Nawigacja - temat wałkowany

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ

Jaka nawigacja?

SIP z GP mapa
12
17%
Nawigacja sklepowa
59
83%

Liczba głosów: 71

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Nawigacja - temat wałkowany

Post 4 lut 2009, o 08:19

Nie znam się na kompresji map. Aktualna CNE nie mieści się na GPS-ach, na których była sprzedawana CNE 2008. Bo przekracza 1,5GB. Więc może jednak coś jest z objętością.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 4 lut 2009, o 08:25

A co ja mam mówić, jak moja karta pamięci to raptem 512 mega.... ;-)
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 lut 2009, o 10:05

Karta to karta (można kupić większą), ale Garmin sprzedaje GPSy z wbudowaną pamięcią i jakąś mapą na tej pamięci. Skoro sprzedał mi gpsa z CNE2008, to wypadałoby dać tam tyle pamięci, żeby zmieściła się chociaż następna wersja tej mapy ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lut 2009, o 10:14

W 276C jest limit właśnie 512
Sorki pomylka. Ja mam 250.
W tym sprzęcie jest pamięć dedykowana, stąd chlopaki licza sobie za 512, jak za wypasiona mapę... :wall: .
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 4 lut 2009, o 10:55

hnery, Z fimwarem 3.0 wyświetla GPMapę prawidłowo.
Czyli jak zwykle; nie kupuj Garmina dopóki nie ma firmware'u 3.0! ;-)
Konto usunięte pisze: Ciekawe czemu w CNE nie ma kategoryzacji (znaczy jest, drogi główne i wszystkie poza tym). Czyżby próba oszczędności na objętości mapy?
Nie. Kategoryzację można zrobić porządnie dopiero wtedy, jak się te drogi objeździ, a Navteq jest z tym daleko w polu (z tego samego powodu jest tak mało POI).
Konto usunięte pisze: Karta to karta (można kupić większą), ale Garmin sprzedaje GPSy z wbudowaną pamięcią i jakąś mapą na tej pamięci.
Nuvi zawsze mają w danym momencie tyle pamięci żeby się mieścił firmware, aktualny CNE/CNNA i niewiele więcej - dlatego w specyfikacjach zwykle nie podają rozmiaru pamięci. Zmienia się objętość aktualnej mapy - zmienia się wielkość pamięci (w tym samym modelu).
Konto usunięte pisze:Skoro sprzedał mi gpsa z CNE2008, to wypadałoby dać tam tyle pamięci, żeby zmieściła się chociaż następna wersja tej mapy ;-)
A dlaczego nie dwie następne? Albo trzy...? ;-)
Oni nie wiedzą jaka będzie objętość przyszłorocznej mapy - raz się zmieści, a raz nie.
Do aktualizacji (jak się mapa nie mieści w pamięci wbudowanej) służy karta SD.
Drugim rozwiązaniem jest wgranie CNE bez np. Portugalii - jest szansa, że nie zdecydujesz się na wycieczkę do Portugalii nagle w drodze z pracy do domu, więc jeżeli tam będziesz się wybierał to znajdziesz czas, żeby przed wyjazdem wgrać wersję z Portugalią, a bez np. Grecji.
Jeżeli jednak chcesz za jednym razem zwiedzić całą Europę, to pozostaje Ci tylko karta... ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 lut 2009, o 11:42

Gal pisze:
Konto usunięte pisze:Skoro sprzedał mi gpsa z CNE2008, to wypadałoby dać tam tyle pamięci, żeby zmieściła się chociaż następna wersja tej mapy ;-)
A dlaczego nie dwie następne? Albo trzy...? ;-)
Oni nie wiedzą jaka będzie objętość przyszłorocznej mapy - raz się zmieści, a raz nie.
Do aktualizacji (jak się mapa nie mieści w pamięci wbudowanej) służy karta SD.
Drugim rozwiązaniem jest wgranie CNE bez np. Portugalii - jest szansa, że nie zdecydujesz się na wycieczkę do Portugalii nagle w drodze z pracy do domu, więc jeżeli tam będziesz się wybierał to znajdziesz czas, żeby przed wyjazdem wgrać wersję z Portugalią, a bez np. Grecji.
Jeżeli jednak chcesz za jednym razem zwiedzić całą Europę, to pozostaje Ci tylko karta... ;-)
Dwie lub trzy, też byłyby niezłym pomysłem ;-) W końcu kupując urządzenie zakładam, że będę posługiwał się nim dłużej niż rok. Obaj wiemy, że można nie wgrywać mapy Portugalii, albo Wysp Kanaryjskich (choć jak ktoś ma fantazję... ;-)), a w razie czego wgrać mapę na zewnętrzną kartę, ale jakoś nie mam przekonania że sprzedając CNE Garmin postępuje fair wobec klientów. Wersje z GPMapą (mające pewnie ze 150MB pamięci) wystarczają na kilka upgrade'ów. Przede wszystkim klient zawsze powinien być poinformowany o wielkości pamięci wewnętrznej urządzenia. A tego Garmin nie robi w sposób jednoznaczny.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lut 2009, o 12:08

Konto usunięte pisze: Wersje z GPMapą (mające pewnie ze 150MB pamięci) wystarczają na kilka upgrade'ów.
Wersja z GPMapą jest taka sama jak wersja z CNE - tylko mapa inna (IMHO).
Konto usunięte pisze: Przede wszystkim klient zawsze powinien być poinformowany o wielkości pamięci wewnętrznej urządzenia. A tego Garmin nie robi w sposób jednoznaczny.
Powinien być poinformowany - ile ma pamięci, o tym, że fimware ma bugi, powinni poprawiać/dostosowywać firmware starych GPSów do nowych map, dodawać do niego nowe funkcje, powinni... - ale nie robią tego co powinni - i co im zrobisz? :mrgreen:

Co więcej, nikt tego nie robi, wszyscy wciskają ciemnotę klientom i rżną ich aż miło.

A poważnie:
1. Garmin nie wie jak będzie objętość następnej mapy.
2. Większość klientów zmienia mapy raz na pięć lat, jeżeli w ogóle.
3. "Żywotność" urządzenia jest obecnie pewnie nie większa niż 5lat.
4. Mało który z nabywców zwraca uwagę na pojemność pamięci - nie mają pojęcia czy to ma znaczenie.
5. Gniazdo karty SD rozwiązuje problem, a karta 2GB kosztuje PLN 20,- czy już mniej?

PS: Są większe problemy z Garminem niż wielkość pamięci... ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 4 lut 2009, o 12:15

Gal pisze:
Konto usunięte pisze: Wersje z GPMapą (mające pewnie ze 150MB pamięci) wystarczają na kilka upgrade'ów.
Wersja z GPMapą jest taka sama jak wersja z CNE - tylko mapa inna (IMHO).
Jest zdecydowanie inna. Ma coś koło 150 MB pamięci. Mój ojczulek sobie kupił taką samą 250 jak ja mam, tyle, że z GPMapą. I jest nieco tańsza, i ma dużo mniej pamięci.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lut 2009, o 12:22

Konto usunięte pisze: Jest zdecydowanie inna. Ma coś koło 150 MB pamięci. Mój ojczulek sobie kupił taką samą 250 jak ja mam, tyle, że z GPMapą. I jest nieco tańsza, i ma dużo mniej pamięci.
Myślałem, że już im się nie chce różnicować pamięci w zależności od mapy, ale widocznie nadal tak robią - zawsze to dodatkowe 37 centów oszczędności na sztuce. A dają 150MB, bo pewnie mniejszej kości pamięci już nie ma. ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lut 2009, o 13:46

Gal pisze: Nie. Kategoryzację można zrobić porządnie dopiero wtedy, jak się te drogi objeździ, a Navteq jest z tym daleko w polu (z tego samego powodu jest tak mało POI).
GPMapa także by sie mogla przylożyć. Że mnie przez wieś przegoni, zamiast jej obwodnicą to pryszcz; gorzej, jak np. w Kluczborku z uporem maniaka pod prąd mnie kieruje....
Gal pisze: "Żywotność" urządzenia jest obecnie pewnie nie większa niż 5lat.
Biorąc pod uwagę niektóre "zabawkowe" urządzenia... :giggle:
Gal pisze: 5. Gniazdo karty SD rozwiązuje problem, a karta 2GB kosztuje PLN 20,- czy już mniej?
U Garmina, przeliczając, to pewnie tyle, ile za dobra nawigacje morską...
:mrgreen:
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lut 2009, o 16:41

FUX pisze: GPMapa także by sie mogla przylożyć. Że mnie przez wieś przegoni, zamiast jej obwodnicą to pryszcz; gorzej, jak np. w Kluczborku z uporem maniaka pod prąd mnie kieruje....
Każda mapa ma takie błędy. Ktoś tu (?) pisał o trasie do Rygi, gdzie na Litwie go Automapa i chyba TomTom ciągnęły przez środek jakiegoś miasta zamiast obwodnicą. Dla zabawy sprawdziłem w CNE2009 - no i prowadzi obwodnicą... ;-)

hnery
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0D 09MY
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 4 lut 2009, o 20:51

Galu,

Bardzo dziękuję za pamięć o nowicjuszu :thumb:

[quote="Gal"]hnery, Z fimwarem 3.0 wyświetla GPMapę prawidłowo.
Czyli jak zwykle; nie kupuj Garmina dopóki nie ma firmware'u 3.0! ;-) [quote]

Czy mogę już kupować 765, byle z firmware 3.0 i z czym jeszcze ? Czego się domagać ? - Pytam, aby czegos nie przeoczyć i nie żałować.
Pozdrawiam :-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 lut 2009, o 23:06

hnery pisze: Czy mogę już kupować 765, byle z firmware 3.0 i z czym jeszcze ?
Nie ma znaczenie z jakim firmwarem kupisz. Firmware wymienisz na aktualny w pięc minut w domu za pomocą tego programu:
http://www8.garmin.com/support/collecti ... 9-99999-27
Są dwie mapy komercyjne które mogą być zainstalowane w Nuvi: CNE 2009 (mapa Europy, w tym Polski) i GPMapa (obecna wersja to 2008.3) - mapa Polski. Nie wiem jakich map potrzebujesz (czy wyjeżdżasz samochodem poza PL) i w jakich "bundlach" sprzedają obecnie 765, ale najlepiej kupić z taką mapą, jaka obecnie jest Ci potrzebna.
Inną zawsze możesz dołożyć jak Ci będą potrzebne - to żaden problem.
hnery pisze: Czego się domagać ? - Pytam, aby czegos nie przeoczyć i nie żałować.
Dobrej ceny i gwarancji polskiej. ;-)
A jak Ci jeszcze sprzedawca dorzuci kopię mapy którą kupujesz w urządzeniu, na płycie, to już bajka. Mapy na płycie nie ma w zestawie z Nuvi, a jest naprawdę przydatna i nie jest to żadne piractwo (choćby była to kopia DVD-R), bo za mapę zapłaciłeś kupując Nuvi, a przy najbliższym update'cie i tak przyślą Ci płytę (w przypadku CNE). No i warto mieć świadomość, że kupując Nuvi z GPMapą nie masz prawa do update'ów - musisz za nie zapłacić oddzielnie.

hnery
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0D 09MY

Post 5 lut 2009, o 00:38

Galu,
Dzięki stokrotne za szczegółowe informacje. "Bundle", który mam na oku, zawiera nawigację Garmin 765T z CNE 2009 i GP Mapą. Na witrynie internetowej dostawcy pisze, że GP Mapa jest "najnowsza", więc sprawdzę telefonicznie.
Jeszcze raz dziękuję :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lut 2009, o 17:29

Dolce far niente ;-)

Mocho
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.5XT

Nawigacja TAKIEJ NIE WIDZIELIŚCIE! AUTOMAPA

Post 8 lut 2009, o 01:24

Witam
Zobaczcie to:

http://palmtopy.waw.pl/
lub

Działa AutoMapa, filmy, jest odtwarzacz MP3 i dużo innych bajerów.

Pozdrawiam
Mocho

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Nawigacja TAKIEJ NIE WIDZIELIŚCIE! AUTOMAPA

Post 8 lut 2009, o 01:28

Może by zrobić kolegę Mocho na pomarańczowo...?

Mocho
0 gwiazdek

Post 8 lut 2009, o 01:31

Pomaranczowo to dobrze czy zle?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 8 lut 2009, o 01:35

Mocho pisze:Pomaranczowo to dobrze czy zle?
To zawodowo. :mrgreen:

na pomarańczowo mamy tutaj przedstawicieli firm.
czarne jest piękne...

Mocho
0 gwiazdek

Post 8 lut 2009, o 01:39

Ale ja mam taką w samochodzie... po dwóch latach poszukiwań.
Wlaśnie dzisiaj mi taką zrobili tam gdzie dałem Wam link.
To info z dobrej woli.

Mocho
0 gwiazdek

Post 8 lut 2009, o 08:45

Troche sie zmartwilem, wzieliscie mnie za akwizytora?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 lut 2009, o 08:48

Mocho, pewnie tak właśnie to zrozumieli ;-)

Napisz coś więcej. Dokładny model, ile Cię kosztowało i czy wymagało wywalenia starego zestawu, czy też jakoś go wykorzystali.

Moim zdaniem wygląda ciekawie. I dobrze, że jest kolejna alternatywa dla tego czegoś co w Polsce do niczego nie służy.

Mocho
0 gwiazdek

Post 8 lut 2009, o 09:04

Trzeba było odłączyć czytnik w schowku, a na jego miejsce podłączyli mi coś co nazywali Navibox.
Jeszcze dokładnie tego nie rozpracowałem bo brak naklejek ale wiem że ma proc Samsung ARM9 400Mhz i działa pod WinCE w związku z tym można zainstalować prawie każdy system nawigacyjny.
Jeśli chodzi o antenę GPS to podłączyli mi tą z samochodu.
Co do ceny to pytajcie się u źródła ja pozwoliłem na to aby Foryś był trochę królikiem doświadczalnym ale podobno poniżej 2000tyś.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lut 2009, o 09:25

Mocho pisze: Troche sie zmartwilem, wzieliscie mnie za akwizytora?
Tu się to nazywa "Przedstawiciel firmy" i nie ma w tym nic złego ani zabronionego, ale dla jasności sytuacji ustaliliśmy, że ich nicki są w kolorze pomarańczowym.
Ponieważ Twój pierwszy post na forum był linkiem do oferty na Allegro, to miałem wrażenie, że się właśnie tym zajmujesz.
Mocho pisze: Jeszcze dokładnie tego nie rozpracowałem bo brak naklejek ale wiem że ma proc Samsung ARM9 400Mhz i działa pod WinCE w związku z tym można zainstalować prawie każdy system nawigacyjny.
Czyli jest to jakiś odpowiednik palmtopa tylko bez ekranu, a podłączany pod ekran samochodu, tak? Czy przyjmuje sterowanie z każdego ekranu dotykowego?
I wiesz może co to znaczy "odblokowujemy nawigacje"?

Mocho
0 gwiazdek

Post 8 lut 2009, o 09:36

Tak to jest coś w rodzaju palmtopa który jest bez ekranu, a można go podłączyć do zainstalowanego na stałe w samochodzie.
Mowili, że jesli zrobili to w Forku to znaczy że zrobią też podłączenia do każdego Subaru z ekranem dotykowym.

Faktycznie teraz do mnie dotarło, że mogło to wyglądać jak reklama ale ja raczej nie chciałem niczego sugerować stąd taki lapidarny post z linkami abyście sami ocenili.
Gal pisze:I wiesz może co to znaczy "odblokowujemy nawigacje"
Chyba z nimi w zespole jest informatyk który robi też inne niezwiązane z tematem rzeczy i reklamuje sie na allegro

ODPOWIEDZ