gregski pisze:
TomTom jest wlascicielem TeleAtlasu
Racja, zapomniałem o tym przejęciu.
gregski pisze:
Imho tak dlugo jak Naviteq nie pozwoli userom korygowac map tak dlugo nie maja szans z teleatlasem.
Navteq oczywiście przyjmuje feedback od userów (
http://mapreporter.navteq.com/dur-web-e ... anguage=en ), ale rzeczywiście nie pozwala na bezpośrednią korektę mapy. Może to zmienią, ale wątpię, bo NavTeq jest firmą niezależną, nie należącą do żadnego producenta urządzeń/map, a jedynie dostarcza im dane, więc musieliby zastosować sto różnych kompilatorów odpowiednio do urądzenia/mapy stosowanej przez danego użytkownika - więc wątpię.
Ponadto, z bezpośrednimi korektami map przez userów jest jeden problem; dowcipnisie...
Narysować "ślad" nieistniejącej drogi, zmienić jej "kierunkowość czy wprowadzić ją na schody do metra - nie problem, a po "automatycznej korekcie" ma ją
natychmiast w swoich GPSach tysiące userów...
Czyż nie dlatego TomTom pozwala zredukować wprowadzane poprawek do "verified by TomTom only"? A przy takim ustawieniu, nie różni się to specjalnie od standardowego feedbacku - OK jest pewnie szybciej weryfikowane niż częstość kolejnych edycji mapy i tyle.
Poza tym, widzę, że tu znowu chodzi o "Garmin v. TomTom", a nie o "NavTeq v. TeleAtlas"

, więc jeszcze raz powtórzę -
dla mnie TomTom nie wchodzi w rachubę z wielu powodów; od lenistwa poczynając (nie chce mi się uczyć nowego systemu, a z Garminem sobie jakoś radzę

), po pokrycie mapowe - w TomTomie mogę liczyć wyłącznie na produkty firmowe TomToma (czyli to, co zmapował TeleAtlas), a w Garminie na wszystko to, co zmapował NavTeq, plus
tysiące map tworzonych przez niezależne firmy (zwykle związane z krajowymi dystrybutorami) i zwykłych użytkowników. Pokrycie NavTeqa i TeleAtlasu jest całkowicie porównywalne, ale mapy niezależne - to tylko Garmin...
Żeby nie być gołosłownym; potrzebowałem ostatnio map Mauritiusa i Reunion - zdobycie ich na Garmina zajęło mi pół godziny. Co w tym temacie oferuje TomTom...?
Ten system nanoszenia zmian w TomTomie to jest bardzo ładne narzędzie, lepsze od tego w NavTequ, ale to i tak rozwiązanie tymczasowe, jak sądzę. W (niedalekiej) przyszłości, map w urządzeniach drogowych nie będzie w ogóle (IMHO).
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.