w wyniku rozluźnienia ustawodastwa antymonopolowego (recesja gryzła w tyłek; w ogóle historia gospodarcza Japonii to bardzo ciekawa lektura, którą m.in. nasi rządzący przegapili), zaczęły się tworzyć keiretsu -- następcy zaibatsu: konglomeraty holdingów, posiadające nawzajem swoje akcje, skupione wokół swoich banków (stąd zresztą taka, a nie inna struktura akcjonariuszy FHI i Toyoty, gdzie spółki wzajemnie posiadają w swoje udziały.

Spółki, które weszły w skład FHI to jakieś małe pipki, ani nie mogę się doszukać ich śladów w Wielkiej Czwórce (zresztą wielka czwórka się odbudowała), ani też FHI nie jest jakąś straszną potęgą na rynku Nipponu -- zupełnie nie ta skala. Może to były jakieś odpryski z zaibatsu ,,drugiego poziomu''.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

fitush
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 20 gru 2008, o 06:18

"the name "Anesis" is Greek for "relaxation."

Underneath, the new Anesis gets the standard Impreza lineup of 1.5- and 2.0-liter flat-4 engines making 108-138 horsepower and can be ordered with either front-wheel drive or Subaru's Symmetrical four-wheel-drive system."

http://www.edmunds.com/insideline/do/Me ... toId=65258

:wall: jednym slowem wielka kupa! ...najbardziej mi sie podoba ze wreszcie zaczeli robic FWD :x
Załączniki
subaru.anesis.20is.2.500.jpg
subaru.anesis.20is.500.jpg

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 gru 2008, o 08:55

Relaxation pe wielkiej mece Imprezowej. Ile w koncu mozna!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 20 gru 2008, o 09:35

Bardzo podoba mi się tył tego samochodu. W porównaniu do lanosa jest bardzo zachęcający

ODPOWIEDZ