Nawigacja - temat wałkowany

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ

Jaka nawigacja?

SIP z GP mapa
12
17%
Nawigacja sklepowa
59
83%

Liczba głosów: 71

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Nawigacja TAKIEJ NIE WIDZIELIŚCIE! AUTOMAPA

Post 8 lut 2009, o 09:47

Mocho pisze: Mowili, że jesli zrobili to w Forku to znaczy że zrobią też podłączenia do każdego Subaru z ekranem dotykowym.
W Subaru w różnych rocznikach/modelach stosowano różne ekrany i coś co pasowało do jednego, nie działało z innym, ale może to tylko kwestia dopracowania szczegółów.
Jaki jest rocznik (MY) Twojego Forestera?

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 lut 2009, o 09:55

Gal pisze: W Subaru w różnych rocznikach/modelach stosowano różne ekrany i coś co pasowało do jednego, nie działało z innym, ale może to tylko kwestia dopracowania szczegółów.

To jeszcze pewnie da się obejść. Ale czy w nowszych subarakach część informacji z komputera nie jest dostępnych tylko via ekran dotykowy? Bo jeśli tak, to pewnie trzeba by się z nimi pożegnać.

Mocho
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.5XT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 8 lut 2009, o 10:12

Gal pisze:Jaki jest rocznik (MY) Twojego Forestera?
listopad 2004 model rocznikowy 2005
Konto usunięte pisze:To jeszcze pewnie da się obejść. Ale czy w nowszych subarakach część informacji z komputera nie jest dostępnych tylko via ekran dotykowy? Bo jeśli tak, to pewnie trzeba by się z nimi pożegnać
Nie wiem dokładnie ale ja mam w ekranie zegarek systemowy i działa tak samo jak działał

Mocho
0 gwiazdek

Post 8 lut 2009, o 20:11

Hej
Dzisiaj troche potestowałem urządzenie. Mam licencjonowaną AutoMapę i z nią się trochę bawiłem. Działa ok, prawie tak, jak na moim telefonie (HTC).
Sygnał GPS łapie w ok 2 sekundy ale może ma w pamięci moją ostatnią pozycję? Menu jest trochę ściśnięte ale może to tylko kwestia ustawień proporcji?
Pojawia się też kursor który znika za około 2 może 3 sekundy ale poszukam w Windozie pewnie da się to jakoś przestawić. Podczas nawigacji przy komendach wycisza radio jak w starej DENSO, ...no może niezupełnie bo tylne głośniki dalej grają radiem tylko bardzo cicho. Ciekawe jak np z TomTom niestety nie mam programu bo już raz zainstalowałem go na tel. i licencja sie chyba przypisuje na stałe.
Jutro się jeszcze pobawie.
Może macie propozycje co sprawdzić?
Mocho

Mocho
0 gwiazdek

Post 8 lut 2009, o 20:58

Przeszukałem trochę forum i o nawigacjach jest na forum technicznym w innym wątku - chyba "nawigacje temat wałkowany"?
Moze zbyt pochopnie założyłem nowy temat na ogólnym:( Może jakoś przenieść tą dyskusję?

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 9 lut 2009, o 12:52

Mocho pisze:Przeszukałem trochę forum i o nawigacjach jest na forum technicznym w innym wątku - chyba "nawigacje temat wałkowany"?
Moze zbyt pochopnie założyłem nowy temat na ogólnym:( Może jakoś przenieść tą dyskusję?
Ależ proszę bardzo :barbie:

Mocho
0 gwiazdek

Re: Nawigacja - temat wałkowany

Post 9 lut 2009, o 13:07

DZIEKI
i jaka ładna mnie przeniosła...

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 9 lut 2009, o 16:48

Mocho, wygląda ciekawie, ale czy ta firma oferuje coś więcej niż "odblokowywanie"? Np. czy byłaby w stanie zaproponować jakieś niedrogie rozwiązanie oparte o WinCE/WM6/5 - zamiennik radia 2din?

Mocho
0 gwiazdek

Post 9 lut 2009, o 17:22

Słuchajcie z tego co wiem to struktura jest taka że Paconavi to montują, a współpracuje tez z nimi człowiek który zna się na programowaniu i moze pomóc w instalacji softu. Odblokowywanie to jego działalność niezwiązana z tematem.
citan pisze:czy ta firma oferuje coś więcej niż "odblokowywanie"? Np. czy byłaby w stanie zaproponować jakieś niedrogie rozwiązanie oparte o WinCE/WM6/5
Citan ja naprawdę nie jestem "przedstawicielem firmy", mogę Wam napisać jak działa to co ja mam w Forku- ale co można jeszcze montować to nie wiem:(

Mocho
0 gwiazdek

Post 9 lut 2009, o 22:47

Gal czytałem troche wpisów na forum o nawigacji i Ty tu ekspertem normalnie jesteś:) Super.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 lut 2009, o 07:41

http://www.garniak.pl

Sporo ciekawych informacji. Mi z zamykającym się map sourcem pomogli...
Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 10 lut 2009, o 11:51

To dla garbatych? :P

[EDIT: no i poprawił, wredota jedna, i nie można się ponabijać ;)))]

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 12 lut 2009, o 22:25

Byłem wczoraj w firmie Paco i muszę przyznać, że rozwiąznie opisywane przez Mocho wygląda zachęcająco :idea: Pozostaje pełna funkcjonalność komputera Subaru, tylko po wciśnięciu klawisza Navi, system przechodzi do WIndowsa CE ubranego w przejrzyste menu, które chłopaki mogą dostosować do indywidualnych potrzeb.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lut 2009, o 10:35

Może być to ciekawa alternatywa dla KNA, a na pewno tańsza.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 lut 2009, o 21:36

pytanie czy jest sens w to wchodzic, skoro tomtom za moment odstawi navteq w dokladnosci map o lata swietlne.. :

Firma TeleAtlas poinformowała o nowej wersji bazy dróg MultiNet o numerze 2009.02.
Jest to pierwsze wydanie nowych map, w których wykorzystano dane zebrane anonimowo, od użytkowników nawigacji TomTom. W nowej bazie została poprawiona geometria drug jak również dodano sporo nowych ulic.

http://pda.pl/news/mapy_teleatlasu_staj ... zieki_nam/

Powyżej widać zrzut ekranu z fragmentu autostrady w Polsce, łączącej Warszawę z Poznaniem. Dwie pomarańczowe kreski oznaczają aktualny stan renderowanej drogi. Pomiędzy tymi dwoma liniami widać dużą ilość kropek, które tworzą ciemną linię i te dwa ślady są faktycznymi pasami autostrady. Jak widać, stare dane są bardzo ale to bardzo niedokładne i nie pokrywają się kompletnie z rzeczywistością. Jeśli korzystasz z map TeleAtlasu, pewnie już dawna zauważyłeś, że fragment autostrady Poznań-Warszawa jest zdecydowanie dziwnie odzwierciedlony. Teraz wiemy dlaczego.

Wykorzystanie anonimowych dany pomoże TeleAtlasowi generować bardziej dokładne map i co najważniejsze, będą mogli poprawiać drogi o wiele szybciej, niż tradycyjnymi metodami. Dlatego warto pomóc TA i zaznaczyć opcje dzielenia się anonimowo danymi.

Małe statystyki

* Grupa osób wysyłających anonimowo dane jest o wiele większa, od grupy aktywnie uczestniczących w TomTom Map Share. Anonimowe dane są wysyłane przez ponad milion użytkowników.
* Dziennie do Europejskich serwerów TeleAtlasu, docierają dane z 80 mln km punktów GPS.
* W Stanach, TeleAtlasu otrzymuje dane z 20 mln km punktów GPS.

Drobna uwaga

Nowa baza MultiNet 2009.02 nie oznacza, że już teraz są dostępne nowe mapy do naszych nawigacji. Mapy, o których owa są przeznaczone dla producentów PND, którzy muszą przetworzyć i dostosować bazę do własnego środowiska.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lut 2009, o 21:51

Taka dokładność to może będzie istotna dla geodetów, choć "rozpylenie" punktów jest znaczne, więc jednak raczej dla profesjonalistów mało przydatne.
Z punktu widzenia użytkownika, ten jest zainteresowany bezłędnym dojazdem z p-tu A do B.
Problem tkwi zapewne w rzetelności p-tów POI.

Przy okazji profesjonalizm tkwi także w poprawnej pisowni języka polskiego autora tlumaczenia w cytowanym linku. ;-)
Dolce far niente ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 lut 2009, o 23:10

gregski pisze: pytanie czy jest sens w to wchodzic, skoro tomtom

Na Win CE możesz mieć TomTom'a.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Mocho
0 gwiazdek

Post 13 lut 2009, o 23:43

FUX pisze:Na Win CE możesz mieć TomTom'a.
Zgadzam sie, podobno TomTom działa na WinCE choć ja tego u siebie nie sprawdzałem bo nie mam programu. Może wiecie jaka wersja działa na WinCE?
Chyba 7 ? I jakie mapy do tego? Może jest gdzieś demo do ściągnięcia to chętnie sprawdzę.
Widziałem za to, że działa demo iGo oraz Destinatora.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lut 2009, o 23:44

gregski pisze: skoro tomtom za moment odstawi navteq
Chyba "TeleAtlas odstawi NavTeq"...?
TomTom to tylko klient.

Moźe tak być, choć wątpię - oznaczało by to, że NavTeq odpuszcza sobie rynek europejski, a ostatnio wygląda, że jest wręcz odwrotnie.
Pożyjemy - zobaczymy.

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 12:12

Gal, TomTom jest wlascicielem TeleAtlasu, nie jest tylko jego klientem.
Imho tak dlugo jak Naviteq nie pozwoli userom korygowac map tak dlugo nie maja szans z teleatlasem.

http://www.tomtom.com/page/mapshare

co fajne, mozesz naprawde sporo, to nie tylko zglaszanie supportowi nieistniejacej drogi czy wysylanie sladu jak w innych softach (druga zakladka na linkowanej stronie) i wszystkie te korekty (poza nowymi drogami oczywiscie bo przestali by zarabiac na nowych mapach zupelnie :lol: ) widzisz natychmiast na swojej mapie i dzielisz sie poprawka z wszystkimi innymi userami ktorzy ja zobacza po zaktualizowaniu poprawek chili natychmiast po tym jak podlaczysz urzadzenie do softu na kompie. a mowa jest o milionach poprawek na jednych z najdokladniejszych w Europie zachodniej mapach.. do mnie to przemawia..

Do tego funkcja wysylania anonimowych danych zbieranych od lat, pokazujacych ktoredy i o ktorej ludzie faktycznie smigaja, pozwalajaca uzalezniac wskazanie drogi optymalnie przejezdnej dla danej godziny i dnia tygodnia przez program.

http://www.tomtom.com/page/iq-routes

Pisze to wszystko nie po to, by pokazac, ze Garminy sa be, tylko zeby nasze madrosci o nawigacji byly w miare obiektywne ;-) w koncu to najlepsze forum swiata ;-)
Garmin jest dla mnie ikona jesli chodzi o nawigacje w terenie, nawigacja drogowa moze byc bardziej rozbudowana i tu nie sa moim zdaniem liderem rynku.

rrosiak, na pewno nie mozesz tego zrobic legalnie. nie ma oficjalnej wersji na wince. piracenie w tym wypadku zupelnie mija sie celem, bo tylko majac legalny program mozesz uczestniczyc w wymianie mapshare. pomijam HD Trafic Live ktore dla mnie stanowi oczekiwany przelom w nawigowaniu samochodowym, bo jest na zywo via siec gsm - z dokladnoscia do 1-2 minut i obejmuje nawet male uliczki - bo jeszcze nie dziala w Polsce.

FUX, pomijam ortografie, sam trzaskam na pewno wiecej bykow i literowek niz autor tlumaczenia, ale my tu nie o tym. nie kumam zupelnie co chciales napisac.. ze zacytuje kolegow forumowych: podkrec precyzje wypowiedzi :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 13:19

a tu do wgladu mapy tomtoma, niestety na razie beta i trzeba sie rejestrowac..
http://routes.tomtom.com/

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 14:01

gregski pisze: nie kumam zupelnie co chciales napisac
Z punktu widzenia użytkownika, ten jest zainteresowany bezłędnym dojazdem z p-tu A do B.
Problem tkwi zapewne w rzetelności p-tów POI.
A co w tym niejasnego?
Będąc użytkownikiem nawigacji, chcę dojechać z domu do Kielc, np. :mrgreen: .
Nawigacja "klei" mnie do drogi, pokazuje, gdzie i za mniej więcej ile czasu skręcić. Przy okazji mogę poszukać w pobliżu trasy stacji benzynowej, bankomatu, wyświetla informacje o fotoradarach i dopuszczalna prędkość na terenie po którym się aktualnie poruszam. I tyle i aż.
Dokladność mojego urządzenia to ca. 3-8m (taką mam informację na wyświetlaczu), więc na potrzeby nawigacji samochodowej jest wystarczająca....
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 14:02

gregski pisze: TomTom jest wlascicielem TeleAtlasu
Racja, zapomniałem o tym przejęciu. :oops:
gregski pisze: Imho tak dlugo jak Naviteq nie pozwoli userom korygowac map tak dlugo nie maja szans z teleatlasem.
Navteq oczywiście przyjmuje feedback od userów ( http://mapreporter.navteq.com/dur-web-e ... anguage=en ), ale rzeczywiście nie pozwala na bezpośrednią korektę mapy. Może to zmienią, ale wątpię, bo NavTeq jest firmą niezależną, nie należącą do żadnego producenta urządzeń/map, a jedynie dostarcza im dane, więc musieliby zastosować sto różnych kompilatorów odpowiednio do urądzenia/mapy stosowanej przez danego użytkownika - więc wątpię.

Ponadto, z bezpośrednimi korektami map przez userów jest jeden problem; dowcipnisie...
Narysować "ślad" nieistniejącej drogi, zmienić jej "kierunkowość czy wprowadzić ją na schody do metra - nie problem, a po "automatycznej korekcie" ma ją natychmiast w swoich GPSach tysiące userów...
Czyż nie dlatego TomTom pozwala zredukować wprowadzane poprawek do "verified by TomTom only"? A przy takim ustawieniu, nie różni się to specjalnie od standardowego feedbacku - OK jest pewnie szybciej weryfikowane niż częstość kolejnych edycji mapy i tyle.

Poza tym, widzę, że tu znowu chodzi o "Garmin v. TomTom", a nie o "NavTeq v. TeleAtlas" ;-) , więc jeszcze raz powtórzę - dla mnie TomTom nie wchodzi w rachubę z wielu powodów; od lenistwa poczynając (nie chce mi się uczyć nowego systemu, a z Garminem sobie jakoś radzę :mrgreen: ), po pokrycie mapowe - w TomTomie mogę liczyć wyłącznie na produkty firmowe TomToma (czyli to, co zmapował TeleAtlas), a w Garminie na wszystko to, co zmapował NavTeq, plus tysiące map tworzonych przez niezależne firmy (zwykle związane z krajowymi dystrybutorami) i zwykłych użytkowników. Pokrycie NavTeqa i TeleAtlasu jest całkowicie porównywalne, ale mapy niezależne - to tylko Garmin...
Żeby nie być gołosłownym; potrzebowałem ostatnio map Mauritiusa i Reunion - zdobycie ich na Garmina zajęło mi pół godziny. Co w tym temacie oferuje TomTom...? 8-)

Ten system nanoszenia zmian w TomTomie to jest bardzo ładne narzędzie, lepsze od tego w NavTequ, ale to i tak rozwiązanie tymczasowe, jak sądzę. W (niedalekiej) przyszłości, map w urządzeniach drogowych nie będzie w ogóle (IMHO).

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 14:14

Gal pisze: W (niedalekiej) przyszłości, map w urządzeniach drogowych nie będzie w ogóle (IMHO).
A co?
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lut 2009, o 14:21

FUX pisze:
Gal pisze: W (niedalekiej) przyszłości, map w urządzeniach drogowych nie będzie w ogóle (IMHO).
A co?
Będą zasysane z sieci na bieżąco - to, co akurat jest potrzebne w danej chwili. Albo w ramach jakiegoś abonamentu, albo pay per use. To jest jedyny sposób by wyeliminować (a przynajmniej mocno ograniczyć) piractwo i jednocześnie wyeliminować pomniejszą konkurencję.

ODPOWIEDZ