cholerne dyfry
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 442 razy
Re: cholerne dyfry
Bez rewelacji, ale z chrzanem do przyjęcia.damaz pisze: jarmaj, jak smakuje klawiatura ?

- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
damaz no nie ma co aleś wykład pierdyknął muszę dać przeczytać żonie a może lepiej nie bo całą chałupę zdemoluje 

Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
nie dawaj. Caly weekend demolke chaty robilem. I nie powiedziala mi, zeby szmate podlozycGump pisze: damaz no nie ma co aleś wykład pierdyknął muszę dać przeczytać żonie a może lepiej nie bo całą chałupę zdemoluje![]()

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
nie wpadlem na to, ze Damaz w remontach robiKonto usunięte pisze: remek, bo trzeba było damazia zapytać![]()

Ciesz się, ciesz. Tarcie już mamy, toczenie koła sztywnego już mamy. Przed nami jeszcze np. przekładnie ślimakowe, planetarne, sprzęgła cierne, a na dokładkę można jeszcze dodać toczenie koła ogumionego :>Vert pisze:jezu...
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
ky pisze:przekładnie (...) planetarne.Vert pisze:jezu...
O tak, można to też rozszerzyć o obliczenia wytrzymałościowe przekładni. Dla planetarnych są szczególnie rozbudowane z tego co pamiętam...

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Ja w kwestii formalnej. Ale nie wiem czy można, bo jeżeli nie można, to nie chciałbym zawracać głowy.

Dlaczego te promienie poprowadzone są z takiego dziwnego miejsca? Przecież koło styka się z podłożem w osi koła. Czy czegoś nie rozumiem?

Dlaczego te promienie poprowadzone są z takiego dziwnego miejsca? Przecież koło styka się z podłożem w osi koła. Czy czegoś nie rozumiem?
czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
vibowit, ale samochód nie zakręca w miejscu (pomijając niektóre przypadki
). W normalnym ruchu kiedy zakręcasz, samochód zatacza okrąg wokół punktu znajdującego się na zewnątrz samochodu - i stąd ten rysunek. 

Konto usunięte, ehhh.. miło, że masz mnie za takiego tępaka. 
Sorry, za jakość mojego rysowania.
Chodzi mi o to dlaczego promień idzie z punktu A a nie punktu B?

Sorry, za jakość mojego rysowania.

Chodzi mi o to dlaczego promień idzie z punktu A a nie punktu B?
- Załączniki
-
- Dlaczego A a nie B
- dyf1_vi.jpg (22.48 KiB) Przejrzano 3835 razy
czarne jest piękne...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
vibowit, myślę że to kosmetyczny błąd, ale masz rację.
edit
Haha, Arti się wcisnął jeszcze.
Ale nie masz racji.
Z punktu widzenia poruszania się tych kół, to punkt A może nie istnieć. Liczy się punkt styku kół z nawierzchnią, czyli B który jest na przedłużeniu ich osi.
edit
Haha, Arti się wcisnął jeszcze.
Ale nie masz racji.

Z punktu widzenia poruszania się tych kół, to punkt A może nie istnieć. Liczy się punkt styku kół z nawierzchnią, czyli B który jest na przedłużeniu ich osi.
- Gump
- 5 gwiazdek
Panowie a może tak Subaru was zatrudni zajmę się tym pociągnę za odpowiednie sznurki i dam znać
szkoda żeby takie talenty się marnowały 

Legio Patria Nostra
Rzeźnika "
Rzeźnika "
dobra, a teraz temat kół tylnych poruszających się po innych krzywych niż przednie, o różnicy prędkości obrotowej wału napędzającego dyfer przedni i tylny i o sile pojawiającej się na wiskozie centralnej.
- Gump
- 5 gwiazdek
deLux chyba jesteśmy na remis w dodawaniu postów 

Legio Patria Nostra
Rzeźnika "
Rzeźnika "
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Czemu nie, w sumie po 11 latach w GM jakas zmiana by się przydała. Ostatecznie budowanie samochodów tak naprawdę bardzo mało rózni się pomiędzy markami.Gump pisze:Panowie a może tak Subaru was zatrudni
NIe ma czegoś takiego jak punkt styku.... to jest pewna okreslona powierzchnia o lekko nieregularnym kształcie.... to komplikuje geometrię, a wykład Damazia ma być prosty, chyba?
niech ten zbieg okoliczności nie odwróci uwagi od tematu
trochę strzelam, ale jeśli dobrze pamiętam to przód jedzie szerzej (w normalnej sytuacji pełnej przyczepności) niż tył i tym samym pokonuje większą drogę, zatem na wiskozie centralnej pojawia się siła dająca to przefajne uczucie spięcia całego układu. no właśnie, ale tak w szczegółach to jak to jest ?

trochę strzelam, ale jeśli dobrze pamiętam to przód jedzie szerzej (w normalnej sytuacji pełnej przyczepności) niż tył i tym samym pokonuje większą drogę, zatem na wiskozie centralnej pojawia się siła dająca to przefajne uczucie spięcia całego układu. no właśnie, ale tak w szczegółach to jak to jest ?

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
No jasne, ale przecież dla takiego prostego wytłumaczenia zjawisk trzeba przyjąć model idealny, z doskonale twardymi, nieuginającymi się kołami i takim samym podłożem. A wtedy koło styka się tymże podłożem odcinkiem prostej, czyli czymś, czego szerokośc dąży do zera.Azrael pisze:NIe ma czegoś takiego jak punkt styku....
Zdaję sobie z tego sprawę.Azrael pisze:NIe ma czegoś takiego jak punkt styku....
Ciekawiło mnie dlaczego, na potrzeby tego uproszczonego modelu został przyjęty punkt "A" a nie "B". Męczyło mnie to i musiałem zapytać.

czarne jest piękne...