Nawigacja - temat wałkowany
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Nawigacja - temat wałkowany
Nie znam się na kompresji map. Aktualna CNE nie mieści się na GPS-ach, na których była sprzedawana CNE 2008. Bo przekracza 1,5GB. Więc może jednak coś jest z objętością.
A co ja mam mówić, jak moja karta pamięci to raptem 512 mega.... 

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Karta to karta (można kupić większą), ale Garmin sprzedaje GPSy z wbudowaną pamięcią i jakąś mapą na tej pamięci. Skoro sprzedał mi gpsa z CNE2008, to wypadałoby dać tam tyle pamięci, żeby zmieściła się chociaż następna wersja tej mapy 

W 276C jest limit właśnie 512
Sorki pomylka. Ja mam 250.
W tym sprzęcie jest pamięć dedykowana, stąd chlopaki licza sobie za 512, jak za wypasiona mapę...
.
Sorki pomylka. Ja mam 250.
W tym sprzęcie jest pamięć dedykowana, stąd chlopaki licza sobie za 512, jak za wypasiona mapę...

Dolce far niente 

hnery, Z fimwarem 3.0 wyświetla GPMapę prawidłowo.
Czyli jak zwykle; nie kupuj Garmina dopóki nie ma firmware'u 3.0!
Oni nie wiedzą jaka będzie objętość przyszłorocznej mapy - raz się zmieści, a raz nie.
Do aktualizacji (jak się mapa nie mieści w pamięci wbudowanej) służy karta SD.
Drugim rozwiązaniem jest wgranie CNE bez np. Portugalii - jest szansa, że nie zdecydujesz się na wycieczkę do Portugalii nagle w drodze z pracy do domu, więc jeżeli tam będziesz się wybierał to znajdziesz czas, żeby przed wyjazdem wgrać wersję z Portugalią, a bez np. Grecji.
Jeżeli jednak chcesz za jednym razem zwiedzić całą Europę, to pozostaje Ci tylko karta...

Nie. Kategoryzację można zrobić porządnie dopiero wtedy, jak się te drogi objeździ, a Navteq jest z tym daleko w polu (z tego samego powodu jest tak mało POI).Konto usunięte pisze: Ciekawe czemu w CNE nie ma kategoryzacji (znaczy jest, drogi główne i wszystkie poza tym). Czyżby próba oszczędności na objętości mapy?
Nuvi zawsze mają w danym momencie tyle pamięci żeby się mieścił firmware, aktualny CNE/CNNA i niewiele więcej - dlatego w specyfikacjach zwykle nie podają rozmiaru pamięci. Zmienia się objętość aktualnej mapy - zmienia się wielkość pamięci (w tym samym modelu).Konto usunięte pisze: Karta to karta (można kupić większą), ale Garmin sprzedaje GPSy z wbudowaną pamięcią i jakąś mapą na tej pamięci.
A dlaczego nie dwie następne? Albo trzy...?Konto usunięte pisze:Skoro sprzedał mi gpsa z CNE2008, to wypadałoby dać tam tyle pamięci, żeby zmieściła się chociaż następna wersja tej mapy

Oni nie wiedzą jaka będzie objętość przyszłorocznej mapy - raz się zmieści, a raz nie.
Drugim rozwiązaniem jest wgranie CNE bez np. Portugalii - jest szansa, że nie zdecydujesz się na wycieczkę do Portugalii nagle w drodze z pracy do domu, więc jeżeli tam będziesz się wybierał to znajdziesz czas, żeby przed wyjazdem wgrać wersję z Portugalią, a bez np. Grecji.
Jeżeli jednak chcesz za jednym razem zwiedzić całą Europę, to pozostaje Ci tylko karta...

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Dwie lub trzy, też byłyby niezłym pomysłemGal pisze:A dlaczego nie dwie następne? Albo trzy...?Konto usunięte pisze:Skoro sprzedał mi gpsa z CNE2008, to wypadałoby dać tam tyle pamięci, żeby zmieściła się chociaż następna wersja tej mapy![]()

Wersja z GPMapą jest taka sama jak wersja z CNE - tylko mapa inna (IMHO).Konto usunięte pisze: Wersje z GPMapą (mające pewnie ze 150MB pamięci) wystarczają na kilka upgrade'ów.
Powinien być poinformowany - ile ma pamięci, o tym, że fimware ma bugi, powinni poprawiać/dostosowywać firmware starych GPSów do nowych map, dodawać do niego nowe funkcje, powinni... - ale nie robią tego co powinni - i co im zrobisz?Konto usunięte pisze: Przede wszystkim klient zawsze powinien być poinformowany o wielkości pamięci wewnętrznej urządzenia. A tego Garmin nie robi w sposób jednoznaczny.

Co więcej, nikt tego nie robi, wszyscy wciskają ciemnotę klientom i rżną ich aż miło.
A poważnie:
1. Garmin nie wie jak będzie objętość następnej mapy.
2. Większość klientów zmienia mapy raz na pięć lat, jeżeli w ogóle.
3. "Żywotność" urządzenia jest obecnie pewnie nie większa niż 5lat.
4. Mało który z nabywców zwraca uwagę na pojemność pamięci - nie mają pojęcia czy to ma znaczenie.
5. Gniazdo karty SD rozwiązuje problem, a karta 2GB kosztuje PLN 20,- czy już mniej?
PS: Są większe problemy z Garminem niż wielkość pamięci...

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Jest zdecydowanie inna. Ma coś koło 150 MB pamięci. Mój ojczulek sobie kupił taką samą 250 jak ja mam, tyle, że z GPMapą. I jest nieco tańsza, i ma dużo mniej pamięci.Gal pisze:Wersja z GPMapą jest taka sama jak wersja z CNE - tylko mapa inna (IMHO).Konto usunięte pisze: Wersje z GPMapą (mające pewnie ze 150MB pamięci) wystarczają na kilka upgrade'ów.
Myślałem, że już im się nie chce różnicować pamięci w zależności od mapy, ale widocznie nadal tak robią - zawsze to dodatkowe 37 centów oszczędności na sztuce. A dają 150MB, bo pewnie mniejszej kości pamięci już nie ma.Konto usunięte pisze: Jest zdecydowanie inna. Ma coś koło 150 MB pamięci. Mój ojczulek sobie kupił taką samą 250 jak ja mam, tyle, że z GPMapą. I jest nieco tańsza, i ma dużo mniej pamięci.

GPMapa także by sie mogla przylożyć. Że mnie przez wieś przegoni, zamiast jej obwodnicą to pryszcz; gorzej, jak np. w Kluczborku z uporem maniaka pod prąd mnie kieruje....Gal pisze: Nie. Kategoryzację można zrobić porządnie dopiero wtedy, jak się te drogi objeździ, a Navteq jest z tym daleko w polu (z tego samego powodu jest tak mało POI).
Biorąc pod uwagę niektóre "zabawkowe" urządzenia...Gal pisze: "Żywotność" urządzenia jest obecnie pewnie nie większa niż 5lat.

U Garmina, przeliczając, to pewnie tyle, ile za dobra nawigacje morską...Gal pisze: 5. Gniazdo karty SD rozwiązuje problem, a karta 2GB kosztuje PLN 20,- czy już mniej?

Dolce far niente 

Każda mapa ma takie błędy. Ktoś tu (?) pisał o trasie do Rygi, gdzie na Litwie go Automapa i chyba TomTom ciągnęły przez środek jakiegoś miasta zamiast obwodnicą. Dla zabawy sprawdziłem w CNE2009 - no i prowadzi obwodnicą...FUX pisze: GPMapa także by sie mogla przylożyć. Że mnie przez wieś przegoni, zamiast jej obwodnicą to pryszcz; gorzej, jak np. w Kluczborku z uporem maniaka pod prąd mnie kieruje....

Galu,
Bardzo dziękuję za pamięć o nowicjuszu
[quote="Gal"]hnery, Z fimwarem 3.0 wyświetla GPMapę prawidłowo.
[quote]
Czy mogę już kupować 765, byle z firmware 3.0 i z czym jeszcze ? Czego się domagać ? - Pytam, aby czegos nie przeoczyć i nie żałować.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za pamięć o nowicjuszu

[quote="Gal"]hnery, Z fimwarem 3.0 wyświetla GPMapę prawidłowo.

Czy mogę już kupować 765, byle z firmware 3.0 i z czym jeszcze ? Czego się domagać ? - Pytam, aby czegos nie przeoczyć i nie żałować.
Pozdrawiam

Nie ma znaczenie z jakim firmwarem kupisz. Firmware wymienisz na aktualny w pięc minut w domu za pomocą tego programu:hnery pisze: Czy mogę już kupować 765, byle z firmware 3.0 i z czym jeszcze ?
http://www8.garmin.com/support/collecti ... 9-99999-27
Są dwie mapy komercyjne które mogą być zainstalowane w Nuvi: CNE 2009 (mapa Europy, w tym Polski) i GPMapa (obecna wersja to 2008.3) - mapa Polski. Nie wiem jakich map potrzebujesz (czy wyjeżdżasz samochodem poza PL) i w jakich "bundlach" sprzedają obecnie 765, ale najlepiej kupić z taką mapą, jaka obecnie jest Ci potrzebna.
Inną zawsze możesz dołożyć jak Ci będą potrzebne - to żaden problem.
Dobrej ceny i gwarancji polskiej.hnery pisze: Czego się domagać ? - Pytam, aby czegos nie przeoczyć i nie żałować.

A jak Ci jeszcze sprzedawca dorzuci kopię mapy którą kupujesz w urządzeniu, na płycie, to już bajka. Mapy na płycie nie ma w zestawie z Nuvi, a jest naprawdę przydatna i nie jest to żadne piractwo (choćby była to kopia DVD-R), bo za mapę zapłaciłeś kupując Nuvi, a przy najbliższym update'cie i tak przyślą Ci płytę (w przypadku CNE). No i warto mieć świadomość, że kupując Nuvi z GPMapą nie masz prawa do update'ów - musisz za nie zapłacić oddzielnie.
Galu,
Dzięki stokrotne za szczegółowe informacje. "Bundle", który mam na oku, zawiera nawigację Garmin 765T z CNE 2009 i GP Mapą. Na witrynie internetowej dostawcy pisze, że GP Mapa jest "najnowsza", więc sprawdzę telefonicznie.
Jeszcze raz dziękuję
Dzięki stokrotne za szczegółowe informacje. "Bundle", który mam na oku, zawiera nawigację Garmin 765T z CNE 2009 i GP Mapą. Na witrynie internetowej dostawcy pisze, że GP Mapa jest "najnowsza", więc sprawdzę telefonicznie.
Jeszcze raz dziękuję

Nawigacja TAKIEJ NIE WIDZIELIŚCIE! AUTOMAPA
Witam
Zobaczcie to:
http://palmtopy.waw.pl/
lub
Działa AutoMapa, filmy, jest odtwarzacz MP3 i dużo innych bajerów.
Pozdrawiam
Mocho
Zobaczcie to:
http://palmtopy.waw.pl/
lub
Działa AutoMapa, filmy, jest odtwarzacz MP3 i dużo innych bajerów.
Pozdrawiam
Mocho
Re: Nawigacja TAKIEJ NIE WIDZIELIŚCIE! AUTOMAPA
Może by zrobić kolegę Mocho na pomarańczowo...?
To zawodowo.Mocho pisze:Pomaranczowo to dobrze czy zle?

na pomarańczowo mamy tutaj przedstawicieli firm.
czarne jest piękne...
Ale ja mam taką w samochodzie... po dwóch latach poszukiwań.
Wlaśnie dzisiaj mi taką zrobili tam gdzie dałem Wam link.
To info z dobrej woli.
Wlaśnie dzisiaj mi taką zrobili tam gdzie dałem Wam link.
To info z dobrej woli.
Troche sie zmartwilem, wzieliscie mnie za akwizytora?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Mocho, pewnie tak właśnie to zrozumieli 
Napisz coś więcej. Dokładny model, ile Cię kosztowało i czy wymagało wywalenia starego zestawu, czy też jakoś go wykorzystali.
Moim zdaniem wygląda ciekawie. I dobrze, że jest kolejna alternatywa dla tego czegoś co w Polsce do niczego nie służy.

Napisz coś więcej. Dokładny model, ile Cię kosztowało i czy wymagało wywalenia starego zestawu, czy też jakoś go wykorzystali.
Moim zdaniem wygląda ciekawie. I dobrze, że jest kolejna alternatywa dla tego czegoś co w Polsce do niczego nie służy.
Trzeba było odłączyć czytnik w schowku, a na jego miejsce podłączyli mi coś co nazywali Navibox.
Jeszcze dokładnie tego nie rozpracowałem bo brak naklejek ale wiem że ma proc Samsung ARM9 400Mhz i działa pod WinCE w związku z tym można zainstalować prawie każdy system nawigacyjny.
Jeśli chodzi o antenę GPS to podłączyli mi tą z samochodu.
Co do ceny to pytajcie się u źródła ja pozwoliłem na to aby Foryś był trochę królikiem doświadczalnym ale podobno poniżej 2000tyś.
Jeszcze dokładnie tego nie rozpracowałem bo brak naklejek ale wiem że ma proc Samsung ARM9 400Mhz i działa pod WinCE w związku z tym można zainstalować prawie każdy system nawigacyjny.
Jeśli chodzi o antenę GPS to podłączyli mi tą z samochodu.
Co do ceny to pytajcie się u źródła ja pozwoliłem na to aby Foryś był trochę królikiem doświadczalnym ale podobno poniżej 2000tyś.
Tu się to nazywa "Przedstawiciel firmy" i nie ma w tym nic złego ani zabronionego, ale dla jasności sytuacji ustaliliśmy, że ich nicki są w kolorze pomarańczowym.Mocho pisze: Troche sie zmartwilem, wzieliscie mnie za akwizytora?
Ponieważ Twój pierwszy post na forum był linkiem do oferty na Allegro, to miałem wrażenie, że się właśnie tym zajmujesz.
Czyli jest to jakiś odpowiednik palmtopa tylko bez ekranu, a podłączany pod ekran samochodu, tak? Czy przyjmuje sterowanie z każdego ekranu dotykowego?Mocho pisze: Jeszcze dokładnie tego nie rozpracowałem bo brak naklejek ale wiem że ma proc Samsung ARM9 400Mhz i działa pod WinCE w związku z tym można zainstalować prawie każdy system nawigacyjny.
I wiesz może co to znaczy "odblokowujemy nawigacje"?
Tak to jest coś w rodzaju palmtopa który jest bez ekranu, a można go podłączyć do zainstalowanego na stałe w samochodzie.
Mowili, że jesli zrobili to w Forku to znaczy że zrobią też podłączenia do każdego Subaru z ekranem dotykowym.
Faktycznie teraz do mnie dotarło, że mogło to wyglądać jak reklama ale ja raczej nie chciałem niczego sugerować stąd taki lapidarny post z linkami abyście sami ocenili.
Mowili, że jesli zrobili to w Forku to znaczy że zrobią też podłączenia do każdego Subaru z ekranem dotykowym.
Faktycznie teraz do mnie dotarło, że mogło to wyglądać jak reklama ale ja raczej nie chciałem niczego sugerować stąd taki lapidarny post z linkami abyście sami ocenili.
Chyba z nimi w zespole jest informatyk który robi też inne niezwiązane z tematem rzeczy i reklamuje sie na allegroGal pisze:I wiesz może co to znaczy "odblokowujemy nawigacje"