Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 31 gru 2008, o 00:28

Piter 35 pisze: Chloru niestety przez posunięcia banku szwajcarii to frank stał się dobrą lokatą i niektóre kraje np: arabskie ostro go kupują i mamy co mamy czyli najdroższy fronkoś od 3 lat :-(

Piter - CHF poszedl w górę, zanim Bank Szwajcarii zaczął weń inwestować. Wydaje mi się, że mylisz przyczynę ze skutkiem.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 31 gru 2008, o 00:29

Mam na myśli najnowsze skoki

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 31 gru 2008, o 00:40

Chloru pisze: Chociaz mi się w grudniu nie upiekło, zdązyłem spłacić ratę a dopiero potem nastąpiło przeindeksowanie kredytu !!! :x

Ale tak mówi umowa, o ile dobrze pamiętam.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 31 gru 2008, o 00:40

Piter 35, http://brebank.pl/pl/Serwis_Ekonomiczny ... e&code=CHF .... nie lubię Cię, od paru dni żyłem w nieświadomości :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Piter 35
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 13:52

Nie matrw się ja tak żyłem przez dwa tygodnie dopuki nie wróciłem do kraju , później znajomość a właściwie informacje troszeczkę mnie denerwują :arrow: no dobra wku..... :mrgreen:

oz
2 gwiazdki
Auto: STI 2.5

Post 31 gru 2008, o 14:28

Piter 35 pisze:
Michal B pisze: Co do sprowadzania aut z Danii - nowych to nie wiem czy są takie najtańsze, trochę miałem do czynienia z brokerami i nie przypominam sobie by jakąś markę ciągneli z Danii - no ale może
Gdyby ktoś chciał cos z Danii to ja chętnie pomogę :cofee:
Mam tam takie fajne dojście na blaszane nówki i ceny mocno konkurencyjne :whistle:

A tak przy okazji, co mądre głowy powiedza na to co sie teraz dzieje na rynku walutowym :?:
Bo dla mnie to jakiś koszmar minionego lata :x
nie zaliczam się do głowy ;) ale koszmar dopiero nastąpi a szczytowym jego objawem będzie mniej lub bardziej masowe przewalutowanie kredytów mieszkaniowych z franka na pln gdzieś tak w okolicy 3,2-3,3 pln/chf i jak ktoś planuje wtedy inwestycje budowlane to ... powinien przy takim kursie pójść do banczku po kredyt w chf, jeżeli osoba udzielająca go po stronie banku będzie pukać się w czoło to tym bardziej należy to zrobić :) moim zdaniem "głód" walut typu eur, usd, chf będzie trwał przez cały 2009 rok, powodów jest wiele i nie ma sensu ich powtarzać
zapraszam na 1/4 mili http://www.sss.org.pl i drift http://www.sdc.org.pl

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 31 gru 2008, o 17:58

oz pisze: tak w okolicy 3,2-3,3 pln/chf
Wow, powiedziałaby młodzież...
To EUR ~5+, czy tylko franek?
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 18:07

oz pisze: koszmar dopiero nastąpi a szczytowym jego objawem będzie mniej lub bardziej masowe przewalutowanie kredytów mieszkaniowych z franka na pln gdzieś tak w okolicy 3,2-3,3 pln/chf i jak ktoś planuje wtedy inwestycje budowlane to ... powinien przy takim kursie pójść do banczku po kredyt w chf, jeżeli osoba udzielająca go po stronie banku będzie pukać się w czoło to tym bardziej należy to zrobić :) moim zdaniem "głód" walut typu eur, usd, chf będzie trwał przez cały 2009 rok, powodów jest wiele i nie ma sensu ich powtarzać
Czyli Twoim zdaniem jeszcze należy czekać z przewalutowaniem kredytu na CHF, bo do szczytu jeszcze daleko?
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Piter 35
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 18:25

Panowie spokojnie nie wpadajmy w defetyzm tak źle nie będzie , góra franek dojdzie do 4 złociszy :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 31 gru 2008, o 18:48

Nooo. Na Forum także byli tacy, co święcie we WIG20 wierzyli i kazali przed 50% spadkiem jednostki uczestnictwa kupować/trzymać... :roll:
Dolce far niente ;-)

oz
2 gwiazdki
Auto: STI 2.5

Post 31 gru 2008, o 18:56

szkoda, że w bankach nie ma opcji przewalutowania częściowego, to dopiero byłaby jazda, każdy mógłby sobie uśredniać to co che ;) no i opłata za przewalutowanie - poza spreadami z sufitu - jest zwykłym umownym podatkiem bankowym, absurd ale tak to jest w oligopolu
dla mnie cena równowagi chf/pln to min 3 pln i jeżeli produkcja w Polsce spadnie tak jak myślę to taką cenę zobaczymy w I kw 2009 a najpóźniej w drugim, zwyczajnie wtopa produkcyjno-płynnościowa ułatwia jazdę na walucie - patrz przykład gbp czyli niby najstarszej scentralizowanej waluty świata
zapraszam na 1/4 mili http://www.sss.org.pl i drift http://www.sdc.org.pl

Michal B
2 gwiazdki
Auto: Jeszcze 2 Subaru

Post 31 gru 2008, o 19:19

A ja myślę, że tak nisko to złoty nie spadnie - jeśli to na bardzo krótko. Każde umocnienie sie walut wyraźnie wpływa na spadek popytu na nie co wyraźnie widać w imporcie - już przy dzisiejszym kursie wielu rzeczy nie opłaca sie sprowadzać a popyt w to miejsce mimo, ze w związku z kryzysem sie pewnie zmniejszy bedzie zastępowany produkcją krajową. Wielu producentów ( na rynek krajowy) przy krursach z lata miało ogromną konkurencję z importu, spadek ceny złotego zmienia tą relacje i zwiększa popyt na te produkty na rynku krajowym, o eksporcie nie wspominam bo co z tego, że sie wyraźnie bardziej moze opłacac jak na razie popyt wyraźnie osłabł ale i to się może zmienić na korzyść w czym słabszy złoty pomaga bardziej niż przeszkadza. Nie bardzo też rozumiem dlaczego ludzie przy 3,2 - 3,3 za franka mieliby masowo przewalutowywać kredyty - z powodu paniki? Prędzej będą mieć kłopoty z ich spłacaniem bo przewalutowanie przy takim kursie dla wielu może oznaczać duze kłopoty. Co do kursu równowagi to jak dla mnie 3,90 za euro ale na dziś to wróżenie z fusow i nie ma mądrych, rynek jest płytki i rozchwiany - rządzi nim spekulacja - po pierwszym sporo sie wyjaśni bo teraz łatwo było grać pod spadek, jeśli to gra złoty sie umocni, jeśli trend to spadnie.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 20:12

To co Panowie, obstawiamy średnioroczne kursy walut w 2009?
Average Interbank Rate dla EUR, USD, CHF, GBP z Oanda.com.
To lepsze niż ruletka i świetne na "Zakłady Sylwestrowe". :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 20:24

+/- 5-10% od dzisiejszych :mrgreen:

:razz:
Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 22:38

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 sty 2009, o 01:54

Dobry przykład.
Kolejny dowód na to, że historia nikogo nic nie uczy (choć powinna). Płaczący Greenspan powinien być na okładce podręczników historii do podstawówki. 8-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2009, o 20:03

Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2009, o 21:00

To już dawno było wiadome. Natomiast jeszcze trzeba zmienić prawo (EU na to naciska), ponieważ póki co Dolna Saksonia mając 20% w VW pozbawia Porsche kontroli nad firmą.

r.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2009, o 21:03

Jakieś "złote akcje" :? :roll: .
Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 sty 2009, o 21:24

Tzw. Volkswagen law:
Wikipedia pisze:On February 13, 2007 Advocate General Damaso Ruiz-Jarabo ruled that a German law preventing any shareholder in Volkswagen from executing more than 20% of the total voting rights in the firm was illegally restricting the flow of capital in Europe.[20] This again opened the possibility of a hostile takeover of VW and so on 26 March of the same year Porsche took its holding of Volkswagen shares to 30.9%. Porsche formally announced in a press statement that it did not intend to take over Volkswagen, but intended the move to avoid a competitor taking a large stake and to stop hedge funds from dismantling VW.[21] As expected, on October 22, 2007 the European Court of Justice ruled in agreement with Ruiz-Jarabo and the law was struck down.[22]

On October 26, 2008, Porsche finally revealed its plan to assume control of VW. As of that day, it held 42.6 percent of Volkswagen's ordinary shares and stock options on another 31.5 percent. Combined with the state of Lower Saxony's 20.1% stake, this left only 5.8% of shares on the market most of which were held by index funds who could not legally sell.[23] Hedge Funds desperate to cover their short positions forced Volkswagen stock above one thousand euros per share, briefly making it the world's largest company by market capitalization on October 28th, 2008.[24]
r.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 sty 2009, o 08:51

My tu gadu, gadu, a Rosja ogłosiła mobilizację w 2009 http://wiadomosci.onet.pl/1893450,12,ro ... ,item.html

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 9 sty 2009, o 09:09

Może to jakiś ruski prima aprilis? :o
Ale wygląda na to że już totalnie ich pogięło.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 9 sty 2009, o 13:23

Cholera mam "D" czyli mięso armatnie , myslicie ,że Polska też takie coś zarządzi :?: :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 9 sty 2009, o 13:30

ja tak sobie głośno myślę, że ta mobilizacja (oprócz tego, że trochę na pokaz) to może być też prewencja przed ew. kłopotami wewnętrznymi.

Pan Putin w Rosji kojarzony jest dość powszechnie z tym, który sprawia, że żyje się lepiej (tak faktycznie było). a teraz będzie gorzej a nie lepiej. więc może zawczasu przypomnieć narodowi, że armia czuwa, że ojczyzna, że poświęcenie itp.

EDIT: a propos gorzej a nie lepiej: gdzieś wyczytałem, że budżet rosyjski na lata 2008 - 2010 był tworzony przy założeniu ceny ropy na poziomie 90USD/baryłka. a teraz cena jest coś ok. 40. wiele innych surowców podobnie. tak więc mają DUŻY problem.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 9 sty 2009, o 13:38

I pomyśleć ,że to Borys Jelcyn namaścił Putina na władcę wszechobecnego :x
Ciekawe jak by Rosja wyglądała pod innymi rządami :?:
Myślę Damaz ,że wyknułeś dobrą myśl , szary ludek musi wiedzieć gdzie jest jego miejsce i nie czas tu na wyskoki rewolucyjne tylko na ciężką pracę ku chwale Matuszki Rosjii 8-)

ODPOWIEDZ