legacy 2.5GT z us

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: legacy 2.5GT z us

Post 13 lut 2009, o 17:44

michal pisze: jeżeli dla 2.5n/a przyjął wartość 2,5xt to w przypadku całki może być jazda - przeszacowanie wartości.
skoro w Urzędzie Celnym i Skarbowym tak szacują i to w majestacie prawa to rozumiem że i w PZU jest prawidłowo :cofee:

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 13 lut 2009, o 17:59

ubezpieczalnia przy wypłacie całki _zwykle_ kombinuje jak konik szmaciarza pod górkę.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 13 lut 2009, o 18:18

naLeśnik, UC i US jest na rękę zawyżanie wartości z oczywistych względów. Ubezpieczalni raczej zależy na tym by wypłacić jak najmniej, więc się będą chwytać wszystkiego. Co oczywiście nie przeszkadza im pobierać składek od zawyżonej wartości.
czarne jest piękne...

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 13 lut 2009, o 19:28

ta wartość aż tak bardzo nie jest zawyżona bo samochód nie jest nówex z salonu a więc jakąś stratę wartości ubezpieczalnia sobie policzyła. Zresztą mówimy o wersji Sports, która silnikiem i wyposażeniem różni się znacznie od wersji europejskich i raczej wnerwiłbym się jakby mi policzyli bazując na jakimś europejskim wolnym ssaku bo nawet specyfikacje wyposażeniowe na tych rynkach nie mają odpowiedników. Dlatego też przezornie postarałem się przy ubezpieczaniu o wycenę przez rzeczoznawcę PZMot, która jest deko niższa ale mnie zadowala w razie przepychanek z ubezpieczalnią. I tu też ciekawostka: rzeczoznawca też korzysta z eurotaxu i oczywiście też wychodził od kwoty bazowej modelu 2.5XT :wall: Skorzystał z jakichś współczynników obniżających cenę początkową żeby zejść z wartością auta bo jednak miał świadomość że to nie turbo i wycenił. To jest jakaś masakra :-/

A tak już abstrahując od mojego przypadku to ja nie wiem co ktoś miał na myśli wprowadzając eurotax jako podstawowe narzędzie wyceny samochodów ściąganych z różnych zakątków świata. UC, US, ubezpieczalnie, rzeczoznawcy i nie wiem kto jeszcze - wszyscy lawirują między zmyślonymi wycenami aut. Zbiorowa psychoza...

alu
0 gwiazdek
Auto: HA

Post 26 mar 2009, o 23:33

I jak Bapol, obejrzałeś to legacy? Bo widze, że ogłoszenie nadal wisi. Coś nie tak?

ODPOWIEDZ