Forester MY09 jako auto sluzbowe?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Forester MY09 jako auto sluzbowe?

Post 7 sty 2009, o 09:08

Gdzieś wkleiłem link z otomoto z rocznym OBK. Przebieg miał koło kilkunastu tysięcy. Cena chyba 95000
Co do spalania, to mogę Ci powiedzieć, że na autostradzie 2.0l forek, poprzedni model, przy stałej 150 palił równo 13l.
Przetestowałem także OBK w dieslu i Legasa kombi 2.5 z wolnym automatem.

Wolalbym OBK 2.0 diesla... :razz:

OBK/Legacy 3.0 nie jeździłem, ale jeżeli ciągnie tak, jak 2.5 nowy forek, tym jeździłem, to dla frajdy będzie ok.
W mieście, wolno, koło 14l
EDIT. Tego OBK juz nie ma.

Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 sty 2009, o 09:17

Driv3r, jeśli całe Twoje jeżdżenie w terenie to będzie wjazd na budowę, to sugerowałbym outbacka w konfiguracji z brokerem. Zdecydowanie wygodniejszy niż forester, silnik 2.0 w dieslu (stety albo niestety - zależy co kto lubi) ale za to nie łapie się na zbójecką akcyzę jak silniki 2,5 czy 3.0. Auto o wiele bardziej reprezentacyjne, możesz nim bez stresu wjechać w błocko i wziąć żonę/dziewczynę do opery. Pytanie tylko czy wyrobisz się z ceną.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 7 sty 2009, o 09:31

OBK 2.0d na Litwie od 22-26 tyś. euro netto...
Dolce far niente ;-)

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 7 sty 2009, o 10:03

ale musi sobie wyrobić Euro NIP aby mógł kupić na firmę. Nie jest to co prawda specjalnie skomplikowane ale trzeba

jbp
0 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 10:21

Ja jednak zdecydowanie odradzałbym auto demonstracyjne. Instrukcja mówi jasno: 1600km spokojnej jazdy, nie przekraczając 4tys.
Tymczasem samochody demonstracyjne dostają ostro w palnik, co więcej od różnych kierowców. Bardzo często są kręcone pod czerwone, często są sprawdzane w zakrętach.
Nie ma cudów - musi to ujemnie wpłynąć a trwałość.
Sugerowałbym już jednak szukanie samochodu od pierwszego właściciela, i to dokładnie sprawdziwszy, czy nie był to właśnie samochód pokazowy ;-)

jbp
0 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 10:22

Konto usunięte pisze:Driv3r, jeśli całe Twoje jeżdżenie w terenie to będzie wjazd na budowę, to sugerowałbym outbacka w konfiguracji z brokerem. Zdecydowanie wygodniejszy niż forester, silnik 2.0 w dieslu (stety albo niestety - zależy co kto lubi) ale za to nie łapie się na zbójecką akcyzę jak silniki 2,5 czy 3.0. Auto o wiele bardziej reprezentacyjne, możesz nim bez stresu wjechać w błocko i wziąć żonę/dziewczynę do opery. Pytanie tylko czy wyrobisz się z ceną.
Prawda, liberałowie sięgnęli ostatnio do kieszeni bogatego :-)
Już weszła ta akcyza, bo nawet nie wiem?

j33mbo
5 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 10:36

Driv3r pisze:Czołem,

Szukam dla siebie auta sluzbowego, troszke ponad gorna granica jest forester 2.5 vb natomiast w obu warszawskich salonach nie znalazlem konkretnej informacji takze pytam tu:

- jakie jest relane spalanie na autostradzie (130-150 km/h)
- jak jest z poziomem glosnosci przy tej predkosci (skrzynia tylko 5 biegow)

Dzieki za pomoc:)

M.
cześć.
nowym forkiem jeżdzę od września

realne spalanie przy 130 na autostradzie (130km/h na GPS, na tempomacie ustawione 140) to jakieś 11,5l/km
wyżej leci tak około litr na 10km/h więcej

nie patrzyłem na spalanie przy 180, ostatnia wartość, którą sprawdzałem to jakieś 14 z hakiem przy 160km/h

przy 130 poziom głóśności mnie zadowala, przy 150 jest już zdecydowanie gorzej.

autem jeździ głównie żona, więc jest to 4AT, ja powoli się już zaczynam przyzwyczajać do tej skrzyni, jak się jeździ tak jakby nie było jedynki (czyli 1 to 2, 2 to 3, 3 to 4, 4 to 5) to nie jest tak źle, oczywiście na manualnym przerzucaniu przełożeń,
na 4 praktycznie nie przyspiesza

ogólnie samochód oceniam bardzo dobrze, tymbardziej, że kupiłem go przy kursie euro 3,26

jeżeli będziesz miał jakieś pytania to wal, a jakbyś się zdecydował to powiem ci na co zwrócić uwagę przy odbiorze.

Gość
5 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 10:56

Driv3r pisze: doprecyzuje kilka rzeczy:
- budzet to ok 100 tys, auto musi byc nowe (moze byc broker i na pewno sie rozejrze :) )
(...)
a decydowac sie musze szybko bo w w-wie jest taki forek do sprzedazy (ma tylko OC wiec raczej sie nim nie przejade) i ma dobra cene...
Dobrze rozumiem, że w Warszawie ktoś oferuje Ci fabrycznie nowego Forestera 2.5XT za 100 tys. zł?
To kup go 8-)

Driv3r pisze:stad wlasnie pytanie o halas w foresterze przy predkosciach autostradowych i jego zasieg na jednym zbiorniku :)
Hałas - jest.

A jesli chodzi o zasięg na zbiorniku, to pamiętaj o dwóch sprawach:
- to jest silnik benzynowy turbo, więc wiele zależy od temperamentu kierowcy,
- Forester ma kiepską areodynamikę, więc w miarę wzrostu prędkości spalanie bardzo rośnie.

Na autostradzie:
- jeśli będziesz w miarę delikatnie operował gazem i nie będziesz rozpędzał Forestera 2.5XT do więcej niż powiedzmy 140km/h - to masz szanse na spalanie około 13l/100km, czyli zasięg na zbiorniku będzie ponad 400km.
- jeśli będziesz mocniej deptał i rozpędzał go do powiedzmy 180-200 km/h, to spali Ci średnio nawet 20l/100km i wtedy zasięg na zbiorniku to 250km.

Gość
5 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 11:00

j33mbo pisze:cześć.
nowym forkiem jeżdzę od września

realne spalanie przy 130 na autostradzie (130km/h na GPS, na tempomacie ustawione 140) to jakieś 11,5l/km
wyżej leci tak około litr na 10km/h więcej

nie patrzyłem na spalanie przy 180, ostatnia wartość, którą sprawdzałem to jakieś 14 z hakiem przy 160km/h

przy 130 poziom głóśności mnie zadowala, przy 150 jest już zdecydowanie gorzej.
Pamiętaj jednak, że Driv3r celuje w 2.5XT, czyli musi liczyć się i z innym spalaniem i z inną głośnością w samochodzie.
:->

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 7 sty 2009, o 11:05

Zapomnieliśmy wszyscy o jednym. Przecież w 2,5XT trzeba jeszcze zmienić tłumik. No bo co to za turbo, bez zmienionego przynajmniej końcowego ;)
Czyli będzie głośno :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 7 sty 2009, o 11:15

Godlik pisze: Przecież w 2,5XT trzeba jeszcze zmienić tłumik.

w MY09 dwa, dwa tłumiki

Driv3r
0 gwiazdek
Auto: Szukam Subaru :)

Post 7 sty 2009, o 12:26

gootek pisze: Dobrze rozumiem, że w Warszawie ktoś oferuje Ci fabrycznie nowego Forestera 2.5XT za 100 tys. zł?
konkretnie 125 tys. zł do negocjacji (dealer ma cisnienie zeby to sprzedac bo przed wzrostem akcyzy to zarejestrowal a wiec i gwarancja leci)
co do spalania w turbo benzynie to zdaje sobie z tego sprawe bo mam takie cos obecnie (prosze sie nie smiac :D): Clio 1.2 turbo :P

esilon
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 12:30

Driv3r pisze: konkretnie 125 tys. zł do negocjacji

ponegocjuj i kupuj

Gość
5 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:18

Driv3r pisze:konkretnie 125 tys. zł do negocjacji (dealer ma cisnienie zeby to sprzedac bo przed wzrostem akcyzy to zarejestrowal a wiec i gwarancja leci)
125 tys. to żadna okazja.
Moja koleżanka kupiła miesiąc temu w salonie Suzuki Grand Vitarę w pełnej opcji, pełna elektryka, bi-ksenony, szyberdach, skórzane siedzenia, key-free, audio ze zmieniarką CD, 5-biegowy automat, 18" alufelgi... po prostu wszystko...
do tego silnik 3,2 V6, mocniejszy niż ten w Foresterze 2.5XT,
lepszy napęd niż w Foresterze: z blokadą dyfra, z reduktorem...
już nie wspomną o takich elektonicznych bajerach jak asystent zjazdu...
oczywiście lakier meralizowany... i dodatki jak czujnik cofania, chodniczki, kuweta do bagażnika, itd, itd...
(auto wyprodukowane w Japonii, gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości... ;))
i to wszystko za 114 900, 00 zł.

Jeździłem tym autem przez tydzień w górach podczas świąt i powiem z pełną odpowiedzialnością, że nie ma niczego w czym nowy Forester 2.5XT miałby jakąkolwiek przewagę. Wręcz przeciwnie.

Więc sorry zakup tego nowego Forestera za 125 tys. byłby.... lekką rozrzutnością :?

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 7 sty 2009, o 13:21

E tam,

125k to i tak jest dobra cena. Jeżeli to jest oczywiście full opcja ze skórą, niedziałającym navi i szyber dachem...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

esilon
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:27

kącik miłosników suzuki juz jest na forum :lol:

a może jeszcze jakiś broker ma starą budę 2,5XT, gdzies widziałem ogłoszenia, ale może teżjuz stare

Gość
5 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:32

Bilex pisze:E tam,
125k to i tak jest dobra cena. Jeżeli to jest oczywiście full opcja ze skórą, niedziałającym navi i szyber dachem...
Powiem tak, za Forestera 2.5XT w starej budzie i w pełnej opcji - dałbym 125k, za nowego - nie :razz:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:38

gootek, GV jest bardzo dobrym samochodem, ale jesteś pewien, że 3,2 z automatem ma blokadę dyfra i reduktor? Coś mi sie obiło o uszy, że tylko manual, ale nie jestem pewien.
gootek pisze: że nie ma niczego w czym nowy Forester 2.5XT miałby jakąkolwiek przewagę

Yyyy, bagażnik? :roll: :mrgreen:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:39

A XT automat ma blokadę dyfra i reduktor? :o

esilon
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:41

Bilex pisze: A XT automat ma blokadę dyfra i reduktor?

nie ale XT ma najlepszy benzynowy silnik świata :-d

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:43

esilon pisze:
Bilex pisze: A XT automat ma blokadę dyfra i reduktor?

nie ale XT ma najlepszy benzynowy silnik świata :-d
Wiem... :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:48

Bilex, każdy zautomatyzowany Forester ma zamiast centralnego dyfra elektronicznie sterowane sprzegło wielopłytkowe w skrzyni biegów i nie ma reduktora. Reduktor mają tylko manualne wolnossaki.

Driv3r
0 gwiazdek
Auto: Szukam Subaru :)

Post 7 sty 2009, o 13:50

Bilex pisze: 125k to i tak jest dobra cena. Jeżeli to jest oczywiście full opcja ze skórą, niedziałającym navi i szyber dachem...
to jest ta wersja bez tego wszystkiego :(

generalnie z tego co piszecie to forek nie jest dla mnie :(
jedyny aspekt in plus tego auta to naped 4x4 i duzy przeswit

a bagaznik tez jest wazny :)
docelowo ma sie tam zmiescic wózek + bagaze zestawu 2+1

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:52

Driv3r, weź legaca lub OBK i też będzie gites :thumb:

A co do kupna, pogadaj z Piterem35 - sprowadzi Ci nówkę sztukę taniej niż w polskim dilerstwie.

aha, a dlaczego forek nie dla Ciebie? Ja spokojnie pojechałem Forkiem z rodziną na wakacje.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 sty 2009, o 13:59

Konto usunięte pisze: aha, a dlaczego forek nie dla Ciebie? Ja spokojnie pojechałem Forkiem z rodziną na wakacje.
No ja to właśnie czarno wiedzę... Dlatego do czerwca muszę znaleźć sponsora na GL-a :evilgrin:

ODPOWIEDZ