WRX kosztuje 40k aud

W kazdym razie strasznie zawiedzeni byli Aussie jak cena STI skoczyla do 60k aud, bo wczesniejszy o ile pamietam kosztowal 52k

Ach tak polska akcyza

I tak powinno być.Barthol pisze:nie można zapominać o tym, że na Litwie tną się dwie firmy handlujące Subaru: emil frey i subaru sweden.
Widzę, że zrobili poważny krok w stronę diesla. Pierwszy rok sprzedaży i już połowa aut napędzana gnojówką. BTW, przewidywałem, że tak będzieBarthol pisze:Btw. na "krokowym" forum, szef SIP pochwalił się wynikami za rok 2008:
"Sprzedaż sumaryczna to 2185 sztuk - (rekord)
upsssss, literówka... wstawanie o tak wczesnej porze w niedziele mi jednak nie służy ale cóż robić, czasem są takie sytuacje, że trzeba...brrrrgootek pisze:Widzę, że zrobili poważny krok w stronę diesla. Pierwszy rok sprzedaży i już połowa aut napędzana gnojówką. BTW, przewidywałem, że tak będzieBarthol pisze:Btw. na "krokowym" forum, szef SIP pochwalił się wynikami za rok 2008:
"Sprzedaż sumaryczna to 2185 sztuk - (rekord)
To nie jest takie proste. Biurokracja europejska tak naprawdę jest przeciwna prawdziwej konkurecji na rynku samochodów. Bo w droższych samochodach ludzie płacą również wyższe podatki. Żaden z liczących się koncernów nie odważy się zalać rynku europejskiego tanimi furami. A Chińczyków trzyma sią za drzwiami innymi sposobami.Azrael pisze:Nie sądzę żeby różnica w marżach była znaczna bo zaraz jakiś producent by się wyłamał i zalał rynek tanimi furam, szczególnie teraz jak koncerny mają poważne problemy.
To nie do końca tak. Nie konkurencja zabiła GM na amerykańskim rynku, tylko beznadziejna polityka prowadzona przez zarząd koncernu (który mimo kryzysu nie ustąpił, a rząd USA niestety nie uzależnił dotacji od odejścia szefostwa) i gigantyczne obciążenia socjalne wywalczone kiedyś tam przez związki.gootek pisze:Tam koncerny prowadziły zażartą konkurencję cenową obniżająć ceny aut. W wyniku tego ich zyski spadły tak bardzo, że amerykański rząd wydał miliardy dolarów na wyciągnięcie z kłopotów finansowych Chryslera i General Motors w grudniu zeszłego roku.
Wiem!Azrael pisze:FUX, moim zdaniem kompletnie mylisz rzeczy. Sama produkcja jest śmiesznie tania w porównaniu z innymi kosztami.
+ kosmiczne wydatki na promocję....Azrael pisze:FUX, ja sądzę że producenci ledwo zipią i marże są za niskie, ale to wynika z tyego że sami się wpędzili w spiralę wyścigu nowych modeli którego nikt nie chce przerwać.
Pras tłocznych nie zmienia sie co model, robotów także.tadeklodz pisze:oprzyrządowanie produkcji jest b. drogie. tłocznie ,roboty do produkcji.
A te śmiem twierdzić są droższe...jarmaj pisze: Nie mówiąc już tu o wcześniejszych pracach projektowych nad nim